Nabíjení li-pol
Neexistuje, aby měly jednotlivé články 2s Kokam 3200SHD 20C a 2s Kokam 1250 8C rozdíl menší než 1mAh. Buď to špatně měříš, nebo vědomě uvádíš nepravdivou informaci. Těch lipolek mám mnoho, převážně velmi dobrých, včetně Kokamů. Po vybití je rozdíl 10mV vynikající hodnota. Rozdíl 50mV po odběru v hotlineru je velmi dobrý stav. Rozdíl pod 1mV v čemkoliv je utopie.
- LV
- Kontaktovat uživatele:
JMalik píše:Tak příklad (chce to kalkulačku, nebo hrubý odhad):
Představ si , že máš 5s 3200mAh, je to rozjeté ve vybitém stavu o 50mV a nabíjíš 3C (cca 10A). Máš slušný balancer (Schulze) a balancuješ už ve fázi CC.
Pokud to je takhle, tak prodloužení nabíjecí doby ani nepoznáš, do fáze CV to dojede už srovnané, nebo to můžeš klidně ukončit.
Môj názor je taký, že balancovanie chorého paku je chorá činnosť. Pre mňa nepochopiteľná a zbytočná.
Zdravé baterky (čo 0,05V rozdielu sú) sa počas CC zrovnajú samé na +-0,01V
Ja som písal o rozhádzanej sade (ktorá podľa mňa patrí do koša) napríklad pri 5S 3200 je rozdiel 0,1V. Najtvrdší článok v sade bude mať vo vybitom stave 3,6V a najmäkší 3,7V. Pri nabíjaní 2C bude za pol hodinu (CC) na najhoršom článku 4,2V a na najlepšom 4,15V. Nabíjač preto v CV postupne ale rýchlo zníži prúd na 0,1C aby udržal ten slabý článok na 4,2V a do toho dobrého bude nalievať cca 150-200mAh po dobu 10-15 minút. Výsledok tejto činnosti je len nerovnaká dobitá kapacita do článkov.
Ak by balancér zrovnával počas celého nabíjania, potom by si nikdy nedokázal nabíjať väčším prúdom, pretože by ti nabíjač napríklad nastavený prúd 2-3C po piatich minútach znížil na 1C ktoré ako tak ukoriguje...
Záver: treba lietať so zdravými baterkami a nie ich balancovať a tým zachraňovať nezachrániteľné. S postupný opotrebovaním akumulátorov je rozumnejšie znižovať nabíjací prúd ako ich nezmyselne balancovať.
Výhoda "balancéru" je u začiatočníkov v tom že má akú takú kontrolu pri nabíjaní niečoho čomu vôbec nerozumie.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
- zdendys
- Kontaktovat uživatele:
kesi píše:... a rozumět třeba ani nikdy nechce.
Tak to je nejrozumnější myšlenka celé diskuse.
Fakt by mě zajímalo, kolik modelářů se věnuje takovému vědeckému bádání.
Já nabiju, sem tam si zabalancuju a lítám.
Když je pack vadný, tak ho vyhodím a pořídím nový.
Fáze CC, CV, jestli nabíječ srovnává, balancuje nebo valchuje je mi ukradené, k spokojenému životu potřebuju znát a rozumět úpně jiným věcem...
"Je těžké být debilem, protože konkurence je veliká."
Máš pravdu - jak jednou začneš měřit a bádat jsi zcela ztracený- už nikdy nebudeš mít klidný spaní jako ten kdo to zapne nabije a neřeší.....raději nevědět že ti nabíječ přebíjí články třeba o 100mV tím slavným balancérem o kterém si myslíš (když ho všichni tak doporučují-od výrobce po obchodníky)- že je to to nejlepší co pro ně a pro svoji bezpečnost můžeš udělat. Stejně jako třeba Liposafe ....
arda1bot
Naposledy upravil(a) arda1 dne sob 02.04.2011 21:47, celkem upraveno 1 x.
ICQ 638556901
- LV
- Kontaktovat uživatele:
pokial ta to nezaujima nechapem naco sa zapajas.zdendys píše:kesi píše:... a rozumět třeba ani nikdy nechce.
