Nabíjení li-pol
Nabíjení li-pol
Ahoj,jen rychlý dotaz.
Jak je možné že při nabíjení turnigi li-pol 3S 2200mAh do ní dostane balancér 2450 mAh.Přitom baterie byla ve vrtulníku 7 min a nezaznamenal jsem žádný zvukový (motorový) úbytek.Je toto normální?
Jak je možné že při nabíjení turnigi li-pol 3S 2200mAh do ní dostane balancér 2450 mAh.Přitom baterie byla ve vrtulníku 7 min a nezaznamenal jsem žádný zvukový (motorový) úbytek.Je toto normální?
Re: li-pol
ninja949 píše:Ahoj,jen rychlý dotaz.
Rychlá odpověď.
Ahoj, je. Je to kvůli balancéru, proto tam naflákáš víc než je nominální kapacita.
ninja949 píše:Když je pak připojim na nabíječku,tak mi to dohromady ukáže kolem 11V,pod 10,5 jsem nešel ani při 9 min provozu.Ale je mi jasné že to není měřené při odběru
To je tak optimum. Nešel bych pod 3,3 V (bez zatížení) Takže těch 11V je hranice. Lipolka má sice 2,85 V min. na článek, ale až tak hluboko to není zdravý.
- chastra
- Kontaktovat uživatele:
To počítání kapacity je jen orientační. Ono to měří napětí a proud na výstupu nabíječky, ale kolik se dostane zkutečně do baterie to změřit nemůže (nebo může, ale je to trochu složitější a pro běžnou praxi drahý a nepoužitelný). Na cestě jsou byť i miniaturní odpory a jsou tam určitě i nějaký tepelný stráty při nabíjení v elektrolytu, proto toto měření je jen orientační.
Klubas píše:Bacha na nabíjení bez balancéru, když už to budeš dělat tak baterku pořád hlídej! Ať ti to nebouchne
Nepřeháněj. Stačí jednou za čas překontrolovat napětí po článcích třeba po 5ti cyklech, nebo to občas prohnat s balancérem. Balancovat každý cyklus je nesmysl. Já osobně nebalancuju, jen někdy připojím na nabíječ od Zajíce s omezovačem na články (a častěj než po 10ti cyklech to určitě není). LiPolky používám přes 8 let a nikdy jsem s nima neměl problém.
bub60 píše:Nešel bych pod 11,1 V. To znamená po letu změřit a víš kolik ti tam zůstává.
Souhlasím, takhle je tam ještě malá rezerva. Taky 11,1V považuju za optimum. Jak spadne napětí pod 10,8V naprázdno, tak to znamená, že baterky dostávaj ke konci dost zabrat a životnost jde dolů. A z těch 11,1V je to jen pár % kapacity, takže větším vybíjením nezískáš smysluplný čas navíc.