jaké lepidlo na balsu?
jaké lepidlo na balsu?
Poraďte mi jaké lepidlo použít na lepení žeber z balsy a náběžka a odtokovka je ze smrk. profilu. Začínám opět po 25-ti létech modelařit, protože mě o to poprosil můj malý synek a dnes se dozajista používají jiná lepidla než před léty kanagom.
díky za odpověď
díky za odpověď
- kasssy
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj. Hodně lidí používá vteřinový lepidlo,ale mě se zdá,že ten spoj moc nevydrží. Já nedávno dolepil svůj první balzolet a velkou část jsem lepil kanagonem. Na namáhaný spoje je dobrý nejaký epoxid. Každý má vyzkoušený něco jinýho. Někdo lepí i duvilaxem. Ale nemám zkušenost. Mě kanagon celkem drží. Na něco se dá použít i tavná pistole.
NO tak zrovan u balsy bych si byl jistý že spoj drží líp než samotná balsa i když použiješ sekunďák.
- Na malé plochy doporučuju hustý sekunďák.
- Na velké plochy, kde člověk potřebuje se spojovanými součástmi chvilku šibovat a pořádně je vůči sobě ustavit doporučuju herkules ale ten aby držel potřebuje aspoň 30 minut. a vůbec nejradšimá pěkně teploučko na ústředním topení.
- NO a tam kde chceš pevnost a vodě odolnost (herkules neodolává vodě) potom jednoznačně epoxid ale já ho nemám rád protože smrdí a je moc hustý a kdesi cosi...
- NA spoje savých a nesavých materiálů doporučuju alkapren ale to asi moc neužiješ - ale drží to jak hevétská víra.
Na polystyren a podbné pěny Purex - akorát je žlutý a kyne takže určitě tím nedoporučuju lepit potah jak to předevčírem napadlo mně. (večer to drželo pěkně ale dorána to pěkně vykynululo takže sem to musel celé předělat a přebrousit - sem vůl
- RadimHnilica
- Kontaktovat uživatele:
Střední vteřiňák-nedávno jsem testoval na pevnost několik lepidel(krom kanagomu-ten jaxi nemusím a nevidím jediný rozumný důvod proč ho dnes používat-má horší pevnost než cokoli)-mimo jiné "specialitku" Loctite480,dále střední vteřiňáky-lindinger, Flash a dále disperze(ponal expres a uhu)- pevnostně na balze vyhrály jednoznačně vteřiňáky--disperze se na ně ani zdaleka nechytaly.Pověry o křehkosti spoje jsou nesmysl.Konkrétně jde o spoj-žebro na tupo k náběžce -balza-balza. Dákle spoj na tupo-3x10mm-opět balza -balza.Spoj vteřiňáku pevnější než zbytek-disperze opět propadly.