Kombinace serv analog a digital

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
Dubaj

Kombinace serv analog a digital

#1 Příspěvek od Dubaj »

Hledal jsem, ale nenašel uspokojivou jednoznačnou odpověď a proto jsem se rozhodl založit toto téma.

Je možné kombinovat v jednom modelu digitální a analogová serva?
- křidélka analog a směrovka, výškovka digital
Je v tom nějaké úskalí nebo to bude fungovat bez problémů?

Upřesním ještě přijímač Futaba R617FS

Předem děkuji za odpovědi k vznesenému dotazu.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Abu »

Bude to fungovat zcela bez problemu.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
sramy
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od sramy »

Mám to tak, bude to fungovat, jen musíš mít přepnutý režim na analog. serva na přijímači. :wink: .
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
zdzd

#4 Příspěvek od zdzd »

R617FS nemá speciální digitální mod, tudíž s ním pojede jakékoliv servo.
Dubaj

#5 Příspěvek od Dubaj »

tak tedy koupím a vyzkouším, ještě jednou dík za rady.
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od StanleyT28 »

Taky by mě to zajímalo, má pak smysl tam ta digitální serva dávat? Bude využit jejich potenciál? Jak je to u Spektrum přijímačů, konkrétně AR 6200? Ten asi taky nijak přepnout nejde. Díky za odpovědi......
sramy
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od sramy »

zdzd píše:R617FS nemá speciální digitální mod, tudíž s ním pojede jakékoliv servo.

Tak to beru zpět vlastním jen R6008 a R6014 tam lze režimy přepínat :oops:
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
Dubaj

#8 Příspěvek od Dubaj »

ještě se tedy zeptám, vlastním jetě R6106HF, který jde přepínat na High speed a Normal. Někde jsem vyčetl, že High speed mod zvyšuje frenvenci pulzu řídícího signálu a je tedy určen pouze pro digitalní serva, analogová to zničí z důvodu přehřátí.... Je to tak?

Naopak normal mode je pro analogová serva a pokud zde bude připojeno digitální nebude vrčet?

Nebo je normální, že digitální serva trochu vrčí (bručí), když jsou v nulové pozici (na středu)?

Předem děkuji zkušenějším za předání zkušeností....
zdzd

#9 Příspěvek od zdzd »

Digitální servo má výhodu především v tom, že poloha páky je udržována přesněji a větší silou. Není tak "gumové" jako analogové. Samozřejmě je to taky za cenu vyššího odběru energie.

Analogové servo může bručet, pokud jdou táhla ztuha a servo se snaží polohu dotáhnout, přičemž už na to při malé odchylce nemá sílu. To by se stávat nemělo.

Servozesilovač digiserva pracuje na vyšších frekvencích, takže nebručí, ale píská. Vzhledem k vyšší citlivosti píská častěji než analog a nemusí to znamenat žádný problém.

Standardně dostává servo informaci z RX každých 20ms (50x za vteřinu) a to zvládají všechny typy serv. Obecně je snaha řízení zpřesňovat a zrychlovat. Na to je 20ms už poměrně dlouhý čas. Proto PCM a FASST FS přijímače posílají informaci do serva častěji, po 14ms. To už je blízko hranice, kterou zvládnou analogové servozesilovače. Digitální mají ještě další možnosti a tak přišly přijímače HS s možností přepnout na interval 7ms. To už ale analog nedá, bude blbnout a může shořet. Přesnosti a rychlosti reakce digiserva to ovšem prospěje.

Tyto záležitosti nemá moc smysl řešit u větroně, nabo nějaké létající pěny. Ale u autíček, akrobatů, vrtulníků a podobných modelů to poznat je.

Třeba na vrtulku u vrtulníků se používají extrémě rychlá serva, u kterých už skoro není vidět jak přejíždějí. A ty z gyra dostávají signál po 3ms některá i mnohem rychleji.
Dubaj

#10 Příspěvek od Dubaj »

děkuji za srozumitelnou a vyčerpávající odpověď
LV
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od LV »

StanleyT28 píše:Taky by mě to zajímalo, má pak smysl tam ta digitální serva dávat? Bude využit jejich potenciál?

Digitálne serva nemusíš využívať iba v presnosti riadenia. Sú aplikácie kde potrebuješ ľahké a silné servo a to v analógu nájdeš ťažšie ako v digitálnej verzii.
Digitálne servá v štandartnej veľkosti majú ťah do 25 kíl a hmotnosť do 60g.
To isté v analógu váži 120g a je vo veľkej krabičke a to nie je vždy do modelu vhodné...
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od StanleyT28 »

LV píše:Digitálne serva nemusíš využívať iba v presnosti riadenia...........

Děkuju.....
midolek
Kontaktovat uživatele:

Re: Kombinace serv analog a digital

#13 Příspěvek od midolek »

zkoušel jsem zaměnit na křidelkách jedno analogové servo HXT900 za digitální CORONA a nastal problém. Digitální servo chodí dobře,ale druhé analogové (na křidélkách) vždy při změně poloze překnitne na malý okamžik opačným směrem. Zkoušel jsem přepojit na obě analogová a obrácené překmity se nekonnají.
Nevíte proč mi digitální servo narušuje správný chod analogového serva ?
JMalik

#14 Příspěvek od JMalik »

Máš to v samostatných kanálech, nebo na "V" kabelu?
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
midolek
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od midolek »

každé servo je na samostatném kanálu.
- pokud je připojeno digitální druhé servo (křidelko) nejdřív překmitne na druhou stranu a pak teprve točí správným směrem.
- pokud jsou obě analogová, překmit se nekonná.
kde může být zakopaný pes ??
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“