Ako poškodí úplne vybitie LiPo batériu?

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdekar

#61 Příspěvek od zdekar »

JMalik píše:To sem klidně někam vytetuj, protože já když jsem napsal jak to přesně takhle může odejít, tak chytráci mají názor, že baterka jenom vyměkne a do vysílače je to v pohoděěěěěě.

A chytráci maj pravdu, ty máš taky pravdu a jako všichni tady. Důležitý je to slovo může.
Lipolka při podvybití:
- může snížit kapacitu
- může odejít 1 článek
- může se zvětšit vnitřní odpor
- může se nafouknout
- může zapříčinit pád letadla

A taky se klidně může stát, že se stane víc z uvedených možností a nebo vůbec nic ;-) Jednomu se baterky nafouknout, druhému ne... jednomu odejde článek, druhému nikdy... že se jedna možnost nestala jednomu neznamená že u druhého to bude stejně a naopak. Někomu se nic z uvedeného nestane za celý život, druhý vyhazuje baterky oknem protože furt nějak blbnou... prostě stát se může cokoliv. Dokonce se to může stát aniž by se ta baterka podvybila. Že se to stane 0,000001% lidí nic nemění na tom, že se to prostě stát může :) . Tak nevím co pořád řešíte? ;-)
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
LV
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od LV »

Je to márne, márne, márne.
Čo už, lietate guličky, tak sa to "může stát" :lol: :lol: :lol:
75%
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
helioland
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od helioland »

Důležitý je to slovo může.

Amen ....

Z celý diskuze vyplývá jediné:
- podvybití lipolkám rozhodně nesvědčí.
- pokud se už tak stane, závisí na náhodě ( a strašně moc dalších věcech ), jak moc to baterka odnese

Čo už, lietate guličky, tak sa to "může stát"

Svatá pravda, baterka patří jen do takovýho modelu, kterej si jí zaslouží.
třeba do tvýho do http://www.rcalbum.com/index.php?action ... e=&id=5505 bych nedal baterku která neni 100%ní ani na pojíždění
Naposledy upravil(a) helioland dne stř 20.04.2011 19:17, celkem upraveno 1 x.
---------------------
a bude hůř
LV
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od LV »

helioland píše:třeba do tvýho do http://www.rcalbum.com/index.php?action ... e=&id=5505 bych nedal 100%ní baterku ani na pojíždění

Doplnil som tam odkaz na video zo záletu :wink:
www.elektromodely.sk
helioland
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od helioland »

LV píše:...

njn, kdo umí, ten umí. Je to paráda.
---------------------
a bude hůř
FlyBear

#66 Příspěvek od FlyBear »

helioland píše:...třeba do tvýho do http://www.rcalbum.com/index.php?action ... e=&id=5505 bych nedal 100%ní baterku ani na pojíždění

To já bych zase do takovýho hezkýho modelu dal jedině stoprocentní baterku...

Ale s tvým hodnocením této diskuse naprosto souhlasím. Je to asi tak jediný způsob, jak to celé jednoduše a výstižně shrnout.

Lixx jsou holt v mnoha ohledech dost alchymie.
helioland
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od helioland »

FlyBear píše:To já bych zase do takovýho hezkýho modelu dal jedině stoprocentní baterku...

aha, vidíš, opraveno :) , píšu blbosti
---------------------
a bude hůř
JMalik

#68 Příspěvek od JMalik »

StrycAlois píše:To JMalik:
Možná by nebylo na škodu přečíst si i ten další odstavec:
helioland píše:Imho pokud i po podvybití baterka ještě funguje, nemusí se hned vyhodit, stačí jí dát do "domova důchodců", kde toho ještě může nalítat habaděj

Nemyslím, že by se tady někdy propagovala zásada podvybij a buď v pohodě, ale tato slova:
toho ještě může nalítat habaděj
jsou prostě pravdivá.
Protože se již mnohokráte stalo, že článek odešel na baterce zánovní i nové, zkrátka takové, které se o podvybití nezdálo ani v nejděsivějších snech.
Myslím, že bylo jasně napsáno: Je to věcí náhody.

