Vrtas vs Letadlo
Vrtas vs Letadlo
Ahoj pořádně nevím kam toto téma zařadit.
Létám už několik let letadla na podzim jsem koupil Trexe 450Pro
Docela mi to šlo, let je podobný jak u letadla a tak jsem začlal akrobacii.
Ta je uplně jiná, začal jsem trénovat na simulátoru a na letišti to střídám.
Pár baterek letadlo a pár vrtas.
Z důvodu zimi jsem dnes vyrazil jen s akrobatem.
A stala se havárie,
Letěl jsem nízký průlet na zádech fouk do mě vítr letdlo letělo 1.5m nad zemí a jak fouklo tak jsem potlačil, ale vypl jsem plyn z fixace na vrtulní abych dal kolektiv do mínusu a vytáhl to.
To se mi před tím než jsem začal létat vrtase nestalo.
Každopádně letadlo nahadry, to slepím ale co dál?
Dá se létat obojí?
Mám z toho trochu hrůzu ted budu kupovat velkého akrobata a tohle se nesmí stát...
Máte někdo podobný problém?
Nebo jak to řešit?
Létám už několik let letadla na podzim jsem koupil Trexe 450Pro
Docela mi to šlo, let je podobný jak u letadla a tak jsem začlal akrobacii.
Ta je uplně jiná, začal jsem trénovat na simulátoru a na letišti to střídám.
Pár baterek letadlo a pár vrtas.
Z důvodu zimi jsem dnes vyrazil jen s akrobatem.
A stala se havárie,
Letěl jsem nízký průlet na zádech fouk do mě vítr letdlo letělo 1.5m nad zemí a jak fouklo tak jsem potlačil, ale vypl jsem plyn z fixace na vrtulní abych dal kolektiv do mínusu a vytáhl to.
To se mi před tím než jsem začal létat vrtase nestalo.
Každopádně letadlo nahadry, to slepím ale co dál?
Dá se létat obojí?
Mám z toho trochu hrůzu ted budu kupovat velkého akrobata a tohle se nesmí stát...
Máte někdo podobný problém?
Nebo jak to řešit?
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
- Screwball671
Jo mám to taky, když lítám dlouho jen vrtulníky, tak potom s letadlem musím chvilku přeprogramovat hlavu abych nelítal zatáčky jako u heliny. Někdy mám docela problém a musím zkusit malinko do kniplu strčit abych zjistil co se vlastně bude v nějákým obratu dít. Ale zase ty letadla je pohoda, tam je na vše hodně času, takže když si potom zvyknu tak si to jen užívám. Moje finta je ta, že první baterku s letadlem lítám radší vysoko, abych měl výšku na opravu. Další už letím klidně kolem nosu. 
Trex 700E, Trex 600 nitro, Protos 500, Trex 500, Trex 450 Sport, Yak 55M, RS352, Piper Cub, Variant
Já když začínal, tak jsem krátce (rok) lítal letadlo. Po zjištění co je to RC model, jsem zjistil, že jedině vrtulník poskytuje nejhlubší vyžití. A teď co lítám 3roky heliny, jsem si pořídil na relax F3K model, čiže éro bez pohonu, bez motoru, bez plynu, právě z výše uvedených důvodů
Páka kolektivu/plynu o toho může tedy klidně zahálet.
Páka kolektivu/plynu o toho může tedy klidně zahálet.
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
Mne sa stalo uz par krat to iste, tiez lietam striedavo lietadla aj vrtulniky, ale vrtulnik viac na sime trebujem. Ked som bol naposledy v hale s clickom tiez som v inverte v krize stiahol plyn do minusu a cakal ze to bude stupat... Nastastie Click to nasledne prezil, je to proste reflex.
Goblin 700, Protos 500, Strider 250 FPV Racer, Futaba T14SG
www.rcklubsenec.sk
www.rcklubsenec.sk
Screwball671 píše:Jo mám to taky, když lítám dlouho jen vrtulníky, tak potom s letadlem musím chvilku přeprogramovat hlavu abych nelítal zatáčky jako u heliny. Někdy mám docela problém a musím zkusit malinko do kniplu strčit abych zjistil co se vlastně bude v nějákým obratu dít. Ale zase ty letadla je pohoda, tam je na vše hodně času, takže když si potom zvyknu tak si to jen užívám. Moje finta je ta, že první baterku s letadlem lítám radší vysoko, abych měl výšku na opravu. Další už letím k lidně kolem nosu.
Zdravím.Můžete mě vysvětlit rozdíl v zatáčení letadla a vrtulníku?Nedivte se prosím,začínám.Děkuji
- Screwball671
Dejfak píše:No pěkné, ono na normální létání je to fuk, tam se mi nic nesplete.
Ale jak s jedním nebo s druhým začnu akrobacii tak to nebude ono..
A nejhorší krizovky, nad tím člověk nepřemejšlí a prostě do toho sáhne......
Tak si musíš rozdvojit osobnost na pilota vrtulníku a pilota letadla.
Ještě jeden problém mě dělá starost, když lítáme společně, tak nestíhám u vrtulníku sledovat okolí a riziko, že se s něčím srazím, je tady podstaně větší. U plošníku koukám a sleduju v pohodě co kde letí.
Trex 700E, Trex 600 nitro, Protos 500, Trex 500, Trex 450 Sport, Yak 55M, RS352, Piper Cub, Variant
traveldar píše:Zdravím.Můžete mě vysvětlit rozdíl v zatáčení letadla a vrtulníku?Nedivte se prosím,začínám.Děkuji
Je poměrně zásadní.
U naprosté většiny modelů letadel stačí náklon křidélky a zatáčku projet výškovkou, křidélka srovnat. Větší větroně, akrobaty halové speciály ještě potřebují něco směrovky.
Vrtulník potřebuje všechno. Kloněním správný náklon, klopením rychlost a poloměr, kolektivem rychlost a výšku, vrtulkou točit ocas do směru. A navíc je koordinace jinak v levé a jinak v pravé zatáčce.
Řízení vrtulníku je nesrovnatelně složitější, na druhou stranu je mnohem ovladatelnější než letadlo, které letí jen čumákem vpřed a nemá kolektiv. Mám vyzkoušeno a odpozorováno, že lidi co přešli k helinám povětšině přestanou létat s letadly. Je to nezáživné a člověk si toho neužije.
- Screwball671
- petr-powder
- Kontaktovat uživatele:
Dejfak píše:No pěkné, ono na normální létání je to fuk, tam se mi nic nesplete.
Ale jak s jedním nebo s druhým začnu akrobacii tak to nebude ono..
A nejhorší krizovky, nad tím člověk nepřemejšlí a prostě do toho sáhne......
no, osobně si myslím, že je to o tom, jak často budeš střídat letadlo a vrtulník. Stejně jako ovládání hotlinera potřebuje jiné ovládání než halovka a tak musíš v hlavě před létáním přepnout pomyslný knoflík a přehodit si model i v hlavě, tak to musíš dělat i při změně z letadla na vrtulník. Prostě každý model se ovládá jinak. Je jedno jak se ovládá, ale pokud si to v hlavě nedokážeš přepnout, tak to procvičuj a stále to střídej i na simu.
- Screwball671