Cim rozpustit ricinovy olej

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
tony26

#31 Příspěvek od tony26 »

pikus 1 píše:Jestli jak píšeš "nasadím WD 40", tak ho potom musíš rozebrat a vyčistit a nebo minimálně pořádně prolít palivem. WDéčko uvolní fakt všechno a to zrovna není slabě řečeno ideální...
Po této lázni doporuřuji vpravit do všeh částí motoru parafínový olej.

Asi jsem trochu mimo.. ale rad se necham poucit. V cem spociva problem s WD-40? V modelu auta (nitro) pozivam po jezdeni 'after run' olej a taky prostriknu vse trochu WD-40 a zatim jsem nezanamenal ze by to motoru nesvedcilo.. spise jednou jsem to asi neprostriknul poradne a nejezdil par mesicu a trochu se mi taky pist prilepil k valci. Ale ne moc ... po nastriknuti WD-40 to po cca hodine povolilo samo. Ale ty motory o kterych jsem psal na uvod jsem 'zdedil'. Puvodni majitel je asi jen zabehnul a nechal v nich palivo. Jsou totiz v puvodni krabici a vypadaji prakticky nepouzite. A tak lezely pocitam 20 let. Naopak proliti palivem me neprijde moc dobre. 1) zase tam zustane zbytek ricinoveho oleje = zadelano na stejny problem co jsem ted resil. 2) pokud vim palivo rado vaze vodu a ta muze zpusobit korozi - proto se pouziva 'after run' olej a snazim se vysusit nadrz aby se tomu zabranilo. Nebo jsem uplne mimo?
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Celeron »

radi5 píše:Takhle starý ASP?? Není to spíš OPS nebo tak něco? Ložiska vyrazit za tepla ven a vyčistit separátně. Pokud to nepůjde, koupit v ložiskárně nový........

Jinak na TONO 3.5 mám výfuk tuším, kdyby bylo třeba......

Original vyfuk na Tono 3.5? Mel jsem dva 3,5 a 5.6 i dvousvickovou 10 s priponou RC a ty mely jen na vyfukovy dire do valce dusici klapku, ktera byla propojena tahlem s ovladani soupete karburatoru. Na ubranej se vyfuk zaviral.
Jirka
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od Celeron »

V loziskarne sezenes predni loziska skoro na vsecky motory. Zadni s velkou dirou (pro motory s sanim klikovkou) je docela problem, nebyvaji skladem a obcas je to neresitelny i na objednavku.
Nejlepsi jsou asi SKF. Kupodivu nejsou spatny ani rusky loziska a nase ZKL cesky, (ZVL) slovensky. Cina a Italie nic moc.
Jirka
radi5

#34 Příspěvek od radi5 »

Já mám pocit, že ke konci výroby měli i výfuk, nebo ho někdo vyráběl. Já jsem Tono neměl, ale můžu Ti poslat fotku toho výfuku, až ho najdu - třeba poznáš k čemu patří. Má uchycení páskou kolem válce a je hodně podobnej výfukům na malý historický OS Maxy (výstupní otvor mimo osu). Někdo mi říkal, že je to na Tono........
pikus 1
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od pikus 1 »

tony26 píše:
pikus 1 píše:Jestli jak píšeš "nasadím WD 40", tak ho potom musíš rozebrat a vyčistit a nebo minimálně pořádně prolít palivem. WDéčko uvolní fakt všechno a to zrovna není slabě řečeno ideální...
Po této lázni doporuřuji vpravit do všeh částí motoru parafínový olej.

