Je vhodný pro začátek ASW 15 od robbe?

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.

Je vhodné začínat létání na ASW 15?

Ano
11
39%
Ne
17
61%

Celkem hlasů: 28

Zpráva
Autor
mv

#31 Příspěvek od mv »

To ASW ma velmi dobre letove vlastnosti - ale ozaj vetronarskeho charakteru, nie vsak univerzalneho EPP cuda.. (a aj vyzera ako normalny vetron :-))

Ak si najde pomoc kludne by som do toho siel - urcite ho bude bavit dlhsie aj ked budu rast jeho pilotne schopnosti nez taky WildHawk/EasyStar.

@Tom - spominat mu kompozity v tejto chvili je IMHO irelevantne..
bekmen
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od bekmen »

1) podobné dotazy se tu řeší stále dokola - opravdu stačí pročíst téma "Začátečník" - tam už je to všechno minimálně 10x popsáno - např.:

http://www.rcmania.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=16950&highlight=easy+star+pokus+zal%E9tnut%ED

http://www.rcmania.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=33551&postdays=0&postorder=asc&start=0

2) protože čas sebou pochopitelně nese vývoj - za sebe aktuálně doporučuji:

a) sehnat si k sobě někoho kdo už lítá a v úpném začátku pomůže
b) modely k výběru dle tvých specifikací: Easy Star, nebo Beta 1400 - oba mají tlačný motor, létají klidně a pomalu - na naučení, případně natáčení aktuálně nic lepšího dle mého názoru nenajdeš!
Beta 1400, Spitfire (Dynam), P - 51 Mustang (SDM), F 18 Blue Angel (Robbe), Minimag (Multiplex), Easy Glider El. (Multiplex), Futaba T6EX 2,4 GHz, Easy Star Set (Multiplex) prodáno
macek11

#33 Příspěvek od macek11 »

Ještě se tu neobjevil FLOP od Šadu.
http://sad.okdar.net/aboutme.htm
Pro začátek super levné, super hodné a super lehké létadlo. Pokud ti s ním někdo pomůže tak za tu cenu nemá konkurenci, navíc je lehký (400g) = při pádu žádné velké škody nenadělá, hřídel motoru při téhle váze neohne, maximálně zlomíš trup - vteřiňák a za 10 minut létáš znova.
beranekjosef

#34 Příspěvek od beranekjosef »

Asi jsem rozhodnutý. Zajímavě na mne působí BETA 1400 od Pelikana. Co si o tom myslíte? Děkuji
michalEG
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od michalEG »

Vzpomínám si, že podobnou situaci jsem řešil přibližně před rokem. Vybíral jsem nějaký model pro začátek. V počátku jsem o ASW15 také uvažoval, ale trochu mě odradily připomínky k problematickému uchycení křídla tohoto modelu (časem není uchycení tak pevné). Nakonec jsem se rozhodl pro EG Pro a můžu ze své zkušenosti s klidným svědomím doporučit. Ale řekl bych, že také ASW15 bude mít podobné vlastnosti (má podobné plošné zatížení). Určitě doporučuju sehnat někoho zkušenějšího, kdo pomůže se záletem, model vytrimuje a poradí. I přesto, že jsem trénoval na simulátoru, tak se mi pomoc v začátcích velmi hodila a bez ní by bylo mnohem více havárií. Více informací o výběru mého prvního modelu a různých variantách je možné získat např. na těchto stránkách:
http://www.rchouby.g6.cz/index.php?cl=5/easyglider
http://www.rchouby.g6.cz/index.php?cl=3/prvni_letadlo
m.s.

#36 Příspěvek od m.s. »

beranekjosef píše:Asi jsem rozhodnutý. Zajímavě na mne působí BETA 1400 od Pelikana. Co si o tom myslíte? Děkuji

Kdyby existovala Beta v dobe, kdy jsem kupoval Easy Stara, koupil bych si Betu. Podle mne je to dobra volba. Kdyz si neco nactes, potrenujes na simu a koupis lahvicku vterinaku do zasoby, zvladnes to i jako samouk.
Skoky
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Skoky »

Začínal jsem jako samouk a bez zkušeného modeláře bez simulátoru... katastrofa :cry: :cry:
měj jsem FOCUSE od Pelikána... je to podobné jako tvoje ale horší letadlo..
myslím že s tím co jsi vybral to ASW 15 by jsi neměl mít problém.
ikdyž máš něco na simulátoru nalétáno (asi to bude nějaký free simulátor kde ti létá nějaká fošna co připomíná letadlo) tak realita je mnohem drsnější.
nervozita,vánek či jiné okolní vlivy dopomůžou tomu že poneseš letadlo v tašce domů.
Pokud můžu poradit (prošel sem si tím) tak někoho popros at ti s tím pomůže jinak utratíš za purex či vteřiňák hooodně peněz.
Přeju ti hodně štěstí.... Letu zdar :wink:
Dnes modelář, zítra letec ...
SPECTRUM DX7i
Mustang P51-D (elektro),Tiger Trainer 40 (8.5ccm),MX2 2,3m(DLE 55)
létáme v:
Bánov(asfalt), Rudice(tráva), Šumice (vlastní let.-tráva) www.rajce.net/f289163003
walter2

#38 Příspěvek od walter2 »

ZAcinal jsem na ASW 28 od Pelikana a se simulatorem FMS 8.5.