Tak to je nejrozumnější myšlenka celé diskuse.
Fakt by mě zajímalo, kolik modelářů se věnuje takovému vědeckému bádání.
Já nabiju, sem tam si zabalancuju a lítám.
Když je pack vadný, tak ho vyhodím a pořídím nový.
Fáze CC, CV, jestli nabíječ srovnává, balancuje nebo valchuje je mi ukradené, k spokojenému životu potřebuju znát a rozumět úpně jiným věcem...
Keby si (ste) tomu rozumeli, tak tu neodporucate niektore kusky z HC.
Je to marne, marne, marne...
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
- Kenny McCormick
Teda, aky ma zmysel vlastne balancer v nabijacke?
Ma zmysel ho vobec niekedy pouzivat?
Osobne som zatial stale nabijal v balance rezime, nabijacka icharger 206, nastavene na balancovanie az pocas CV fazy. Nemal som problem.
Az na jeden pack so slabsim clankom, tam to balancovanie stale trvalo o 10-15min dlhsie, tak som ho zacal nabijat v charge mode a je klud. Rozdiel je len 0,02-0,03V na tom clanku. Pack je este celkom dobry na rozlietanie sa, ked idem lietat, pouzijem ho ako prvu baterku.
Predpokladam ze sa bavime o nabijani s pripojenym balancnym kablikom, aby nabijacka aspon strazila napetie na najslabsom clanku, ktory ma vzdy najvyssie napetie pri nabijani.
Ma zmysel ho vobec niekedy pouzivat?
Osobne som zatial stale nabijal v balance rezime, nabijacka icharger 206, nastavene na balancovanie az pocas CV fazy. Nemal som problem.
Az na jeden pack so slabsim clankom, tam to balancovanie stale trvalo o 10-15min dlhsie, tak som ho zacal nabijat v charge mode a je klud. Rozdiel je len 0,02-0,03V na tom clanku. Pack je este celkom dobry na rozlietanie sa, ked idem lietat, pouzijem ho ako prvu baterku.
Predpokladam ze sa bavime o nabijani s pripojenym balancnym kablikom, aby nabijacka aspon strazila napetie na najslabsom clanku, ktory ma vzdy najvyssie napetie pri nabijani.
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
- zdendys
- Kontaktovat uživatele:
LV píše:pokial ta to nezaujima nechapem naco sa zapajas.
Omlouvám se, že jsem si dovolil svůj názor, a že jsem se zapojil.
Snad jsem nikoho neurazil a ani nenapadl, jak je to tady obvyklé.
Bohužel, i kdyby jsem v problému zde probíraném, chtěl mít jasno, tak je to po přečtení 5-ti stránek této plodné diskuze nemožné,
neboť odborníci znalí této problematiky, jsou zde rozděleni 50 na 50, a komu věřit a kde je pravda, babo raď...
"Je těžké být debilem, protože konkurence je veliká."
Kyž budeš létat více než tříčlánky v Easy Glideru, tak se budeš o baterky aspoň trochu zajímat, protože je rozdíl udělat v hotlineru 30, nebo 60 cyklů.
Když to bude šestičlánek v akrobatu, tak vždy budou mít po čase jiné parametry články uprostřed packu proti těm na kraji...........atd.
Prostě je to o tom, kdy se to rozhodneš vyhodit, protože už to nemá ten výkon. X chytráků sem může hned napsat, jak má baterky XY a létá to v pohodě tři roky. Blbost, takové zatím neexistují, pokud je to skutečně zatěžované na hranici. Balancer, který má přesnost měření 100mV nepovažuji za balancer. Nabíjím to s balancováním, ne pokaždé, ale 75-ti% zdejších uživatelů to nabíjení s balancováním doporučuji.
(nerozlišuji balancery nabíječek od těch externích)
Když to bude šestičlánek v akrobatu, tak vždy budou mít po čase jiné parametry články uprostřed packu proti těm na kraji...........atd.
