mikrobalony - použití

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
miglosch
Kontaktovat uživatele:

mikrobalony - použití

#1 Příspěvek od miglosch »

ahoj kluci a děvčata :-)
chtěl bych se zeptat, co se stane s epoxidem, do kterého se přidají mikrobalony? jak to změní jeho pevnostní vlastnosti? Dají se ty mikrobalony namíchat do jakéhokoliv epoxidu a kolik se tam toho dává?
Jak a kdy je používat, kdy je to vhodné a kdy ne?
Co to vlastně jsou ty mikrobalony a jak to vypadá?
Zamezilo by to třeba praskání epoxidu?
Předem děkuju za postřehy o použítí této přísady, potřebuju se zase v modelařině dostat o kus dál :-)
corsair
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od corsair »

Pevnostně nevím, ale jinak kvůli vylehčení a hlavně zahustění epoxy-např vyplnění koutového spoje a třeba toho aby epoxy netekl v místě kde to je potřeba při lepení, vyplnění nějakého otvoru a mnohem lépe se pak epoxy i brousí apod.
Co se týká množství-dle citátu z Pekařova císaře-Co kdo snese :lol:
Vzhledově je to takový lehký bílý prášek, kilo microbalonů je objemově pěkná hromada
Joba

#3 Příspěvek od Joba »

Pri použití je epoxy ako keby nadýchaný a zvačší svoj objem .Pevnostne nič moc treba skombinovať so sekaným sklom alebo bavlnou
Abu
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Abu »

Presne jak psali chlapci prede mnou. Pokud chces vylepsit mechanicke vlastnosti, tak do toho nasyp sekany uhlik, sklo (pevnost) nebo sekanou bavlnu (pruznost, houzevnatost). Balony ti pryskyrici akorat zahusti a odlehci.

Ja mam takovy ty vylehceny plastovy mikrobalony od Havla a je to hrozny "svinstvo", staci otevrit sklenici a uz to lita samo po dilne. Kdybych kychnul, tak vyleti obsal cele sklenice ven.
Nejen kilo balonu ale i 100g je velkej pytel :wink:
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
miglosch
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od miglosch »

aha tak to jsem chtěl přesně vědět. Teď už v tom mám trochu jasněji v těch přísadách do epoxidů, děkuju kluci.

Hmm a dají se tyhle přísady (sekaný sklo, uhlík, bavlna nebo mikrobalony) koupit v normálním modelářském obchodě a nebo musím třeba k Havlovi?
arda1
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od arda1 »

Abu píše:
Ja mam takovy ty vylehceny plastovy mikrobalony od Havla a je to hrozny "svinstvo", staci otevrit sklenici a uz to lita samo po dilne. Kdybych kychnul, tak vyleti obsal cele sklenice ven.
Co přesně máš? Nemáš nakonec Aerosil?arda1bot
ICQ 638556901
JMalik

#7 Příspěvek od JMalik »

Když přidáš do epoxidu jakékoliv plnidlo na bázi mikrobalonů, obarvíš to barvou....., tak vždy snížíš jeho pevnost. Tohle se tam přidává hlavně proto, aby jsi omezil tečení, když potřebuješ vyplnit nějaké nerovnosti. potřebuješ to obarvit apod.
Pokud chceš zvýšit pevnost, tak se tam přidává to sklo a bavlna. Se sklem opatrně, nedej tam toho moc, jinak to následně nedokážeš nanést na lepené místo a všechno kolem ubliješ. Dost se to táhne a vlákna skla spolu drží jako lepivé špagety. Pokud přidáš jen bavlnu, tak je to takový kompromis. Má to velmi solidní pevnost a dobře se s tím pracuje.
Je dobré napřed lepené místo lehce pošmidlat štětečkem s epoxi bez plnidel, pak přidat do mističky s epoxi potřebná plnidla a nanést to tam.
Rozhodně je blbost zkoušet dávat bavlnu, nebo sklo do nějakého desetiminutového epoxi, protože než se to stačí nasáknout, tak to začne gelovatět.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Abu »

arda1 píše:
Abu píše: Ja mam takovy ty vylehceny plastovy mikrobalony od Havla a je to hrozny "svinstvo", staci otevrit sklenici a uz to lita samo po dilne. Kdybych kychnul, tak vyleti obsal cele sklenice ven.
Co přesně máš? Nemáš nakonec Aerosil?arda1bot

Ne, jmenuje se to nejak jako Havelex, nebo tak nejak, jsou to mikrobalony ale myslim ze ne ze skla ale z plastu, byli drazsi ale jsou lehci.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
arda1
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od arda1 »

No máš recht -tak tohle jsem zatím v ruce neměl ani o tom neslyšel - určitě vyzkouším.arda1BOT
ICQ 638556901
vilgefortz

#10 Příspěvek od vilgefortz »

Abu píše:Ja mam takovy ty vylehceny plastovy mikrobalony od Havla a je to hrozny "svinstvo", staci otevrit sklenici a uz to lita samo po dilne. Kdybych kychnul, tak vyleti obsal cele sklenice ven.

ono to casem prestane byt tak zivy, hadam, ze to asi navlhne a pak to dela spis hrudky. Aspon u me teda.
pegas

#11 Příspěvek od pegas »

Už jsem to testoval dříve, ale neosvědčilo se mi to. I při opatrném vmíchávání toho máte většinu po dílně a úspora hmotnosti minimální. Velice rád jsem zbytek daroval kamarádovi.
arda1 píše:No máš recht -tak tohle jsem zatím v ruce neměl ani o tom neslyšel - určitě vyzkouším.arda1BOT
veka1
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od veka1 »

pegas píše:Už jsem to testoval dříve, ale neosvědčilo se mi to. I při opatrném vmíchávání toho máte většinu po dílně a úspora hmotnosti minimální. Velice rád jsem zbytek daroval kamarádovi.
arda1 píše:No máš recht -tak tohle jsem zatím v ruce neměl ani o tom neslyšel - určitě vyzkouším.arda1BOT

... v zásadě nejde o úsporu hmotnosti ( i když jsou skutečně lehčí) , ale o zvýšení pružnosti spoje.

Klasické mikrobalony ( skleněné kuličky) jsou přílš křehké a nehodí se do silových spojů namáhaných smykem , případně pro lepení málo tuhých konstrukcí.
Plastové mikrobalony tento neduh klasických mikrobalonů částečně eliminují.

veka1
Odpovědět

Zpět na „Dílna“