jaké lepidlo na balsu?

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
helbo
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od helbo »

som za všetkých, ktorí spomenuli Ponal alebo Pattex Wood Expres ... sú to dve bohovské lepidlá... Pattex používam častejšie

sekundák používam riedky za pomoci aktivátora... to na také veci ako sú lože na servá a podobné capinky (páky, tiahla, panty a všetky nepodstatné drobnosti na modely)

ak mám niekde väčšiu medzeru tak Purex vypení :D

epoxy nemusím vôbec... iba na laminovanie a to L285

toď vsio
LV
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od LV »

Strednehustý prstolep a aktivátor :wink:
helbo
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od helbo »

ps.: a na kanagom zabudni :), boli časy keď bol in :) ... to je lepidlo už dávno zabudnuté, tiež som ním začínal, ale potom som od neho popustil... udrží čo má, zase netvrdím, že je na prd, ale proste som ho prestal používať a nahradil som ho Pattex-om
s3030150

#19 Příspěvek od s3030150 »

no text entered...
Naposledy upravil(a) s3030150 dne stř 23.04.2014 17:26, celkem upraveno 1 x.
helbo
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od helbo »

semir píše:stara modelarska skola ho pouziva na zaplatanie dier v papierovych potahoch natieranych napinacim lakom

jj poznám takých... a že stará škola má 20... :lol:
Fox
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Fox »

Co se pevnosti týče tak důležité je hlavně aby ny seobě plochy pěkně seděly - co nejtenčí vrstva lepidla.
hajaja

#22 Příspěvek od hajaja »

plošné spoje je vhodné lepit spíše dispersními lepidly spoje natupo a tam , kde de kontaktní plocha malá je vhodné použít kyanoakrylátová lepidla ( vteřiňáky), pro extrémně namáhané spoje pak epoxidová lepidla ( ale ne 5 a 10 minutová), min. 30 a výše

- vlastní spoj vteřiňákem je opravdu velmi tvrdý a relativně křehký, při použití aktivátoru se stává ještě křehčím - takže při použití CA lepidla na balsových , resp. obeně porézních materiálech dojde ke změně jejich struktury v okolí lepeného spoje ( důvod vytrhávání balzy a pod. bez porušení vlastního spoje). Z tohoto důvodu se nedoporučuje pouití aktivátoru - lepidlo se vsákne do větší plochy a hloubky

- disperse jsou po vytvrdnutí měkčí a struktura spoje se více podobá struktuře materiálu, proto se může jevit spoj jako méně pevný, resp. lépe rozebíratelný ( dojde k oddělení ve spoji bez vytržení materiálu)

- epoxidy - nutno dodržovat relativně velmi přesně poměry míchání, aby bylo dosaženo odpovídající pevnosti

kombinací těchto lepidel lze dosáhnout pevnostně velmi kvalitní konstrukce
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od ZIPP »

Já používám na spoje,které potřebuji,aby byly rychle slepené vteřinové lepidlo. Na silně namáhaně používám Epoxid 30min, nebo 1200. jinak na zbytek používám Kanagom , na velké plochy Herkules... :wink:. Jednou jsem použil lepidlo Flash a bylo to strašné!!!! :(
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
GrizzlyCz
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od GrizzlyCz »

Koukám jak puk. Já slepil celé éro purexem. Jiné lepidlo ani nevidělo. Tak je to správně???? :?:
dusi
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od dusi »

GrizzlyCz píše:Koukám jak puk. Já slepil celé éro purexem. Jiné lepidlo ani nevidělo. Tak je to správně???? :?:

Možná ne správně, ale určitě dobře :wink:
Ďusi
DepronTeam
Taranis X9D+ (TGY-i6, FC-16),TopmodelCZ Astra, EPP JAK-7, Algol, E-III, B-25
helbo
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od helbo »

purex je v pohode lepidlo.... niekedy dávno som ním polepil celý trup na vetroňa a ten trup existuje ešte dnes :) bru noc
GrizzlyCz
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od GrizzlyCz »

Největší výhoda purexu je v tom že když to někde není uplně OK tak to dopění. :oops:
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Grizzly: Ale zaroven to muze byt i jeho nevyhoda. Sem tam se odnekud vyvali a vypada to skarede. Navic ma hnusnou barvu. Ale pro nektere ucely je k nezaplaceni.

Jinak balzu (opravy) lepim vetsinou dvouslozkovym epoxydem. Pokud specham tak 5 minut jinak 30 minutovym. Je to sice drazsi, ale drzi to naprosto skvele.
GrizzlyCz
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od GrizzlyCz »

[quote="Vzduchoplavec"]Grizzly: Ale zaroven to muze byt i jeho nevyhoda. Sem tam se odnekud vyvali a vypada to skarede. Navic ma hnusnou barvu. Ale pro nektere ucely je k nezaplaceni.

Jo to jo ,ale já jsem nechtěl transparentní fólii už od začátku. A stejně to co napěnilo navíc to jsem ořezal. :twisted:
bedaa
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od bedaa »

Koukám že se používá halda lepidel, Jinak já používám vteřiňák a super, jen na lože a noc namáhaný spoje lepím epoxidem. Jinak si myslím že v této situaci je nejpepší vteřiňák a dát tam ještě výztužný trojuhelníky z každé strany žebra a můžete to lepit čím chcete.
Lítám si pro radost
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“