Rušení 2.4 ???

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od JirkaA »

gamer007 píše:Stalo se mi u sytemu DSM2 a s vrtulníkem Minititan, že cca 30m ode mě najednou výpadek ovládání serv, ale motor běžel pořád stejně. Do 5sec se vrtulník nekontrolovatelně zřítil na beton. A příčina? Vadné servo HD1581 na cyklice, už na zemi trochu pocukávalo a hřálo se, tenkrát jsem úplně debilně s klidem odstartoval, jenže to servo uplně přetížilo AR6100 a proto vypadlo řízení. Jen nechápu jaktože se pořád točil motor, byl zapojen přes regl 40A s Becem...

Servo nemohlo přetížit přijímač, neb v něm není přetížit co (leda by shořely spoje mezi napájecími piny na výstupech). Přetížilo to BEC, poklesem napětí z BECu to udělalo to, co popisuješ. Motor ovládá regulátor, otázka firmware regulátoru jak se postaví k výpadku řídícího signálu. Pokud to je blbě ošetřený, může klidně dál držet otáčky - vyzkoušet lze odpojením řídícího kabelu regulátoru za chodu (asi bych na to oddělal lupení ;) )
OK2WY
coro

#17 Příspěvek od coro »

pepin píše:dlouhou dobu bezproblémově používaná serva gws mi začala rušit při rychlejším pohybu páky také 2,4mh,nevím proč,ale je to tak,dříve to nedělala,ted už ano,i na stole,připojená místo na bec,na přijímačovky-s přijímačem FM meně,ale zlobí to stejně-dříve ne.

Opotrebovanie môže byť hocikde, nečistota trochu skratujúca komutátor alebo opotrebovaný kartáč tam, alebo aj kondenzátory ktoré majú obmedzenú životnosť a keď prestanú kondenzovať tak sa situácia v napájaní zhorší..
Sú tam aj nabíjacie špičky z brzdenia serv, spínaný BEC to možno môže zblbnúť..
Príjmač môže zmrznúť ak to zvlnenie prelezie až na procesor.
Napriek tomu, mal byť príjmač "rozhodný" a zareagovať - prechodom do failsafe napríklad, čo by vyplo motor. Beriem to ako chybu príjmača, nie závadu ale zlý - zanedbaný- návrh.
Rozšíriť sa to v dnešnej dobe môže o včasné varovanie prostredníctvom telemetrie - privysoké zvlnenie napájania, chlape pristaň kým je čas...

Už na FM boli niektoré príjmače na zvlnenie napájania príliš citlivé, a kopali a blbli.
Na čistom zdroji to nerobili, ale to ich neposúva medzi kvalitné výrobky, keď iné príjmače mali filtrovanie a vydržali aj krátky momentálny úplný výpadok bez cuknutia..
2,4GHz príjmače zatiaľ na to nedorástli, zrejme kvoli hmotnosti - ale verím že príde čas, je somarina ušetriť 5 gramov na 8 či 12 kanál príjmači, ak je to za cenu čo len minimálneho zhoršenia spoľahlivosti.

Jedna vec čo stojí za zmienku je výboj statickej elektriny. V zime je vzduch suchý (aj keď sa nezdá), a polystytén či sklolaminát sa môžu povrchovo nabíjať.
Po výboji záleží len na tom ako dlho trvá príjmaču kým znovu nabehne, a či vôbec (môže to teoreticky aj poškodiť uložené údaje v eeprom, alebo aj niečo spáliť)...
coro

#18 Příspěvek od coro »

pepin píše:Mě rychlé přitažení výškovky házelo křidélka vpravo-pak to zamrzlo a bláznivě hledalo střed.Kdoví jak dlouho jsem s tím takto normálně létal,při pomalých pohybech páky bez problému.

