Flymentor 3D helicopter stabilisation System

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Odpovědět
Zpráva
Autor
Gattor
Kontaktovat uživatele:

#166 Příspěvek od Gattor »

prepni na balancni rezim +- 60%. ujisti se, ze je opravdu balancni (poznas dle barvy ledky na FM). vylet do 1 metru. vytrimuj na vysilaci a pristan. zjisti kolik si trimoval a shodna cisla preved na FM (na kterou stranu zjistis, kdyz velkou zmenou cisla ve FM, trim musi jit stejnym smerem). pote opet vzlitni a mirne zmeny uz provadej primo ve FM: pristan, uprav, vzlitni, pristan, uprav...
T-Rex 500 ESP (GP780), T-Rex 450 Pro (MicroBeast), T-Rex 250 (FM), Blade mCPx - DX7
Libor61

#167 Příspěvek od Libor61 »

No v první řadě jsem měl vrtulník, který létal bez Flymentoru, pak jsem vynuloval trimy a v PC měl nastavené neutrály serv na nuly. No a potom jsem se snažil, aby deska cykliky byla rovně. Tak jsem si pohrával a pohrával, až se mi zdálo že rovně je. No první zkouška mne přesvědšila, že rovně není :D , tak zase znova. Teď už vrťas startuje kolmo nahoru, ale stejně, jak už psali kolegové výše, asi bude ještě dlouho trvat, než budu úplně spokojený.
Libor61

#168 Příspěvek od Libor61 »

Tak pánové, další kola v nastavování mám za sebou. Vrtulník je dobře stabilní. Jediné, co jsem tedy zatím nevyzkoušel, je poziční mod. Osvětlení zářivkama mu nestačí. Chvíli stojí na místě a potom se vydá svojí cestlou. :roll: .
No dále se mi zdá vrtulník takovej nějakej línej. Nevím jestli je to muj dojem. Možná mu budu muset ještě přidat na rychlosti reakce. Na druhou stranu, je zase pravda, že teď se mužu věnovat nějakému poletování a opravdu se nebát, že by byl náchylný k nečekanému převržení. No ale až toto přijde, bude to oto překvapivější.
Mám ještě jeden dotaz: je tu někdo, koho by létání s Flymentorem bavilo?
Domnívám se, že to není ono. Bude to dobré pro začátek, ale dál asi nic. Nemá tu tu správnou šťávu a chybí ta správná dávka adrenalínu.
Nevím, jsou to moje prozatimní pocity, nebo je to tím, že ještě není vše nastaveno, tak jak má být. Hledal jsem na netu, ale tam se ukázkově předváději s pozičním modem a nic jiného. Není někdo z okolí Kladna, za kým by se dalo zajet a porovnat nastavení.
Honzobr, jak ty jsi na tom s časem? Asi budeš nejblíž.
Gattor
Kontaktovat uživatele:

#169 Příspěvek od Gattor »

asi mas zisk nastaveny uz moc. litat s tim je adrenalinu az az. a ano, bavi, i kdyz ted se ucim bez nej. pridej si Manual ability (popr. Stick senstivity, Travel serv) a pak si popovidame jak moc je to liny. nastavenim Manual ability rikas, jak si dobry. Tak tam dej treba 8 (mam 6) a muzes si poradne zalitat - zaadrelinovat :)

padam i s FM. nic neobvykleho. kdyz visis doma na miste, tak se nic nestane, to je jasny, ale to ani bez FM. az to budes prolitavat po obloze, tak kdyz to pretocis, spadnes. nic tezkeho.

videa na netu obcas ukazou i 3D s FM. lze vse. tam naopak ocekavam pomoc, ktera bude k nezaplaceni, jinak mam FM na to, abych stale snizoval jeho zisk postupne s mym ucenim se. navic take ke zklidneni trex 250, kterej je hodne neposednej.
T-Rex 500 ESP (GP780), T-Rex 450 Pro (MicroBeast), T-Rex 250 (FM), Blade mCPx - DX7
Libor61

#170 Příspěvek od Libor61 »

