třídy vrtulníků -rada

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Howking
Kontaktovat uživatele:

#76 Příspěvek od Howking »

zdzd píše:měření náboje je na úrovni stopek. Tudíž přínost telemertie je pro helinu v podstatě nula.
- nebyl bych tak radikální v těch tvrzeních - jistě sám víš, že když přesně dodržuješ stopky a lítáš jen s plně nabitýma baterkama, tak stejně pokaždé dobíjíš jinou hodnotu - záleží především na stylu letu a tak měření odebraného náboje je radikálně přesnější a k baterii šetrnější, než nějaké stopky. Mě by se taková možnost velmi zamlouvala. Určitě víc, než plynulé přechody mezi režimy - pokud nejsem maketář, tak jsou mi k ničemu - jediný přechod co já používám je při pípnutí stopek přepínám na nižší výkon abych dál baterku zbytečně netrápil při přistání a směrem dolů žádnou plynulost nepotřebuji. Myslím, že tahle debata není o schopnostech vysílaček, ale o soboji značek, kde každý chválí samozřejmě to své - vypovídací hodnota - nula.
Blade400>T-Rex500>T-Rex250>Protos>T-Rex700E>LA700>RaptorE720
youtube.com/heyingosl
FlyBear

#77 Příspěvek od FlyBear »

zdzd píše:Ano, měření odebraného náboje je použitelnější než měření napětí, ale taky žádná univerzální záležitost.

Měření odebraného náboje je minimálně stejně tak dobře použitelné, jako stopky.

zdzd píše:Pokud plně nenabiješ, spadneš. Pokud accu nevybijš najednou a dáváš druhý let, třeba po nějaké změně nastavení, spadneš taky.

Taktéž jako u stopek. Tudíž žádná výhoda, ale ani nevýhoda.

zdzd píše:Shrnuto, měření napětí neřeší nic, měření náboje je na úrovni stopek. Tudíž přínost telemertie je pro helinu v podstatě nula.

S jednou drobnou výhodou - narozdíl od stopek by měření odebraného náboje reflektovalo aktuální styl letu a tím skutečné zatížení baterie.

Uznávám ale, že to je přínost u heliny v praxi velmi diskutabilní a pro mne osobně to v žádném případě není důvod k pořízení telemetrie a tutíž ani parametr pro výběr rádia.

Po pravdě řečeno - já jsem čekání na telemetrické rádio vzdal ve prospěch T8FG, i když nákup byl původně myšlen pro větroně...

----
Ale to už jsme zase dost OT.
----

OP měl snad původně dotaz mezi Graupner 19 a 22.
Já bych to viděl takhle:
- Když Graupner, tak 22.
- Když už Graupner 22, tak počkat na HoTT.
- Když slušné rádio hned teď a bez čekání, tak Futaba T8FG.

Graupner 19 bych já osobně v žádném případě nebral.
zdzd

#78 Příspěvek od zdzd »

FlyBear píše:
zdzd píše:Shrnuto, měření napětí neřeší nic, měření náboje je na úrovni stopek. Tudíž přínost telemertie je pro helinu v podstatě nula.

S jednou drobnou výhodou - narozdíl od stopek by měření odebraného náboje reflektovalo aktuální styl letu a tím skutečné zatížení baterie.

Uznávám ale, že to je přínost u heliny v praxi velmi diskutabilní a pro mne osobně to v žádném případě není důvod k pořízení telemetrie a tutíž ani parametr pro výběr rádia.

O tom to právě je. Mám prakticky ověřeno, že průměrný odběr v helině se v závislosti na stylu letu moc nemění. Hlavní vliv mají otáčky, let jako takový už moc ne. Accu z důvodu životnosti vybíjím max. na 80%. Výsledek je jasný. Měření napětí je naprosto na nic, stopky a měření náboje jsou na tom prakticky stejně.

Proto rádio, které neumí ani telemetrii, ani spínání stopek v závislosti na spínači autorotace je pro helinu pasé. To které má telemetrii jen pro napětí a neumí to spínání stopek je taky pasé. To, které umí telemetrii podle náboje je v tomto směru stejně užitečné jako to, které umí stopky na spínač autorotace. A pak je třeba vybírat podle dalších schopností.

Telemetrie může být dost užitečná u elektrovětroňů. U helin je vzhledem k důležitosti ostatních funkcí až někde na konci řady.
vaca

#79 Příspěvek od vaca »

Pánové, tak už jsem to rozetnul.

