plán ... protizákonné ?
plán ... protizákonné ?
zdravím páni
oskenoval som plán na model VEGA TERMIK, ktorý kedysi predávala firma MODELA (kôli tomu, že sa mi už rozpadával a chcel som ho zachovať)... skenoval som ho na A4 a potom pokne celý poskladal...
Ak by som ho zverejnil na mojej stránke nebolo by to protizákonné. Viem, že firma už neexistuje a model sa vyrábal už hrozne dávno, ale...
čo vy na to ?
oskenoval som plán na model VEGA TERMIK, ktorý kedysi predávala firma MODELA (kôli tomu, že sa mi už rozpadával a chcel som ho zachovať)... skenoval som ho na A4 a potom pokne celý poskladal...
Ak by som ho zverejnil na mojej stránke nebolo by to protizákonné. Viem, že firma už neexistuje a model sa vyrábal už hrozne dávno, ale...
čo vy na to ?
Re: plán ... protizákonné ?
helbo píše:oskenoval som plán na model VEGA TERMIK, ktorý kedysi predávala firma MODELA (kôli tomu, že sa mi už rozpadával a chcel som ho zachovať)... skenoval som ho na A4 a potom pokne celý poskladal...
čo vy na to ?
Oficiálne by bolo dobré zistiť, kto je nástupcom výrobcu a kto je vlastníkom autorských práv k výkresu.
Oficiálne si pre svoju potrebu môžeš urobiť kópiu čohokoľvek, čo si si kúpil.
Ak oficiálne podľa toho plánu nebudeš vyrábať a predávať model, tak sa nijakého porušenia zákona nedopúšťaš.
A neoficiálne, ten plánik by zaujímal aj mňa a ja ho kľudne zverejním na svojej stránke
Ďusi
DepronTeam
Taranis X9D+ (TGY-i6, FC-16),TopmodelCZ Astra, EPP JAK-7, Algol, E-III, B-25
DepronTeam
dusi píše:helbo píše:oskenoval som plán na model VEGA TERMIK, ktorý kedysi predávala firma MODELA (kôli tomu, že sa mi už rozpadával a chcel som ho zachovať)... skenoval som ho na A4 a potom pokne celý poskladal...
čo vy na to ?
Oficiálne by bolo dobré zistiť, kto je nástupcom výrobcu a kto je vlastníkom autorských práv k výkresu.
Oficiálne si pre svoju potrebu môžeš urobiť kópiu čohokoľvek, čo si si kúpil.
Ak oficiálne podľa toho plánu nebudeš vyrábať a predávať model, tak sa nijakého porušenia zákona nedopúšťaš.
A neoficiálne, ten plánik by zaujímal aj mňa a ja ho kľudne zverejním na svojej stránke
zverejnovani tisku bez autorskeho souhlasu je rovnez protizakonne...doporucuju prozkoumat jak to dneska se zaniklou Modelou je
HERRI píše:Pietro píše:Mám podobný dotaz.Když si stáhnu volně stažitelný plán z internetu můžu ho použit na svem webu?
znas autora/puvod planku ?
Mám podobný problém.
Stiahnutých z webu hafo plánov, ale netuším už odkiaľ to bolo ani kto je autorom, ak to nie je na výkrese.
Takže sa "v dobrej viere" domnievam, že ak bol plán voľne stiahnuteľný, je možné ho ďalej šíriť a patrilo by sa uviesť zdroj, ak je mi známy.
A byť pripravený na to, že pokiaľ sa niekto ozve, že plánik je jeho a nepraje si ho zverejňovať inde ako na určených serveroch. stiahnuť ho zo stránky. A nezverejňovať plánik, ktorý mi kamoš požičal a o ktorom viem, že ho kupoval (v nedávnej dobe - firma teda existuje). Takto napríklad neviem zohnať elektronický plánik na Ušák, hoci papierový v klube máme.
Ďusi
DepronTeam
DepronTeam
to neni bezpecna taktika. Predstav si ze nekdo zverejni a ponecha k volnemu stazeni planek bez souhlasu autora. ty ten planek stahnes a uvedes na svem webu. Autor vleze na tvy stranky a mas pruser. Buses se vymlouvat ze to bylo nekde a nekdy k volnemu stazeni ? To ti asi neprojde, nebot ty jsi zodpovedny za to co mas na svych strankach...Web ze ktereho jsi "udajne volny" planek stahl uz v tu dobu nemusi existovat a i kdyby jo tak jsi v tom moznym pruseru sam
HERRI píše:zverejnovani tisku bez autorskeho souhlasu je rovnez protizakonne...doporucuju prozkoumat jak to dneska se zaniklou Modelou je
No, protizákonné. Dojdeme ke slovíčkaření. Protizákonné je např. užívat software, který si nekoupil. Ale není protizákonné jeho držení. Mohu mít tuny CD v kanceláři a v konečném důsledku mi nic nemohou. Jo, budou "zkoumat" mé PC a CD leta, ale nakonec mi nic nemohou neb nedokáží užívaní v rozporu se zákony. Jen sem je měl v kanclu....
Pokud zveřejním plánek chránený autorskými právy ke studiu, jak který uzel udělali jiní a k pochlubení se, že ho mám, ale neprodávám a nepoužívám k průmyslové výrobě, tak bych celkem rád viděl případné soudní pokračovaní
A konečně, odstranění plánku po žádosti oprávněného majitele je projevem účinné lítosti a taky bych rád viděl dokazování způsobené škody
Ďusi
DepronTeam
DepronTeam
helbo píše:ide o to, že autor toho môjho článku možno už ani nežije... ja to hrozne starý plán..... a modela hmmm... no neviem
Autorské práva existujú istý čas aj po smrti ich držiteľa, no ale vidím, ako sa začína medzinárodný súdny spor ...
