Funtic RTF Set

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
zdekar

#16 Příspěvek od zdekar »

Tak pár poznatků k Funticu:

Chce to udělat pár jednoduchých úprav,aby to pěkně lítalo:
1) Přehodit táhlo směrovky do dírky ku středu -> lepší ovladatelnost
2) K baterce přidat 5Kč minci - (pokud se dřív houpal) nebo místo původní baterky 240mAh dát 350mAh, aby to bylo vyvážené.
3) Pokud někomu vadí ovládání v módu 1, tak změnit na 2 (nebo na 4?) Zkrátka plyn vlevo a směrovka a výškovka vpravo.
Je to velmi jednoduché. Stačí odšroubovat v zadu anténu, otočit ji a přišroubovat do opačné pozice. Tím se sepne mikrospínač módu 2 a pak stačí jen v ruce otočit rádio, aby zas bylo anténou nahoru a na jednou je v módu 2 (tedy 4) :)

Lítá se s tím docela pěkně, ale chce to co nejvíc bezvětří.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
JaSt

#17 Příspěvek od JaSt »

Tak tomu nerozumím. U mého rádia lze nastavit pouze mód 3 a 4 - směrovka je vždycky u plynu. Už jsem měl vysílač celý rozdělaný a přemýšlel jsem o přeskrabávání tišťáku, ale pak jsem si to rozmyslel - je to tam většinou SMD montáž a když se do toho pustím se svou trafopájkou, zak by to nemuselo dopadnout dobře. Na přijímači se toho taky nedá moc udělat, tak se asi s tou trojkou mudu muset smířit. S tím vyvážením děkuji za radu, určitě to dovážím.
Ještě mám jednu připomínku - všimli jste si, že tam jsou dvojí výchyly? Na vysílači stačí zatlačit levý knipl a pak se na displeji rozsvítí takové sluníčko, a jsou tam plné výchylky. Po opětovném stačení tam jsou zase polovičný výchylky.
EASYCOPTER XS METAL, T-Rex 450 PRO - zatím pouze sestavený, Optic 6, Funtic RTF, auto SSK v2 4WD Thunder Tiger
zdekar

#18 Příspěvek od zdekar »

Myslím tento vysílač:
http://www.model-rc.cz/images/zbozi/34663/3.jpg

Na zadní straně je na napsáno "mode 1" (nahoře) a dole je "mode 2".
Změna módu se provede tak, že se odšroubují 2 šroubky, které drží anténu, pak se anténa otočí směrem dolu a umístí do stejné drážky v jaké byla nahoře a opět přišroubuje těmi 2 šroubky. Pak je potřeba v ruce otočit vysílač, aby byl opět anténou nahoru a je to v "módu 2" (tedy tak, že v levo je plyn a v pravo směrovka a výškovka - tedy v podstatě mód 4, ale oni tomu říkají 2 :) ).

Ten vysílač doma nemám, ale to řízení takhle v tom jejich módu 2 bylo (tak na 90%). Případně to ještě můžu ověřit dotazem na majitele toho Funticu (já jsem jen pomáhal se záletem).

EDIT: To JaSt
v podstatě máš pravdu, jde to nastavit jen do módu 3 a 4 viz:
http://www.kolmanl.info/index.php?show=RC_KNIPLY
, ale na té vysílačce jim říkají módy 1 a 2 :)
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
JaSt

#19 Příspěvek od JaSt »

Myslíš, že by to uneslo tak 30 - 35 g navíc? dal bych tam 5g serva a klasický přijímač a regl. Pak na to můžu použít kladické rádio a je to. Pokud by to ale potřebovalo větší vrtuli a silnější motor, tak to bych raději vůbec nepředělával, protože se pak může ukázat, že je vysoké plošné zatížení a že to z principu letět nemůže.
P.S. stránka Libora Kolmana je taky mý oblíbený čtení a zdroj inspirací.
EASYCOPTER XS METAL, T-Rex 450 PRO - zatím pouze sestavený, Optic 6, Funtic RTF, auto SSK v2 4WD Thunder Tiger
zdekar

#20 Příspěvek od zdekar »

No nevím jestli by to uneslo. Ten pohon co tam je není nikterak předimenzovaný. S větším plošným zatížením to bude potřebovat větší rychlost. Asi by to pak ještě letělo, ale stoupalo by to pomaleji. Takže pokud bys to upravoval, tak zvaž i výměnu pohonu.