Mám jedny také NiMH príjmačovky, čo majú cez 6 ohmov a toto to urobí s každým silnejším servom...
Ale napríklad GWS Park HPX mi žerú v špičke cez 2A, neverím že by to udržal bežný BEC - a keby aj, tak nie cez taký káblik ako tam väčšinou je (ten káblik s konektorom má strašný odpor!).
Ale to už nie je vec príjmača, to už by blbli tie servá aj keby mal príjmač oddelené napájanie a signál by bol v poriadku.
Salaman

#19 Příspěvek od Salaman »

Zdravím, používal jsem vysílačku HobbyKing 2,4GHz 6-ti kanál (HK-T4A) A to bylo něco zoufalýho. Tomu vypadával signál každou chvilku. Naštěstí jsem jí měl jenom půjčenou a letadlo bylo z EPP, takže to většinou šlo slepit ještě na místě. Potom jsem si koupil HK-T4A-V2 a s tou jsem naprosto spokojený. Výpadek se mi stal jenom jednou v místě kde analogová rádia absolutně nefungují a mám podezření, že jsem tam vletěl do směrového wifi spoje. Ale nejsem odborník a nevím jestli je možné aby rázem byli všechny 2,4GHz kanály obsazeny a mě to vykoplo, proti tomu by právě digitální přenos na 2,4 měl být chráněn.
coro

#20 Příspěvek od coro »

2,4GHz sa podľa mňa zarušiť neúmyselne nedá, a "zahltiť" sa síce dá ale pri rozumnej vzdialenosti od pilota a pri dodržaní legálnej spektrálnej hustoty (vrátane zisku antény) je to podľa mňa veľmi málo pravdepodobné - a taký zisk(finančný) ten lokálny provider mať nebude aby sa mu oplatilo zaplatiť pokutu.

Ale mohol tam byť odraz od niečoho, čo v konkrétnom mieste efektívne zlikviduje signál. Môže pomôcť viac antén na príjmači ("diverzita") hlavne ak sú trochu ďalej od seba, alebo aj nemusí pomôcť nič.. ale to je nepravdepodobné.
Je možné že niečo sa stretne na rovnakých kódoch a navzájom sa to ovplyvní alebo jedna časť zblbne, ale to by tiež nemalo byť normálne ani bežné.

Pri 2,4GHz nehľadajte problém v rádiovom spojení či rušení, ale v príjmačoch - ako v hardware tak v software.
Až prípade že niekde naozaj nefungujú ani rôzne inak spoľahlivé systémy, je na mieste zamyslenie nad "rušením", teda hlavne odrazmi..
jardacek
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od jardacek »

Zdravim dej tam přijímač s plným dosahem a máš pokoj.
Mic-74
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Mic-74 »

Tak jsem se vrátil z létání dal jse 4 lety po 8 minutách a zatím dobrý.
Tato sestava tam je už půl roku a má za sebou minimálně 80 startů bez jediného problému. Jediný co jsem změnil je TX z dx6 na dx8.
Když odpojím kabel přijímač-regulátor tak motor vypne okamžitě.
Nvím proč když to bylo nevladatelné běžel motor, ještě se mi zdálo že počas výpadku regulátor nepatrně ubral otáčky. ale jen o trochu.
gamer007
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od gamer007 »

No na trubce je plno videí, jak vypnou DX8 a on se spustí motor, nějakej problem s failsafe. Jakej tam máš FW, 1.04?

tady - http://www.youtube.com/watch?v=TIW98c4ZUR8
T-rex 600EFL, Prôtos 500, Miniprôtos, Solo Pro 180, Ansmann X2, Beatle110BS
Futaba T8FG,GT3C
Mic-74
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Mic-74 »

Mám tam 1.04
Když vypnu TX tak se motor během vteřiny zastaví.
coro

#25 Příspěvek od coro »

Mic-74 píše:Mám tam 1.04
Když vypnu TX tak se motor během vteřiny zastaví.

Mic-74 píše:Když odpojím kabel přijímač-regulátor tak motor vypne okamžitě.

Ak sa chceš pohnúť ďalej, treba vysvetliť prečo teda motor bežal a servá nereagovali.
Navyše ak to urobilo aj s iným príjmačom presne rovnako.
Žeby vysielač???

