Kolik je ruznych konektoru k baterkam?

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
JirkaVejrazka
Kontaktovat uživatele:

Kolik je ruznych konektoru k baterkam?

#1 Příspěvek od JirkaVejrazka »

Zdravim vsechny,

pote, co jsem se konecne naucil svuj EPP Spitfire udrzet ve vzduchu, ulomilo se mi za letu lepene kridlo a dopadlo to peknym Kamikaze primo do pole.

To letadlo se mi moc libilo, tak jsem si z HK objednal novy polystyren. Povodni byl Art-Tech, ten novy je primo HobbyKing. Jsou to uplne stejne kusy, tak jsem myslel ze tam jenom hodim prijimac a baterku a pujdu o vikendu zkusit dalsi let.

Ted jsem ale s hruzou zjistil, ze konektor na baterku je jiny nez na tom puvodnim. Bohuzel nejsem nijak zdatny v pajeni (a pajku doma ani nemam) a nemuzu prohodit motory, protoze ten stary ma po padu vyhnutou osicku.

Tak jsem se chtel zeptat, nez udelam nejakou hloupost, kolik takovych konektoru existuje? Je mi jasne, ze mi asi nezbude nez koupit novou baterku a cekat az dorazi (takze zitra litat nepujdu), ale nechci udelat dalsi blbost :)

Puvodni konektor ma dva ploche konektory, jeden "svisle" a druhy "vodorovne", vypadaji trochu jako psmeno T. Na novem motoru jsou dve mosazne "tycky" zapustene v plastovem konektoru. Existuje jeste neco jineho?

Diky

Jirka
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od TomasC »

Existuje mnoho druhů konektorů, skoro bych řekl nepočítaně. :cry:

Já třeba používám skvělé MPJETy http://www.mpjet.com/market/index.php?m ... ts_id=1006

Samozřejmě, že si musím každý regulátor a akumulátor vlastnoručně upravit.
Lukash
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Lukash »

Různých konektorů je mraky. Nakonec ti nezbyde než si pájku koupit a naučit se pájet. Na hobbycity dřív prodávali baterie s konektorem, který popisuješ. Je to Dean, nebo také T konektor. Momentálně baterie (tu střední kapacitní třídu) osazují konektory XT60, což jsou zapouzdřené 3.5mm banánky.
Nejlepší bude, když se poohlídneš ve svém okolí po nějakém zdatnějším modeláři, který tě zasvětí.
PEO
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od PEO »

MP čka jsou super,neboli zlaté dutinky po našemu :wink:
Dej blbci funkci,on vymyslí lejstro!!!
http://www.peomodel.websnadno.cz/
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Milan Nes »

jinak klasika je 3,5 mm gold na většinu aplikací stačí na větší A
pak 4mm

jak ti psal tomáš tak MP jet je fakt super kvalita ale zaplatíš si jí,
já třeba používám ty žluté XT60 že koupíš lipo a maj je
a na aplikace na víc než 45A-50A používám 4mm gold

Milan

ps ty T konektory zásadně nedoporučuju těch se zbav to je hroznej bazmek
dřív sem je měl a už sem se všech zbavil, ani na HC už je nedodávaj
na svoje baterky
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
MODYN
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od MODYN »

JosefSvejk

#7 Příspěvek od JosefSvejk »

Dej to prvnímu člověku, který má páječku a on ti tam přehodí konektor (či konektory) z toho vraku. Proč bys čekal na nové baterky. Je to práce na pár minut. A nezapomeň na smršťovačku :wink: .
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Vity

#8 Příspěvek od Vity »

Jestli se modelařině budeš věnovat, tak si kup pájku a nauč se to. Obyčejný pájecí pero z OBI za 150 kč používám už 2 roky k plný spokojenosti. Navíc pokud si koupíš ještě "pájecí kapalinu"(nevim jak se to přesně jmenuje) tak s ní drátek potřeš přiložíš s cínem k pájce a krásně se ti to chytne.
martinni

#9 Příspěvek od martinni »

Kup se pájku a máš to, opravdu v tom není žádná složitost, třeba na MP Jet stránkách mají hezký návod jak pájet jejich konektory, nic na tom není. Při koupi konektorů si koupíš ještě smršťovací bužírky a máš to. Jen pozor na zkratování baterky při manipulování s obnaženými vodiči...
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Milan Nes »

Vity píše:Jestli se modelařině budeš věnovat, tak si kup pájku a nauč se to. Obyčejný pájecí pero z OBI za 150 kč používám už 2 roky k plný spokojenosti. Navíc pokud si koupíš ještě "pájecí kapalinu"(nevim jak se to přesně jmenuje) tak s ní drátek potřeš přiložíš s cínem k pájce a krásně se ti to chytne.

KAPALINA = ofiko název je fakt "Pájecí kapalina R" jinak kalafuna v lihu
SOVA is YouR CO-pilot

JosefSvejk

#11 Příspěvek od JosefSvejk »

Proto radím raději předělat konektory na letadle, i když jsou to ta zatracovaná téčka. Předělávat konektor na baterce může být pro začátečníka průser. A až si koupíš nový akumulátor, tak si zároveň přikup ty XT60 a nechej si je přiletovat potom i na tu starou baterku, pokud ještě k něčemu bude. Baterku ale jako začátečník fakt radši nepájej! :wink:
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Milan Nes »

když bys pájel lipo de to ale hlavně bacha ať nespojíš + a -

a to de i kleštěma při ucvakávání kabelu :-d

tak kdyžtak po jednom a ten jeden nejlíp obalit třeba jen papírovou páskou abys kryl vodič dokud nedostaneš trochu cviku
SOVA is YouR CO-pilot

JirkaVejrazka
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od JirkaVejrazka »

Diky vsem, tolik odpovedi jsem v patek odpoledne necekal :)

Zkusim zitra dopoledne koupit baterku se spravnymi konektory a pak pripadne prepajet konektory na baterce, kterou uz mam.
Vity

#14 Příspěvek od Vity »

Ono to s tou baterkou tak hrozný taky není. Hlavně nestřihat oba vodiče najednou, ustřihneš jeden, celej ho zasmršti ať nekouká drát a přitáhni si ho třeba gumičkou k baterce ať se ti tam neplete. Ustřihni druhej, navleč si smršťovačku, připájej ke konektoru (pozor na polaritu) smršťovačkou zakrej spoj. Teď můžeš sundat smšťovačku z prvního vodiče a přiletovat na konektor. Toť vše. Hlavně v klidu nikam nespěchej, pokud chceš mít jistotu tak si vedle sebe postav kýbl s vodou a můžeš do něj baterku hodit, ale já myslím že to takhle zvládne i úplnej amatér.

Edit: Milan byl rychlejší
zdendys
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od zdendys »

Lukash píše:Různých konektorů je mraky........

Trochu hocha matete, všeliakých konektorů je fakt mraky, ale těch co používají na akupacky, a ty co používají zkušení modeláři zas tolik není.
Pokud ano, rád bych viděl takový mrakový seznam, a pokud se dostaneš na číslo 10, budeš frajer.
Myslím, že když budeme brát MPJETy a jejich klony za jeden typ, tak se víc jak tři - čtyři typy nepoužívají...
"Je těžké být debilem, protože konkurence je veliká."
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“