Opět a zase zdroj z PC ATX - sesypáno
Opět a zase zdroj z PC ATX - sesypáno
Rozhodl jsem se upravit svůj zdroj podle M.Černého a článku v RC Revue 12/2003 .Uprava měla spočívat v odstranení 5V větve od tranformátoru a vytvořením děliče ji zatížit z větvě 12V
Jenže po odmontování usměrňovače zdroj nenaběhne moje kontrolní ledka jen problikne.Zkusil jsem tedy příslušný usměrňovač jen přiložit a spustit zdroj.Ten naběhl a po odendání usměrňovače zdroj nadále pracoval.Zřejmě je někde ještě nějaký ochranný obvod.Nemáte s tím někdo zkušenosti???Je fakt že se mi potom krásně zvedlo napětí na nějakých 14,5 V bez úpravy zdroj poskytoval 11,7V
Ještě dodám zdroj je 400W Eurocase model 300XXV2.
Jenže po odmontování usměrňovače zdroj nenaběhne moje kontrolní ledka jen problikne.Zkusil jsem tedy příslušný usměrňovač jen přiložit a spustit zdroj.Ten naběhl a po odendání usměrňovače zdroj nadále pracoval.Zřejmě je někde ještě nějaký ochranný obvod.Nemáte s tím někdo zkušenosti???Je fakt že se mi potom krásně zvedlo napětí na nějakých 14,5 V bez úpravy zdroj poskytoval 11,7V
Ještě dodám zdroj je 400W Eurocase model 300XXV2.
- Billy Bob Bean
- Kontaktovat uživatele:
TAk v tomhle ti neporadím. Pokud vím, tak by tam někde od 5V větve měl bejt odporový dělič a vést do toho řídícího obvodu - velice často TL494. Ty zdroje řídí svoje výstupní napětí podle 5V větve a ta musí bejt zatížená aspoň 100mA. Pokud o elektronice něco víš, tak bych neodpojoval výstupní diody, ale hledal bych dělič z 5V větve a musí vést do některýho IO, případně přes optočlen.
Další věc: každej zdroj je jinej, některý se liší o kousek, některý jsou naprosto jiný.
Poslední věc: Když má 300W spínaný zdroj, tak trvale z něho vytáhneš, tak 200W víc ne. 300W je špičkový výkon při kterém už hoří.
Další věc: každej zdroj je jinej, některý se liší o kousek, některý jsou naprosto jiný.
Poslední věc: Když má 300W spínaný zdroj, tak trvale z něho vytáhneš, tak 200W víc ne. 300W je špičkový výkon při kterém už hoří.
Extra VA330
Toro 900 Brtutale
Toro 900 Brtutale
- Billy Bob Bean
- Kontaktovat uživatele:
Tomcat píše:no elektroniku jsem měo kdysi ve škole něco si pamatuju ale moc toho není ...
Nechci snizovat Tve schopnosti, ale jestli do toho moc nevidis, je lepe z bezpecnostnich duvodu to predat radeji nekomu, kdo se v tom vyzna. Uprava pomoci zatizeni 5V vetve funguje, ale spousta vykonu se zbytecne vytopi. Lepe je 5V dat uplne do pryc, nechat pouze 12V (popripade jej zvednout na 13.8V) a na tu napichnout zpetnou vazby regulace TL494. Jestli se v tom budes hrabat, tak hlavne dodrzuj jednu vec.
<b>Kondenzatory na "primarni" strane se nabijeji na cca 160V a po odpojeni je nutne zdroj ponechat nejakou minutu v klidu, aby doslo k jejich vybiti, jinak hrozi uraz el. proudem !!!</b>
Naposledy upravil(a) FlyerMan dne ned 11.02.2007 23:17, celkem upraveno 1 x.
- Billy Bob Bean
- Kontaktovat uživatele:
FlyerMan píše:Tomcat píše:no elektroniku jsem měo kdysi ve škole něco si pamatuju ale moc toho není ...
Nechci snizovat Tve schopnosti, ale jestli do toho moc nevidis, je lepe z bezpecnostnich duvodu to predat radeji nekomu, kdo se v tom vyzna. Uprava pomoci zatizeni 5V vetve funguje, ale spousta vykonu se zbytecne vytopi. Lepe je 5V dat uplne do pryc, nechat pouze 12V (popripade jej zvednout na 13.8V) a na tu napichnout zpetnou vazby regulace TL494. Jestli se v tom budes hrabat, tak hlavne dodrzuj jednu vec.
