Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Zamčeno
Zpráva
Autor
Drondys

#661 Příspěvek od Drondys »

Michal Matějka píše:Já bejt tebou tak se neraduji. Já jsem na lístku taky nic neměl a DPH po mne chtěli. O těch 180,- ale asi nevěděli i když to bylo z boku přiloženo tak ty jsem už neplatil.

Pokud jsi tam měl přiložen doklad, ve kterém máš uveden stanovený poplatek, pak bys ho měl zaplatit. Jinak to mohou považovat za neuhrazený dluh. Podle zákona totiž nejsou povinni tam přikládat složenku a ani nemusí vyžadovat platbu na místě. Stačí pokud tam je přiložen ten doklad s uvedením zmíněného poplatku. Pokud si nejsi jistý informuj se emailem na adrese cd-praha120@cpost.cz
Drondys

#662 Příspěvek od Drondys »

Ancistrus01 píše:Martinremu taky odeslaly 22.4 jako mě taky nevěděl kdy mu to přišlo a jemu to přišlo včera a nic neplatil tak je možný že to už prostě propouštěj protože už maj totálně zaplněný sklady a nestíhaj jak už zde bylo psáno o pár stránek pozadu ale zejtra napíšu, jsem sám velice zvědav protože to je muj první balík z HK a i když tam bude DPH atd. tak mě to vadit nebude protože mě to přišlo do 11 dnu i s vyřízením na vcelnici což je dle mého názoru velmi přijatelné tak nevim? 8)

Pokud tam budeš mít přiložen doklad, ve kterém bude uveden stanovený poplatek, pak bys ho měl zaplatit i když ti vydá pošťák balík bez placení. Jinak to mohou považovat za neuhrazený dluh. Podle zákona totiž nejsou povinni tam přikládat složenku a ani nemusí vyžadovat platbu na místě. Stačí pokud tam je přiložen ten doklad s uvedením zmíněného poplatku. Pokud si nejsi jistý informuj se emailem na adrese cd-praha120@cpost.cz
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#663 Příspěvek od Marek71 »

Nečítal som to celé, ale ten poplatok pošte 180 KČ za colné zastupovanie musím zaplatiť vždy ? Tá služba je povinná ?

Pýtam sa preto, že som si niečím podobným prešiel v Nemecku. Asi 2-3 krát mi balík neprešiel, pretože bol cez limit 22 eur. Zašiel som si na colný úrad v meste, colník balík spolu so mnou otvoril a skontroloval jeho obsah s tým, čo bolo na faktúre od predajcu a na účte z paypalu. Nikdy som nemal problém s tou uvedenou sumou a následne som zaplatil DPH 19% (žiadny iný poplatok) a balík som si odniesol. Všetko to trvalo cca. 10 minut, žiadne zdržanie, žiadny stres, nič takého...

To len tak na okraj, ako to chodí v civilizovanej krajine.
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
Drondys

#664 Příspěvek od Drondys »

Marek71 píše:Nečítal som to celé, ale ten poplatok pošte 180 KČ za colné zastupovanie musím zaplatiť vždy ? Tá služba je povinná ?

Pýtam sa preto, že som si niečím podobným prešiel v Nemecku. Asi 2-3 krát mi balík neprešiel, pretože bol cez limit 22 eur. Zašiel som si na colný úrad v meste, colník balík spolu so mnou otvoril a skontroloval jeho obsah s tým, čo bolo na faktúre od predajcu a na účte z paypalu. Nikdy som nemal problém s tou uvedenou sumou a následne som zaplatil DPH 19% (žiadny iný poplatok) a balík som si odniesol. Všetko to trvalo cca. 10 minut, žiadne zdržanie, žiadny stres, nič takého...

To len tak na okraj, ako to chodí v civilizovanej krajine.

Těžko můžeš srovnávat Německo s jeho státním rozpočtem a možnostmi s ČR. Pokud jde o zásilky v rámci EU ty nepodléhají vůbec celnímu řízení. Podle popisu přebýváš přes týden v Německu. Takže pokud si budeš něco kupovat přes Internet v některé zemi mimo EU nebude pro tebe žádný problém nechat si poslat zásilku do Německa. Celní odbavení si vyřídíš v Německu a tam také zaplatíš DPH samozřejmě pouze to německé a pak si to můžeš přivézt do ČR až se budeš na víkend vracet, ale tady v ČR to už nepůjde vůbec přes celnici a nebudou se toho týkat už ani žádné celní poplatky ani žádné další DPH.

Samozřejmě pokud si necháš poslat do ČR zásilku ze země mimo EU přes některé spediční společnosti jako jsou třeba DLH, TNT atd., které mají poplatky za služby celního odbavení zahrnuty již v ceně za dopravu tak také při doručení nebudeš nic platit a příslušná spediční služba to vyřídí za tebe bez dalších poplatků, ale cena za dopravu na straně podání zásilky bude podstatně vyšší než v případě levného doručení přes poštu.

