Začátky (AXN Floater)

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Loks

#91 Příspěvek od Loks »

Tak po zimním spánku a velkém vytížení v práci jsem se konečně pustil do stavby a do konečného skompletování svého prvního stroje. Sestaven je skoro komplet, už jen musím od regulátoru cvaknout Dean konektor a napájet tam XT60ku. Pájel jsem naposledy asi někdy na základce, takže bude sranda :)) Možná bude tenhle spoj důvod první havárie :) Ohledně stavby jsem se řídil radami z netu, takže je AXN slušně opáskován, zpevněn, taky má navíc nějaký ten magnet v sobě atd.

Jinak mám Optic 6 a uvažuji jestli pro něho objednávat tzv. nabíječ přes noc, třeba CG-22, jak se doporučuje nebo to nabíjet svou Turnigy Accucell 6. Pokud s Accucell 6, tak bych potřeboval poradit jak na to, jakým proudem atd. Tohle se snažím dostudovat, ale mám z Li-pol baterek respekt proto se ptám i tady. A pokud už budete v tom, budu rád když mi někdo do začátku poradí jak SPRÁVNĚ nabít pomocí Accucell 6 tuto baterku:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=7636

Díky za pomoc, příští týden tady budu už snad rozebírat můj první let
zdekar

#92 Příspěvek od zdekar »

Předpokládám, že jsi s Accucell 6 už něco nabíjel... pro tu lipolku hlavně musíš vybrat typ baterek "Lipo" (nebo nějak podobně), nastavit napětí na 11,1V a proud maximálně na 2,2A . Režim nabíjení dáš CHARGE nebo BALANCE (pokud připojíš i servisní konektor baterky). Pak dáš start a hotovo... :)
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Loks

#93 Příspěvek od Loks »

Těch 2,2A je bráno z kapacity baterky 2200mAh a nabíjení pro Li-pol max. 1C? Jen se to prostě vždycky pro Li-pol podělí max. 0,5-1C pokud správně chápu a čtu kolem.

Nenabíjel, dal jsem teprve nedávno do kupy zdroj k této nabíječce.

Jinak díkec, ještě se zeptám jak nabíjíš Optica 6?
were
Kontaktovat uživatele:

#94 Příspěvek od were »

U te baterky mas v popisu uvedeno
Max Charge Rate (C) 2
to znamena ze ji muzes nabijet az 2C, tedy 4400mAh

Pokud budes nabijet doma, kde neni duvod spechat, klidne ji nabijej jen 1C, pokud ji budes nabijet na letisti neboj se a ty 2C ji klidne naloz - Accucel je osvedcena nabijecka a tyhle baterky jsou take osvedcene, takze pokud ji budes chtit mit na letisti rychle nabitou, neni duvod baterku nabijet min nez kolik se uvadi ve specifikaci. Akorat ji nech po litani oddychnout at ji nenabijis teplou

Soucasne lipolky uz vetsinou snesou nekolikanasobne vyssi nabijeci proudy nez 1C, takze se vzdycky podivej, kolik C vyrobce pro danou baterku uvadii - samozrejme pokud ze zacatku budes vsechny nabijet jen 1C nic tim nezkazis
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
Loks

#95 Příspěvek od Loks »

Super, díky za vysvětlení
zdekar

#96 Příspěvek od zdekar »

To že to má nabíjení 2C jsem si nějak nevšimnul... a to je mám doma :) Takže to tedy jde i víc, jak psal were. Ale pokud nespěcháš, tak je lepší do toho 1C (tedy 2,2A).

