Walkera V200D01 vibrující ocasní trubka
Walkera V200D01 vibrující ocasní trubka
Ahoj, chtěl bych se zeptat zkušenějších co může způsobovat vibrace ocasní trubky? Když vzletím tak začne vibrovat. Bohužel nemohu na to přijít proč to dělá. Předem děkuji za pomoc.
Napadlo mne nemůže být pouze něco povoleno? Sundal jsem zadní listy vrtulky a vibrace jsou menší. Když z klidového stavu v ruce přidám plyn vrtulník se zachvěje ale když z otáček uberu a zase přidám je již klidný. Vibrace před tím začaly tak po třech sekundách visení. Je to záhada. Začalo mi to dělat po výměně držáků listů za nové.
Napadlo mne nemůže být pouze něco povoleno? Sundal jsem zadní listy vrtulky a vibrace jsou menší. Když z klidového stavu v ruce přidám plyn vrtulník se zachvěje ale když z otáček uberu a zase přidám je již klidný. Vibrace před tím začaly tak po třech sekundách visení. Je to záhada. Začalo mi to dělat po výměně držáků listů za nové.
- aldacvalda
- Kontaktovat uživatele:
prilis utazene listy (to vibrace prestanou az po chvili)
nevyvazene listy (vibrace jsou mensi a trvaji stale)
nektera z hrideli je ohnuta (hlavni, pricna, vrtulka - trvale velke vibrace)
poskozeni (i neviditelne) nektereho z listu hlavniho nebo zadniho rotoru
padla a jejich kontrukce (mensi vibrace napr. pouze v nekterem uhlu nabehu)
spatne upevneni vzper ocasu
poskozene prevody ci loziska
poskozene gripy
motor
smykatko
tahla
jednoduse musis zkontrolovat vse co se toci nebo jinak pohybuje. vse demontuj a roztoc. postupne pridavej dalsi veci a roztacej abys odhalil, ktera z komponent to dela. to je jedina moznost.
nevyvazene listy (vibrace jsou mensi a trvaji stale)
nektera z hrideli je ohnuta (hlavni, pricna, vrtulka - trvale velke vibrace)
poskozeni (i neviditelne) nektereho z listu hlavniho nebo zadniho rotoru
padla a jejich kontrukce (mensi vibrace napr. pouze v nekterem uhlu nabehu)
spatne upevneni vzper ocasu
poskozene prevody ci loziska
poskozene gripy
motor
smykatko
tahla
jednoduse musis zkontrolovat vse co se toci nebo jinak pohybuje. vse demontuj a roztoc. postupne pridavej dalsi veci a roztacej abys odhalil, ktera z komponent to dela. to je jedina moznost.
T-Rex 500 ESP (GP780), T-Rex 450 Pro (MicroBeast), T-Rex 250 (FM), Blade mCPx - DX7
Ahoj, tak jsem se na to podíval. Bez listů vrtulník nevibruje a rotor nemá viditelné vibrace. Po nasazení dělá to samé co před tím. Ozubená kola mám všechny vpořádku.
Ještě zde lépe popíši co jsem dělal před tím než se tyto vibrace oběvily. Vyměnil jsem držáky rotorových listů s tím že od desky cykliky jsem odpojil táhla ale nijak jsem je neupravoval. U zadní vrtulky jsem měl odmontované držáky listů. Nic víc jsem s vrtulníkem nedělal použe ho dal zase zpátky smontoval tak jak vše bylo. Po té se oběvily tyto vibrace. Při chodu bez listů je cítit mírné chvění celého těla. Nejzajímavější je že před tímto zásahem vrtulník nevibroval...
Ještě zde lépe popíši co jsem dělal před tím než se tyto vibrace oběvily. Vyměnil jsem držáky rotorových listů s tím že od desky cykliky jsem odpojil táhla ale nijak jsem je neupravoval. U zadní vrtulky jsem měl odmontované držáky listů. Nic víc jsem s vrtulníkem nedělal použe ho dal zase zpátky smontoval tak jak vše bylo. Po té se oběvily tyto vibrace. Při chodu bez listů je cítit mírné chvění celého těla. Nejzajímavější je že před tímto zásahem vrtulník nevibroval...