<b>Kondenzatory na "primarni" strane se nabijeji na cca 160V a po odpojeni je nutne zdroj ponechat nejakou minutu v klidu, aby doslo k jejich vybiti, jinak hrozi uraz el. proudem !!!</b>
No elektro vzdělání mám ,tím mojí schopnost nesnižuješ ,ale můj obor byl spíše silnoproud nikoli elektronika....ale vlastnosti jednotlivých součástek jsou mi jasné .....
opět zdroj z Pc ATX
takze pokud to opravdu chces,odpoj na 494 vse od nohy 1 a pres vhodny delic nastav vystupni napeti,pokud tam das potak tak mas regulovatelny zdroj,pokud chces odpojit V a A ochrany,odpoj vse od nohy 14 a 15 a tyto obe uzemni.Zaroven budes mit odpojenou 5V vetev a nemusis resit zatizeni.Az to budes mit tak to pripoj trebas na pulsara a udelej testy,uvidis jak ve zdroji boucha a slehaji z neho krasne plaminky,potom zdroj odnes do popelnice tak jako ja a jdi si koupit http://www.fa-tomas.cz/index.php?kat=ka ... podmenu=45
Re: opět zdroj z Pc ATX
joystick píše:takze pokud to opravdu chces,odpoj na 494 vse od nohy 1 a pres vhodny delic nastav vystupni napeti,pokud tam das potak tak mas regulovatelny zdroj,pokud chces odpojit V a A ochrany,odpoj vse od nohy 14 a 15 a tyto obe uzemni.Zaroven budes mit odpojenou 5V vetev a nemusis resit zatizeni.Az to budes mit tak to pripoj trebas na pulsara a udelej testy,uvidis jak ve zdroji boucha a slehaji z neho krasne plaminky,potom zdroj odnes do popelnice tak jako ja a jdi si koupit http://www.fa-tomas.cz/index.php?kat=ka ... podmenu=45
A nebo to nech na tech 12ti voltech a postav si menic podle p. Zajice mas krasnejch 15V/2A, jestli Ti nestaci 2 A tak si postav menicu vic a spoj je pres diody paralelne a mas proudu, ze ho muzes nabirat vidlema
- Billy Bob Bean
- Kontaktovat uživatele:
Re: opět zdroj z Pc ATX
macpro píše:joystick píše:takze pokud to opravdu chces,odpoj na 494 vse od nohy 1 a pres vhodny delic nastav vystupni napeti,pokud tam das potak tak mas regulovatelny zdroj,pokud chces odpojit V a A ochrany,odpoj vse od nohy 14 a 15 a tyto obe uzemni.Zaroven budes mit odpojenou 5V vetev a nemusis resit zatizeni.Az to budes mit tak to pripoj trebas na pulsara a udelej testy,uvidis jak ve zdroji boucha a slehaji z neho krasne plaminky,potom zdroj odnes do popelnice tak jako ja a jdi si koupit http://www.fa-tomas.cz/index.php?kat=ka ... podmenu=45
A nebo to nech na tech 12ti voltech a postav si menic podle p. Zajice mas krasnejch 15V/2A, jestli Ti nestaci 2 A tak si postav menicu vic a spoj je pres diody paralelne a mas proudu, ze ho muzes nabirat vidlema
Extra VA330
Toro 900 Brtutale
Toro 900 Brtutale
- Billy Bob Bean
- Kontaktovat uživatele:
Klidně se s tím tady můžeš svěřit. Kdyby to někdo někdy dělal, tak by to třeba mohl najít. A já se aspoň poučím.Tomcat píše:Díky za rady:-)) Psal jsem přímo panu Černému a dostal jsem od něj několik tipů jak na to...něco z toho vyzkouším...a možná se o tom pak dočtete v RC Revue...opakuji možná...)))
Extra VA330
Toro 900 Brtutale
Toro 900 Brtutale
K objasnění problematiky nabíhání spínaného zdroje by mohl též přispět článek http://www.belza.cz/swmodeps/compow2.htm
Odtud jsem čerpal informace při stavbě nabíječky Pb acu v automobilu.
Odtud jsem čerpal informace při stavbě nabíječky Pb acu v automobilu.
Billy Bob Bean píše:Klidně se s tím tady můžeš svěřit. Kdyby to někdo někdy dělal, tak by to třeba mohl najít. A já se aspoň poučím.Tomcat píše:Díky za rady:-)) Psal jsem přímo panu Černému a dostal jsem od něj několik tipů jak na to...něco z toho vyzkouším...a možná se o tom pak dočtete v RC Revue...opakuji možná...)))
Dám to sem včetně mého laborování