ellik píše:HERRI píše:No, protizákonné. Dojdeme ke slovíčkaření. Protizákonné je např. užívat software, který si nekoupil. Ale není protizákonné jeho držení. Mohu mít tuny CD v kanceláři a v konečném důsledku mi nic nemohou. Jo, budou "zkoumat" mé PC a CD leta, ale nakonec mi nic nemohou neb nedokáží užívaní v rozporu se zákony. Jen sem je měl v kanclu....
Pokud zveřejním plánek chránený autorskými právy ke studiu, jak který uzel udělali jiní a k pochlubení se, že ho mám, ale neprodávám a nepoužívám k průmyslové výrobě, tak bych celkem rád viděl případné soudní pokračovaní![]()
A konečně, odstranění plánku po žádosti oprávněného majitele je projevem účinné lítosti a taky bych rád viděl dokazování způsobené škody
Pokud chces radit, tak si nejdriv zjisti, jak je to doopravdy. Legalni je mit doma CD napr. se shareware, ale u komercnich programu je vetsinou nelegalni i kopie programu, presto, ze neni instalovana (napr. Microsoft to ma u drtive vetsiny SW)
Na začiatok by možno bolo dobre ujasniť, ktoré zákony platia v ČR a aké v SR.
Doma môžeš mať akékoľvek CD s akýmkoľvek programom, trestné je neoprávnenie užívanie. MS si môže písať čo chce, pokiaľ som soft nekúpil, nesúhlasil som s licenciou. Mám doma kópiu CD s ich programom a MS sa môže.... u nás platia naše zákony a nie americké licencie.
A potom, jedna vec je dodržiavanie zákonov a druhá efektívne vynútenie dodržiavania.
Takže kým začne a prebehne súd, potrvá to aj tri roky a pred hlavným pojednávaním to tam už nebude, teda nie je trestný postih a v občianskom by musel niekto dokázať, že mu vznikla škoda a že ju zavinil konkrétny človek...
Myslím ale, že sa tu bavíme, že niekto vystaví plán bez úmyslu niekomu poškodiť. Mna by potešilo, keby podľa môjho plánu vzniklo veľa modelov. Pripomínam, že sa nebavíme o tom, že kdosi šlohne plán a začne produkovať modely na kšeft.
Takže na mojom webe sa objaví postupne veľa plánov na rôzne modely a pokaiľ sa neozve niekto, že je to jeho plán a nedokáže svoje vlastníctvo, nemám strach. Výhradu tam ale asi napíšem