simPhoenix - nastavenie heli podobne realu

Všechno co je o modelech vrtulníků, ale nevejde se do jiné vrtulníkové kategorie.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Relax

#106 Příspěvek od Relax »

Pročetl jsem celé vlákno ale všechno na 100% nechápu a budu se muset víc ponořit do teórie :-) Každopádně u Trexe 500 mi v Phoenixovi chodí kolektiv ve letu na zádech výborně, u té 450 je to tak jak jsem popsal, pomalu klesá až spadne, v poloze na zádech prostě neudrží výšku natož nastoupat...... Vysílačem resp. kalibrací nebo parametrama to tedy asi nebude.......
Howking
Kontaktovat uživatele:

#107 Příspěvek od Howking »

Relax píše:u té 450 je to tak jak jsem popsal, pomalu klesá až spadne
- a vybral jsi si verzi 3D? Trainer opravdu na zádech neuvisí - sice mi nespadl, ale pokles se zastavil tesne nad zemi, ale prostor pro převrácení zpět už nebyl. Nelaboroval jsi s otáčkami vrtule, nebo úhly listů. Verze 3D bez uprav by ti spadnout neměla. Samozřejmě ve vysílačce musíš mít křivku koletivu 0 50 100 (-100 0 100) prostě uhlopříčku od dorazu k dorazu - jestli máš ve vysílačce takovou tu začátečnickou zalomenou křivku 40 50 100 (-20 0 100) tak je to jasné, že se na zádech neudrží.
Blade400>T-Rex500>T-Rex250>Protos>T-Rex700E>LA700>RaptorE720
youtube.com/heyingosl
Relax

#108 Příspěvek od Relax »

Díky za radu. Asi jsem měl to PRO, v 3D je všechno OK. Ve vysílači mám Plyn TH-CV (N) P5 100% P4 75% P3 50% P4 25% a P1 0%, Kolektiv - doufám že se nepletu = PI-CV (N) mám stejné hodnoty. Parametr H1.

Už to letí jak má, je to ale celkem síla v reverzu orientace :-) Chápu že všichni celou zimu trénujete, je to docela dost adrenalin a kardinální otázka jak si udržet helinu v sezóně pohromadě.

Na videích přeborníků mají jejich modely neuvěřitelně prudký pohyb jaký se v simu v default nastavení asi nekoná. Zřejmě mají exponenciály trochu obráceně nebo nevím jak se to řeší.....

Budu laborovat s nastavením reálu a vyzkouším věci co tu jsou popsaný pokud možno bez omezení reálné rychlosti. 500 a 600 jsou ale víc v klidu.
Howking
Kontaktovat uživatele:

#109 Příspěvek od Howking »

Relax píše:Na videích přeborníků mají jejich modely neuvěřitelně prudký pohyb jaký se v simu v default nastavení asi nekoná.
- je to o nastavení úhlů listů - v simu je myslim 10º a ti přeborníci mají až 14º - a taky špičkové motory a otáčky na vrtuli o deset a víc procent vyšší, než je obvyklé - v simu si to můžeš taky nastavit, ale nejdřív je třeba se naučit spolehlivě lítat s normální mašinou a až pak divočit.
youtube.com/heyingosl
demolátor

#110 Příspěvek od demolátor »

Mě tam ty "normální" mašiny přijdou divoké až dost. :)
Miniprotos BeastX
Protos 500 V-bar
Spektrum Dx7
Relax

#111 Příspěvek od Relax »

Nějaký divočení jsem neplánoval, jenom mi vrtalo hlavou jaká jsou ta kouzla na neskutečný kousky :-)

Na začátku to byl boj letět tam kam chci natož viset, ale kupodivu to nevypadá až tak marně a s pokroky narůstá chuť si možná přece jenom něco pořídit. Líbí se mi možnost stále vylepšovat a ladit, všechno je pěkně na dosah a vidět, v tom mají heli oproti letadlům velkou výhodu. Éro je pěkný nepotažený v kostře - ale tak neletí. S hotovým aerodynamicky nejde nic dělat, výbava se taky tak úžasně neprojeví. Heli je mnohem tvárnější a taky se častěji nastavuje a opravuje = více času s modelem i doma :-)
Howking
Kontaktovat uživatele:

#112 Příspěvek od Howking »

Relax píše:Heli je mnohem tvárnější a taky se častěji nastavuje a opravuje = více času s modelem i doma :-)
- však ono tě to nastavování a ladění přestane bavit - až už si budeš myslet že to máš tip-top, tak s tím praštíš a jsi na začátku :-D
youtube.com/heyingosl
Relax

#113 Příspěvek od Relax »

No ještě musím projít diář - kolik že mám vlastně toho volnýho času :-)
Relax

#114 Příspěvek od Relax »

Ve Zkušenostem s Rexem450PRO jsem se dočetl že orig regl Align nezvládá dobře govenor mode a lítá se na křivky.

V Phoenixu zatím trénuju PRO 3D s akltivním govenorem. Jkmile ho na kartě Hlavní rotor deaktivuju, Varianta 3D přeskočí na 3D Copy.

