Turnigy 9x hardware, opensource TX

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Zamčeno
Zpráva
Autor
JMalik

#121 Příspěvek od JMalik »

vpershing píše:....VAM sa ani nesniva, co vsetko sa s tym da urobit. Napriklad ziakovi primixovat k jeho riadeniu LEN vybrate kanaly trenera...

No, chceš řešit konkrétní věci, bez napadáíní té Věci, tak dobře.
Jak by jsis to přimixování představoval. Zvol si nějaké letadlo, vrtulník.... a urči kanály, které přimixuješ , které necháš jen žákovi a které budeš případně přepínat.
Naposledy upravil(a) JMalik dne pon 10.01.2011 17:39, celkem upraveno 1 x.
bitovod

#122 Příspěvek od bitovod »

JMalik píše:Když jsem to měl otevřené (přinesl to kamarád, že to nefunguje), tak jsem našel závadu celkem rychle. Byl upadlý drátek k potenciometru, přiletoval jsem to za minutu, banalita. Pak jsem to celé asi hodinu zkoumal a prohlížel. U druhého potenciometru to bylo taky tak nějak dočuněné, drželo to, ale radši jsem to přeletoval. Pak tam byl jeden krátký úplně našponovaný drátek co jsem radši vyměnil, prostor aku jsem neřešil, jenom jsem to konstatoval při předávání.
Za hodinu jsem tam našel tři, čtyři chybky, které jsem odstranil a další prohlídkou jsem už nic vážného neobjevil. On s tím létá asi toho půl roku, nic se nepodělalo.
Závěr? Zkontrolované, vytuněné, bez problémů ?
Možná.

Já to ale vidím takhle:
Našel jsem tam tři, čtyři chybky vážnějšího charakteru, odstaranil jsem je, další jsem neobjevil. Je to Tx za naprosto minimální peníze a tomu odpovídá celkové pojetí konstrukce i SW. Jestliže jsem tam našel tři, čtyři závady, bude tam ještě pět, deset dalších o kterých nevím a ani pečlivou prohlídkou je nedokážu najít.
S tím vědomím bych to používal a taky nahlížel na případný další "tuning".

Ale jistě, ale to se dostáváme do oblasti skrytých závad, které se mohou, ale nemusí objevit u kteréhokoli srovnatelného výrobku. Bublina ve výlisku kniplu, kondezátor, který se jako kondenzátor tváří (mimochodem ty čínský tantaly bych asi pro klid duše prohodil za něco jiného a co hlavně vydrží napětí na nich deklarované, u T9x se tuším nějaký problém tohoto typu objevil) atp.

Ale ať dělám, co chci, u sebekvalitnějšího rádia (nebo spíš u letícího modelu jako celku) nemůžu a nebudu spoléhat na to, že se nikdy nic nepodělá, taky proto se u obříků většina důležitých systémů zdvojuje - a určitě to není proto, že by konstruktér svému přijímači, baterkám nebo servu nevěřil - je to na jistotu.

Stejně mám za to, že největší procento nehod mají na svědomí ruce, pak ruce, zase ruce, zprasená instalace, ruce, ještě jednou ruce, zprasená stavba nebo konstrukce ... a až pak někde hluboko selhání rídícího systému, tedy riziko, že rozmlátím letadlo kvůli tomu, že mi vysadí rádio považuju za výrazně nižší ve srovnání s tím, že ho poli roznesu já sám. Chovám se podle toho a lítám podle toho.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
JMalik

#123 Příspěvek od JMalik »

Když budu létat v podstatě okruhy se čtyřmetrovým Piperem, tak to těžko zruším na ruce. Instalaci bych asi taky nedoprasil, takže zbývají ty komponenty RC, protože ani tahle letadla nejsou věčná.
vpershing

#124 Příspěvek od vpershing »

Nuz vzhladom na to, ze pred chvilkou odialto zmizli nejake prispevky, vidim, ze TU sa neoplati diskutovat, znovu ziadam o admina, aby ma vymazal.

Niekto to skutocne tendencne sleduje a co sa mu nehodi, vymaze. Takze prepac JMalik, uz sme sa dostavali na spolocnu rec, ale ja TU teda naozaj koncim. Teda, niezeby som si nepisal dalej co chcem. Len nie TU. Tu to niecim smrdi.

A tomu co to zmazal, prajem uspesne rozpredanie skladu.
Ak ma niekto potrebu ma kontaktovat, kontakt si najde.
bitovod

#125 Příspěvek od bitovod »

JMalik píše:Když budu létat v podstatě okruhy se čtyřmetrovým Piperem, tak to těžko zruším na ruce. Instalaci bych asi taky nedoprasil, takže zbývají ty komponenty RC, protože ani tahle letadla nejsou věčná.

Každé rádio má svoje mouchy a žádný systém není stoprocentní. Nesleduju, co se kterým rádiím děje za nectnosti, ale vybavuju si problémy s oscilací plynu u DX8 (které by jinak pro toho obra asi bylo v pohodě, ne?) v závislosti na nastavení vibrací, některé série Futabích přijímačů měly tendence k přehřívání a vysazení (ano, výrobce už snad v manuálu upozorňuje na nutnost chladit přijímač, ale samotného by mě to asi napadlo až při přehrabování té igelitky), jak jsem psal, nesleduju to detailně a určitě nevím o všem.