Ďusi
DepronTeam
DepronTeam
HERRI píše:to neni bezpecna taktika. Predstav si ze nekdo zverejni a ponecha k volnemu stazeni planek bez souhlasu autora. ty ten planek stahnes a uvedes na svem webu. Autor vleze na tvy stranky a mas pruser. Buses se vymlouvat ze to bylo nekde a nekdy k volnemu stazeni ? To ti asi neprojde, nebot ty jsi zodpovedny za to co mas na svych strankach...Web ze ktereho jsi "udajne volny" planek stahl uz v tu dobu nemusi existovat a i kdyby jo tak jsi v tom moznym pruseru sam
U nás (SVK) ukradli z prostoru Ministerstva vnitra databázu občanů a občanských průkazů. Osoba je prodala firmě s.r.o., ta je následně prodala jisté marketingové agentuře a s.r.o. zanikla, byla zrušena a vymazána.
Myslíš, že oficiálne mohli oné marketingové agentuře něco? Ona je neukradla, ona je koupila...
Když u tebe policajti najdou a zabaví kradenou věc a řekneš, žes ji koupil na trhu, tak ty ses nedopustil žádného porušení zákonů, jen si přišel o peníze (zabavením). Soudit tě nemohou...
Takže pokud sem ho stáhnul někde... Od nich ho mít nemohu, neb by bylo jasné, že kdyby mi ho poslal mailem někdo z firmy, není to můj problém...
Ďusi
DepronTeam
DepronTeam
dusi píše:HERRI píše:zverejnovani tisku bez autorskeho souhlasu je rovnez protizakonne...doporucuju prozkoumat jak to dneska se zaniklou Modelou je
No, protizákonné. Dojdeme ke slovíčkaření. Protizákonné je např. užívat software, který si nekoupil. Ale není protizákonné jeho držení. Mohu mít tuny CD v kanceláři a v konečném důsledku mi nic nemohou. Jo, budou "zkoumat" mé PC a CD leta, ale nakonec mi nic nemohou neb nedokáží užívaní v rozporu se zákony. Jen sem je měl v kanclu....
Pokud zveřejním plánek chránený autorskými právy ke studiu, jak který uzel udělali jiní a k pochlubení se, že ho mám, ale neprodávám a nepoužívám k průmyslové výrobě, tak bych celkem rád viděl případné soudní pokračovaní![]()
A konečně, odstranění plánku po žádosti oprávněného majitele je projevem účinné lítosti a taky bych rád viděl dokazování způsobené škody
rozsirovani predmetu autorskeho prava (dale jen "cizi planek") v jakekoliv podobe je protizakonne. Kdyz je cizi planek uveden na tvem webu a je plne ke stazeni bez souhlasu autora/vlastnika autorskych prav/distributora tak se dopoustis neopravneneho rozsirovani bez ohledu na to jestli je to zadarmo nebo za penize. Lidi se mylne domnivaji ze kdyz si napr. vypalej film pro svoji potrebu a jen soukromne pro sebe ze neporusujou zakon...ale to uz je minulosti, to uz se zmenilo. Do nedavna jsem mohl udelat beztrestne zadarmo napr. 50 kopii nejakyho filmu a rozdat ho svym znamym. Tim autor jednoznacne prisel o cast potencialnich zakazniku a pirat byl z obliga protoze to nedelal za prachy, to uz je ale minulost.
HERRI píše:No, protizákonné. Dojdeme ke slovíčkaření. Protizákonné je např. užívat software, který si nekoupil. Ale není protizákonné jeho držení. Mohu mít tuny CD v kanceláři a v konečném důsledku mi nic nemohou. Jo, budou "zkoumat" mé PC a CD leta, ale nakonec mi nic nemohou neb nedokáží užívaní v rozporu se zákony. Jen sem je měl v kanclu....
Pokud zveřejním plánek chránený autorskými právy ke studiu, jak který uzel udělali jiní a k pochlubení se, že ho mám, ale neprodávám a nepoužívám k průmyslové výrobě, tak bych celkem rád viděl případné soudní pokračovaní![]()
Pokud chces radit, tak si nejdriv zjisti, jak je to doopravdy. Legalni je mit doma CD napr. se shareware, ale u komercnich programu je vetsinou nelegalni i kopie programu, presto, ze neni instalovana (napr. Microsoft to ma u drtive vetsiny SW)
ellik píše:HERRI píše:No, protizákonné. Dojdeme ke slovíčkaření. Protizákonné je např. užívat software, který si nekoupil. Ale není protizákonné jeho držení. Mohu mít tuny CD v kanceláři a v konečném důsledku mi nic nemohou. Jo, budou "zkoumat" mé PC a CD leta, ale nakonec mi nic nemohou neb nedokáží užívaní v rozporu se zákony. Jen sem je měl v kanclu....
Pokud chces radit, tak si nejdriv zjisti, jak je to doopravdy. Legalni je mit doma CD napr. se shareware, ale u komercnich programu je vetsinou nelegalni i kopie programu, presto, ze neni instalovana (napr. Microsoft to ma u drtive vetsiny SW)
Davam Ti za pravdu...citovany prispevek na ktery reagujes napsal Dusi a ne ja...
Naposledy upravil(a) HERRI dne pon 29.01.2007 12:01, celkem upraveno 1 x.