Tak jsem nahrál video kvalita nic moc to drobné chvění moc vidět není jen to větší. Co tedy myslíte že to je? Já bych řekl že hřídel rotoru.
http://www.youtube.com/watch?v=Oo0tSZd1kfA
http://www.youtube.com/watch?v=Oo0tSZd1kfA
pises ze si vymenil drzaky listu - proc? Stary si rozlamal? Pak mas urcite krivou hlavni nebo pricnou hridel (nebo obe)
EDIT: koukam ze si pridal video. Dyt se to klepe jak ratlik i bez listu, to budes mit neco hodne spatne. Ale zarazi me jedna vec - ty si to roztocil s pricnou hrideli? To se nebojis ze ti z toho vyleti ven kdyz neni drzena gripama (drzakama listu)? Bohuzel neni poznat jestli je to toceny s vrtulkovejma listama. Myslim ze jo a ze vibrace jsou od vrtulky. Zkontroluj taky hlavni hridel - sundej rotorovou hlavu a roztoc to, zezhora uvidis jestli je kriva hlavni hridel (taky na ni muzes cmarnout fixou zboku a uvidis to jeste lip). Roztoc to bez reminku/kardanu na vrtulku a uvidis jestli to porad klepe...
EDIT: koukam ze si pridal video. Dyt se to klepe jak ratlik i bez listu, to budes mit neco hodne spatne. Ale zarazi me jedna vec - ty si to roztocil s pricnou hrideli? To se nebojis ze ti z toho vyleti ven kdyz neni drzena gripama (drzakama listu)? Bohuzel neni poznat jestli je to toceny s vrtulkovejma listama. Myslim ze jo a ze vibrace jsou od vrtulky. Zkontroluj taky hlavni hridel - sundej rotorovou hlavu a roztoc to, zezhora uvidis jestli je kriva hlavni hridel (taky na ni muzes cmarnout fixou zboku a uvidis to jeste lip). Roztoc to bez reminku/kardanu na vrtulku a uvidis jestli to porad klepe...
Naposledy upravil(a) Maxipes dne čtv 20.01.2011 0:03, celkem upraveno 1 x.
T-Rex 600N Spirit, Tx Aurora.
Vyměnil jsem je protože po malém pádu se mi zdál jeden držák listu ohlý dolů ale let to nikajak neovlivnilo všiml jsem si togo náhodou až po pár dnech. Při prvním sundání a po pokusu narovnat tento díl se začaly tyto vibrace projevovat. Řekl jsme si že jsem ho asi odrovnal a koupil nové v domění že vibrace ustanou. Bohužel nestalo se tak i s novým dílem. Jak je možné že hned po pádu se to neprojevilo až při sundání a namontování starého a pozdeji i nového držáku? je možné že držák listů byl ohnut nějak stejně jako hřídel a tento neduh se tím vyrovnal? Já vůl měl asi zůstat u aut ty jsou o chlup jednodužší:)
jestli drzi prilis dobre tak bys mel ty gumy namazat (je to i v navodu napsane). Navic je klidne mozne ze na tom videu mas pricnou hridel povytahlou na jednu stranu a to dela ty vibrace.
A jestli vibrace zacali az po vymene tak je mozne ze odstrediva sila neni schopna pohnout pricnou hrideli do stredu
A jestli vibrace zacali az po vymene tak je mozne ze odstrediva sila neni schopna pohnout pricnou hrideli do stredu
kdyz si to tedka zkousel vyndal si tu pricnou hridel?
Sundej z vrtulkove hridele vsechno a nech jenom samotnou hridel. Roztoc to a ke konci hridele dej fixu a uvidis jestli ti nakresli po obvodu rovnomernou caru nebo ne. To samy s hlavni hrideli a pak napis jak to dopadlo.
PS: nemusi to bejt "vazna" kolize, obcas staci hrozne malinko a neco ohnes, obcas je to rana jak hrom a vsechno je v poradku.
Sundej z vrtulkove hridele vsechno a nech jenom samotnou hridel. Roztoc to a ke konci hridele dej fixu a uvidis jestli ti nakresli po obvodu rovnomernou caru nebo ne. To samy s hlavni hrideli a pak napis jak to dopadlo.
PS: nemusi to bejt "vazna" kolize, obcas staci hrozne malinko a neco ohnes, obcas je to rana jak hrom a vsechno je v poradku.