jaké lepidlo na balsu?

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
sjenik

jaké lepidlo na balsu?

#1 Příspěvek od sjenik »

Poraďte mi jaké lepidlo použít na lepení žeber z balsy a náběžka a odtokovka je ze smrk. profilu. Začínám opět po 25-ti létech modelařit, protože mě o to poprosil můj malý synek a dnes se dozajista používají jiná lepidla než před léty kanagom.

díky za odpověď
kasssy
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od kasssy »

Ahoj. Hodně lidí používá vteřinový lepidlo,ale mě se zdá,že ten spoj moc nevydrží. Já nedávno dolepil svůj první balzolet a velkou část jsem lepil kanagonem. Na namáhaný spoje je dobrý nejaký epoxid. Každý má vyzkoušený něco jinýho. Někdo lepí i duvilaxem. Ale nemám zkušenost. Mě kanagon celkem drží. Na něco se dá použít i tavná pistole.
chrounak
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od chrounak »

:P only KANAGOM :P plus nějakej ten epoxid
Death
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Death »

No já lepím kanagonem, výše zmiňovaným epoxidem, i purexem rapid, prostě klasika :wink:
Adam 400 epp - sm CF2822
Yak-54 - halolet, sm microtex HCS 60/2-rozstřelen, čeká na stavbu nového Yaka nebo jiného éra...
F3K Vertex - od Leoše Svobody
PicooZ - ten se snad ani počítat nedá ;-)
kasssy
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od kasssy »

Spíš bych zvažoval,jestli pro malýho kluka stavět klasiku ze dreva,nebo na to první seznámení pořídit,něco z EPP aby to chvíli vydrželo. Já si ho taky budu pořizovat,aby ta dřevěná klasika vydržela :wink:
krucoun
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od krucoun »

Krom velice namahanych veci, jako treba motorova prepazka, lepim vse Ponalem ci Patexem expres a je to pevnostne bezkonkurencni!!!
Kanagom zahod.
Fox
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Fox »

NO tak zrovan u balsy bych si byl jistý že spoj drží líp než samotná balsa i když použiješ sekunďák.
    Na malé plochy doporučuju hustý sekunďák.
    Na velké plochy, kde člověk potřebuje se spojovanými součástmi chvilku šibovat a pořádně je vůči sobě ustavit doporučuju herkules ale ten aby držel potřebuje aspoň 30 minut. a vůbec nejradšimá pěkně teploučko na ústředním topení.
    NO a tam kde chceš pevnost a vodě odolnost (herkules neodolává vodě) potom jednoznačně epoxid ale já ho nemám rád protože smrdí a je moc hustý a kdesi cosi...
    NA spoje savých a nesavých materiálů doporučuju alkapren ale to asi moc neužiješ - ale drží to jak hevétská víra.
    Na polystyren a podbné pěny Purex - akorát je žlutý a kyne takže určitě tím nedoporučuju lepit potah jak to předevčírem napadlo mně. (večer to drželo pěkně ale dorána to pěkně vykynululo takže sem to musel celé předělat a přebrousit - sem vůl
zthom

#8 Příspěvek od zthom »

Já lepím kanagonem
ztnext

#9 Příspěvek od ztnext »

zthom píše:Já lepím kanagonem

souhlas - také KANAGOM. 8)
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od RadimHnilica »

Ponal tam kde tomu chceš dát čas aby to mohlo zatéct a na spoje "napřesno". Na spoje kde je potřeba vyplnit nějakou škvíru či dutinu používám ponal sekunďák jen na na méně namáhané spoje a tam kde spěchám.Na duležité spoje Epoxyd nebo Purex.nakonec je to stejně na vkusu toho kterého modeláře.
Radim
vicmac

#11 Příspěvek od vicmac »

Panove,

skvele lepidlo na balsu a spol je od Pattexu Wood Express. Konzistence jako Hercules a rychle to schne.

At se dari

Viktor
Johnny
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Johnny »

ja taky kanagon nebo L 510 nebo nejak tak.. mel sem to jednou a bylo to prakticky stejne jako kanagon..
SrAjni

#13 Příspěvek od SrAjni »

Ja som lepil balzu CA lepidlom :roll: Ten v tej flasticke ten Cesky :D Neviem jak sa to teraz vola ale je k tomu aj aktivator v spreji.tak ten
Never argue with an idiot. They bring you down to their level and beat you with experience.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od arda1 »

Střední vteřiňák-nedávno jsem testoval na pevnost několik lepidel(krom kanagomu-ten jaxi nemusím a nevidím jediný rozumný důvod proč ho dnes používat-má horší pevnost než cokoli)-mimo jiné "specialitku" Loctite480,dále střední vteřiňáky-lindinger, Flash a dále disperze(ponal expres a uhu)- pevnostně na balze vyhrály jednoznačně vteřiňáky--disperze se na ně ani zdaleka nechytaly.Pověry o křehkosti spoje jsou nesmysl.Konkrétně jde o spoj-žebro na tupo k náběžce -balza-balza. Dákle spoj na tupo-3x10mm-opět balza -balza.Spoj vteřiňáku pevnější než zbytek-disperze opět propadly. :wink:
s3030150

#15 Příspěvek od s3030150 »

no text entered...
Naposledy upravil(a) s3030150 dne stř 23.04.2014 16:29, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“