Prostě je to o tom, kdy se to rozhodneš vyhodit, protože už to nemá ten výkon. X chytráků sem může hned napsat, jak má baterky XY a létá to v pohodě tři roky. Blbost, takové zatím neexistují, pokud je to skutečně zatěžované na hranici. Balancer, který má přesnost měření 100mV nepovažuji za balancer. Nabíjím to s balancováním, ne pokaždé, ale 75-ti% zdejších uživatelů to nabíjení s balancováním doporučuji.
(nerozlišuji balancery nabíječek od těch externích)
Zdravim.
Mam taky problem.
Nejde mi nabijat Lipolky cez balancer. Pri napojeni aku, balancer vsetky clanky zrovna. Ak ho pripojim na nabijacku tak ta ho vsak nevezme(zrejme nejaky zly kontakt v balanceri alebo nieco podobne).
Bolo by mozne nabijat baterky Lipo turnigy 3S 25C 5800mah bez napojenia na balnacer priamo cez nabijacku(ultramat 14)?S obcasnym odpojenim - zrovnanim napetia na clankoch a opetovnym dobitim.
Pripadne nieje tu niekto z Ostravy kto by bol ochotny pozriet sa na ten balancer? Do elektroniky som uplne mimo, takze ja do toho radsej nesprtam...
Diky
Mam taky problem.
Nejde mi nabijat Lipolky cez balancer. Pri napojeni aku, balancer vsetky clanky zrovna. Ak ho pripojim na nabijacku tak ta ho vsak nevezme(zrejme nejaky zly kontakt v balanceri alebo nieco podobne).
Bolo by mozne nabijat baterky Lipo turnigy 3S 25C 5800mah bez napojenia na balnacer priamo cez nabijacku(ultramat 14)?S obcasnym odpojenim - zrovnanim napetia na clankoch a opetovnym dobitim.
Pripadne nieje tu niekto z Ostravy kto by bol ochotny pozriet sa na ten balancer? Do elektroniky som uplne mimo, takze ja do toho radsej nesprtam...
Diky
danio007 - aký máš balancer? Niektoré majú tlačidlo ktorým sa aktivuje spojenie sady s nabíjačom, bez toho balancer rozpojuje okruh a nabíjač sadu nevidí pripojenú.
Napríklad u LBA10 (má veľa obchodných názvov a krabičiek od najrôznejších výrobcov) je LED ktorá trvale svieti pri ODPOJENOM obvode, a po stlačení tlačidla vyzerá akoby zhasla - ale ona v skutočnosti začne blikať, len tak pomaly že vyzerá akoby bola vypnutá. A práve vtedy sa cezeň môže nabíjať.
Ale podstatné by malo byť aj minimálne napätie, aby to nebolo tak že si balancovaním povybíjal všetky články príliš hlboko a nabíjač to preto nechce zobrať.
Každopádne, nabíjať bez balanceru sa dá, úplne v pohode - ale nebudeš vedieť či niektorý článok neprekračuje maximálne napätie, takže to nebude bezpečné. Skús to dať na pár minút nabíjať bez balanceru, a potom to vypnúť a normálne pripojiť cez balancer.
Napríklad u LBA10 (má veľa obchodných názvov a krabičiek od najrôznejších výrobcov) je LED ktorá trvale svieti pri ODPOJENOM obvode, a po stlačení tlačidla vyzerá akoby zhasla - ale ona v skutočnosti začne blikať, len tak pomaly že vyzerá akoby bola vypnutá. A práve vtedy sa cezeň môže nabíjať.
Ale podstatné by malo byť aj minimálne napätie, aby to nebolo tak že si balancovaním povybíjal všetky články príliš hlboko a nabíjač to preto nechce zobrať.
Každopádne, nabíjať bez balanceru sa dá, úplne v pohode - ale nebudeš vedieť či niektorý článok neprekračuje maximálne napätie, takže to nebude bezpečné. Skús to dať na pár minút nabíjať bez balanceru, a potom to vypnúť a normálne pripojiť cez balancer.
Změř jednotlivý články kolik mají V.arda1BOTdanio007 píše:Zdravim.
Mam taky problem.
Diky
ICQ 638556901