skladování Li-polek

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
Drondys

#46 Příspěvek od Drondys »

chastra píše:Tak to abych si pořídil trezor, mě se určitě nevejdou do takovýdle malý pokladničky :lol:

Záleží jak moc a jak velkých máš těch lipolek. Já mám zatím celkem 18 lipolek a všechny se mi do té plechové pokladničky o rozměrech 30 x 24 x 9 cm v pohodě vejdou a ještě mi tam zbývá místo na pár dalších, ale víc zatím v dohledné době opravdu potřebovat nebudu. Pravdou je že mám jenom 1S, 2S a 3S (převažují 3S v rozmezí 1300 až 2600 mAh). Velikostí nejmenší mám 1S 75 mAh a největší 2S 5000mAh. Samozřejmě, že někdo kdo jich má mnohem více nebo kdo má mnohem větší, tak tomu by to asi nestačilo a bylo by pro něj vhodnější třeba něco takového jako viz obrázek a tam už by se ti snad vešly. :wink:

Obrázek

A kdyby i to bylo někomu málo pak třeba plechovou žáruvzdornou skříň viz další obrázek, ale to už by musel mít opravdu hodně velkou zásobu lipolek. :wink:

Obrázek
Vety
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od Vety »

Zdravím, ještě bych se chtěl zepat..Když přijdu z létání, tak dám aku na nabíječku a nabiju ji na skladování (60%) a třeba týden nebudu chodit létat, ale po týdnu budu chtít jít. Tak normálně tu baterku vezmu a z 60% ji nabiju na 100% ? Je to tak v poho ? Dík Vety
*![>>(Vety)<<]!*
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od JirkaA »

Vety píše:Zdravím, ještě bych se chtěl zepat..Když přijdu z létání, tak dám aku na nabíječku a nabiju ji na skladování (60%) a třeba týden nebudu chodit létat, ale po týdnu budu chtít jít. Tak normálně tu baterku vezmu a z 60% ji nabiju na 100% ? Je to tak v poho ? Dík Vety

Ano.
OK2WY
AR1
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od AR1 »

Vety píše:Zdravím, ještě bych se chtěl zepat..Když přijdu z létání, tak dám aku na nabíječku a nabiju ji na skladování (60%) a třeba týden nebudu chodit létat, ale po týdnu budu chtít jít. Tak normálně tu baterku vezmu a z 60% ji nabiju na 100% ? Je to tak v poho ? Dík Vety

Týden? Normálně ji po lítání rovnou nabij.
AR1
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od AR1 »

ještě add lednička - vynechme teorie. Někde jsem na internetu četl nějaké srovnání, kdy skladování v chladu nebo při pokojové teplotě byl rozdíl v kapacitě baterie do 2%/rok
Z praze mám odzkoušeno, že problém je jinde - baterky vyměknou. Po 7 měsících, kdy jsem už nepotřeboval 3S lipo, jsem je zase vytáhl (lednice, box na zeleninu, nabité na 3,8V/článek) bylo 5 paků z 5 na vyhození - všechny vyměkli, kapacita byla stále plná.
Prostě Lipolky chcípnou časem tak jako tak.
Vety
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od Vety »

Takže je v podstatě jedno jestli je skladuji v lednici nebo ne, protože oni se sami časem odrovnaj..
*![>>(Vety)<<]!*
LV
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od LV »

Vety píše:Takže je v podstatě jedno jestli je skladuji v lednici nebo ne, protože oni se sami časem odrovnaj..

Lipolkám je úplne jedno pri akej teplote ich skladuješ -20°C - +30°C. Dôležité je aby neboli vybité, alebo pri dlhšom skladovaní ako 2-3 mesiace plne nabité (ale ani to im príliš nevadí)
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
AR1
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od AR1 »

Jj, to vybití je důležité. Zapoměl jsem zapojenou Lipolku ve startboxu a snad po měsíci jsem ji už nemusel dávat ani do slanýho nálevu, byla jako balonek a měla něco jako 1,3V na článek.
Kenny McCormick

#54 Příspěvek od Kenny McCormick »

LV píše:
Vety píše:Takže je v podstatě jedno jestli je skladuji v lednici nebo ne, protože oni se sami časem odrovnaj..

