Ako poškodí úplne vybitie LiPo batériu?

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
JaL

#16 Příspěvek od JaL »

Nenabádám k následování, ale já oživil téměř úplně vybitý 3 čl 1800 mAh Kokam, měly ani ne 0,5 V na článek. Je to už téměř 2 roky , baterie pořád drží proud i kapacitu, balancuji občas, moc ji ale nepoužívám.
Na oživení jsem použil obdobnou metodu, jako se kdysi používala u NiCd.
Dál to rozvádět raději nebudu.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od arda1 »

Jenže Kokam je Kokam - to jsou prostě "malinko" jiné lipolky. :wink: :lol: :lol: :lol:
ICQ 638556901
janac.marek

#18 Příspěvek od janac.marek »

Ináč rozumiem to správne? Časom už do LiPo nebudem vedieť dostať 4.2V?
Zatial mi merač ukazuje stále cca 4.19-4.2
Meriam len s týmto:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=7367

PS po dolietaní, ak neviem kedy bude ďalši let (či o deň alebo o týždeň) je lepšie ich nechať vybité a nabiť až pred lietaním alebo ich dať na storage a nabiť až pred lietaním?
Ako vidím, už asi nebudem po dolietaní nabíjať, aby som ich neskladoval zbytične nabité. Doteraz som ich mal stále nabité okrem pár minút, kedy sa lietalo.
DX6i 2.4GHz (mode 2)
Phoenix simulator
Align T-Rex 450 Pro
Align T-Rex 600EFL Pro
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od maroslong »

Nerozumieš správne. Časom už do nich nedostaneš pôvodný náboj, čiže budú mať nižšiu kapacitu a budú mäkšie, čiže nedajú taký prúd (A). Napätie (4,20V/článok) s tým nesúvisí (to súvisí s vonkajšou teplotou, v zime je vhodné max. napätie znížiť).
Čo sa týka plného nabitia, ak nevieš kedy pôjdeš najbližšie lietať (rádovo dni) nechaj ich vybité a pred lietaním nabi, alebo ak máš čas nabi na "storage" a pred lietaním dobi naplno. A keď budeš vedieť že lietať nepôjdeš mesiac, dva, tri, daj program "storage", daj ich do uzavretého PE sáčku (alebo aj do dvoch, troch) a ulož ich do chladničky.
coro

#20 Příspěvek od coro »

4,2V dostaneš.
Akurát po zaťažení motorom budú dávať trošku menej, a rozdiel sa bude meniť na viacej tepla.
A kapacita, čiže čas letu, sa zmenší (skorej budú prázdne - malo by to byť v rámci rezervy alebo pre staré sady skrátiš preventívne čas o nejakú minútu).

Aby som bol úplne presný - nedostaneš úplných 4,200000V ani do nových, lebo keď to vypne nabíjanie správne, bude to po poklese prúdu na 1/20 pôvodného, čiže to vypne ešte kým tečie nejaký prúd do presných 4,20V, a to znamená že po vypnutí sa napätie o trošku zníži. Napríklad 0,02V.
A keď bude sada stará, bude to viac - 0,05 alebo 0,07..

Meraniu rôznymi lacnejšími merákmi príliš nedôveruj - približne ukazujú, ale slúžia na orientáciu a často majú odchýlky. Podstatný je presný nabíjač (nevadí ak ukazuje viac a teda nabíja na trošku menej), a balancer (nevadí ak je nesprávna hodnota, len aby bola pre všetky články rovnaká).
janac.marek

#21 Příspěvek od janac.marek »

Som úplny začiatočník. Táto sada batérií, čo mám je mojou prvou.

Nechcem zažiť pád heli na stratu kapacity batérie.
Ak sa teda časom znižuje kapacita batérie, ako zistím, aký je jej aktuálny stav? Je nejaký merač, čo mi to vie zistiť (aspoň približne, nepotrebujem presne, stačí aj presnosť na 100mAh). Chcel by som si vedieť vypočítať dobu letu.

