Turnigy 9x hardware, opensource TX

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Zamčeno
Zpráva
Autor
dokken

#976 Příspěvek od dokken »

Flashnu taky kdo bude chtít, no problemos...
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#977 Příspěvek od RiMr »

Klíííd zase.. :)
Hele, coro a spol., ty diody na podsvícení z playstationa jsou vůči sobě zapojené seriově nebo paralelně? Mám totiž nějakou trošku odlišnou verzi a musím je propojit ručně. Akorát nevím jak?

Psal jsem Bobovi, ale už je pokročilá hodina. :)
Kontaktovat uživatele:

#978 Příspěvek od Argo22 »

podle me do serie pac napeti na jednu diodu je dost maly
nema to kridla a prece to leti :D
Drondys

#979 Příspěvek od Drondys »

RiMr píše:Hele, coro a spol., ty diody na podsvícení z playstationa jsou vůči sobě zapojené seriově nebo paralelně? Mám totiž nějakou trošku odlišnou verzi a musím je propojit ručně. Akorát nevím jak?

LED jsou zapojené do série. Vyplývá to z obrázku viz tento odkaz a popisu co sem dával boboland viz tento odkaz.

boboland píše:[color=red]...nutne je si uvedomit ze su to 3 diody za sebou...

Obrázek

Já mám podsvícení z PSP 3000. Zatím jsem ho ještě do T9X nezabudoval, ale i tam jsou LED zapojené do série. Takže je dost pravděpodobné, že pokud máš nějakou verzi podsvícení k PSP budou tam LED taky zapojené do série a přemostění těch co budeš chtít vypnout by tedy mělo jít udělat podobně jako je to v tom popisu od bobolanda. Mrkni na ty odkazy co jsem zde dal. Tam je to popsáno a jsou tam i další obrázky.
Naposledy upravil(a) Drondys dne ned 10.04.2011 0:09, celkem upraveno 3 x.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#980 Příspěvek od RiMr »

Dobře, ale pak tedy musím být funkční pouze tři, je tak? Tedy ty dvě diody jsou odpojeny ne pro to aby to moc nesvítilo, ale aby "vyšlo" výsledné napětí? Já tam mám těch diod totiž na tu délku 6 a ne 5 jak na obrázku.

#981 Příspěvek od Drondys »

RiMr píše:Dobře, ale pak tedy musím být funkční pouze tři, je tak? Tedy ty dvě diody jsou odpojeny ne pro to aby to moc nesvítilo, ale aby "vyšlo" výsledné napětí? Já tam mám těch diod totiž na tu délku 6 a ne 5 jak na obrázku.

Ano ty 3 LED zůstávají zapojeny tak, aby to napěťově vycházelo. Jinak z toho většího počtu LED si nic nedělej. To je stav před zkrácením na patřičný rozměr. Když se podíváš na ty další obrázky od bobolanda viz obrázek níže, tak zjistíš, že nejprve z toho podsvícení odlamuje či spíš rovnou odřezává kus na šířku i na délku a teprve na tom kusu co mu zbude zůstává těch 5 LEDek a z nich pak dvě vyzkratovává. :wink:

Obrázek

Jo a po tom zkrácení na tom zbylém kusu podsvícení se ještě provede na straně uříznutého okraje očistění plošek spojů a jejich propojení pájkou tak, aby byl obvod uzavřen, protože tím odříznutím kousku podsvícení byla kromě LED odříznuta i zakončovací část, která uzavírala obvod.