Doufám, že jsem neudělal velkou chybu, ale pořídil jsem přez inzerát stroj z druhé ruky v setu s vysílačem (dx6i) náhradními díly, dvěma LIPOL accu, dobíjecím balancérem, pc kabelem a simulátorem ( myslim že jse jmenuje IPACs) za celkem přijatelnou cenu.. (snad, ještě teda uvidíme jaké věci budu muset měnit či upgradovat)
vím že dx6i je asi použitelné minimum pro vrtulníky a nenáročného uživatele, ale cena takhle za vše dohromady byla přívětivá a mám do začátku vše potřebné pohromadě..

Vrtulník jsem viděl ve visu i v letu.
Vis jsme nejprve zkoušeli v gáráži, nejdřív když jsem prvně viděl stroj a slyšel jak se roztáčí rotor tak jsem měl trochu strach, protože garáž není zas tak velkej prostor, jsou tam i nějaký krámy ale pán to měl evidentně v ruce.
Vystoupal s vrtulníkem naprosto rovně tak na půl metru kde ho posléze držel, vrtulník začal po chviličce opisovat kružnici, prý kvůli vlastním turbulencím, které jsou v tak malém prostoru asi nevyhnutelné..
Pak jme se přesunuly ven, kde se zdál být stroj znatelně stabilnější, byl proveden dopředný let, stoupání cca na 10metrů, rychlejší let obloukem a zpět k nám, klesání a následoval velice pomalý, ustálený let v cca půl metru nazpět do garáže a ladné přistání..
Pravda, nejsem odborník a je možná chyba dělat takové nákupy bez odborníka, ale zdálo se mi vše v pořádku.
Stroj není nijak extra hlučný, nejhlučnější element se zdá být "pískající" motor. Šelest převodů velmi rychle přehlučí aerodinamika rotoru...

Gyro se zdálo, že funguje také bez větších výhrad. Pán říkal, že samozřejmě nepatří k top produktům, ale mělo by být dostačující.
Na ovladači, na přepínači jsou nastaveny dva zisky, jeden myslím v heading lock modu a druhý bez. V tom prvním se vrtululník při rozdočení po-otočí okolo své osy tak o cca 30 stupňů, pak má tendenci se pomaličku přetáčet, ale v momentě kdy se přidá plyn k odletu se stroj ustálí a nepřetáčí se.

Zapoměl bych dodat, jedná se o pravděpodobně o copterx hlava i díly zadní vrtulky jsou kovové s modrým eloxem, úpony listů hl. rotoru jsou ůdajně nejaké odlechčené, jsou v barvě tiitanu. Listy jsou "fiberglass".
Pastorek je kovový, i pastorky na řemenovém náhonu. Motor je tam align, myslím že 450L, teď si nevzpomenu, jsem v práci, ale zespod je na něm ůdaj myslím že 3550KV
Vrtulník nemá nastavování úhlu náběhu pomocí mixu serv cikliky, ale je to řešené samostatným servem, které zvedá mechaniku i s ciklickými servy, přišlo mi to jako začátečníkovy pro začátečníka dobré, protože je do toho vidět... (mám rád mechanické věci, nevím jestli je to v tomto případě plus, ale je to pro mne čitelnější)
Drak vrtulníku je plastový, ale působí celkem bytelně.

Další díly si z hlavy nepamatuju, jen vím, že serva jsou hitec, označení z hlavy nevím, jediné servo na zadní vrtulku je jiné, ale výrobce se nepamatuji...

Zatím jsem létal hoodně na simulátoru, když nedělám vyloženě nějaké vylomeniny a soustředím se na věc, tak nerozbíjím. Snažím se létat ve své třídě, pokouším se zaviset, ale je to těžké udržet na místě, spíš se pohybuje v prostoru cca 1x1 až 2x2 metry a občas někam uteče, není to ono, čeká mne hodně tréninku
Jak jste říkaly, když si vyzkouším ten největší vrtulník co tam je, tak je to paráda, ten dokážu zaviset a udržet na místě, s ním se dokážu i řízeně proletět po okolí, zatím jen vrtulkou neustále k sobě. V simulátoru jsem si pro pobavení a ze zvědavosti dal chalenge praskání balónků a s velkým strojem je dám všechny celkem řízeně...

