FA/18 Hornet
Ahoj,ja mam F/A 18 Hornet,lietam s nim uz celkom fajn,ale je dost narocny na ovladanie a dosahuje rychlost vyse 100km/h. Moj prvy let trval len 9 sekund a model bol rozbity,potom som si kupil SCOUTa a na nom som sa naucil lietat,ked som sa vratil k F18tke uz sa mi darilo aj vzlitnut,litat a pristavat.
Takze tolko moje zaciatky s Hornetom...
Takze tolko moje zaciatky s Hornetom...
Lietam na: F/A 18 Hornet , Corsair F4U
Tu si mozes pozriet moje kratke video ako lieta F/A 18 Hornet:
http://www.youtube.com/watch?v=ZbXq-XZ81fE
http://www.youtube.com/watch?v=ZbXq-XZ81fE
Lietam na: F/A 18 Hornet , Corsair F4U
- Mar
- Kontaktovat uživatele:
Tak se sem vracím po roce a půl a mohu s jistotou tvrdit, že koupě Horneta jako prvního modelu nebyla zas tak špatná volba. První let sice problém, přistání na zádech, ale když přijdete na to, jak ho zkrotit, tak máte vyhráno. Na tom videu z předchozího příspěvku to vypadá šíleně, hlavně to přistání a recenze ve smyslu toho, že se tam musí vše vyměnit a že je letadlo špatně ovladatelné s tím musím nesouhlasit. Je pravda, že je to hodně živé, ale zase ne tak rychlé, dá se s tím létat i ve větru bez problémů, ale je potřeba neustále model ve vzduchu sledovat, nepouštět ho moc daleko, aby až dojdou baterky a fouká jste ho dostali na zem tam, kam chcete. Pár karambolů jsem měl, ale vždy se to dalo v pohodě spravit, ale na ten počet letů, co jsem již absolvoval je to v pohodě. Dají se s tím dělat bezva kousky a když ho už máte zkroceného, dá se třeba i přistát proti sobě přímo do ruky. Je potřeba ale hodně pracovat s plynem a nenechat ho letět jako na tom videu stále na plné pecky. Nebát se ubrat, ono to nespadne. Při mírném větru lze i na malinko plynu přistát proti větru skoro jako s vrtulníkem na místě. Startuji převážně hodem z ruky, rozjezd po rovné ploše je dlouhý, i když efektní, ale většinou je někde po ruce spíš louka, než asfalt. Přistávám běžně do trávy skoro bez plynu, záleží na větru. Také je důležité mít letadlo dobře seřízené a za letu vytrimované, jinak s tím zápasíte. Doma v obýváku stačí výškovky posunout tak o 2-3mm nahoru a křidélka mít v ose s křídlem. Také jsem již sundal kolečka, ušetříte i jedno servo, odlehčíte hodně model a pořídil jsem na toto konto novou lipolku 2200mAh oproti původní 1300mAh 15C, které jsem měl dvě (origo jsou na tento typ letadla velice měkké a polétáte si tak pět až osm minut když jsou nové). Jinak serva, regulátor, RC souprava v pohodě. Jen vysílač jsem trochu upravil na vložení celého 8-článkového packu. To jednotlivé originální vkládání baterií je riziko. Jednou se mi při zapnutí vysílače nerozsvítila kontrolka, tak jsem musel "zavrtět" baterkami a pak to šlo. Ještě že se to nestalo za letu, kde výpadek znamená jistou havárii. Při řízení je dobré do toho moc "nehrabat" a veškeré manévry dělat opravdu s citem. Pak si opravdu hezky zalétáte. Všem dalším pilotům podobných modelů přeji hodně úspěchů a nenechte se odradit. Začátek je trochu těžší, ale pak když vezmete do ruky třeba ASW 28 (větroň), tak při jeho pilotáži si oproti dmychadlu opravdu odpočinete.
Za sebe mohu napsat, že létat pomalejší EDF modely není problém po několika týdnech na simulátoru a alespoň několika letech s nějakým cvičným strojem, jako je AXN Floater Jet bo Beta 1400.
Největší problém je start z ruky (pokud nemáte asfalt), jak dotyčný zvládne toto, tak má vyhráno.
Taky jsem koukal po F/A-18E Hornet - Tiger, ale nějak se mi něpáči to řešení kolem ovládání křidélek, lepší asi bude dát na každé křídlo jedno servo.
http://www.rcalbum.com/photoView.php?id ... r=4&amode=
No nevím... na živo jsem to neviděl.
Největší problém je start z ruky (pokud nemáte asfalt), jak dotyčný zvládne toto, tak má vyhráno.
Taky jsem koukal po F/A-18E Hornet - Tiger, ale nějak se mi něpáči to řešení kolem ovládání křidélek, lepší asi bude dát na každé křídlo jedno servo.
http://www.rcalbum.com/photoView.php?id ... r=4&amode=
No nevím... na živo jsem to neviděl.
30% ma smysl ...
jinak edf mi do zacatku prijde jako hodne spatna volba,
co sem ucil lidi litat tak 100% bych edf nikomu nedoporucil
ja sem zacinal pred lety litat taky s nevhodnym erem, ono to
de ale za jakou cenu, ja navic mels testi ale vim ze proste EDF
do zacatku ne
jinak edf mi do zacatku prijde jako hodne spatna volba,
co sem ucil lidi litat tak 100% bych edf nikomu nedoporucil
ja sem zacinal pred lety litat taky s nevhodnym erem, ono to
de ale za jakou cenu, ja navic mels testi ale vim ze proste EDF
do zacatku ne
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......
KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Cesta je mým cílem .......
KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
- Mar
- Kontaktovat uživatele:
Chlapi jsem rád, že se toto téma tak pěkně rozpumpovalo. Díky moc. Jestli bych mohl reagovat na pár věcí. Ty výchylky mám já osobně stále na minimu, tzn. táhla v poslední pozici na páčkách. Vzhledem k celkovým všudypřítomným vůlím bych s tím radši nehýbal. Pak co se týče házení z ruky. Můj druhý start v životě byl hodem a měl jsem opravdu velké obavy, ale nyní mi připadá jako větší hazard spíš start ze země. Z ruky přímo před sebe mírným švihem a pod plným plynem rychle nahoru. Po zemi to stále strašně hopsá a je potřeba mít dobře vytrimované servo na kole, protože při rozjezdu se do toho dost špatně zasahuje přímo pákou, letadlo pak hned mění směr a je velice nestabilní. To by musel být ze serva na kolo jiný poměr převodu, aby se při plných výchylkách kolo otáčelo co možná nejméně a nebylo to celé tak moc citlivé. A poslední věc to ovládání křidélek jedním servem. Vypadá to dost divně, ale chodí to. Taky jsem uvažoval, že zadlabu dvě serva přímo do křídel (silná jsou křídla dost), ale zatím jsem se k tomu nedostal. Teď právě sedím u letadla a ladím, odebral jsem kola i s tím předním servem a ušetřil zhruba 55 g na váze. Ta nová lipolka 2200mAh 20C je přesně o 52g těžší, než ta původní 1300mAh 15C, takže Hornet bude mít stále svoji hmotnost a určitě se zlepší aerodynamika. I když tedy za cenu toho, že si již nezastartuji ze země, ale jenom hodem z ruky, ale stejně je většinou všude jen louka a ploch vhodných ke startům pomálu.
Tady je link na ten můj v pořadí druhý start před dvěma lety.
http://www.youtube.com/watch?v=LOXIKRhDAhc
Tady je link na ten můj v pořadí druhý start před dvěma lety.
http://www.youtube.com/watch?v=LOXIKRhDAhc