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Naposledy upravil(a) Drondys dne úte 12.04.2011 13:41, celkem upraveno 6 x.
coro

#982 Příspěvek od coro »

Ja som to podsvietenie z PSP urobil tak, že po odrezaní mi zostali 4 diody (sú v sérii), a na tom pružnom pásiku ktorý slúži ako plošný spoj som na 2 miestach prerušil cestičku, kúsok ďalej na iných 2 miestach oškrabal izoláciu a preletoval kúskom drátiku (cca 1 milimeter?) tak že teraz ich mám zapojené ako 2s 2p a svietie všetky 4 - chcelo by to cca 5,2V ale zapojil som to priamo na 5V stabilizátor bez rezistora, a žerie to dokopy presne 1mA. Je to slabé ale vnútri v šere to je príjemne vidno ako podsietené, ale cez deň to vôbec nevidno - nevadí.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#983 Příspěvek od RiMr »

Díky kluci, už mi to svítí :)
Kontaktovat uživatele:

#984 Příspěvek od RiMr »

Tak jsem po nějaké době přidal malý článeček a video:
"...eePe offline editace - Když si modeláři vaří sami"

http://www.ok-rimr.com/cs/jak-na-to/tur ... e-offline/
Kontaktovat uživatele:

#985 Příspěvek od Argo22 »

kde to splasit to podsviceni ?? a dela nekdo v brne a okoli flash na ER9x?
nema to kridla a prece to leti :D
michal.valis
Kontaktovat uživatele:

Re: Potenciometr

#986 Příspěvek od michal.valis »

michal.valis píše:Ahoj,
nevíte čím nahradit potenciometr na pravém křížovém ovladači? Začali se mi kolem středu chvět křidélka. Servama to není. Když kouknu na údaje na displeji (mám Er9X) tak i hodnoty se sami mění při malé výchylce od středu páky. Podle toho usuzuji, že to bude vadný potenciometr.
Vysílačku mám sice teprve 4 měsíce, ale chodím létat téměř denně.

Tak jsem zkusil udělat znova kalibraci, bohužel nepomohla.
Potenciometr jsem nakonec vyndal, rozebral, vyfoukal stlačeným vzduchem a už je to v pořádku.
Naposledy upravil(a) michal.valis dne pon 11.04.2011 9:58, celkem upraveno 1 x.
boboland
Kontaktovat uživatele:

#987 Příspěvek od boboland »

michal.valis píše:.......... Tím nechci vyvolávat nějakou paniku, protože jinak jsem s T9X maximálně spokojen :)

panika vyvolana :)
coro

#988 Příspěvek od coro »

Nepripadali mi o nič iné, než poťáky z iných zariadení..
Mal som otvorené dva - prehazdoval som odporovú dráhu medzi krídelkami a plynom..
Podstatné je neskriviť to telo poťáku a namontovať odporovú dráhu presne, aby zostala os otáčania kolmo na dráhu.
Všimol som si že pri zatváraní zadného krytu je doštička na poťákoch príliš blízko okraja a môže to na ňu tlačiť, čím by mohlo namáhať poťák alebo ho o nejaký zlomok uhla potočiť, tak som to trošku posunul.
Bol by som spokojnejší, keby sa dali kúpiť náhradné - lebo poťáky so skrátenou dráhou nie sú asi len tak bežné, a obyčajný poťák s rozsahom 270 stupňov by degradoval presnosť AD prevodu pri snímaní (na cca tretinu)..
Ale čo som kde čítal, tak všetkým stačilo vyčistiť. A v starých vysielačoch mi vydržali roky, tak chcem veriť že vydržia aj tieto..
sicco
Kontaktovat uživatele:

#989 Příspěvek od sicco »

michal.valis píše:Tak jsem zkusil udělat znova kalibraci, bohužel nepomohla.
Potenciometr jsem nakonec vyndal, rozebral, vyfoukal stlačeným vzduchem a už je to v pořádku.

Čistě náhodou - fotky rozebraného potenciometru nejsou? Zajímalo by mě jestli by mě jak to vevnitř vypadá... Třeba by k nim v případě selhání šla najít nějaká levná náhrada z klasických součástek z GME.
můj blog o RC: http://bahamo.cz
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#990 Příspěvek od RiMr »

A to já bych je klidně nahradil i nelevnou náhradou... Až začnou (jestli začnou) zlobit. Jen vědět kerou... :)

Zpět na „Turnigy T9x“