Opačný chod motoru

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
lospalos

Opačný chod motoru

#1 Příspěvek od lospalos »

Zdravím,
potrebujem použiť 8,5ccm ASP v tlačnom usporiadaní. Z dôvodu nedostatku ľavých vrtulí chcem preskúmať možnosť naštartovania motoru v opačnom smere, čo sa mi už nechtiac niekoľko krát podarilo.
Otazka: je možné takýto motor bežne prevádzkovať v opačnom smere, alebo je to z konštrukčného hľadiska hlúposť a motor pri opačnom behu nepodáva 100% výkon, prípadne je to preň nezdravé?

P.
georg
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od georg »

hele, ale motor se cladí přece, když okolo optejká vzduch. Když nebude optejkat tak ho uvaříš dokonale.
kanál: 40 Mhz-81, 54, 53 a 2.4 Ghz Jeti DUPLEX
Modeláři Točná
lospalos

#3 Příspěvek od lospalos »

georg píše:hele, ale motor se cladí přece, když okolo optejká vzduch. Když nebude optejkat tak ho uvaříš dokonale.

A prečo by ten motor nebol chladený, keď vzduch tečie opačným smerom ;o)
To problém nie je, jedná sa mi o nasávací a vyplachovací proces vo valci a problémy pri opačnom behu motora.
p.
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Speedy »

Většina motorů je vyladěná na jeden směr otáčení tvarováním kanálu od karburátoru v klikovce. Proto by výkon při opačnách otáčkách byl nižší. Nejspíš bys ho vůbec nedostal do vyšších otáček. Ale rozebranej ASP jsem neviděl, tak nic konkrétnějšího nemůžu odpovědět.
Naposledy upravil(a) Speedy dne pon 16.04.2007 15:22, celkem upraveno 1 x.
georg
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od georg »

podle mě to neni moc dobrýž nápad, a řekl bych že by to nemusel být problém otočit ten chod
kanál: 40 Mhz-81, 54, 53 a 2.4 Ghz Jeti DUPLEX
Modeláři Točná
zdzd

#6 Příspěvek od zdzd »

georg píše:podle mě to neni moc dobrýž nápad, a řekl bych že by to nemusel být problém otočit ten chod

Pokud motor neumožňuje změnu časování, tak to problém bude. A velký.
lospalos

#7 Příspěvek od lospalos »

zdzd píše:Pokud motor neumožňuje změnu časování, tak to problém bude. A velký.

Časovanie čoho?
Keď tak nad tým premýšľam, tak piest predsa vo valci robí rovnaký posuvný pohyb pri oboch zmysloch rotácie kľuky, takže výfukový a nasávacie kanály vo valci v tomto prípade pracujú bri oboch režimoch identicky. Jediný problém môže byť nasávací kanál pod karburátorom v dutej oske motora, ktorý pri jednej a druhej rotácii môže prichádzať do požadovanej polohy v inom časovom intervale (myslel si toto časovanie?)
P.
Kabriolin
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Kabriolin »

A napadlo někoho tady jaká bude asi účinost pravé vrtule,když se bude točit opačně?O motoru už vůbec... udělej jinou věc.. zavolej třeba výrobci vrtulí jestli ti dokáže levou a takhle "malou" vrtuli vyrobit.Prubni třeba PAKR tam jsem si nechával dělat atypy.
s3030150

#9 Příspěvek od s3030150 »

no text entered...
Naposledy upravil(a) s3030150 dne stř 23.04.2014 16:39, celkem upraveno 2 x.
lospalos

#10 Příspěvek od lospalos »

Kabriolin píše:A napadlo někoho tady jaká bude asi účinost pravé vrtule,když se bude točit opačně?O motoru už vůbec... udělej jinou věc.. zavolej třeba výrobci vrtulí jestli ti dokáže levou a takhle "malou" vrtuli vyrobit.Prubni třeba PAKR tam jsem si nechával dělat atypy.

Ale veď vrtula sa bude točit tým istym smerom (teda bude rovnako v zábere), len bude opačne nasunutá na osku motora a ten sa bude točiť opačne ;o). Práve preto chcem využiť pravé vrtule ako tlačné na opačne bežiacom motore.
toms

#11 Příspěvek od toms »

asi to dost jasně nechápu ale celý je to nesmysl protože píst ti v určité poloze stříkne palivo na svíčku a po zážehu to zase někudy jede ven asi by si musel předělat celej blok motoru aby to běhalo ale to ti vysvětlí každej automechanik
lospalos

#12 Příspěvek od lospalos »

toms píše:asi to dost jasně nechápu ale celý je to nesmysl protože píst ti v určité poloze stříkne palivo na svíčku a po zážehu to zase někudy jede ven asi by si musel předělat celej blok motoru aby to běhalo ale to ti vysvětlí každej automechanik

Ak by to bol taký nezmysel, tak nechapem ako je možné, že sa mi to v pohode darí ;o)
Problematiku nasávania a vyfukovania som popísal pár mailov vyššie. To nie je problém!
p.
Vita_1

#13 Příspěvek od Vita_1 »

Celý motor je postavený tak, aby se točil doprava. Pokud ho nastartuješ obráceně možná poběží, ale s malým výkonem. Je taky velké nebezpečí, že se na něm něco povolí, nebo uklepe. Všechny součásti jsou jištěné proti povolení při správném chodu motoru. Třeba vrtule. Pokud motor poběží opačně určitě se bude povolovat. Levotočivý motor by musel mít opačný závit na unašeči. Jediné řešení je tlačná vrtule a ani to není stoprocentní. Motory jsou postavené tak, že počítají s tím, že vrtule "táhne" klikovku směrem dopředu. Pokud motor není dělaný jako tlačný nemusí být v tlačném uspořádání spolehlivý.
diablotin

#14 Příspěvek od diablotin »

ja mam dve MK-17 a ty chodej v obou rezimech chodu je pravda ze opacne chocej lip ale nevim co by udelal ten ASP :twisted: :twisted:
Naděje umírá až po nás.
toms

#15 Příspěvek od toms »

jo taky se mě stalo že speciálně 10 mvvs chytala obráceně a víc jak na čtvrt plynu to nebylo schopný běžet a taky se mě stalo že při přidání plynu motor zakuckal a běžel na správnou stranu
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“