Prostě kdykoli odstartuju, nemůžu si být jistý na 100%, že také přistanu. Nikdy a s ničím. Stoprocentní jistota zachování letadla je nestartovat s ním.

Ale jak jsem říkal - svojí techniku se snažím trápit poměrně důkladně (třeba i fénem, chladicím sprejem, rušivými pulsy na napájení a já nevím čím vším ještě) a pokud bych už měl potřebu tohle rádio ve čtyřmetrovém Piperu použít, testoval bych o to důkladněji a déle. Ale to bez výjimky jakoukoli RC soupravu.

Ale že bych T9x do 4m Pipera nenaložil jsem už psal (k velkýmu, krásnýmu a zcela jistě cennýmu letadlu patří i velkej, krásnej a cennej vysílač - kde mj. většinu těch náročných testů udělal výrobce za mne a já mu za to zaplatil). A že by T9x pro takovouhle potvoru nestačil funkcemi, počtem kanálů a serv mi zase před chvílí vysvětlil LV.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
JMalik

#126 Příspěvek od JMalik »

bitovod píše:..... některé série Futabích přijímačů měly tendence k přehřívání a vysazení (ano, výrobce už snad v manuálu upozorňuje na nutnost chladit přijímač, ale samotného by mě to asi napadlo až při přehrabování té igelitky), jak jsem psal, nesleduju to detailně

Některé futabí přijímače měly tendence k nesprávné funkci.
Ale příčiny byly jiné, několikrát se diskutovaly. Většina diskutujících obvinila z nekompatibility výrobce serv, powerboxů.....Já jsem na to měl tenkrát jiný názor. Futaba to vyřešila zpětnou kompabilitou ať už se diskutovalo o standartu těch , nebo těch.
K teplotní odolnosti fasstu Ti mohu říct jediné. Když vyklekne na teplotu RX fasstu, tak už máš z baterky nafouklý pytlík, servozesilovače serv jsou na tom stejně jako RX a poleze ti dolů nažehlovací folie z potahu.
zdzd

#127 Příspěvek od zdzd »

bitovod píše:některé série Futabích přijímačů měly tendence k přehřívání a vysazení (ano, výrobce už snad v manuálu upozorňuje na nutnost chladit přijímač, ale samotného by mě to asi napadlo až při přehrabování té igelitky), jak jsem psal, nesleduju to detailně a určitě nevím o všem.

Dovolím si upřesnit tuto informaci. Nejde o některé, ani tendenci, ani nutnost chlazení.

Jde o všechny Futaba FASST přijímače. V technických datech mají použití do 50°C. Aby nedošlo k nekotrolovanému selhání jsou zřejmě vybaveny měřením teploty a tepelnou pojistkou, která při cca. 75°C vnitřní teploty přepne přijímač do FailSafe. Po vystydnutí na cca. 60°C se FS ukončí a přijímač začne fungovat.

Nejde o chybu, jde o ochranu před uživatelem, který nedodržuje instalační podmínky. Serva, accu, všechno to nemá vyšší povolenou provozní teplotu než 60°C.

I při zabalení do molitanu se přijímač sám neohřeje o víc než nějakých 5°C nad teplotu okolí. Pokud se v nějakém modelu vyskytuje teplota k 70°C, je zcela jistě něco hodně špatně.
bitovod

#128 Příspěvek od bitovod »

JMalik píše:Některé futabí přijímače měly tendence k nesprávné funkci.
Ale příčiny byly jiné, několikrát se diskutovaly. Většina diskutujících obvinila z nekompatibility výrobce serv, powerboxů.....Já jsem na to měl tenkrát jiný názor. Futaba to vyřešila zpětnou kompabilitou ať už se diskutovalo standartu těch , nebo těch.
K teplotní odolnosti fasstu Ti mohu říct jediné. Když vyklekne na teplotu RX fasstu, tak už máš z baterky nafouklý pytlík, servozesilovače serv jsou na tom stejně jako RX a poleze ti dolů nažehlovací folie z potahu.

Jak říkám, nesledoval jsem to detailně, ale tenhle problém jsem si nějak vybavil (ono když se něco podělá velkému a neomylnému, tak to přitáhne víc pozornosti, než když se podělá něco, co se sype furt) a jestli si správně vybavuju, ZDZD psal něco o sedmdesáti stupních a to se mi zase nezdálo tolik (model čeká na start v autě, je slunečný den, vyndám ho, má černou kabinu - a než ho připravím na start, je vystaráno).

Ale fakt jsem nechtěl řešit konkrétní případy konkrétních průšvihů, jen to, že stoprocentní není nikdy nic.