Chlapci, už kličkujete jako zajíci.
Téma se jmenuje jasně a já jsem k tomu jasně napsal co si myslím o podvybití lipol. Takže další teorie jak a co si už zvolte sami.

(Není to ani týden, co jste tady někteří tvrdili, že podvybitá lipol není problém, jde s tím v TX v pohodě bezpečně přistát. Když vám někteří říkají, že bezpečnost je absolutně mimo jakýkoliv předvídatelný stav,protože jeden z článků může velmi snadno zcela odejít, tak melete o změknutí packu.
Eh, asi na to už nemám nervy :wink: )
StrycAlois

#69 Příspěvek od StrycAlois »

JMalik píše:(Není to ani týden, co jste tady někteří tvrdili, že podvybitá lipol není problém, jde s tím v TX v pohodě bezpečně přistát.

Jako zajíc tady kličkuje JMalik.
Vkládá nám do úst slova, která nikdo nevyřkl.
Já za sebe tvrdím, protože teď chráním jen svou kůži, že podvybitá lipol ve vysílači je sice problém, ale přistát s tím jde v pohodě. Podrobnosti ve vláknu LiPo ve vysílači.

JMalik píše:Když vám někteří říkají, že bezpečnost je absolutně mimo jakýkoliv předvídatelný stav,protože jeden z článků může velmi snadno zcela odejít, tak melete o změknutí packu.

Při odběru cca 200mA žádné vteřinové propady napětí nehrozí. Napětí padá pomalu, celé minuty.
Karastrofické scénáře o nepředvídatelných stavech se nepotvrdili ani měřeními, ani praktickými testy s vysílači a ani teorie je nepodporuje.

Kdo co tvrdil, kdo co naměřil je možné si přečíst tady:
http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... &start=105

Nechápu, proč to JMalik znovu vytahuje.
LV
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od LV »

Je to márne, márne, márne :roll:
www.elektromodely.sk
StrycAlois

#71 Příspěvek od StrycAlois »

Jo Laco, díky žes mi to připomněl.
Kdy si tedy můžu přijet pro ty, pro tebe bezcenné baterky, jak jsem o tom onehdy psal a tys mi nic neodpověděl?

StrycAlois píše:
LV píše:Neviem si predstaviť že by mi na niektorom z modelov klesol výkon o 10% či kapacita o 15-20%....
:roll:

Nemyslím, že by ti třeba po 30-ti cyklech kapacita tak výrazně klesla. Ale vlivem zvýšeného vnitřního odporu ti výkon o 10% klidně klesnout může.

Jedině, že LiPolky vyřazuješ doslovně po pár cyklech, ještě dříve, než jim stihne ten vnitřní odpor narůst tak, aby výkon pohonu klesl o 10%.

Pak ovšem Laco takové baterky nevyhazuj, já je od tebe rád vemu. Ještě ti ušetřím náklady za likvidaci a v nejbližší hospodě si dáme do trumpety. Mně to za tu dalekou cestu stojí.

Já to myslím smrtelně vážně. Pokud jsou pro tebe baterky s takovým nárůstem vnitřního odporu bezcenné, tak já je od tebe fakt vemu.
LV
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od LV »

StrycAlois píše:Jo Laco, díky žes mi to připomněl.
Kdy si tedy můžu přijet pro ty, pro tebe bezcenné baterky, jak jsem o tom onehdy psal a tys mi nic neodpověděl?

Momentálne budú na vyhodenie 12S2P4000. Od jesene neboli v lietadle a tak neviem v akom sú stave.
Ale neviem do čoho by ti boli vhodné. Má to 2400g :lol:
Inak v Čechách som furt, môžem doviezť :lol:
www.elektromodely.sk
StrycAlois

#73 Příspěvek od StrycAlois »

To se mi líbí.
To je slovo chlapa.
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od Speedy »

Jejda, takový by se mi hodily na tříčlánky do větroně :lol: Já dolítávám baterky, dokud letadlo utáhnou, nejsem náročný. (kdyžtak mi z nich kousek odsekni :wink: )
StrycAlois

#75 Příspěvek od StrycAlois »

OK.
Jistě se dohodnem 8) .
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“