Z toho čo písal coro na predošlej strane rozumiem, že sa aspoň orientačne dá riadiť tým, koľko V ostane po dolietaní (len je nutné zmerať čím skôr). Ak teda niektorá baterka bude mať povedzme o 0,1V menej za rovnakú dobu letu ako mala pred mesiacom napríklad, tak už môžem odhadovať, že sa znížila jej kapacita a dobu letu skrátiť?
DX6i 2.4GHz (mode 2)
Phoenix simulator
Align T-Rex 450 Pro
Align T-Rex 600EFL Pro
coro

#22 Příspěvek od coro »

V podstate ano, len to meranie nie je ideálne robiť čím skôr. Skorej naopak, opakovateľné hodnoty dostaneš keď necháš baterku po lietaní oddýchnuť a zmeriaš až potom.
Slušné je nechávať v baterkách toľko aby mali aspoň 3,7V.
Podľa času predchádzajúceho letu (ak sa príliš nemení odber v závislosti na štýle letu, a napríklad vetre), a dobitej kapacity čo potom zobrazí nabíjač, vieš odhadnúť koľko má ktorá baterka.

Zmerať kapacitu vybíjaním, samozrejme je možné, ale neodporúča sa to lebo je to v podstate príliš hlboké vybitie. Ak dáš vybíjať nabíjaču, má malý výkon a prúd je v porovnaní s prúdom do motora smiešny. Vypínacie napätie bolo kedysi uvedené ako minimálne 3,45V. Aj to je dosť málo, ale hlavne, mnohé nabíjače to nemajú nastaviteľné a vypli by až pri 3,0V a to je fakt moc málo...
pilot205

#23 Příspěvek od pilot205 »

ja som včera dvakrát vybil 3-článok 1300mAh na cca 9,7 V, viem, už sa poškodzuje, ale po dvoch rázoch, všimnem si to na nej nejak?
JMalik

#24 Příspěvek od JMalik »

pilot205 píše:ja som včera dvakrát vybil 3-článok 1300mAh na cca 9,7 V, viem, už sa poškodzuje, ale po dvoch rázoch, všimnem si to na nej nejak?

Většinou nic nezaregistruješ, zvlášť pokud to bylo v pohonu a na větším odběru.
Drondys

#25 Příspěvek od Drondys »

pilot205 píše:ja som včera dvakrát vybil 3-článok 1300mAh na cca 9,7 V, viem, už sa poškodzuje, ale po dvoch rázoch, všimnem si to na nej nejak?

Přečti si k tomu článek viz tento odkaz kde najdeš popis testu vybití už starší lipolky Zippy 1300 mAh/20-30C dokonce až na 1V na článek a navíc nízkým proudem jen cca 500 mA což je víc kritické než při vybíjení vyššími proudy kdy při ukončení vybíjení napětí lipolky více vzroste. Přesto i po dvojnásobném takto hlubokém vybití vykazovala lipolka po nabití cca 74% jmenovité kapacity přičemž nárůst vnitřního odporu byl o cca +15% oproti stavu před tím.

Dále doporučuji k přečtení články viz následující odkazy:
Zistenie skutočných Céčok batérie bez špeciálnych prístrojov
Céčka a vnútorný odpor LiPo akumulátorov
Závislosť napätia LiPol batérie od množstva zostávajúcej energie
Predĺženie životnosti LiPol batérií
JMalik

#26 Příspěvek od JMalik »

Protože jsem byl jedním z diskutujících v tom vláknu a nečetl jsem tenhle článek, tak se k tomu krátce vrátím.
V článku je např.:
.....Môj brat Miroslav (mior) a ešte niekoľko statočných (nebolo ich ani sedem) odolávali zúrivým útokom svojich už tradičných rivalov. Títo zastávali, podľa nás nesprávny názor, že po dosiahnutí hodnoty 3 Volty na článok je batéria totálne vybitá a jej napätie (a tým aj napätie vysielača) behom niekoľkých málo sekúnd klesne k nule. Slovom „zúrivým“ som chcel len nesmelo naznačiť, že padali nevyberavé invektívy, oplzlé vulgarizmy a urážlivé nadávky.......

Nevím jestli jsem "tradiční rival", ale nemyslím si, že bych svůj slovník neudržel na uzdě a někoho napadal.
Měřil jsem ty tříčlánky i dvoučlánky lipol a napsal k tomu, že při napájení dvoučlánkem vypadne vysílání po poklesu na 3V do několika málo sekund (myslím, že jsem naměřil 2 -11s?). Při napájení tříčlánkem zůstávala využitelná energie v lipol packu 1% a méně, při balančním rozdílu napětí jednotlivých článků více než půl voltu.
Za tohoto stavu to vydrželo vysílat v řádech minut (10 a více) a rozhodně se to nedá považovat za způsob, při kterém je možné bezpečně přistát, protože u toho packu může být pokles na jednom článku větší než naměřených cca 0,5V a vypadne to naprosto nedefinovatelně.