Nabinduj si k tej pamäti (predpokladám že máš Spektrum s ModelMatch) druhý príjmač, daj doňho príjmačovky a jedno servo napríklad plyn alebo krídelká, a nechaj ho pri lietaní položený niekde blízko seba.
Bude reagovať na všetko čo posiela vysielač - leda že by prestal, a to potom bude jasné že Tx pojde do servisu.
Základ môžeš vyskúšať aj doma, ale podstatné to bude tam kde to vypadáva - u viacerých cýrobcov sa objavil problém s CDMA/CD kedy vysielač prestal vysielať lebo vo vzduchu bol iný signál dostatočne výkonný. Ale možno sa len prehrieva koncový stupeň alebo na chvíľu obmedzí výkon alebo máš zlý kontakt na anténe.
(ak to skontroluješ teraz, odmontuješ a vrátiš, možno to už nikdy nevypadne ale neprídeš na to čo to bolo).
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od jyrry »

Uz je to davno, ale stalo se mi toto - http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... ec=1074256
Palo11

#27 Příspěvek od Palo11 »

Dobrý deň

vzhľadom k tomu, že som rozhodoval o výbere pokračujúceho vysielača po Dx6i a bol som limitovaný väčším množstom prijímačov DSM2, ktoré by som musel pri zmene systému nahradiť, rozhodol som sa pre DX8.

Pred týmto rozhodnutím som sa oboznámil s referenciami na tento vysielač aj na zahraničných fórach.

Užívatelia tam problém veľmi podobný Vášmu uvádzali, a to najmä v súvislosti s alarmami v prvých sériách (a to nie len pri vrtuľníkoch). Bol k tomu vydaný aj servisný bulletin - nemáte náhodou vysielač z série (PID), ktorá je uvedenou chybou dotknutá? Je totiž otázne, či pre túto zmenu stačí zmena AirWare (asi skôr nie, keď žiadajú vysielače vrátiť späť - na fórach toto bolo riešené, nepamätám si však s akým výsledkom).

Potom ešte niektorí užívatelia uvádzali, že po pristátí im blikali kontrolky na prijímačoch, čo naznačovali výpadky rádiovej linky - skúste sledovať, ak máte prijímač, ktorý to zobrazuje (aj keď tu nastala väčšinou hádka o tom, čo to blikanie vlastne znamená :wink: ). Vzhľadom k obsahu príslušných príspevkov (z hľadiska výpovedenej hodnoty príspevkov, ako aj vzhľadom k tomu, že s Dx6i mi na blikanie stačilo vypnúť počas čerpania paliva palubnú elektroniku) som to odignoroval; Váš príspevok ma potom zamrazil - pri rozbití niektorého z lietadiel, ktoré mám, by som totiž ten rozdiel v cene za nákup nových prijímačov pri prechode na iný systém veľmi rýchlo dobehol.

Myslím, že pri analyzovaní udalosti, ktoré sa Vám prihodili, by bolo vhodné:

1. skontrolovať nastavenie failsafe, ktoré bolo nastavované pri párovaní (možná blbosť, ale človek niekedy takú vyvedie) - v akej polohe bola páka plynu pri párovaní (prípadne aj reverz kanálu plynu (ak bol opačný))

2. v závislosti na druhu prijímača odsledovať, či po výpadku (ak ešte nastane) blikala kontrola RF linky alebo výpadok napájania (6110 to myslím má)

3. v závislosti na druhu prijímača vytiahnutť flight log z prijímača (napr. ten, ktorý sa dodáva s DX 8) - ak sa výpadok ešte zopakuje.

Pokiaľ k výpadku signálu nedošlo - je s pravdepodobnosťou limitne sa blížiacou 1 chyba vo vysielači (zamrznutie).

Výsledok pozorovaní, prosím, zverejnite.

Paľo
Palo11

#28 Příspěvek od Palo11 »

Pri písaní som pozabudol na to, že ste museli párovať aj druhý prijímač - takže s tým naznačeným zlým nastavením failsafe to až tak horúce asi nebude...

Paľo
Mic-74
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Mic-74 »

Tu vadnou seri DX8 nemam.
Budu zkoušet a dám vědět jak to dopadlo.
Salaman

#30 Příspěvek od Salaman »

jardacek píše:Zdravim dej tam přijímač s plným dosahem a máš pokoj.

Co je to přijímač s plným dosahem? Každý má plný dosah a pokud ne, tak je vadný.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“