KarelSkala píše:Jenomže to je právě to co jsem tady zmiňoval. Není vůbec pravda, že deklarant placené úkony spojené s celním odbavením zásilky činí pouze pokud je cena vyšší než limit. Deklarant musí provádět v emailu zmíněné úkony bez ohledu na cenu a limit pokud si zásilku celní úředník vybere k namátkové kontrole, a to může celní úředník udělat bez ohledu na uvedenou cenu a v tom mailu cos sem dával to bylo vysvětleno.
Ano je to přesně tak. Z osobní zkušenosti to mohu potvrdit. Stalo se mi to už v minulosti u jedné zásilky, kterou mi doručovalo DHL, protože ve zvolené službě při odesílání nebyla zahrnuta cena za službu celního odbavení a i když byla cena pod limit a CLO ani DPH jsem neplatil, tak jsem musel DHL zaplatit poplatek za celní odbavení.
Řekl bych, že k placeným úkonům deklaranta může dojít kdykoli kdy to celního úředníka napadne, protože celní zákon mu rozhodně nenařizuje, že si nesmí vyžádat další doklady a že musí věřit tomu co je případně na nějakém papíře k té zásilce uvedeno.
Navíc řada zahraničních prodejců tam ani nic nepřikládá a vše objednávka, potvrzení objednávky, potvrzení platby atd. se děje jen elektronickou cestou.
Kromě toho se vztahuje povinnost celního odbavení i na zásilky ze zemí mimo EU mezi soukromými osobami a když posílá někdo někomu něco soukromě tak tam přece nebude přikládat žádnou fakturu a obvykle tam nepíše ani cenu.
Takže jak to tak vypadá tak i když se CLO ani DPH platit nebude tak bude vždy při zastupování placeným deklarantem u služeb, které nemají cenu celního odbavení již v ceně poštovného, hrozit riziko, že se ve vztahu k té či oné zásilce může platit nějaký poplatek za úkony spojené s celním odbavením té zásilky.
Bohužel služby, které mají celní odbavení zahrnuto v ceně patří mezi ty o dost dražší takže pokud se použije služba třeba od jiného
dopravce, která to má v ceně tak se nic neušetří.
Taktéž je dost pakárna i v tom, že pokud se to někdo rozhodne řešit sám, nemůže to vykomunikovat jen emailem a musí to vyřizovat osobně na celnici v Praze což je pro řadu lidí ze vzdálenějších míst nepřijatelné.