ASW 28 je hodne krehke letadlo a neni tak stabilni jako Easyglider a tak jsem ze zacatku hodne lepil, protoze jsem byl nedockavy a nmel trpelivost az nekoho z okolik najdu, kdo mi pomuze. Casem se ukazalo, ze znam osobne znam cca 5 modelaru aniz bych to o nich tusil. V te dobe letadlo melo trup nekolikrat lepeny a poskozenou osu motoru.

Nicmene pro zacatek mi pripada FMS zcela dostacujici a je zbytecn investovat penize do placeneho simulatoru.

Jeste k te pomoci: myslim, ze pokud jsi alespon trochu sikovny, nemusis shanet nekoho, kdo ti bude x krat pomahat s letadlem. Kolega poridil AXN Floater, turnigy 9x. poctive procital rcmanii, poctive letal x hodin na simulatoru a pak jsme spolecne letadlo jednou zaletli (cca 20 minut casu) a pak uz letal sam.... jednou lepil, ale ted leta uplne v pohode sam.
beranekjosef

#39 Příspěvek od beranekjosef »

No, ono to poletování vypadá tak snadně. Ale je to asi jízda s autem po dálnici. No zkusim tu Betu. Je to docela levný stroj, na to, abych z něho udělal výstelku pro myši. Chtěl bych si udělat tu radost a se strojem si pohrát od začátku až do konce. Možná bych našel někoho v okolí, ale chci zkusit něco sám. Nejprve bych asi stroj vzal za dům na kopec a pořádně se vžil (bezmotorově) do citlivosti ovládání. Děkuji všem, co mi napsali do této diskuse. Hodně mi to pomohlo při rozhodování. ASW 15 se mi sice hodně líbí, ale až se trošku vžiju do ovládání a skutečných jevů přírody, tak si ho pořídím. A nebo taky až se mi bude beta skládat jen z lepidla a izolaček, tak se na to všechno vyseru a budu furt jen nadšeně koukat na oblohu a sledovat ty skutečné mistry RC letadel. Ale budu moci říct, zkusil jsem to.
Prasopes

#40 Příspěvek od Prasopes »

No jestli máš za domem kopec . vem někde od někoho zadara olítaný samokřídlo na svah a hur hur do toho . Na tom se naučíš lítat , poznat záludnosti létání i ve větru a samobrko vydrží i kolmý přistání čumákem do země :-)
beranekjosef

#41 Příspěvek od beranekjosef »

To já už mám promyšlený. Mám kolem domu samé kopce, ale i pěknou skálu. Tak bych pouštěl letadlo ze skály a manželka by nosila.
kasssy
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od kasssy »

beranekjosef píše:To já už mám promyšlený. Mám kolem domu samé kopce, ale i pěknou skálu. Tak bych pouštěl letadlo ze skály a manželka by nosila.

Šikovnej chlapec,tohle máš zmáknutý:-)) Jinak co se éra týče,sám za sebe bych bral pro začátek bez křidýlek, ikdyž EGE je samozřejmě kvalitní model,o tom nepochybuju. Ale jsem tak trošku vlastenec(byť mám Japonský auto :D ) A pořídil bych něco z domácích hvozdů. mě se např. líbí tento model: http://www.va-models.com/pegasus.php?
Je tam ivideo,tak si ho pust. Pro začátek se zdá celkem nezáludný,ikdyž Čínský výrobky vyjdou holt levněji... Ale sám o něcm uvažuji na poklidný lítání,ikdyž momentálně brousím polystyrenovou L-159 :D To zas bude kuliček na louce :oops:
S těma kopcama to máš dobrý,já bydlím kousek od Žďáru a moc vhodnejch kopců tu nemám,(myšleno za barákem.) Tobě stačí vyběhnout kousek za město a lítáš, co si tak ty kopce kolem vybavuju
Chybama se člověk učí..hmm asi jsem jeden z nejvzdělanějších lidí...
Prasopes

#43 Příspěvek od Prasopes »

He he pohoda . Na svahu jsem začínal , první den aspon 40 pádů , ono to taky bylo i technikou , zrazoval mě i přijímač ale to jsem připisoval rukám , mockrát jsem se prošel pod kopec. Lituju tvou ženu ,, myslím že bys uhnal i loveckýho psa na aportech :-) Ale pokud pořídíš cokoli jak ASW nebo alfu použiješ vysílač , přijímač . 4 jakýkoli nicd baterky . do samobrka vrazíš dvě nějaký nejlevnější standart serva a asi budeš potřebovat mix na elvony . Pak to nacpeš zpátky do letadla tak myslím že se bude dařit .
beranekjosef

#44 Příspěvek od beranekjosef »

Já zvažuji pro začátek nákup setu. Přeci jen nevím, jak to bude všechno probíhat. Nechce se mi začínat nějakou velkou investicí.
holda29
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od holda29 »

Nechci te zbytecne mast, ale jeste tu nepadlo TORO900. Sice nevypada jako letadlo, ale vydrzi vsechno a urcite nauci.
Hlavne s pribyvajicimi zkusenostmi staci pridat clanek navic a je o zabavu zase postarano.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“