Ako poškodí úplne vybitie LiPo batériu?

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
KarelSkala

#31 Příspěvek od KarelSkala »

JMalik píše:Vybití na max. kapacitu poškodí lipol baterii. Vybití na napětí pod 3V/čl (měřeno po odpojení) ji zničí.

I toto závisí jen na náhodě. Ani dvakrát zopakované vybití na 1V na článek jako v tom testu, zničení způsobit nemusí. :wink:
patrikxxx

#32 Příspěvek od patrikxxx »

Já jsem sice nedělal testy s vybíjením všech článků lipolky pod 3V, ale skutečně se mi už stalo u dvou lipolek RHINO 3S, 1300mAh, že jsem měl na jednom ze tří článků po vybití dlouhodobě napětí pod 2V, ostatní dva články v každé z těch dvou lipolek měly okolo 3,5V. Ověřoval jsem to opakovaným měřením po několika hodinách a jeden ze tří článků v obou lipolkách měl pořád pod 2V. Pak jsem obě lipolky nabil v režimu s balancováním a obě lipolky se normálně nabily a pak byly funkční a dodnes obě ty lipolky ještě používám. Od té doby už mají zhruba dalších 50 cyklů. Jsou měkčí, ale stále jsou použitelné. Takže mohu potvrdit to, že vybitím pod 3V se článek lipolky zničit opravdu nemusí.
JMalik

#33 Příspěvek od JMalik »

StrycAlois píše:...............A tady ten odstavec pokud ještě můžeš, tak rychle uprav, neboť se na tom jistě neshodnem:
JMalik píše:Kdyby byl jeden z článků na nule, tak na zbylých dvou by se rozložilo v nějakém poměru napětí 9V. Ten jeden článek se určitě nezačne nabíjet opačně a hlavně je to všechno v sérii, takže si nedělej iluze o tom, že když vřadíš ke dvěma článkům po cca 4,5V jeden s nulovým napětím, že bude na výstupu nějaké definované použitelné napětí.

K lipol a TX už asi bylo řečeno vše, kdo potřebuje, tak si to dohledá a nemá význam to začínat znovu ( Jenom bych opakoval, co jsem už napsal).

Ten odstavec jsem si velmi dobře přečetl
:wink:
LV
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od LV »

Je to márne...... :lol:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
JMalik

#35 Příspěvek od JMalik »

patrikxxx píše:Já jsem sice nedělal testy s vybíjením všech článků lipolky pod 3V, ale skutečně se mi už stalo u dvou lipolek RHINO 3S, 1300mAh, že jsem měl na jednom ze tří článků po vybití dlouhodobě napětí pod 2V, ostatní dva články v každé z těch dvou lipolek měly okolo 3,5V. Ověřoval jsem to opakovaným měřením po několika hodinách a jeden ze tří článků v obou lipolkách měl pořád pod 2V. Pak jsem obě lipolky nabil v režimu s balancováním a obě lipolky se normálně nabily a pak byly funkční a dodnes obě ty lipolky ještě používám. Od té doby už mají zhruba dalších 50 cyklů. Jsou měkčí, ale stále jsou použitelné. Takže mohu potvrdit to, že vybitím pod 3V se článek lipolky zničit opravdu nemusí.

Věc názoru, co je použitelná lipolka.
Já Ti teď krátce na příkladu popíšu jak jsem na tuhle vaší teorii mohl dnes zrušit F3K Stobel.
Mám tam kormidla na pružinkách, doteď jsem létal oboustranný náhon pull - pull. Že ty pružinky víc žerou, než serva v uspořádání s tahem na obě strany vím a kontroloval jsem to. Chyba byla dát 2s lipol 240mAh létaný v halovce až do vypnutí reglem. Jak tady hlásíte = měkčí, stále použitelné.
Blbost, má to doměřenou kapacitu po téhle průserové akci 179mAh.
Chytrý si z tohoto vezme ponaučení, blbec bude dál trvat na tom, jak je to i nadále použitelné.
Źe jsem s tím nefláknul, byla náhoda. Po hození už jsem byl jenom divákem.
patrikxxx

#36 Příspěvek od patrikxxx »

JMalik píše:Věc názoru, co je použitelná lipolka.
Já Ti teď krátce na příkladu popíšu jak jsem na tuhle vaší teorii mohl dnes zrušit F3K Stobel. Mám tam kormidla na pružinkách, doteď jsem létal oboustranný náhon pull - pull. Že ty pružinky víc žerou, než serva v uspořádání s tahem na obě strany vím a kontroloval jsem to. Chyba byla dát 2s lipol 240mAh létaný v halovce až do vypnutí reglem. Jak tady hlásíte = měkčí, stále použitelné. Blbost, má to doměřenou kapacitu po téhle průserové akci 179mAh. Chytrý si z tohoto vezme ponaučení, blbec bude dál trvat na tom, jak je to i nadále použitelné. Źe jsem s tím nefláknul, byla náhoda. Po hození už jsem byl jenom divákem.

Chytrý ví, že lipolka je samozřejmě použitelná v určitém modelu, a to vždy s ohledem na aktuálním stav té konkrétní lipolky. Blbec začne hledat varianty a modely kdy vhodná není. Žádná lipolka není vhodná všude a za všech okolností. Vždy se uvažuje vzhledem k použitému modelu, aktuální kapacitě a tvrdosti lipolky. :wink:
JMalik

#37 Příspěvek od JMalik »

patrikxxx píše:.............. že jsem měl na jednom ze tří článků po vybití dlouhodobě napětí pod 2V, ............... Takže mohu potvrdit to, že vybitím pod 3V se článek lipolky zničit opravdu nemusí.