Plyn vysílače ( Futaba T7C ) funguje jako v éru, lineární křivka od nuly na 100%. Střed kolektivu je ale jinde než na pomyslné svislé ose páky plynu. Staženo k sobě mám kolektiv -11 a motor 0 ot., pak odtlačuju, minu střed a 4 až 5 zoubků za středem docílím kolektiv 0, motor hlásí 2750 ot. Heli začne stoupat a na max kolektivu +11 točí motor 3250 ot. Jsem tak trochu na úrovni předchozího dotazu a sice že v poloze na zádech to padá a padá a padá, ale to už moc ne¨řeším protože 3D mě zatím naprosto netrápí :-):-):-)

Druhá věc je autorotace. Někdo s ní i přistává ale každopádně by se měla zvládat. Lze to V Phoenixu 2.5 ? Když stáhnu ve výšce úplně plyn tak heli pěkně padá ale nad zemí při zabrání kolektivem zase naběhne motor což není simulace reálu kdy motor vypnu na vysílači.

Nácvik autorotace není teď to klíčové, spíš abych se v první části dotazu dobral jestli netrénuju v nastavení které nemá s realitou úplně co do činění. Co lze na kartách 450PRO smysluplně změnit k realitě ? Úhly kolektivu, něco jiného ? Snížení rychlosti reality jsem už opustil a zvládám to na 100% i když někde jsem četl názor okolo 87%......

Expo mám default 18%, tolik jsem si dal i na ocas protože se směrovým řízením mám trochu problém. Tam je asi největší rozdíl optori letadlům, to udivující zjištění že si to sypu směrem k zemi pozpátku :-):-):-)
psena
Kontaktovat uživatele:

#115 Příspěvek od psena »

Kdyz mas plyn na 0, kdyz jdes listama do minusu, tak ti to nemuze na zadech fungovat.
Celkove to mas nejaky divoky.
V Normalu musis mit kolektiv cca -1 +11 a plyn od 0-100
V idel 1 si nastav kolektiv tak ja mas ted -11 +11 ale krivku plynu si dej 100-90-100.
Pokud ti to stale na zadech neleti, tak mas spatne nastaveny kanaly, tohle presne resil UCH od nas z tymu, nakonec to byla nejaka kravinka.

Jinak autorotaci si na vysilacce přiřad na packu kde jsi zvykly a plyn se tou packou bude vypinat i na simu. Stejne tak se prehazuji i letovy mody.
Proste sim si bere z vysilacky krivky, tim padem vezme i autorotaci a rezimy, staci kdyz si vse zkontrolujes v servomonitoru. Pokud to chodi tam, musi potom i na simu.
marek_K

#116 Příspěvek od marek_K »

V phoenixe mas priamo aj trening autorotacie, uz ta vyhodi vo vyske z vypnutym motorom. Zvladol som to po par pokusoh , takze to neni nic zlozite. :D V tej video skole je aj popis ako to presne robit. Ked to skusas sam tak musis motor vypnut aby si packou plynu menil len kolektiv. A ako pise psena ked chces byt na zadah musis prepnut plyn z lienaru do Vcka, ja pouzivam 100-60-100.
Relax

#117 Příspěvek od Relax »

Aha, takže to mám asi blbě ve vysílači. No prostě o tom nic nevím tak musím naštudovat návod k rádiu, stejně to bude potřeba.

Ono to stím plynem jsem to možná popsal špatně. Těch -11 je na nule motoru, ale na zádech to letí cca při -5 a to mi motor jede, ale točí už málo a pomalu klesám až spadnu. Hlavní rozdíl je že při zapnutém govenoru je přesně nulový úhel kolektivu v kolmici páky, jakmile ho vypnu tak ta nula je 5 zoubků dopředu, prostě úplně jinde. Taky jsem netušil že Tx komunikuje s Phoenixem ve více směrech než jenom pohyby pákama a Parametr H1, nějak jsem se tam nedočetl co všechno nastavit. Časté problémy s kalibrací jsem neměl.

Nastavení režimů v Tx jsem psal pár dní zpátky:
Plyn TH-CV (N) P5 100% P4 75% P3 50% P4 25% a P1 0%, Kolektiv - doufám že se nepletu = PI-CV (N) mám stejné hodnoty. Tohle má být 100-90-100 ? Když dám maxima řekněme 80% tak asi heli točí míň otáček, bych předpokládal. Parametr mám H1.

Já musím napřed taky rozlousknout co přesně je Idle1,2 a trochu se v tom vyznat. Anebo terminus pádlo - bezpádlo, zatím mám za to že sestava gyro 750/780 + senzor hlídá jenom vyrovnávací rotor a horizontální roviny = klonění + klopení obstarávají pádla. U 3G hlídá jednotka se senzorem všechny 3 osy. Je to tak ?

Ono je pak nanic se ptát a nerozumnět přesně, je to nefér i vůči těm co se snaží mi pomoct. Tak omluva předem a budu se snažit to dohnat. Každopádně je to mnohem zajímavější než jsem předpokládal.......
krtek2k

#118 Příspěvek od krtek2k »

Proč by měl mít ve phoenixu křivku plynu do V ? Když phoenix má všude defaultně governor, který funguje. Takže křivka plynu vodorovná.
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
psena
Kontaktovat uživatele:

#119 Příspěvek od psena »

Governor si samozrejme vsude vypinam a litam tak jak v realu, teda na krivky. Myslim, ze na krivky lita odsud vetsina lidi.
krtek2k

#120 Příspěvek od krtek2k »

Tak si kup do pročka KOBY a do šestikila JIVE a na křivky úplně zapomeneš. Při vzpomínce na ně se pak akorát budeš divit cos to vůbec dělal :)
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
Odpovědět

Zpět na „Heli - jiné“