Asi jsem trochu mimo.. ale rad se necham poucit. V cem spociva problem s WD-40? V modelu auta (nitro) pozivam po jezdeni 'after run' olej a taky prostriknu vse trochu WD-40 a zatim jsem nezanamenal ze by to motoru nesvedcilo.. spise jednou jsem to asi neprostriknul poradne a nejezdil par mesicu a trochu se mi taky pist prilepil k valci. Ale ne moc ... po nastriknuti WD-40 to po cca hodine povolilo samo. Ale ty motory o kterych jsem psal na uvod jsem 'zdedil'. Puvodni majitel je asi jen zabehnul a nechal v nich palivo. Jsou totiz v puvodni krabici a vypadaji prakticky nepouzite. A tak lezely pocitam 20 let. Naopak proliti palivem me neprijde moc dobre. 1) zase tam zustane zbytek ricinoveho oleje = zadelano na stejny problem co jsem ted resil. 2) pokud vim palivo rado vaze vodu a ta muze zpusobit korozi - proto se pouziva 'after run' olej a snazim se vysusit nadrz aby se tomu zabranilo. Nebo jsem uplne mimo?

Rozhodně nechci poučovat, ale poradit. :)

Co se týče toho Wédéčka, tak problém je ten, nejen že rozpustí zaschlý
ricín, ale hlavně uvolní i karbon a asi ti nemá cenu popisovat co může nastat...(nebo ano?.. :) )
Takže popravdě obdivuji ty tvoje autíčka...
Další.
Prolití palivem jsem samozř. nemyslel i s ricínem, ale čistým metylem, aby se vyplavil ten karbon uvolněný Wédéčkem , ale moje chyba , že jsem to nenapsal přesně a do detailu. To že metyl na sebe váže vodu a nitro ještě víc je samozř. pravda a děláš dobře, ze po ukončení ježdění použiješ "after Run", ale proto jsem psal cituji:
"Po této lázni doporuřuji vpravit do všeh částí motoru parafínový olej"
To je ten tvůj After run a možná i lepší... :wink:

PS: Z těchto důvodů používám pouze syntetiku (Aerosynt 3)
a palivo si mýchám sám 8)
K létání nepotřebuji mít v dosahu trafostanici...
hanz393
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od hanz393 »

kdyz se tu resi ty starsi motory,tak mimo to TONO(bohuzel zatim nevim co je to presne za typ) mi prijde do sbirky i funkcni MK-17,ale zhavici,a to sem se chtel prave zeptat,jestli ty MK-17 se delali zhavici aj seriove anebo jen detonacni a tudiz to je nejaka predelavka na zhavika?jen tak pro informaci co mi prijde postou :lol: jinak kdyby jste nekdo chteli vyhazovat nejake stare nefunkcni aj poskozene motory tak to mi radsi napiste SZ :lol: do vitrinky vsechno dobre :lol:
Graupner MX-16 HoTT Cap 232 - 1,9m , ZDZ 40Piper 2,3m, Saito FA-100atd...
von boberov

#37 Příspěvek od von boberov »

Já myslím, že byl v prodeji pouze detoňák. Sám jsem ho v létě předělal na žhavíka a trochu s ním poletoval. Kraválu moc a éro zamaštěný ze všech stran. Jako novej jsem ho měl v účku Bažant (to byly taky krásný roky).

Obrázek
tony26

#38 Příspěvek od tony26 »

Rozhodně nechci poučovat, ale poradit. :)

V pohode, ja se rad neco dozvim .. jinak bych tu nelezl
Co se týče toho Wédéčka, tak problém je ten, nejen že rozpustí zaschlý
ricín, ale hlavně uvolní i karbon a asi ti nemá cenu popisovat co může nastat...(nebo ano?.. :) )

No to ze WD umi uvolnit carbon jsem netusil ale kdyz tak na tim premyslim tak bych rekl ze mozna tim lepe, aspon se tam neskladuje a netvori velke vrstvy ale prubezne likviduje ... nebo ne?
"Po této lázni doporuřuji vpravit do všech částí motoru parafínový olej"
To je ten tvůj After run a možná i lepší... :wink:

po pravde co presne ten 'after run' obsahuje nevim ale kapu to dovnitr kapatkem co je u toho... viz

Obrázek
radi5

#39 Příspěvek od radi5 »

[quote="von boberov"]Já myslím, že byl v prodeji pouze detoňák. Sám jsem ho v létě předělal na žhavíka a trochu s ním poletoval. Kraválu moc a éro zamaštěný ze všech stran. Jako novej jsem ho měl v účku Bažant (to byly taky krásný roky).

