Hitec Optic 6
Omlouvám se pokud jsem toto upřesnění měl uvést na začátku.Potřebuji teda nastavit klapky a brzdy u modelu Funcub od Multiplexu.Ten má křídelka a klapky(brzdy) zvlatšť.Na kanálu 1,6 mám křidélka ale jak nastavit vysíláčku a zapojit serva pro klapky(brzdy).Je mi jasné že budu potřebovat Y kabel.Jinak Vysílačka je OPTIC 6 a přijmač Optima 7.
- Standa Stuchlý
1.kanál - pravé křidélko
2.kanál - výškovka
3.kanál - plyn
4.kanál - směrovka
5.kanál - levé křidélko
6.kanál - klapky přes Y kabel
Serva na klapky nebudou v křídle při pohledu ze spoda stejně protože přes Y kabel nemůžeš reverzovat každé zvlášť. Nejdřív si ty serva na klapky vyzkoušej mimo model, ať vidíš jak se chovaj.
2.kanál - výškovka
3.kanál - plyn
4.kanál - směrovka
5.kanál - levé křidélko
Serva na klapky nebudou v křídle při pohledu ze spoda stejně protože přes Y kabel nemůžeš reverzovat každé zvlášť. Nejdřív si ty serva na klapky vyzkoušej mimo model, ať vidíš jak se chovaj.
MEK píše:1.kanál - pravé křidélko
2.kanál - výškovka
3.kanál - plyn
4.kanál - směrovka
5.kanál - levé křidélko
To "Papajik":
Ano tak je to OK. Musíš ale zapnout funkci ADIF, nebo CROW - to umožní použití kanálu č.5 pro levé křidélko a nastavení diference, nebo brzdy. Současně se tím kanál 6 vyhradí pro klapky. Pro Tvůj případ bude vhodné zapnout ADIF.
V manuálu asi není upozornění, že povolením mixu AILV nebo FLPN se vypne ADIF. Tyto funkce mají význam pro akrobaty a počítají s levým křidélkem na kanálu 6. Ten ale potřebuješ pro klapky a v tom případě musí být oba mixy (AILV a FLPN) VYPNUTÉ (INH)!!!
Pokud rozumím požadavku, chceš aby na určité poloze SW-4 byly klapky jen pro zvýšení vztlaku - funkce CAMBER, v další budou aktivní brzdy - zapne tedy funkci LAND. Klapky tedy musíš zapojit do kanálu 6 a levé křidélko v kanálu 5!!! Zapni mixy ADIF, CAMBER a LAND. Funkcí MX.SS nastav požadované polohy SW-4 pro CAMBER (klapky) a LAND (brzda - pro přistání) postup viz. manuál. Nastavení výchylek obou mixů a kompenzace výškovkou je nutné upravit po záletu. Doporučuji začít s postupným přidáváním výchylky klapek v dostatečné výšce. Vysunutí klapek obvykle způsobí klopivý moment a proto je nutné kompenzovat výškovkou (kanál 2).
Později můžeš použít i plynulé ovládání klapek pomocí bočního ovladače, nebo použít mix CROW, ten je ale spíše pro větroně. Něco jsem popsal i v dalším vláknu: http://www.rcmania.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=34786&start=15
CROW mix dovolí plynulé ovládání klapek ve funkci brzdy a současně ovládá i křidélka ke kompenzaci příčné stability v nízké rychlosti (obě křidélka se vysouvají nahoru)
Naposledy upravil(a) petan64 dne pon 28.02.2011 22:27, celkem upraveno 3 x.
- Kontaktovat uživatele:
Prosím vás, dá se přehodit mód na Opticu 6 (mám plyn + křidélka vpravo a směrovku s výškovkou vlevo a chtěl bych to naopak, tedy plyn vlevo), aniž bych musel něco pájet, nebo nevratně předělávat? Do teď nevím, proč jsem to koupil takhle, jestli jsem udělal chybu v objednávce, nebo jsem byl nějaký unavený... Záruka, asi zbytečná otázka, tím padá, že? Děkuju všem za rady a odpovědi.
Jistěže jde(koukni do návodu ) jen přhodíš aretaci plynu a SW mod z 1 na 2 - na záruku to nemá žádný vliv - výrobce s tím počítá.qq píše:Prosím vás, dá se přehodit mód na Opticu 6 (mám plyn + křidélka vpravo a směrovku s výškovkou vlevo a chtěl bych to naopak, tedy plyn vlevo), aniž bych musel něco pájet, nebo nevratně předělávat? Do teď nevím, proč jsem to koupil takhle, jestli jsem udělal chybu v objednávce, nebo jsem byl nějaký unavený... Záruka, asi zbytečná otázka, tím padá, že? Děkuju všem za rady a odpovědi.
ICQ 638556901
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem to přenastavil, ale zjistil jsem, že bych spíše než mode 2, potřeboval mode 4. Zkoušel jsem, co jak se změnilo, pak jsem kvůli svému údivu prostudoval něco o módech Tx a zjistil jsem, že to co potřebuju jsem vyřešil jen napůl. Je to u Optica možné, nastavit mode 4? V návodu píší o 1 a 2. Přinejhorším už bych to nechal tak, ale... Nechce se mi kompenzovat to tím, že zapojím opačně do přijímače servo křidélek a směrovky. Mimo jiné by to totiž znamenalo, že nebudu moct využít dvě serva pro křidélka přes dva kanály (1 a 6, jak to mám na AXN FJ), ale jedině přes Y kabel... 
Naposledy upravil(a) qq dne sob 05.03.2011 22:58, celkem upraveno 1 x.
-
Nejsou.