rozsah plynu

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
misak

rozsah plynu

#1 Příspěvek od misak »

Ahoj, dlouho jsem lítal "benzín" a teď jsem přešel na "elektro". Mám takový problém, sekterým si nevím rady. V letadle mám osazený regulátor MGM 40A Z-serie. Jako vysílač používám Hitec Flash 5. Když jsem poprvé vše sesadil, tak jsem se podle návodu snažil nastavit u regulátoru min a max na plynu. Přez všechnu snahu mi ale "minimum" začíná někde uprostřed dráhy ovladače. Neřešili jste někdy někdo něco podobného? Z návodů už nic nového nevyčtu. Prostě motor se mi rozbíhá až v polovině dráhy páky... Pak už moc prostoru na regulaci nezbývá:-(...
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Zkousel jsi paku plynu potrimovat?

Ja mam take podobny problem - motor se zpousti cca v 1/4 drahy paky a taky nevim, jak to snizit. Ale napadlo me ted, ze by se to mohlo dat posunout trimem, ale zatim jsem nezkousel.
Papir
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Papir »

Vzduchoplavec píše:Zkousel jsi paku plynu potrimovat?

Ja mam take podobny problem - motor se zpousti cca v 1/4 drahy paky a taky nevim, jak to snizit. Ale napadlo me ted, ze by se to mohlo dat posunout trimem, ale zatim jsem nezkousel.

Já to mám taky tak. Ono s tím trimem je to asi trochu zrádný, protože si myslím, že tam sice pošleš nějaké napětí, ale pořád to nestačí na roztočení motoru, ale přesto tam něco teče a tím se to musí někde vytopit než změnit na pohyb motoru.
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Vzduchoplavec »

No me hlavne vadi, ze nemohu docilit vylozene nizkych otacek.

I ty nejnizsi otacky jsou relativne vysoke. Predstavoval bych si, ze elektromotor se bude schopen tocit vylozene pomalicku, ale to se mi nedari docilit. Mozna to ale vubec nelze. :oops:
misak

#5 Příspěvek od misak »

Trim plynu jsem nezkoušel. Vím ale, že ho mám úplně stažený na min. a jsem někde na 1/2 dráhy. Nevím, jak se to bude chovat, když přejedu na druhou stranu, pak nastavím vysílač na "nulovou" polohu a znovu přeprogramuju regl a pak stáhnu trim dolů... To by mohlo fungovat...To zkusím...:-). Díky za nápad...
Abu
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Abu »

MGM regulatory (aspon ty 3 co mam ja) to tak bohuzel delaji, da se to ovlivnit treba krivkou plynu ve vysilaci (pokud to ovsem umi). Nektere Jeti regly (napr 40Adv+) umi nastavit v sobe logaritmickou krivku plynu, nevim jak MGM, ale ty co mam ja to neumi, takze jsem se naucil litat s tim jak to je....
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Me se to deje u Jeti ECO 18 a Taky u Dualsky XControlleru. Mam Optic 6 a tam bohuzel krivka plynu nastavit nejde.

Vubec s plynem se tam toho da delat malo. :cry:
Abu
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Abu »

Nic si z toho nedelej, MC-19 je 2x drazsi a krivku plynu (pro letadla) taky neumi :(
Ale Jeti Eco (8A) co mam ted novej v Kachne, tak mam pocit ze reguluje mnohem "vic odspoda", proti MGM Easy 12, ty opravdu zapinaj az nekde v pulce drahy paky.
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Ja to rozhodne namam v pulce. Spise tak v te 1/4.

Jeti i Dualsky to delaji cca stejne daleko. Neni to zadna hruza, jen me to zarazilo. Jsem rad, ze to je normalni.
wroum

#10 Příspěvek od wroum »

Abu píše:Nic si z toho nedelej, MC-19 je 2x drazsi a krivku plynu (pro letadla) taky neumi :(
Ale Jeti Eco (8A) co mam ted novej v Kachne, tak mam pocit ze reguluje mnohem "vic odspoda", proti MGM Easy 12, ty opravdu zapinaj az nekde v pulce drahy paky.

to slysim popve v zivote (teda original regl z bellanky taky zacinal u pulky plynu) a zadnej z mejch cinskejch AC reglu nedela problem a funguje hezky od prvnihou hejbnuti s pakou. zlata Cina... :D :D :D :D
Abu
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Abu »

No trochu jsem to prehnal, ani u MGM to neni to az v pulce drahy... ale stejne bych to uvital vic "odspoda". Docela mi vyhovovalo kdyz jsem si u Jeti 40 Adv+ nastavil logaritmickej prubeh, to slo celkem pekne regulovat, ale ten mam ted ve vetroni a tam je stejne plyn na prepinac - cvak a plnej :wink: (a tak to ma bejt, padal na podlahu, packy nadoraz!)
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Speedy »

Já mám několik reglů Jeti i MGM (SS i AC) a všechny začínaj pouštět proud do motoru při plynu zhruba na třetím zoubku (rozhodně před čtvrt plynu). Nejlepší na to byl starej analog JES35, u kterýho se to nastavilo trimem, ale nemám problém ani s jinými. Ale je pravda, že u MGM advance a profi je znát posunutí regulace (měl jsem půjčenej advance a zabíral opravdu až při větší výchylce plynu).
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Speedy »

Ještě mě napadá zkontrolovat nastavení výchylek na soupravě. Pokud jsou omezeny výchylky, nebo naopak mimo běžný rozsah, tak si to regulátor nemusí dobře pobrat.
dusi
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od dusi »

Speedy píše:Ještě mě napadá zkontrolovat nastavení výchylek na soupravě. Pokud jsou omezeny výchylky, nebo naopak mimo běžný rozsah, tak si to regulátor nemusí dobře pobrat.

Optica má kolega, já mám FC-16, ale jde o ATV (FC-16) velikost výchylek. A to na OBĚ strany. Tedy nastav si velikost výchylek pri páce plynu v horni půlce a dolní půlce.
To je nejčastejší chyba u nás v klubu.
Ďusi
DepronTeam
Taranis X9D+ (TGY-i6, FC-16),TopmodelCZ Astra, EPP JAK-7, Algol, E-III, B-25
LV
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od LV »

Speedy píše:Ještě mě napadá zkontrolovat nastavení výchylek na soupravě. Pokud jsou omezeny výchylky, nebo naopak mimo běžný rozsah, tak si to regulátor nemusí dobře pobrat.

Nikdy som vysielač Hitec v ruke nedržal, tak ho nepoznám, ale pozri či nsa dá nastaviť Expo (krivka ovládania ) a rozzsah ovládania chodu serva. U Futaby to ide až do 120%.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“