O tom že by to z principu neletělo:
Já mám upraveného Foxe od Multiplexu:
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=33223
podle někoho je maximum 120g. Můj má 180g a lítá pěkně. Tedy už tolik neplachtí, je to dost cihla, když letí bez motoru, ale jinak lítá. Samozřejmě pádová rychlost je vyšší a stejně tak přistávací rychlost.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Kovboj

#21 Příspěvek od Kovboj »

zdekar píše:v podstatě máš pravdu, jde to nastavit jen do módu 3 a 4 viz:
http://www.kolmanl.info/index.php?show=RC_KNIPLY
, ale na té vysílačce jim říkají módy 1 a 2 :)

Trojka nebo čtyřka by to byla v případě ovládaných křidélek.
JaSt

#22 Příspěvek od JaSt »

V zásadě je jedno, jak to očíslujeme. Pro mne je dost nezvyklá kombinace SOP + plyn, ale už se s tím psychycky vyrovnávám. Ještě si to zkusím na simu a pak půjdu lítat.
Ten Fox už jsem viděl a líbil se mi. Co tam ale máš, když to váží 180g? Aha, už asi vím - velkej motor a velkou baterku, že? ( motor má tak těch 45g a baterka tak kolem 80 ).
Kovboj

#23 Příspěvek od Kovboj »

JaSt píše:V zásadě je jedno, jak to očíslujeme. Pro mne je dost nezvyklá kombinace SOP + plyn, ale už se s tím psychycky vyrovnávám.

Neber to jako SOP + plyn, ber to jako ovládání směru plus plyn. Neboli v zásadě to samé jako když máš u plynu křidélka.
JaSt

#24 Příspěvek od JaSt »

OK. Zkusím to takhle brát, ale nejdřív na simu.
Flieger

#25 Příspěvek od Flieger »

Létal jsem nedávno s Funtíkem a zde je několik poznatků:
- Ihned po startu pod plným plynem model sice ochotně stoupá, ale současně se dost brutálně stáčí doprava (zřejmě efekt kroutícího momentu motoru). Což se dá eliminovat natrimováním směrovky doleva, ale není to jaksi ono, když po vypnutí motoru to jde zase doleva. Možná by pomohlo lepší vyosení motoru.
- Po vypnutí motoru jde model do nebezpečného houpání, které bez rychlé korekce v menší výšce vede nezbytně k havárii. Je nutno tedy dovážit špičku (5 Kč, jak je psáno v příspěvku výše jsem ještě nezkoušel, každopádně pár g by to chtělo).
- Na jednu Li-polku 250 mAh to létá na plný heft tak 5 minut, pak tah motoru znatelně ochabne.
- Je to letadélko dost čiperné a rychle reaguje na povely. Poloviční výchylky na vysílači stačí až až. Díky malé váze je ale velmi citlivé na vítr. Takže čím méně větru tím lépe.
Myslím, že integrovaný přijímač se dvěma pikoservama na desce jsou tak akorát, aby to celé letělo. Nedovedu si představit klasický, byť odlehčený přijímač s jakýmikoliv miniaturními servy :wink:
opisk

#26 Příspěvek od opisk »