Musím říct že simulátor je výborná věc, neumím si to bez něho představit, občas už se do toho dostanu, že nad páčkami vůbec nepřemejšlím, a když se mi stane nějaká horší situace, že mi třeba přelétne nad hlavou a začne se někam klonit, být to na rozbití, tak hned vrtulku k sobě a korekce, to je pak pocit, když si člověk uvědomí že to dělaj prsty "samy".
Takže simulátor paráda, nevím jestli je ten ipacs uznávanej/dobrej, hodně se mluví o phoenixu, ale nevím jestli kupovat další sim s kabelem, když už jeden mám...

Jediné co nejsem sto udělat, je nastavit v simulátoru aby mi fungoval program na můj vrtulas z transmitéru, musím používat default program abych to byl schopnej nastavit v simu... Ale chtěl bych se k tomu nějak dopracovat, používat "svoje" křivky, autorotaci apod...

V realitě jsem neodolal a po pokusech v simu několikrát roztočil rotor.
Nejdřív jsem se nebyl schopen odlepit od země, a jen tak nadlehčoval, max že se třeba jedna ližina odlepila od země a hned jsem stáhl plyn, strach mi nedovolil..
Po dvou dnech nadlehčování a maličkýho poskakování jsem překonal strach a odlepil od země tak 10-20 cm ale v tu chvíli vždy stáhnu plyn a zase přistanu, nebo spíš spadnu. -Když jdu nahoru tak se tolik soustředím na plynovou páku, že moje pravá ruka je totálně paralizovaná, bojí se vzít za cikliku, protože to ještě nikdy neudělala a neví co od toho čekat, :) -jaká bude reakce, jak rychlá a jak hodně to bude klonit a cestovat... To musím překonat, ale nechci rozbíjet... V simu je to rostě free a člověk je uvolněnější...
Taky teda nemám kříž, což asi trochu podporuje můj strach..

Jinak nutno říct že když to takhle trochu zvednu, že vrtulník necestuje ani dopředu ani dozadu nýbrž opravdu pouze a jen čistě do leva, zdá se že to ani nemá tendence zrychlovat do toho boku, že cestuje konstantní rychlostí, ale zatím to bylo vždy jen pár vteřin a rychle zase na zem.
To "přistání" je zatim tvrdší, ale zvuk dosednutí zní velice "zdravě" nic se nezaklepe/nezarachtá apod, je to takovej celkem i příjemnej zvuk...

Dále jsem zkusmo udělal test vidrací podle návodu, protože mi přišlo, že vrťas trošku vibruje při roztáčení rotoru...
Sundal jsem tedy listy hl. rotoru i vrtulky a jal se roztáčet jen s pádly (pádla jsem si zatím netroufl sundat, protože si nejsem vůbec jistý, že bych je tam dokázal dát tak jak byly.)
Jen s pádly má vrtulník slabé vibrace při malích otáčkách, které se samozřejmě ještě hodně zjemní při narůstajících otáčkách, není to moc ale něco tam je, cca něco jako když vám vibruje mobil při zvonění možná i míň ale něco tam je...
Pokusil jsem se to trochu dovážit kouskem lepící pásky na jednom pádlu, přišlo mi že se to ještě trošičku zmírnilo, ale stále tam něco je... Také jsem zkontroloval jejich stopu, zdá se v pořádku.
Taky jsem pozoroval rotorovou hlavu shora při malých otáčkách a přišlo mi že možná maličko šmajdá :( ale jistý si nejsem...
Nicméně při nandání listů zadní vrtulky se to nezmění, při osazení hl listů rovněž to samé, žádná změna. (listy jsem projistotu dal přeně tak jak byly, i když by jejich záměna asi neměla vliv) Stopa listů vrtulky i hl rotoru se zdá být rovněž v pořádku...
-jak je to tedy s vibracemi, nesmí tam být absolutně žádné?