Jenom jsem reagoval na tuhle chytrost a napsal jsem, že po takovémhle podvybití je na tu lipolku spolehnutí nula. :wink:
patrikxxx

#38 Příspěvek od patrikxxx »

JMalik píše:
patrikxxx píše:.............. že jsem měl na jednom ze tří článků po vybití dlouhodobě napětí pod 2V, ............... Takže mohu potvrdit to, že vybitím pod 3V se článek lipolky zničit opravdu nemusí.

Jenom jsem reagoval na tuhle chytrost a napsal jsem, že po takovémhle podvybití je na tu lipolku spolehnutí nula. :wink:

Jenomže to není pravda, protože spolehnutí na konkrétní lipolku je vždy vztaženo vzhledem ke konkrétnímu modelu, ve kterém má být použita a vzhledem k aktuálnímu stavu té konkrétní lipolky. V modelu, který vyžaduje určitou kapacitu a také tvrdost je nesmysl používat lipolku, která toto nesplňuje i když u ní nedošlo k podvybití. U lipolky je tedy nutné znát její aktuální stav jak co do aktuální kapacity tak i tvrdosti (schopnosti poskytnout určitý proud bez přílišného poklesu napětí).
LV
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od LV »

Super Obrázek
Kôli rôznemu stavu rôznych akumulátorov si postavím (kúpim) rôzny počet rôznych modelov.... Obrázek
Myslím, že vyhodenie takejto baterky je lacnejšie ako zadováženie si rôzneho modelu :wink:
www.elektromodely.sk
KarelSkala

#40 Příspěvek od KarelSkala »

LV píše:Super Obrázek
Kôli rôznemu stavu rôznych akumulátorov si postavím (kúpim) rôzny počet rôznych modelov.... Obrázek
Myslím, že vyhodenie takejto baterky je lacnejšie ako zadováženie si rôzneho modelu :wink:

Se už konečně nauč číst a nebo si to nech překládat do Slovenštiny pokud neumíš Česky. Patrikxxx nic takového nenapsal. Z toho co napsal je jasné, že konkrétní vhodnost lipolky se vztahuje ke konkrétnímu modelu, ve kterém má být použita a vzhledem k aktuálnímu stavu té konkrétní lipolky. Pokud má někdo jen model(y) kde konkrétní lipolka vzhledem k jejímu aktuálnímu stavu vhodná není tak ji tam nepoužije pokud má model(y) kde ji použít lze pak ji použít může. :wink:
LV
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od LV »

KarelSkala píše:Se už konečně nauč číst a nebo si to nech překládat do Slovenštiny pokud neumíš Česky. Patrikxxx nic takového nenapsal. Z toho co napsal je jasné, že konkrétní vhodnost lipolky se vztahuje ke konkrétnímu modelu, ve kterém má být použita a vzhledem k aktuálnímu stavu té konkrétní lipolky. Pokud má někdo jen model(y) kde konkrétní lipolka vzhledem k jejímu aktuálnímu stavu vhodná není tak ji tam nepoužije pokud má model(y) kde ji použít lze pak ji použít může. :wink:

Pytlíku, napísal som niečo iné? :lol:
www.elektromodely.sk
KarelSkala

#42 Příspěvek od KarelSkala »

LV píše:napísal som niečo iné? :lol:

Zapomněl jsi na to, že úbytek kapacity a tvrdosti určité lipolky může být stále postačující třeba i pro jeden a ten samý model kde byla ta lipolka dosud používána. :wink:
LV
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od LV »

KarelSkala píše:Zapomněl jsi na to, že úbytek kapacity a tvrdosti určité lipolky může být stále postačující třeba i pro jeden a ten samý model kde byla ta lipolka dosud používána. :wink:

To nemyslíš vážne. 8O
V tom prípade bola tá LiPolka zle navrhnutá.
www.elektromodely.sk
Abu
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od Abu »

Pro pripadne zajemce o "stale jeste postacujici" baterky - muzu levne odprodat nejake triclanky, myslim ze 1300, 1800 a 3600mAh, do mych letadel uz nestaci a v lodicce je vsechny neujezdim (nebo pujdou do popelnice).
Ale nechci pak slyset stiznosti, ze to jsou vymekly 2-3roky stary smejdy... :wink:
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
StrycAlois

#45 Příspěvek od StrycAlois »

LV píše:
KarelSkala píše:Zapomněl jsi na to, že úbytek kapacity a tvrdosti určité lipolky může být stále postačující třeba i pro jeden a ten samý model kde byla ta lipolka dosud používána. :wink:

To nemyslíš vážne. 8O
V tom prípade bola tá LiPolka zle navrhnutá.

KarelSkala to vysvětlil dobře. A ta LiPolka nebyla špatně navržena.
Každým cyklem a navíc taky postupem času LiPolka stárne. Pomalu, ale jistě. Její kapacita se nanápadně snižuje a její vnitřní odpor se nápadně zvyšuje.
Už po prvním cyklu baterka není to, co byla před ním. Je malinko horší. Vše se děje pomalu, nenápadně, ale jistě.
Není to tak, že prvních 200 cyklů je LiPolka pořád stejně dobrá a najednou: PRÁSK. Cyklus číslo 201 - baterka je na maděru.
To kdy ji vyhodíš, nebo raději přeřadíš, je tvoje věc. Každý na to má jiná kriteria. Ty možná baterku rovnou vyhodíš. Jiní to možná dělají tak, že pokud je baterka super, tak pohání ostrý rychlý model. Po čase, když se parametry baterky postupně zhorší, tak se rozhodnou, že na pohon původního modelu už nestačí, tak ji používají na pohon hodného rekreačního poletovadla. Jestli se tak stane po 30 cyklech nebo 100 cyklech, to záleží na baterce samotné a taky na tom, jak těžký život jí modelář připravil.
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“