Strata signálu?

RC házedla - kategorie, která má hodně blízko k "opravdovému" sportu.
Zpráva
Autor
robin
Kontaktovat uživatele:

Strata signálu?

#1 Příspěvek od robin »

Vcera ked som lietal s kackom sa mi stala zvlastna vec:

Dal som asi styri hody, vsetko normalne fungovalo, ked pri tom nasledujucom, hned po vyhodeni prestalo ero posluchat. Kedze ma na hod mierne potlacenu vyskovku, lietadlo preslo do strmhlaveho letu (nastastie nie prilis :roll: ) a bachlo sebou o zem. Zazrakom sa nic nestalo. Ked som k nemu pribehol, zistil som, ze vobec nereaguje na vysielac, ani ked ho restartujem (= zapnem a vypnem vysielac). Skusal som aj vypnut a znovu zapnut privod prudu od baterii a vtedy som si vsimol zvlastnu reakciu - serva sa mali tendenciu vychylovat do divnych, akoby krcovitych poloh (vyklapalo sa hore jedno kridelko a smerovka sa vychylovala do strany). Ked som to zopakoval, pokracovalo to v tomto zmysle. Inak serva nereagovali.
Vzhladom na ten ich pohyb teda nepredpokladam, ze doslo k vypadku napajania.
Model som zobral, dal do auta (vypnuty) a ked som prisiel domov (po cca 10 min), tak pri opatovnom zapnuti vysielaca a modelu opat fungovalo vsetko normalne. 8O
Uz sa mi to raz stalo - asi pred 3 mesiacmi. Vtedy som prekontroloval kablik, co ide z baterii do prijimaca, lepsie ho ulozil a dufal, ze sa to uz nebude opakovat. Bohuzial...
Pre uplnost: lietam s Fenixom so sklennnou gondolou, primac je Twin 2,4 od MzK a vysielac je Hitec 6.
Tusite, kde by mohol byt problem? Vdaka.
makyk
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od makyk »

Čau Robo,
v jaké kondici jsou baterky? Pokud jsi zkontroloval kabeláž, podívej se ještě do packu baterek.
Marcel
robin
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od robin »

Baterky sú v tej najlepšek kondícii! :D

Ale vážne - ráno som ich dobíjal a mám vyskúšané, že veľmi dobre držia. Ja mám 4 x 350 mAh NiMH - tie biele (Nexcely?).
Dzordzik

#4 Příspěvek od Dzordzik »

Ahoj, dneska se mi při chystání Birda stalo to samé. na vině byly baterky - staré sady Nimhů, s novou sadou eneloopů při stejném osazení ok. Zkus navodit tu samou situaci a podívej se, jestli v okamžiku, kdy ti serva cukají poblikává červená ledka na RX. Pokud ano, je problém v napájení.
JMalik

#5 Příspěvek od JMalik »

Vybité přijímačovky.
Dzordzik

#6 Příspěvek od Dzordzik »

Jinak Twin senzory, třeba vario a tuším i některé Twin RX mají jako jednu z položek telemetrie položku Voltage monitor pod zkratkou UVMonit, mrkni tady: http://lmk-cmelak.ic.cz/blog/wp-content ... cf5302.jpg

Při každém pádu napětí pod nebezpečnou mez se ti číslo zvedne o 1, takže přesně uvidíš v reálném čase jestli jsou opravdu baterky ok jak píšeš, nebo jestli jsou zralé na popelnicovou párty.
coro

#7 Příspěvek od coro »

Twin od MZK nemá telemetriu v samotnom príjmači (napätie)? Mal odpípať keď boli vybité.. Možno je nastavený nejak nízko?
Inak vybité a staré (alebo uvarené teplom) NiMH je veľký rozdiel. Mnohé nabíjače vedia zobraziť odpor sady, alebo sa dá zmerať ako poklesne napätie pri zaťažení prúdom, napríklad aspoň pripojením žiarovky (20W halogénka= vyše 1A pri 5V, zmerať prúd zvlášť a pokles vydeliť).
Dzordzik

#8 Příspěvek od Dzordzik »

Samozřejmě že mají. Ale sám vím, že pokud je sada ko, tak může mít napětí vysoké, ale při pohybu serv může na velmi krátkou dobu padat napětí na zlomek vteřiny nebezpečně nízko. proto je dobré sledovat napětí nejenom na displeji ve V, ale sledovat monitor pádů napětí, jak jsem psal výše.
coro

#9 Příspěvek od coro »

To som zažil s iným systémom a s BEC. http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... ic&t=18505
Napätie krásne stabilizované.. ale obmedzenie prúdu to v momente rozbehu DVOCH serv ktoré boli na "Y" kábli nechalo padnúť na nejaké 2V - ale len na taký moment že sa nič čím by som vedel merať napätie, ani nepohlo. Poklesom prúdu pod 1A sa napätie okamžite vrátilo na 5,0V a držalo...... Jedno servo pritom žralo pod 700mA aj v špičke a za normálneho stavu sa odber neprekrýval..