Omlouvám se za delší text, kdo nemá čas nebo nechce, nemusí číst, cítil jsem ale potřebu vám to všechno vyklopit, když jsme tu o tom debatovali...
DaveLister

#80 Příspěvek od DaveLister »

V idealnim pripade by meli na vrtulniku byt pouze vibrace od motoru - tech se neda zbavit. Jak takove vibrace vypadaji si muzes jednoduse zkusit vyndanim hlavniho kola. Pokud to co tam je neni nijak zvlast silne, nevadi to gyru a vsechny sroubky jsou pevne zalepene tak bych to jako uplny zacatecnik neresil. Pravdepodobne s tim stejne brzo trisknes a vibrace by byly zpet :)

Zkus trochu konkretnejs popsat ty kruznice ktere opisoval v uzavrenem prostoru, to mi zni nejak divne..
psena
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od psena »

Tusim, ze nedrzelo gyro...a to rozhodne zadnym virenim vzduchu v prostoru nebylo.
vaca

#82 Příspěvek od vaca »

Pokud si dobře vzpomínám, tak se vtulník pohyboval ve směru hodinových ručiček víceméně v pravidelném kruhu ocasní vrtulkou stále k nám. Osa hlavního rotoru při tom spodním koncem mírně vybočovala ven z kruhu.

Nemám s tím ty zkušennosti, tohle mě vůbec nenapadlo.

Jinak gyro je: "Telebee GR302-AD dual rate"

děkuji za reakce a přeji pěkný nový rok
Peteer
Kontaktovat uživatele:

#83 Příspěvek od Peteer »

Asi jsem to nečetl správně, ale jakou máš tedy helinu?450 ku s hlavou COPTERX?
HITEC AURORA - EC-135 T2 Policie ČR TR 500, T-REX 700 3G, T-REX 100
krtek2k

#84 Příspěvek od krtek2k »

Kód: Vybrat vše

Mám prakticky ověřeno, že průměrný odběr v helině se v závislosti na stylu letu moc nemění.

Nic ve zlým, ale lítám s logem jen na IDLE2 - 1900rpm, vždy pět minut a jsem schopen zalítat za 2500mAh , a když za to beru tak klidně i 3500mAh.
Vencovi Balíkovi jsem půjčil protose, a co já lítám za 5minut , on byl schopen vylítat za 3 a půl minuty.
Tak to mám zas já prakticky ověřeno.
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
Peteer
Kontaktovat uživatele:

#85 Příspěvek od Peteer »

krtek2k píše:

Mám prakticky ověřeno, že průměrný odběr v helině se v závislosti na stylu letu moc nemění.

Nic ve zlým, ale lítám s logem jen na IDLE2 - 1900rpm, vždy pět minut a jsem schopen zalítat za 2500mAh , a když za to beru tak klidně i 3500mAh.
Vencovi Balíkovi jsem půjčil protose, a co já lítám za 5minut , on byl schopen vylítat za 3 a půl minuty.

souhlas, záleží na stylu létání, ale myslím že Zdeněk měl na myslí spíš spalovák
psena
Kontaktovat uživatele:

#86 Příspěvek od psena »

Venca: Tak pokud ty kruznice nebyly ocasem, tak to je v poradku, Telebee samozrejme neni zadna pecka (cca 28 USD), ale pokud nedriftuje tak pro zacatek klidne staci.
Pokud sel do kruhu celej vrtulnik, tak to jiste muze tim virenim byt.
Tak se vrhni na sim a makej, dokud neudrzis vrtulnik na simu 5min bez padu (coz dela casto problem i nam pokrocilejsim zacatecnikum :lol: ) , tak to ani v realu moc nezkousej. Ja jsem na simu zvladal uz vis na vsechny smery, let po i proti sobe a stejne nakonec prechod do realu byl docela porod. :roll:
Ale zakladni vis jsem zvladl okamzite s tim problem nebyl, spis potom s celkovou orientaci a citem pro chovani vrtulniku.
zdzd

#87 Příspěvek od zdzd »

Peteer píše:
krtek2k píše:

souhlas, záleží na stylu létání, ale myslím že Zdeněk měl na myslí spíš spalovák

Ne, měl jsem na mysli i elektriku. A jednoho člověka. Každý má svuj styl a proto se odběr až tak moc neliší. Samozřejmě kromě případů, kdy si řekne "tento let se proploužím" a "tento s tím budu lomcovat". A nebo, když se helina půjčí někomu s naprosto odlišným letovým projevem.

Za běžných situací k tomu ale moc nedochází a ten odběr se proto moc nemění.
vaca

#88 Příspěvek od vaca »

Peteer píše:Asi jsem to nečetl správně, ale jakou máš tedy helinu?450 ku s hlavou COPTERX?