Vybití pod 3V/čl. vždy nevratně poškodí lipol baterii a je jenom na náhodě, kolik bude rozdíl napětí článku s nejvyšším a nejnižším napětím, jestli to pak půjde ještě použít
KarelSkala

#27 Příspěvek od KarelSkala »

JMalik píše:Vybití pod 3V/čl. vždy nevratně poškodí lipol baterii a je jenom na náhodě, kolik bude rozdíl napětí článku s nejvyšším a nejnižším napětím, jestli to pak půjde ještě použít

Z chemického hlediska svým způsobem každé vybití článku nevratně poškozuje lipol baterii i když to není pod 3V na článek, protože každá lipol baterie má pouze omezený počet cyklů, které však zatím nikdo nedokáže předem přesně určit u jednoho konkrétního článku. Jde tedy jen o to jak moc určité vybití zhorší určité parametry určitého článku, ale i to může být věcí náhody. :wink:
StrycAlois

#28 Příspěvek od StrycAlois »

JMalik píše:Protože jsem byl jedním z diskutujících v tom vláknu a nečetl jsem tenhle článek, tak se k tomu krátce vrátím.
V článku je např.:
.....Môj brat Miroslav (mior) a ešte niekoľko statočných (nebolo ich ani sedem) odolávali zúrivým útokom svojich už tradičných rivalov. Títo zastávali, podľa nás nesprávny názor, že po dosiahnutí hodnoty 3 Volty na článok je batéria totálne vybitá a jej napätie (a tým aj napätie vysielača) behom niekoľkých málo sekúnd klesne k nule. Slovom „zúrivým“ som chcel len nesmelo naznačiť, že padali nevyberavé invektívy, oplzlé vulgarizmy a urážlivé nadávky.......

Nevím jestli jsem "tradiční rival", ale nemyslím si, že bych svůj slovník neudržel na uzdě a někoho napadal.
Měřil jsem ty tříčlánky i dvoučlánky lipol a napsal k tomu, že při napájení dvoučlánkem vypadne vysílání po poklesu na 3V do několika málo sekund (myslím, že jsem naměřil 2 -11s?).

Jirko, já samozřejmě nevidím do hlavy autora toho článku, ale jelikož jsem byl také jedním z diskutujících v tom vláknu, tak mohu potvrdit, že tam vulgarismy, nadávky a invektivy lítaly jak vlaštovky na letním nebi.
Dnes je tam už zřejmě nenajdete, protože vše bylo později promazáno adminem a tak se mohou některé reakce zdát nelogické.
Jirko, mohu potvrdit, že tys vulgarismy a nadávky nepoužíval a pokud pozorně čtu text toho článku:
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... -vysielaca
tak ani autor to netvrdí.
Možná mám jiný názor na zuřivý útok, ale je pravda, že do poslední chvíle ses kasal, že mi pošleš fakturu za zničené baterie. Pak jsi ale potvrdil, žes naměřil to samé co já. Toho třetího měřiče do toho teď zatahovat nebudu.
Navíc, celá debate se nesla ve znamení 3-článku a i ty jsi měřil 3-článek, i ten třetí měřil 3-článek. Zamotat do toho 2-článek považuji za pokus o odvedení pozornosti. Ostatně, vše jsem již tehdy jasně vyjádřil, pokud to ovšem nebylo mezitím smazáno.
Pokud nesouhlasíš s konstatováním o nesprávném názoru, tak to, že tvůj názor byl nesprávný, jsem potvrdil já, potvrdil jsi to ty, potvrdil to ten třetí a potvrdil to autor článku jeho měřením. A ještě další ověřění, kdy nebylo měřeno napětí, ale byl měřen čas od dosažení 9V po vypnutí vysílače. Žádný z těchto testů nepotvrdil tvou pravdu.
Pokud teď argumentuješ nadměrným rozjížděním článků, tak věř, že i kdyby byl jeden z nich na nule a ostatní budou mít třeba 4V, tak žádný skok napětí se konat nebude. Ten jeden článek se začne nabíjet opačně a ty dva se budou postupně vybíjet. To vše pěkně pozvolně a pomalu. Celé to bude trvat minuty, po které bude mít stabilizátor dost času zásobovat procesor i VF modul 2.4GHz stabilním napětím. Že baterka dostane co-proto, to je jasné. Ale celý spor je o čase od dosažení kritické hranice 9V, až po kolabs vysílače.
Pokud nevěříš, můžeme to změřit. Já jsem připraven. Ale tentokráte v obráceném garde. Nejdřív ty a potom já.
Naposledy upravil(a) StrycAlois dne pon 18.04.2011 16:05, celkem upraveno 1 x.
JMalik

#29 Příspěvek od JMalik »

StrycAlois píše:.............. Pak jsi ale potvrdil, žes naměřil to samé co já...........