Jinak baterky do vysílače je lepší nabíjet menším proudem, aby se baterka nastavila na menší samovybíjení. Obvykle se používá proud odpovídající 0,1C (tedy 0,22 A)... zvlášť pokud baterku nabíjíš přes obvody vysílačky, pak bych víc jak 0,2A nedával.
Já mám v Opticovi zatím původní NiMh baterku a nabíjím ji nabíječkou co mám i na ostatní baterie (Robbe) přes jack konektor, který mám od jiné nabíječky. Teď ale budu přecházet na lipol a tu už budu nabíjet mimo vysílač. Takže baterku do vysílačky klidně taky nabíjej tou Accucell 6, akorát si tam při nabíjení nastavíš menší proud okolo těch 200mA.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Loks

#97 Příspěvek od Loks »

Zůstanu tedy alespoň ze začátku u 1C, není kam spěchat. Díky pánové, teď už vím teoreticky vše co zatím potřebuji. Pokusím se to o víkendu převést v praxi.
Loks

#98 Příspěvek od Loks »

Tak si už nabíjím z vesela a bez problémů, ale ještě jedna důležitá věc mě čeká a nebyla provedena než to začnu rozhýbávat, trimovat apod. A to zasunout serva a všechny konektory do správných vstupů na přijímači Optima 7. V kombinaci s mou baterkou (odkaz výše) a regulátorem co byl v krabici u AXN bych prostě potřeboval radu jak to všechno propojit když už to mám usazené.

Něco jsem vyčetl z návodu na Optica 6, ale mám to trošku zmatený, hlavně tu stranu kde je ten jumper. Nerad bych něco odpálil hned z kraje
zdekar

#99 Příspěvek od zdekar »

Přijímač máš s vysílačem spárovaný? Pokud jsi to kupoval v sadě s vysílačem, tak nejspíš už jo...

Budu předpokládat že ano...

1) zapoj servo kablík od regulátoru do kanálu č.3 v přijímači tak, aby žlutý nebo bílý (prostě signální) kablík byl nahoře, zapni vysílač a připoj baterku. Odzkoušej, jestli funguje motor (pohybem plynové páky na vysílači).

2) Pokud se vrtule točila, odpoj napájení a připoj další serva do přijímače.Obvyklé zapojení je následující:
kanál č.1 : křidélka (nebo jen jedno z nich)
č.2: výškovka
č.4: směrovka
č.5: (podvozek nebo 2. křidélko pokud si zapneš funkci AIL)
č.6: (klapky nebo 2. křidélko pokud si zapneš funkci FLPN)

Dej druhé křidélko do kanálu č.6 a v menu vysílače najdi a zapni funkci FLPN (nebo FLP nemám teď u sebe ani vysílač ani návod). Prostě tahle funkce musí mít status ON. V návodu si najdeš co je na klapky za funkci.

3) Připoj opět napájení a zkus zahýbat příslušnými pákami jestli se hýbe správná plocha... pokud ne, tak je potřeba prohodit servo kabely do správného kanálu. Metodou pokus omyl na to zachvíli přijdeš, jak to má být ;-)

4) Ověř si, že se řídící plochy hýbou na správné strany. Z pohledu u letadla od zadu do předu:
- Páka křidélek doprava: pravé křidélko nahoru, levé dolu
- Páka křidélek doleva: levé křidélko nahoru, pravé dolu
(pokud ne, otevři si v menu funkci FLPN a je potřeba nastavit správné hodnoty mixu)
- Páka směrovky doprava: směrovka doprava a opačně.
- Páka výškovky nahoru (od sebe): výškovka dolu
- Páka výškovky dolu (k sobě): výškovka nahoru
- Ještě zkus motor, jestli ti vrtule fouká vzduch do zadu a je to nastavené :)

5) Zkontroluj jestli je správně těžiště a kdyžtak dovaž. Pak by to mělo být připraveno k letu :)

EDIT: K té 4) Pokud něco bude chodit na jinou stranu než má, tak je potřeba pro příslušný kanál ve vysílači zapnout Reverz.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Loks

#100 Příspěvek od Loks »

Tak vysílač kupodivu spárovaný nebyl i když byl koupen v setu s Optimou 7.
Dle návodu jsem to však v pohodě zvládnul.