To co popisuješ výše tj. možnost vyřízení na místním celním úřadě kdekoli po celé zemi nejblíže bydlišti adresáta se v ČR u zásilek doručovaných ze zemí mimo EU přes ČP týká pouze firem poskytujících celně-deklarantské služby. Nikoli přímo fyzických osob.

V ČR se ten poplatek 180 Kč platí pouze u zásilek ze zemí mimo EU a navíc jen pokud za tebe JSD (Jednotný Správní Doklad) podává ČP, a to ať už pro účely stanovení pouze DPH nebo DPH a CLA. Můžeš si to zařídit osobně jako fyzická osoba ovšem pouze na jedné jediné poště v rámci celé ČR, a to na poště Praha 120. Na jiných lokálních poštách ani celních úřadech v ČR to možné není z důvodů, které už tady byly popsány viz tento odkaz a tam viz sekce Ohledně možnosti přeposílání zásilky na jiné celní úřady a viz celní režim "Tranzit". Tak si to tam přečti.

Pokud jde o varianty za jakých okolností se neplatí nic, za jakých okolností se platí poplatek 96 Kč a za jakých se platí 180 Kč to zde nebudu opakovat, protože je to rozsáhlejší popis a už to tady bylo uvedeno tj. stačí když si to přečteš v mé dřívější odpovědi viz tento odkaz a tam viz sekce Závěrečné shrnutí.
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#665 Příspěvek od Marek71 »

Drondys:
Ja to všetko chápem. Viem, aký je rozdiel medzi zaslaním tovaru z krajín mimo EU a z EU, to nie je potreba vysvetľovať.

Ja som len chcel porovnať, ako to chodí, keď si dám poslať balíček z jednej a tej samej krajiny mimo EU (napr. USA, Čína) do Nemecka a Česka. Obe krajiny v EU, obe pomerne rozvinuté, ale v jednaní s colnými úradmi a poštou diametrálny rozdiel. Ja si neviem predstaviť, že by podobný chaos vládol tu v Nemecku a že by som to so svojou "nemčinou" musel takto zložito vybavovať, ako v ČR :-) Tu nič neriešim, príde mi oznámenie, idem na Zollamt, a za chvíľu odchádzam s balíkom.

OK, už som tu asi nejako dlho a zvykol som si na iné jednanie... nielen čo sa týka pošty a colníkov. Bohužiaľ.
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
Drondys

#666 Příspěvek od Drondys »

Marek71 píše:Ja som len chcel porovnať, ako to chodí, keď si dám poslať balíček z jednej a tej samej krajiny mimo EU (napr. USA, Čína) do Nemecka a Česka. Obe krajiny v EU, obe pomerne rozvinuté...

To je jako bys chtěl srovnávat Škodovku s Buggati Veyron jen proto, že je to taky auto a i Škodovka je přece poměrně rozvinutá, ale na Buggati Veyron prostě v mnoha ohledech nemá podobně jako nemá i na jiná byť evropská auta. Stejně tak se nedá srovnávat ČR s Německem, a to v mnoha dalších ohledech zdaleka nejen v záležitosti ohledně odbavování zásilek. :wink:
tomasCR

#667 Příspěvek od tomasCR »

Celkem to tady sleduju, a myslím že se v problematice díky Drondysovi orientuju.

od 5.4. mám balík předaný k celnímu řízení
6.4. uložen ve skladu vyclívací pošty
12.4.přerušeno celní řízení
15.4. mi přišel dopis a já obratem poslal emailem požadované dokumenty (PayPal, fakturu a plnou moc)
a dnes 4.5. mi přišel email z celní deklarace že požadují:

Dobrý den,

k vyclení zásilky je potřeba zaslat

1) Vaše prohlášení, za jakým účelem zboží dovážíte (např. že jde neobchodní zboží pro soukromou potřebu).

Vše zašlete zpět na tuto emailovou adresu.

A tak se chci zeptat jestli je na to nějaký formulář, či se s tím někdo setkal. Nikde jsem nečetl že bych měl a jakou formou dávat nějaké "Prohlášení"

No aspoň se něco děje a třeba přijdu i na řadu :wink:
Díky za zkušenosti
Alpha 1500, AT-6 Texan, FunCub, T9x(Open9x)
Dr.LuckyLuke
Kontaktovat uživatele:

#668 Příspěvek od Dr.LuckyLuke »

Stačí když jim pošleš mail s jedinou větou: Zboží v balíčku s podacím číslem XXXXX je neobchodní povahy pouze pro mé soukromé použití.

Aspoň mi to vždy takto prošlo. Klidně použij ten mail, cos jim posílal s dokumentama (pošli ho ještě jednou) a tuhle větu (nebo obdobnou) tam připiš.
Blade mCX a mSR, AXN Floater, MPX TwinStar II, FPV Shark, Spektrum DX7,... Je toho už prostě hodně.
Bobeš Havran

#669 Příspěvek od Bobeš Havran »

Michal Matějka napsal:
Já bejt tebou tak se neraduji. Já jsem na lístku taky nic neměl a DPH po mne chtěli. O těch 180,- ale asi nevěděli i když to bylo z boku přiloženo tak ty jsem už neplatil.