Díky za info o nastavení. Vůbec si nemyslím, že jsem dobrej. Psal jsem že to jsou moje první pocity a určitě máš pravdu, že je to v nastavení. Nebráním se tomu. Spíš mne bavilo to nastavování, než to létání s Flymentorem. Zatím nechávám namontováno a budu dál bádat, třeba opravdu nastavím tak optimálně, že z toho budu divokej až až.
Proto jsem chtěl u někoho vidět nastavení, popřípadě opisovat :D
thanatos55

Nastavenie

#171 Příspěvek od thanatos55 »

Mna to tiez bavi ale moc mi to nejde, stale hladam neutral serv lebo aj ked mam zapaty fm alebo pozicny ci balancny tak mi to uteka do jednej strany a ano vsimo som si ze zisrivkove svetlo je slabe aby to fungovalo tak uvidim ked sa po vikende k tomu dostanem budem sa hrat s nastavenim, zatial som sub trimom dal cykliku rovno a grimy mam na nule tak skzsim tych 60% balancneho a uvidime pustim sa konecne do toho pc nastavenie.
Libor61

#172 Příspěvek od Libor61 »

domívám se, pokud jsem tě dobře pochopil, že to není zrovna nejlepší nastavení. Trimy by jsi měl mít na nule a dohánět to přez PC. Zkusit zalétat dotrimovat, přistát a znova přez Pc nastavit a trimy vrátit na nulu. Tak až budou trimy na nule a vrtulník stabilní. Ale zase, je to muj názor, je možné že to nastavuji špatně já a to je ten důvod, proč tu popisuji postupy. Pak jsem rád, když mi teda někdo napíše, že to dělám třeba i blbě a poradí jak nato.
Je to asi běh na dlouhou trať a hlavně nastavování pokus omyl.
Gattor
Kontaktovat uživatele:

#173 Příspěvek od Gattor »

vicemene je fuk, zda to nastavujes na vysilaci nebo na FM. ale pokud na vysilaci mas porad trim, pak to nebylo na FM poradne vyladeny, takze urcite je "spravnejsi" postup to doladit k dokonalosti na FM (vcetne nabehu -11 az +11). take jsem to tak delal. je to vopruz, ale stoji to za to.
ale pro jistotu opakuji. dotrimovavani se dela v balancnim rezimu (a nekdy heli uplne zastavit na miste nelze), protoze pozicni na vsechno kasle a jede si podle fotek podkladu. nekdy je problem i v umisteni toho fotaku. pokud je nakrivo, heli se porad nekam sune. staci nepatrne nakloneni nebo spatny podklad pod heli. proto doporucuji pozicni rezim nepouzivat - je to nevypocitatelny.

Libor61> uvidis, ze pri poradnem poletani toho budes mit plny kecky. navic se pada i pri nastavovani. nez si s nastavenim uplne spokojen. to mi trvalo asi 3 mesice. nekolikrat jsem na to spadnul, protoze nastaveni dela zasadni zmeny a ty jsi pripravenej/naucenej na nastaveni predchozi. strejc napr. spadnul, protoze si pridal prilis manual ability v kombinaci se stick sensitivity. chtel vyzkouset, jak se nakloni pri plne vychylce kniplu a sup, byl na zadech (s tim mu FM ochotne pomohl). a pak nasledoval sok, kolaps mozku a pad. primo na hlavni hridel, tak dobre FM stabilizoval let na zadech :) takze kupodivu skody nijak zvlast vyrazne.
Gattor
Kontaktovat uživatele:

#174 Příspěvek od Gattor »

dulezite je jeste poznamenat, ze doladeni na FM je dulezite hlavne z toho duvodu, ze mixer je prave ve FM. on primo vyzaduje, aby ve vysilaci nebylo vubec nic, zadnej mix, nejlepe zadnej trim. neplati zde: co kanal, to servo. vse se deje prave ve FM.
thanatos55

Takze

#175 Příspěvek od thanatos55 »

Pockaj to som nejak nepochopil mam vysielac kds k7x to je to iste ako z hk, takze na flymentor lietam mod heli 1 a ten ma nejake mixy tak by som mal dat aero1 a ten nema mixy takze by som lietal co kanal to servo ale ved plyn a kolektiv musi byt mix? Ci nie?
Libor61

Re: Takze

#176 Příspěvek od Libor61 »

thanatos55 píše:Pockaj to som nejak nepochopil mam vysielac kds k7x to je to iste ako z hk, takze na flymentor lietam mod heli 1 a ten ma nejake mixy tak by som mal dat aero1 a ten nema mixy takze by som lietal co kanal to servo ale ved plyn a kolektiv musi byt mix? Ci nie?