Já ještě dokonce funkčního Bažanta mám - i s MK 17 :D . Jinak MK-17 byl detoňák. Jeden z mých tří exemplářů je předělaný na žhavíka a chodí pěkně, jen výkon je trochu nižší, než u detoňáku. Předchůdce byl MK-16, který se lišil červeným válcem místo oranžového a neměl výměnný difuzér....
pikus 1
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od pikus 1 »

tony26 píše:No to ze WD umi uvolnit carbon jsem netusil ale kdyz tak na tim premyslim tak bych rekl ze mozna tim lepe, aspon se tam neskladuje a netvori velke vrstvy ale prubezne likviduje ... nebo ne?

To že se tam neskladuje a netvoří velké vrstvy je určitě pozitivní, ale za jakou cenu, to je otázka...
Popravdě nevím jakou škodu napáchá karbon v malých dávkách a ani to zkoušet nechci.
Pokud je motor dobře seřízen s kvalitním palivem (né ricínovým) a bavíme-li se o leteckých motorech, tak i se správnou vrtulí, tak karbonizace je minimální.
radi5

#41 Příspěvek od radi5 »

Pokud je motor dobře seřízen s kvalitním palivem (né ricínovým) a bavíme-li se o leteckých motorech, tak i se správnou vrtulí, tak karbonizace je minimální.[/quote]

Presně tak...... :wink:
tony26

#42 Příspěvek od tony26 »

pikus 1 píše:Co se týče toho Wédéčka, tak problém je ten, nejen že rozpustí zaschlý
ricín, ale hlavně uvolní i karbon a asi ti nemá cenu popisovat co může nastat...(nebo ano?.. Usmívající )
tony26 píše:No to ze WD umi uvolnit carbon jsem netusil ale kdyz tak na tim premyslim tak bych rekl ze mozna tim lepe, aspon se tam neskladuje a netvori velke vrstvy ale prubezne likviduje ... nebo ne?

To že se tam neskladuje a netvoří velké vrstvy je určitě pozitivní, ale za jakou cenu, to je otázka...
Popravdě nevím jakou škodu napáchá karbon v malých dávkách a ani to zkoušet nechci.
Pokud je motor dobře seřízen s kvalitním palivem (né ricínovým) a bavíme-li se o leteckých motorech, tak i se správnou vrtulí, tak karbonizace je minimální.

ja netvrdim ze by tam bylo nejak prekarbonovano.. spise naopak, ted sice nevim jestli rezimem v motoru nebo zasluhou ucinku WD-40 ale jen se ptam cim by tedy mohl WD-40 uskodit, protoze ho pouzivam 'temer na vsechno' a nejsem si vedom ze by to melo nejake spatne nasledky.
pikus 1
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od pikus 1 »

Jestli jsem pochopil správně s tvých informací, tak používáš palivo s ricínem, takže jestli nemáš motor zanešen, tak to není ani tak záslohou
dobrého spalování, ale účinkem WDéčka. A to je to špatně.
Takže jestli se ptáš "čím my mohl uškodit" znovu opakuji, tím, že rozpouští karbon.
To že WD používáš pravděpodobně od začátku a karbon se uvolnuje postupně, tak následky nemusí být fatální. Jinná věc by byla při dlouhodobém zanesení a následném použití WD bez řádného "vypláchnutí". Tam by to byla katastrofa.
tony26

#44 Příspěvek od tony26 »

tak to by melo byt v pohode .. jinak palivo beru od Pelikana , nitro C10 CAR 10% RAPICON.

Obrázek
pikus 1
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od pikus 1 »

tony26 píše:tak to by melo byt v pohode .. jinak palivo beru od Pelikana , nitro C10 CAR 10% RAPICON.

Obrázek

Pěkně drahý :D

Nic méně karbon ti udělá také, ale méně....
Používej WD klidně jak doposud....
Já to tak dělat určitě nebudu. :idea:
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“