..............ty jsi měřil 3-článek, i ten třetí měřil 3-článek. Zamotat do toho 2-článek považuji za pokus o odvedení pozornosti.

................Pokud teď argumentuješ nadměrným rozjížděním článků, tak věř, že i kdyby byl jeden z nich na nule a ostatní budou mít třeba 4V, tak žádný skok napětí se konat nebude. Ten jeden článek se začne nabíjet opačně a ty dva se budou postupně vybíjet. To vše pěkně pozvolně a pomalu.

Já jsem nenaměřil to samé co Ty. Naměřil jsem zbytkovou kapacitu přibližně stejnou (1% a méně) a hlavně velký rozdíl mezi jednotlivými články. Není to stav, který by zaručoval bezpečné přistání s modelem

Dvoučlánek jsem měřil proto, že jsem si přečetl název toho vlákna

Kdyby byl jeden z článků na nule, tak na zbylých dvou by se rozložilo v nějakém poměru napětí 9V. Ten jeden článek se určitě nezačne nabíjet opačně a hlavně je to všechno v sérii, takže si nedělej iluze o tom, že když vřadíš ke dvěma článkům po cca 4,5V jeden s nulovým napětím, že bude na výstupu nějaké definované použitelné napětí.

A teď když se vrátím k tomuto tematu:
JAK POŠKODÍ ÚPLNÉ VYBITÍ LIPOL BATERII
tak na to říkám:
Vybití na max. kapacitu poškodí lipol baterii. Vybití na napětí pod 3V/čl (měřeno po odpojení) ji zničí.
StrycAlois

#30 Příspěvek od StrycAlois »

JMalik píše:Dvoučlánek jsem měřil proto, že jsem si přečetl název toho vlákna

Takže. Název toho vlákna je: LiPo ve vysílači.
A dotaz zní přesně takhle:
Beep píše:Mám dotaz na zdejší osazenstvo, jaké máte zkušenosti s použitím Lipo accu ve vysílačích původně určených na napájení Nicd/NiMh accu. Konkrétně v T10C od Futaby, má to nějaká úskalí??

Nemám Futabu T10C, ale našel jsem na netu její manuál a hned na úvodní fotografii je na displeji zobrazeno napětí 9,6V, čož svědčí o tom, že přístroj je nebo může být napájen osmi články NiXX.
Ty sám jsi pak měřil 3-článek:
JMalik píše:Teď jsem dal tříčlánek 1100mAh vybíjet. (jiný nemám)....

Taky Lv měřil 3-článek:
LV píše:Myslím, že pri nastavení pípača vo vysielači na 9V ..... .
Jednoducho Lipolky sú dávno za kolenom a nie je v nich žiadna energia...

Teď tvrdíš, že jsi nenaměřil to co já, ale tehdy:
JMalik píše:Takže k těm výsledkům.
....
Vybíjel jsem to proudem 200mA a v postatě dospěl ke stejným výsledkům jako StrycAlois a LV na těch grafech.
.....
Protože jsou vysílače na 6s Nixx, tak jsem to chtěl taky ověřit, tentokrát skutečně ve vysílači. Pack - dvoučlánek lipol .......

Nevím jaký je rozdíl mezi: naměřit to co já a dospět ke stejným výsledkům jako já, ale jestli nějaký je, uveď jej.
Dvoučlánek jsi tam zatáhl jako náhradní problém, protože sám píšeš, že jsou vysílače na 6s Nixx. Nepíšeš, že Futaba T10C je na 6s Nixx.
Možná by taky bylo dobré, kdybys upřesnil rozdíl mezi poškodit a zničit. Já si totiš myslím, že: Vybití na napětí pod 3V/čl (měřeno po odpojení) ji nezničí, nýbrž poškodí.
A tady ten odstavec pokud ještě můžeš, tak rychle uprav, neboť se na tom jistě neshodnem:
JMalik píše:Kdyby byl jeden z článků na nule, tak na zbylých dvou by se rozložilo v nějakém poměru napětí 9V. Ten jeden článek se určitě nezačne nabíjet opačně a hlavně je to všechno v sérii, takže si nedělej iluze o tom, že když vřadíš ke dvěma článkům po cca 4,5V jeden s nulovým napětím, že bude na výstupu nějaké definované použitelné napětí.
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“