Pak jsem postupoval dle tvých rad a opět bez problému. :wink:

Nakonec jsem vzal ještě do ruk návod na Optica a ponastavoval výchylky, reversy, subtrimy atd. Mimochodem křidélka jsem (aby nebzučela) dostal na výchylky 70%. Všechno na větší výchylku v krajní poloze bzučelo. Otázka je jak těch 30% bude ve vzduchu poznat. Znamená to že bude éro ve vzduchu méně ostře a více klidněji zatáčet ? Nebude to vadit? Ono to bzučení (jestli správně chápu) by se asi dalo odstranit oříznutím té zábrany (vypoukliny) co je před servem. Pokud tedy bzučení způsobuje jen mechanické namáhání serva.

Jinak mě překvapila síla motoru. Na půl plynu už AXNko třepe jako v poslední křeči a motor hučí jako blázen. Možná je to ale jen můj pocit, u plastikových modelů bylo docela ticho :D

Každopádně už tohle hraní si, stavění a nastavování všeho možnýho mě hrozně baví.

Díky moc za podrobný návod.
zdekar

#101 Příspěvek od zdekar »

Obvykle ty serva bzučí když takhle narazí na nějakou překážku. Nech tam zatím těch 70% a uvidíš jestli to bude stačit nebo budeš potřebovat vyříznout kousek materiálu, aby páka serva mohla jít dál.

Pro větší výchylky je také možné dát táhlo na páce serva na vzdálenější dírku od středu a na páce křidélka blíže ke středu. V podstatě čím menší výchylky tím pomaleji se to bude naklápět a reagovat. Optimální výchylky si po pár letech nastavíš :)

Třeba u samokřídla mám výchylky nastaveny na 120% a plochy se vychylují na obě strany do 45° . U větroně mi stačí výchylky menší. AXN nemám, takže nevím jaké jsou ty pravé. Zatím to nech jak to máš a uvidíš.

K tomu motoru:
Je možné, že máš špatně nastavený rozsah plynu. Zkus dát na vysílači plný plyn, zapni vysílač, pak zapni přijímač a než regulátor přejde do programovacího módu (pokud ho má), tak stáhni plyn. Měl by se nastavit nový rozsah plynu. Uvidíš jestli to bude lepší.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Loks

#102 Příspěvek od Loks »

No dneska jsem to znovu zapnul a serva křidélek opět bzučí v krajních polohách a při pohybu. Jen nepatrně ale bzučí. A to viditelně do ničeho nenaráží v žádné poloze, leda že by kladla nějakej odpor táhla, ale ta jsou snad správně. Zkouším znovu poladit i výchylky, při jejich nastavování to dostanu do poloh tak že už bzučení ustane a dle návodu je vše správně. Pak ale na vysílači přejdu do ovládacího režimu, pohnu pákou křidélek do krajní polohy a serva znovu bzučí. Ve střední poloze občas taky, ale to ustane asi po 2 sekundách samo.
Napadlo mě ještě trošku křidélka proříznout aby také kladla menší odpor, ale žádná změna

Otázkou je, zda to bude jen vybíjet víc aku pokud to takhle nechám nebo ty serva časem zničím.
zdekar

#103 Příspěvek od zdekar »

Nj, tak to nech... nějaká serva občas bzučí, zvláště ta levnější :) Mám HXT900 a taky občas bzučí. Pak hnu pákou a přestanou. Ono nějakej ten odpor kladou i ty EPP závěsy (mohl bys dát normální panty, pak by byl odpor menší, ale většinou se na to kašle :) ). Jednu nebo 2 sezóny by ti ty serva mohla vydržet a pak pokud ještě tohle letadlo budeš mít, tak je třeba vyměníš za lepší ;-)
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Loks

#104 Příspěvek od Loks »

Fajn, díky, už jen čekám až se uklidní vítr :)
m.s.

#105 Příspěvek od m.s. »

Jednou mi to delalo kdyz jsem mel moc dotazeny ty koncovky tahla k pace kormidla (takovy ty valecky, vzdycky zapomenu jak se jim rika). Musi to jit v ty pace volne protacet a maticku zajistit vterinakem. Ale trochu bzuci porad stim asi nic nenadelas. Jen jeste zkotroluj, ze se spravne vraci do neutralu.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“