Já jsem si z prvu nebyl úplně jistý tím, od jakého výrobce helina pochází, teď jak do toho pronikám, a sbírám čím dál víc informací, už si jistý jsem..
Jde o helikoptéru T-REX 450XL HDE -je to starší typ, má ještě plastové bočnice, a nemá ccpm mix, -má mechanické mixování.
Ale alespoň že to pochází z dílny align, což mi dodává trochu toho dobrého pocitu, že jsem koupil osvědčenou věc...

Co se týče klasického mixu vs ccpm mix, tak jsem i o tom už něco dozvěděl, dnes je asi rozhodně trendy ccpm, má i výhody že je tam míň mechaniky a tím pádem asi menší hmotnost....
Ale na druhou stranu si myslím že pro mne jako začátečníka je klasický mix dostačující, možná mi může přinést i nějaké výhody do začátků..
Vyplinulo mi z toho že vlastně nemusím mít takové nároky na serva pro cikliku a že nemusí být všechna stejná (což teď stejně jsou, ale kdo ví jak tomu bude až s tim třísknu.)
Další věc kterou jsem se dozvěděl, že u ccpm jsou serva víc zranitelná, než serva schovaná za přepákováním... Ale to mi ukáže až praxe...

Co se týče mého létání, tak stále hodně simulátor a musim říct, že čím víc to člověku jde, tím je to zábavnější, protože už to pak není tak křečovitý...
Pak bych chtěl říct že mi to nedalo a rozchodil jsem pákový ovladač i ve flight simulátoru x (s tím jsem trochu bojoval, protože interface není programovatelný)
Vrtulníky jsem ve fsx nikdy nelétal, ale teď je to skoro moje priorita tam...
Chtěl bych teda říct, že mi to celkově asi taky pomohlo co se týče pochopení chování vrtulníku, některé jeho vlastnosti při letu, brždění, a obvzláště klesání a ladné přistání.
Když to takhle kombinuji rc sim/fsx/ a real rc, tak musim říct že si je to celkově cšechno opravdu hodně blízko, akorát samozřejmě to chování ve fsx je takové jakoby ještě dál než u velkého rc vrtulníku... je to ještě o hodně víc jakoby spožděnější což už naopak zase přidává na obtížosti... (ale tam jsou zase palubní přístroje, které to zase celé trochu usnadňují)

Samozřejmě neberu fsx jako tréninkovou pomůcku pro rc (od toho máme rc sim) ale musim říct že mi to pomohlo a pomáhá se orientovat v ovládání celkově, a pokroky jdou téměř ruku v ruce.. (ono taky není vůbec snadné létat s heli ve fsx a hlavně přistát tam kam člověk chce..)

V reálu jsem nějaké pokroky také učinil, ale na zatím není moc času, je brzo tma a počasí taky nic moc... Mám za sebou zatím jen 5 baterek... Můj zatím největší ůspěch je kočírování stroje tak ve 20 centimetrech. Vis bych to zatím ještě nenazíval, ale na poslední baterku se mi ho už občas podařilo na chviličku zaviset, udržet na jednom místě... Ty předchozí baterky sem se ale učil nejprve vůbec vzlétnout, a posléze při tom zvládnout kontrolovat páku cikliky.... To co v simulátoru jde, tak je pro mne v reálu o mnoho težší.. Hlavní je pro mne nebourat, takže jsem u toho většinou hodně vypjatej, a dává mi to zabrat.
Ze začátku jsem jednu baterku rozhodně neletěl 6-8 minut, ale třeba 20 protože jsem musel dávat přestávky na uklidněnou :) až poslední baterka byla taková lepší, uvolněnější.. Teprva na poslední baterku se mi konečně dařilo být se strojem většinu času ve vzduchu, dal jsem ji už téměř bez přestávek, a jak mi najednou přišla krátká. :)

Teprva to začíná, ale cítím že to půjde... Mluvím teď ale o normálním létání. Akrobacie je pro mne momentálně nepředstavitelná věc...

až budu mít trochu času, tak sem zkusím nahodit fotky svého stroje a dát k tomu taky popis osazení, třeba k tomu také budete mít nějaké připomínky, které mi pomohou.
vaca

#89 Příspěvek od vaca »

vaca píše:Jde o helikoptéru T-REX 450XL HDE

- s hlavou copterx
Peteer
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od Peteer »

koukám další slohovka.o) večer si to přečtu a odpovím, teď dělám na maketě tak není čas.o
)
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“