Pokud jsi tam měl přiložen doklad, ve kterém máš uveden stanovený poplatek, pak bys ho měl zaplatit. Jinak to mohou považovat za neuhrazený dluh. Podle zákona totiž nejsou povinni tam přikládat složenku a ani nemusí vyžadovat platbu na místě. Stačí pokud tam je přiložen ten doklad s uvedením zmíněného poplatku. Pokud si nejsi jistý informuj se emailem na adrese cd-praha120@cpost.cz

Poplatek za služby celní deklarace 180,- tam sice přiložený je, ale bez uvedení čísla účtu a dalších náležitostí, které jsou nutné k platbě... Alespoň, když to nevybere pošťák, mají u toho poplatkového lístku zadat tyto náležitosti!
:::T14SG:::T-REX 550E HC3sX:::T-REX 450PRO(prodáno):::Walkera HM59D
http://bboobbeess.rajce.idnes.cz
Drondys

#670 Příspěvek od Drondys »

Bobeš Havran píše:Poplatek za služby celní deklarace 180,- tam sice přiložený je, ale bez uvedení čísla účtu a dalších náležitostí, které jsou nutné k platbě... Alespoň, když to nevybere pošťák, mají u toho poplatkového lístku zadat tyto náležitosti!

Zatím to mají vyřešeno slušně řečeno "dost nevhodně", a proto je potřeba pokud to nevybere pošťák pak ohledně platby kontaktovat cd-praha120@cpost.cz
strycArtus
Kontaktovat uživatele:

#671 Příspěvek od strycArtus »

Drondys píše:
Bobeš Havran píše:Poplatek za služby celní deklarace 180,- tam sice přiložený je, ale bez uvedení čísla účtu a dalších náležitostí, které jsou nutné k platbě... Alespoň, když to nevybere pošťák, mají u toho poplatkového lístku zadat tyto náležitosti!

Zatím to mají vyřešeno slušně řečeno "dost nevhodně", a proto je potřeba pokud to nevybere pošťák pak ohledně platby kontaktovat cd-praha120@cpost.cz

Když o tom tak dumám. pošta je podnikatelský subjekt, takže yb se podle toho měl chovat, bez ohledu na to jaké procento podílu v ní má stát. To co předvádí ji arogance nejvyššího kalibru.
Sice tu nabádáš, že pokud těch 180,- CZK nevybere zástupce subjektu poskytujícího službu - pošťák, tak se má zákazník starat sám, aby to zaplatil. Jaká by se mělo postupovat, kdyby se totéž stalo třeba s dopravcem uhlí? Tomu by asi nikdo bez dokladu neplatil, a nyní obrazně, těch 22,-CZK bez jakéhokoli dokladu a zdůvodnění, neřkuli bez objednání příslušné služby.
Není to počínání České pošty již vhodné sousto pro ČOI a kontrolu ze strany finančního úřadu?
Drondys

#672 Příspěvek od Drondys »

strycArtus píše:Není to počínání České pošty již vhodné sousto pro ČOI a kontrolu ze strany finančního úřadu?

I toto je varianta jak se pokusit proti tomuto chování ČP zakročit. Kromě stížností směrovaných na již zmíněné adresy může ten kdo tím bude osobně postižen zkusit podat podnět na ČOI viz tento odkaz.
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#673 Příspěvek od Ancistrus01 »

Tak Vůbec nic platit nemusim na krabici i obale žádnej doklad neni takže sem z toho prováz bez placeni a víte proč na krabici bylo napsáno 12$ a já sem na HC dal 100% tak sem vážně rád :D
Petricius
Kontaktovat uživatele:

#674 Příspěvek od Petricius »

Nejak jsem prehlidl tohle vlakno a nasel ho az ted. Snazil jsem se to procist, ale je to ho nejak moc. :) 4.4. odesel mi balik z Zurichu sem. Tudiz predpokladam, ze uz je nejaky ten tyden v Praze. Ale nedostal jsem nic, zadny dopis nebo tak. Co tedy ted? Vyckavat, nebo dojit na postu / celnici?

Diky, za radu
Papir
Kontaktovat uživatele:

#675 Příspěvek od Papir »

Petricius píše:Nejak jsem prehlidl tohle vlakno a nasel ho az ted. Snazil jsem se to procist, ale je to ho nejak moc. :) 4.4. odesel mi balik z Zurichu sem. Tudiz predpokladam, ze uz je nejaky ten tyden v Praze. Ale nedostal jsem nic, zadny dopis nebo tak. Co tedy ted? Vyckavat, nebo dojit na postu / celnici?

Diky, za radu

Šetři nohy :D , pokud to má Tracking Number tak se můžeš ptát i zde: 800177889
Bez ohledu na to, jestli to pro tebe v systému ČP zobrazí nebo ne. Je to linka právě na sledování zásilek.
Zamčeno

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“