Lipolkám je úplne jedno pri akej teplote ich skladuješ -20°C - +30°C. Dôležité je aby neboli vybité, alebo pri dlhšom skladovaní ako 2-3 mesiace plne nabité (ale ani to im príliš nevadí)
ak je toto pravda a aj to, ze ich mozem nabit a ist lietat o mesiac bez toho, aby sa baterka poskodzovala ci znizovala zivotnost, tak sa na predosle odporucania o skladovacom napeti a teplote mozme vykaslat. Zostava pravidlo nenechat vybite.
To nie zeby som pochyboval, naopak, predpokladam, ze to mate zo svojich bohatych skusenosti, pre mna to znamena o starost menej.

Takze - dalsi level,
Som este v tomto zelenac, vyhodil som zatial 3ks lipol, dalsie 4ks vyhodim teraz.
V mojich aplikaciach mi vydrzia tvrde 70-100 cyklov a max. rok, alebo menej. Taham z 2200mah 25C v spicke 45A, priemerne 21A. Samozrejme z lacnych z HC zippy bat.
Vydrzia niekomu baterky viac cyklov a povedzme 2 roky nez zacnu zretelne meknut a stracat kapacitu?
Tie moje sice su este mozno niekde pouzitelne, ale na normalne lietanie uz nie, tak ne testovanie a visenie vrtulniku kratsi cas.
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
AR1
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od AR1 »

Já provozuju Lipolky z HC asi tak tři roky. Vůbec jsem nepoznal, když jsem kolem nich blbnul s lednicí, nebo je mám hozený ve skříni. Teď mám dokonce jemně, ale přeji jenom mám, přifouklou i Nanotech a to jsem ji skutečně nikdy na 110% nepodvybil, lítám kratší časy, sleduju to telemtrií, v zátěži spadne třeba jeden článek na 3,2V, přistanu, bez zátěže mají všechny 3,6V +- nějaká desetinka.

Lipolka je jako palivo, po roce vyhodím. (a proto je mám z HC, u nás bych nestíhal platit)
Vety
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od Vety »

Je pravda že kdyby nebylo HC tak by všichni za aku a v podstatě za všechno vyhodili hrozný prachy..
*![>>(Vety)<<]!*
Abu
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od Abu »

A ono kupodivu tak pre 4ma rokama jeste zadny HC nebylo (nebo se tam apson tak hromadne z Cech neobjednavalo)... a 1000,- za malej triclanek byla uplne normalni cena (dneska 10-16$).
Tehdy jsem se modlil, aby baterky prezily vic nez jednu sezonu....
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Vety
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od Vety »

Abu píše:A ono kupodivu tak pre 4ma rokama jeste zadny HC nebylo (nebo se tam apson tak hromadne z Cech neobjednavalo)... a 1000,- za malej triclanek byla uplne normalni cena (dneska 10-16$).
Tehdy jsem se modlil, aby baterky prezily vic nez jednu sezonu....

Já si myslel že je HC podstatně dýl.. 8O
*![>>(Vety)<<]!*
chastra
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od chastra »

Toš asi jo:
All hobbyKing.com® content is copyright 1999 - 2010 by hobbyKing.com® and hexTronik Ltd. except where otherwise indicated.
The hobbyKing.com® logo and name are both trademarks of hexTronik Limited.
Vety
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od Vety »

chastra píše:Toš asi jo:
All hobbyKing.com® content is copyright 1999 - 2010 by hobbyKing.com® and hexTronik Ltd. except where otherwise indicated.
The hobbyKing.com® logo and name are both trademarks of hexTronik Limited.

Takže už je 12 let ?
*![>>(Vety)<<]!*
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“