Preto som písal, že nemusí ísť o VYBITÉ baterky, ale o VYMÄKNUTÉ (prípadne len neadekvátne použitým servám).
Často ale býva problém len tenký káblik od baterky k príjmaču.

Štvalo ma že to nemám ako merať, a aj napríklad ma vytočilo ako oficiál zástupcovia SpektrumRC stále tvrdili, že blikajúca led ich príjmačov znamená jedine pokles napätia, (pričom to nie je pravda a bliká rovnako aj ak sa príjmač resetne na chybu firmwaru alebo čo to tam pokašlali, niekto to aj natočil na video... ).
Tak som zbastlil takúto ledku na kábliku - zhasne pri akokoľvek krátkom poklese (teda dosť krátkom na to aby zareagoval optoprevodník):
http://www.topgun.sk/php/index.php?PAGE_NEWS=515
Nehovorím že s tým treba maniacky lietať, ak to niekomu nepadá, ale na overenie že to nie je "sprasená inštalácia" to je podľa mňa ideálne - samozrejme, len pre tých čo nemajú osciloskop.
Obrázek

Inak ak sa nedá nijak inak, tak momentálny pokles zachráni kondenzátor v príjmači. Ale to by som daril použiť len "pre istotu" ako doplnok k plne funkčnému zdroju, lebo popisovaná "epilepsia" serv znamená že zdroj je príliš nedostatočný a to nezachráni nič.
Dzordzik

#10 Příspěvek od Dzordzik »

Přesně tak. Kvůli diagnostice takovýchto případů, plus jako varování před vybíjejícími se akku za letu jsme do Twinu dali to počítání výpadků, dá se na to dá alarm, zaregistruje to i krátké poklesy při rozběhu více serv atd, na což standardní ukazatel napětí nezareaguje. proto vždycky před letem zahýb se všema servama, odhalí to i pokus odstartovat s vybitýma baterkama. Občas se někomu stane, že místo aby před startem nabil, tak vybije, většinou je to hned ten řádek vedle nebo pod v nabíječce ...
m2
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od m2 »

Dzordzik píše:Přesně tak. Kvůli diagnostice takovýchto případů, plus jako varování před vybíjejícími se akku za letu jsme do Twinu dali to počítání výpadků...

to zvláda časy v nanosekundách?

pre informáciu, 22A špička serva TGY-390DMH trvá 50ns.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
Dzordzik

#12 Příspěvek od Dzordzik »

Ahoj, nemám úplně přesnou informaci, jakou vzorkovací frekvenci to používá, takže nebudu mlžit. Pokud to chceš vědět přesně, dás se to zjistit. Každopádně to zachytí i takové špičky, které ani RX k pádu nepošlou a na servech se nijak neprojeví. Poznal jsem tak na házedle, že je nejvyšší čas sednout, i když se to zatím ani na rychlosti serv ani na napětí packu neprojevilo. Doma jsem zjistil, že rx pack v házedle byl těsně před vybitím. Jednou se mi to už stalo. Dobré dobré a půl metrů nad zemí jsem už nepodrovnal. To jsem ještě neměl Twina. Každopádně mě nic nevarovalo až do poslední chvíle.
m2
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od m2 »

Dzordzik píše:Pokud to chceš vědět přesně, dás se to zjistit. Každopádně to zachytí i takové špičky, které ani RX k pádu nepošlou a na servech se nijak neprojeví.

Nepotrbejumem to vedieť detailne. Ide len o to pochopiť, že čo ten-ktorý systém indikácie dokáže a z toho sa potom odvíja možnosť ako-tak predvídať, že čo mám v inštalácii ošetrené a na čo si mám dať pozor resp. overiť inak.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
Dzordzik

#14 Příspěvek od Dzordzik »

Jj, máš pravdu. nejlepší je samozřejmě kvalitní osciloskop, ale kdo ho má, že. Většina běžných modelářů ne, proto jsme tam implementovali aspoň takovýto nástroj, na který si navíc můžeš dát alarm. Nic moc lepšího se asi udělat nedá. Ostatní řeší osciloskop.
coro

#15 Příspěvek od coro »

Neviem o tom nič ako to je urobené ani neviem ako dlho musí trvať log 0 na pine nejakého atmelu prepnutého na digitál (!), ale je to určite neporovnateľne kratšie než je vzorkovacia frekvancia jeho analogového prevodníku. Vie zavolať prerušenie..
Takže ak chceš len počítať výpadky, je to úplne iné (jednoduchšie, lepšie povedané "funkčnejšie") ako keby si chcel merať a vedieť ako presne boli hlboké. Samozrejme, ráta sa s tým že procík ten pokles prežije na nejakom kondenzátore. Alebo žeby sa normálne resetol cez BOD a zapísal si to po nabehnuté zo stavového registra (tam to je ako bit) akože +1 poklesov?
To je jedno - len je škoda že to nemajú všetci
Odpovědět

Zpět na „F3K/HLG/DLG“