Lipol

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
Barny

#16 Příspěvek od Barny »

To poznáš , jestli se zaÄ
Sakil
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Sakil »

Nenafukujou se, ale 2 a 1/4 hodiny je celkem dost ne??při 1A. Kašlu na to. Zkusím je po obědě nabít všechny normálně a uvidím! Ten článek má 4,6V, to už je taky dost! Nebo jestli je vybít a potom nabít všechny tři najednou? Teď vůbec netuším co mám dělat. Asi se pojedu najest pak něco vymyslím.Nebo jestli by stačilo nabít ty ostatní dva články na úroveň toho prvního???? A potom je nabíjet už normálně celé?
Barny

#18 Příspěvek od Barny »

Šmarja rychle to vypni ! 4,6 voltu je moc ! Naměřil si to na výstupu z nab. nebo na accu ?
Sakil
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Sakil »

Je to na baterce. Na nabíječce je 4,7. Já už to radši vypl před hodinou. Zkusím to vybít v letadle a pak dám vědět, jestli ne, tak mě to rozmetalo na kusy :D . Jestli to vyjde, zkusím to nabít normálně všechny tři a zítra si asi objednám novou baterku......

Čau a byla mi čest s Váma komunikovat :D

PS: Snad za hoďku....
zdzd

#20 Příspěvek od zdzd »

Ježišmarijá! Čím to nabíjíš? Napěti na Lixx článku v žádném případě nesmí překročit 4,2V!!!!

Buď rád, že jsi nevyhořel. Ostatně když čtu, jak těm accu dáváš na prdel, tak je jasné, že se s tebou rychle rozloučí.
Sakil
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Sakil »

To ZDZD: Nabíjím nabíječkou od zjíca. Ona umí dva a tři články, ale jeden asi ne. Doufám, že ještě nějaký pátek vydrží. Často jsem je kontroloval, a vůbec se nehřály :!: Příště budu opatrnější.

Má Tvůj nick něco společného s ZDZ motory?
zdzd

#22 Příspěvek od zdzd »

Nabíječka od Zajíce umí zrovna tak jeden jako dva či tři články.

Ovšem je vždy pevně nastavena na nějaký počet článků a v žádném případě nelze připojit jiný počet článků než je nastaveno. Detailní popis je tu: http://www.zajic.cz/nablion/nablion.htm

Pro jiný počet je nejlépe udělat jinou nabíječku. Řešení pomocí nějakých přepínačů a podobných vymyšleností je jen zdrojem nespolehlivosti a rizika. Nabíješ je za pár šupů a tak je lepší jich mít tolik, kolik máš variant článků.

Pro jeden článek je nutné nastavit výstupní napětí na 4,2V a pochopitelně není třeba omezovač.

Druhá možnost je nabíjet jednočlánek z nabíječky na dvou či tříčlánek za pomoci omezovače viz. http://www.zajic.cz/omezovac/omezovac.htm

P.S.: Se ZDZ nemám nic společného. Nick vznikl dávno před firmou ZDZ, která mi ho pak "ukradla". Je založen na mých iniciálách a mnoho mých starých modelů má imatrikulaci ZDZ-001, kde číslo je pořadové číslo modelu.
Sakil
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Sakil »

Chlapi, když měříte odběr stříďáku, měříte proud odebíraný z baterky a příjmač zanedbáváte, nebo měříte jen a pouze AC odběr motoru???? Jestli ten AC odběr, jak?

PS: Zdá se, že baterky to snad v rámci možností přežily. Nakonec jsem všechny články vybil na 3V přes žárovku(0,8A) a potom jsem je nabil všechny. Sice mají články od sebe o něco jinačí napětí(0,2V), ale asi ještě nějakej let vydržej. Možná se taky vyflusnou při dalším letu. Akorát asi nedaj takovej proud jakej by měly, protože se mi zdá, že motor nemá tah jak při prvním letu. Ale na vis to stačí prvních 10min a rezerva tam taky je.
Barny

#24 Příspěvek od Barny »

0,2V je dost , eště to přerovnej .
czernitko

#25 Příspěvek od czernitko »

Tech 0,2V je fakt Hodne dost, nabijeci napeti ma byt s presnosti 0,05V a lipolky se ti v packu na rozdil od nimhu a niklaku nesrovnaj. asi bude dost slozity je srovnat uplne presne, nejlepsi je vybit je jeden po druhym na naky spolehlivy vybijecce na stejny napeti a potom po nabiti kontrolovat jestli se nekterej clanek nevybiji jinak naz ostatni, a to hlavne pod zatezi -> tim ze pri odberu ti poklesne napeti tak se ti muzou ty clanky rozhodit jeste vic nez v klidovym stavu. no, zkus to a uvidis, ale ver mi, ze i kdyz se ti nenafoukly tak tech 8C uz nedaj urcite.. prinejhorsim ti zustanou jako zalozni vysilacovy ;) jako u me.. :oops:
Sakil
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Sakil »

No, tak já s tím něco zkusím. korát nevím, kde vezmu solidní vybíječku na LI-POL. Přes tu žárovku to jde taky, ale po jejím odpojení napětí zase stoupne o 0,X V. Napadlo mě, abych je zkratoval a vybil na 0,00V, pak by neměl být problém s různými napětími článků :D Dělám si prdel :!: Zkrat už jeden zažily a dostaly co chtěly, sice kvůli mý blbosti,mno ale kdo jim řekl, že ze sebe mají vymáčknout vše co půjde :twisted: Včera jsem s nima lítal, cca 25min a řek bych, že jsem nezareagoval žádný změny od prvního lítání, akorát po přstání byly trochu teplé cca 40Stupňů(subjektivní měření), ale to bude vinou toho horka co včera panovalo a navíc je to ještě bezpečná teplota nemýlím-li se.

Mám skvělý tip pro začátečníky při nízkém visení: viste nad obilím. Včera jsem to jednou nzevládl, a žuchl s tím po ocase do obillí, ale k mého údivu se letadlo neprodralo ani k zemi, natož aby se poškodilo...
Barny

#27 Příspěvek od Barny »

To já éra do obilí posílal z 10m a taky se nedostaly až na zem . :lol: 8)
Sakil
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Sakil »

Předevčírem jsem dělal blbosti nad zemí(né nad obilím), řekl jsem si, ještě poslední nízká kobra a už těch blbin nechám. Nechal jsem jich. Výsledkem bylo naťuknutý letadlo(všude kolem cesty vyšší tráva a já v*l letím přesně nad uježděnou cestou :oops: ). Nic vážnýho, kapka vteřiňáku by to spravila, ale ten jsem na letiště jako starej mazák samozřejmě nevzal. Tak teď s ním budu hcodit asi i spát.. :D
Sakil
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Sakil »

Ahoj lidi, chtěl jsem se zeptat, jak máte uložené baterky v trupu. Já je mám v díře zajištěné suchým zipem, a jelikož je musím často vyndávat(po každém letu je musím nabíjet mimo barák a letadlo se mi nechce tahat s sebou) tak to není vůbec praktické a pohodlné!!! Chci to předělat a nevím jak. Jestli mám tu díru změnšit o 5mm a baterky tam jen tak zasunout, nebo je ještě nějak zajistit?

Mějte se fajn a díky

PS: To je vedro, že se mi ani nechce lítat
PPS: Jak je to tedy s tím měřením odběru viz víše?
zbek
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od zbek »

Mám je v díře tak akorát a pro jistotu je přelepuji izolačkou :oops:
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“