Když se podíváš na závody F1, tak jsou tam špičkové týmy špičkově placených lidí s nejlepším možným vybavením - a i tak se každému z nich někdy něco podělá. Jistota neexistuje.
JMalik

#129 Příspěvek od JMalik »

bitovod píše:
A tak hezky a k tématu u se to rozjíždělo, a teď se zase budeme dohadovat pro změnu o Futabách.

Ne, vrátíme se k tomu.
Vpershing napsal, jak by se s touhle Věcí krásně vyřešilo přimixování jen některých kanálů učitele do žáka.
Kdyby o tom něco věděl, tak takový blud nevypustí z pusy. Když něco někam přimixuješ, tak sčítáš, nebo odčítáš ty výchylky, měníš závislosti..., takže to už je hovadina nesmyslná.
Pokud měl na mysli vypnutí jen některých kanálů žáka, tak bych mu předvedl, že v případě, že to vezme učitel v krizovce, tak já jako žák mu s tím ukázkově fláknu a neudělá nic.
coro

#130 Příspěvek od coro »

JMalik píše:Ne, vrátíme se k tomu.
Vpershing napsal, jak by se s touhle Věcí krásně vyřešilo přimixování jen některých kanálů učitele do žáka.
Kdyby o tom něco věděl, tak takový blud nevypustí z pusy. Když něco někam přimixuješ, tak sčítáš, nebo odčítáš ty výchylky, měníš závislosti..., takže to už je hovadina nesmyslná.
Pokud měl na mysli vypnutí jen některých kanálů žáka, tak bych mu předvedl, že v případě, že to vezme učitel v krizovce, tak já jako žák mu s tím ukázkově fláknu a neudělá nic.

Ano, aj keď sa to povie ľahko, je to relatívne zložitý problém.
Vidím možnosť v obyčajnom prepínaní, ale na "tlačítko", ktoré by sa mohlo automaticky vypnúť v prípade že učiteľ prejde kniplom (hociktorým) za nejak nastavený minimálny rozsah.
V tom prepnutí nejakého stavu problém nebude, väčší problém je správne ošetriť tlačítko (bumping.. t.j. prepnúť stav len raz aj keď po stlačení kontakt poskáče) a v tom že by bola veľmi vhodná nejaká zvuková spätná väzba aj kontrolka ktorá by učiteľovi dala vedieť že žiak už neriadi
- aby sa po pristátí nebavili že bolo trošku tvrdé, ako tí piloti blaníku čo si obaja myslelli že riadi ten druhý.
JMalik

#131 Příspěvek od JMalik »

Které kanály, by jsi ponechal trvale žákovi?
bitovod

#132 Příspěvek od bitovod »

JMalik píše:Vpershing napsal, jak by se s touhle Věcí krásně vyřešilo přimixování jen některých kanálů učitele do žáka.

Přiznám se, že to je funkce FW Er9x, kterou jsem taky asi moc nepobral. Jistě, dají se domixovat livovolné kanály z PCM s tím, že jeden z mixů je i Replace, takže jsem z toho vydedukoval, že je možné použít jako žákovský vysílač prakticky cokoli s libovolnm rozložením kanálů - za předpokladu, že strávím pár minut laděním toho učitelského vysílače a řazením správných kanálů ke správným výstupům. Ale jestli jsem to nepobral správně, nekamenovat.
coro

#133 Příspěvek od coro »

JMalik píše:Které kanály, by jsi ponechal trvale žákovi?

Ja žiadne, buď je zapnutý alebo nie.

Ale dve rôzne nastavenia pre učiteľa sa používajú - a to že buď prechádzajú niektoré stavy SERV priamo na výstup, alebo druhá možnosť že prichádzajú stavy KNIPLOV a tie sa komplet mixujú nastaveniami učiteľovho vysielača.
leone

#134 Příspěvek od leone »

Aj keď som si udelil bobríka mlčania, musel som ho prerušiť:

Chem vám všetkým totiž povedať, že LV MÁ PRAVDU - je to totiž naozaj marné, marné, marné (aj keď by spisovne malo byť márne, márne, márne):

Márne je zakladať odborné vlákno, keď ho aj tak niekto zneužije k osobným útokom

Márne je argumentovať a budovať demokraciu, ak dochádza k mazaniu príspevkov

Márne je odborne argumentovať, ak niekoho tlačia iné, ako odborné záujmy.

LV hovorí marné, marné,marné a ja hovorím: Bože, ako hlboko sme klesli.
JMalik

#135 Příspěvek od JMalik »

coro píše:
JMalik píše:Které kanály, by jsi ponechal trvale žákovi?

Ja žiadne, buď je zapnutý alebo nie.

Ale dve rôzne nastavenia pre učiteľa sa používajú - a to že buď prechádzajú niektoré stavy SERV priamo na výstup, alebo druhá možnosť že prichádzajú stavy KNIPLOV a tie sa komplet mixujú nastaveniami učiteľovho vysielača.

Nikdy, NIKDY se nemixují stavy kniplů učitele a žáka. Je to prostě nesmysl.
Pokud by měl žák + 100% zadání na kniplu a učitel to vykontroval -100% korekcí, tak to dostane maximálně do neutrálu.
Zamčeno

Zpět na „Turnigy T9x“