Flieger píše:Létal jsem nedávno s Funtíkem a zde je několik poznatků:
- Ihned po startu pod plným plynem model sice ochotně stoupá, ale současně se dost brutálně stáčí doprava (zřejmě efekt kroutícího momentu motoru). Což se dá eliminovat natrimováním směrovky doleva, ale není to jaksi ono, když po vypnutí motoru to jde zase doleva. Možná by pomohlo lepší vyosení motoru.
- Po vypnutí motoru jde model do nebezpečného houpání, které bez rychlé korekce v menší výšce vede nezbytně k havárii. Je nutno tedy dovážit špičku (5 Kč, jak je psáno v příspěvku výše jsem ještě nezkoušel, každopádně pár g by to chtělo).
- Na jednu Li-polku 250 mAh to létá na plný heft tak 5 minut, pak tah motoru znatelně ochabne.
- Je to letadélko dost čiperné a rychle reaguje na povely. Poloviční výchylky na vysílači stačí až až. Díky malé váze je ale velmi citlivé na vítr. Takže čím méně větru tím lépe.
Myslím, že integrovaný přijímač se dvěma pikoservama na desce jsou tak akorát, aby to celé letělo. Nedovedu si představit klasický, byť odlehčený přijímač s jakýmikoliv miniaturními servy :wink:

co sa stane ked tam dam baterku 800 mAh?
opisk

#27 Příspěvek od opisk »

mozem pouzit na tento model vysielac z tohoto vrtulnika?

http://www.rcguru.cz/pulsar-150-rtf-d3

dikyy
JaSt

#28 Příspěvek od JaSt »

opisk píše:mozem pouzit na tento model vysielac z tohoto vrtulnika?

dikyy

Určitě ne, protože Funtic je 2,4 GHz ( vysílač nemá krystal ), kdežto ten Pulzar je asi 35MHz. Navíc v dokumentaci u Funtika jednoznačně píšou, že nemáš používat vrtulníkový vysílač ( tedy samozřejmě setový ). Sice jsem na to nedal, a zkusil jsem vysílač 2,4 GHz ze svého EasyCoptera ( RM system ), ale ani se mi to nepoařilo napárovat. Takže počítej s tím, že je to tvrdá čína, nekompatibilní s téměř ničím ( ani čínským ). Ale nesetkal jsem se s tím, že by věci ze setu zásadně nechodily. Takže ten vysílač v setu s Funticem ti určitě bude chodit. Pěkný let.
Flieger

#29 Příspěvek od Flieger »

opisk píše:co sa stane ked tam dam baterku 800 mAh?

Myslím, že to nepoletí, neboť ta baterka bude mít rozhodně víc než hmotnost oněch 250mAh + cca 5g dovážení :wink:
zdekar

#30 Příspěvek od zdekar »

JaSt píše:
opisk píše:mozem pouzit na tento model vysielac z tohoto vrtulnika?

dikyy

Navíc v dokumentaci u Funtika jednoznačně píšou, že nemáš používat vrtulníkový vysílač ( tedy samozřejmě setový ). Sice jsem na to nedal, a zkusil jsem vysílač 2,4 GHz ze svého EasyCoptera ( RM system ), ale ani se mi to nepoařilo napárovat.

Ono v dokomentacích se píše spousta nesmyslů. ALE... samozřejmě, pokud je ten vysílač nějak nastaven speciálně na ten vrtulník, tak to to pak u letadla může dělat divy.

K těm ostatním:
800mAh baterku, 5g serva atd. se samozřejmě dát může, pokud najdete místo, kam to dát. Zároveň je pak nutné vyztužit křídla uhlíkem, protože při té hmotnosti co to pak bude mít by se mohly ve vzduchu ulomit. Zároveň to bude chtít i vyměnit motor za silnější a k němu i regulátor (teď je tam tuším integrovaný dohromady s přijímačem). Takže nejspíš k němu i jiný přijímač a zřejmě i vysílačku :)

V podstatě jde vyměnit cokoliv, ale otázka je jestli to má smysl a jestli to bude mít i pak stejně dobré vlastnosti ;-)
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“