No tuhle vysílačku jsem dnes právě v práci dával pryč a na KDS450SV jsem nasazoval Walkéru 2801PRO. Nevím, nelíbyla se nám a tak jsme to přeházeli, připadala mi dost složitá, nebo nepřehledná na nastavování. Walkerackou nastavit je podstatně jednodušší. Toto ale je názor každého jednoho. Ono je to dané asi tím, co ti příjde více do ruky.
K tomu mixu, ano máš pravdu, mix plyn/kolektiv je jedinej, který jde z vysílačky. Vysílačku jsem přepínal na normál, tj. jako kdyby bylo jenom jedno servo na heli. O ostatní už se postará Flymentor.

Ktěm pádům.
Jasně že se padá a nevěřím, že Flymentor bude všemocný a zabrání pádům. Jinak jsem našel, kde byla chybička, že se heli chovala jako autobus. Když jsem hledal nejoptimálnější nastavení, které bych použil jako základ pro HK s Flymentorem, tak jsem si nevšiml, že jsem použil ovládání, kde jsou omezené výchylky a proto se to chovalo tak, jak jsem popisoval výše. Tak jsem vše teď napravil a zítra to pujdu zkusit, jak to bude vypadat. No tvrdil jsem, že je možné, že problém bude v nastavení a bylo. Tak třeba si zítra změním názor.
Gattor
Kontaktovat uživatele:

Re: Takze

#177 Příspěvek od Gattor »

thanatos55 píše:Pockaj to som nejak nepochopil mam vysielac kds k7x to je to iste ako z hk, takze na flymentor lietam mod heli 1 a ten ma nejake mixy tak by som mal dat aero1 a ten nema mixy takze by som lietal co kanal to servo ale ved plyn a kolektiv musi byt mix? Ci nie?

taky jsem s touhle vysilackou lital (tedy tou z HK). jednoduse nastavis heli90 nebo jak se to tam jmenovalo. tim vypnes vsechny mixy, normalne mixuje na heli120 radio prave proto, by si mel co kanal, to servo. ale ty to musis dat na heli90. coz je vlastne co smer, to kanal. nastavujes techto 7 kanalu (poradi se muze lisit):

1/ aileron (pohyb do strany, prave a leve servo mixuje FM)
2/ elevator (pohyb dopredu/dozadu, mix vse 3 serv dela FM)
3/ plyn
4/ rudd (vrtulka)
5/ citlivost gyra (nepovinne)
6/ pitch (kolektiv, zmena nabehu listu - 3 serva, mixuje FM)
7/ citlivost FM (nepovinne)

tedy zadne mixy. napr. pohyb do stran resi 1 kanal (minusove hodnoty je let doleva, kladne doprava). plyn i pitch se posila v jednom samostanem kanalu, takze bez mixu, mix kolektivu, tedy zvedani ci klesani vsech tri serv soucasne zajistuje FM (krivky nejsou mix). jak si myslel ten mix plynu a kolektivu?
Gattor
Kontaktovat uživatele:

#178 Příspěvek od Gattor »

Libor61> tak jak jsi spokojen s letovym projevem?
Libor61

#179 Příspěvek od Libor61 »

Ahoj, jo to je o něčem jiném. Opravdu to bylo tím, že byly omezané výchylky. Dnes už se dalo, vyzkoušel jsem i funkci Flymentoru a docela svižně a hodně znatelně vrátil vrtulník do vodorovné polohy. Tak jsem dnes vylétal 4 baterky a opravdu to vypadalo dobře. No ještě až vyzkouším ten poziční mod. Jsem zvědav i jak se to bude chovat venku, ale to je hudba budoucnosti.
Gattor
Kontaktovat uživatele:

#180 Příspěvek od Gattor »

aha, ty si nebyl venku a kde litas?
Odpovědět

Zpět na „Heli - technika“