S lítostí musím konstatovat že žijeme v České republice kde funguje Rakousko-Uherský model státní správy :
úředník má neomezenou pravomoc úředník má naprosto nulovou odpovědnost
copak nikde není řečeno za jakou dlouhou dobu musí být balík proclen ? už ho tam mám 5 týdnů. jedno plastové 50mm dmychadlo které i s poštovným stálo 16USD !
bohužel stížnosti nemají smysl protože úředník úředníka nepotopí, schovávají se za "nařízení, směrnice, objektivní příčiny atd ... " prostě miliony keců aby nemusel nikdo nést odpovědnost. Přitom zákon byl znám již minimálně rok a čtvrt, denní množství balíků je určitě také statisticky dohledatelné.
Jen ten neuvěřitelný bordel na poště - počínaje tím že si zaplatím roznos letáků které najdu ještě svázané ležet v kaluži u kontejnerů za poštou - reklamace neuznána !!! po aroganci pošťačky která mi nechá lísteček o nezastižení ač jsem byl doma - přece se s tím nebude tahat, nedejbože po tom když mi přišel balík jak sežvejkanej od slona s otiskem bot ze všech stran po úžasnou ochotu když nevím jak vyplnit nějakou složenku ... prostě Pošta je spolek kde musí být nějaké opravdu velmi zvláštní personální výběrové řízení ... A celníci ? ti jsou taky dobří, neví taky nic
Jakým způsobem třeba potom stát kompenzuje ztráty při obchodním dovozu kdy se zboží stane při dnešním tempu inovací "morálně zastaralé" než projde celnicí, případně prodejné jen s ukrutnou ztrátou ?
dovolím si jednu poznámku tak nějak od srdce "nakopat jim všem prdele"
FrSky Horus X12S+Tandem X20, ACES combat a kdejaké jiné poletuchy. www.Smart3D.cz
SuperMUF píše:copak nikde není řečeno za jakou dlouhou dobu musí být balík proclen ?
Problém je v tom, že zásilka podle celního zákona nesmí být doručena adresátovi pokud není proclena přičemž však musí být dodrženy pravidla proclení, které jsou velmi rozmanité v závislosti na různých faktorech ve vztahu k té které zásilce. Celní zákon dobu proclení vůbec nestanoví jelikož se tato doba nedá předem stanovit. Celní kodex, který je platný i na území ČR tj. Nařízení rady (EHS) č. 2913/92 v článku 49 odstavec 1 sice stanoví, že u zboží přepravovaného jinak než po moři, na které bylo podáno souhrnné celní prohlášení, musí být formality k přidělení celně schváleného určení splněny ve lhůtě 20 dnů ode dne, kdy bylo podáno souhrnné prohlášení. Nicméně hned v následujícím odstavci 2 je tato lhůta zdegradována dalším ustanovením, které specifikuje, že pokud to okolnosti odůvodňují, mohou celní orgány stanovit kratší lhůtu nebo prodloužit lhůty stanovené v odstavci 1. Prodloužení lhůt však nesmí přesáhnout skutečnou potřebu odůvodněnou okolnostmi. No a "odůvodněné okolnosti" se najdou skoro vždy.
SuperMUF píše:Jakým způsobem třeba potom stát kompenzuje ztráty při obchodním dovozu kdy se zboží stane při dnešním tempu inovací "morálně zastaralé" než projde celnicí, případně prodejné jen s ukrutnou ztrátou ?
Žádným viz citace z celního zákona.
Díl třetí Odpovědnost za škodu
§ 84 Celní úřad neodpovídá za škodu, ke které došlo zdržením dopravního prostředku v důsledku předložení zboží celnímu úřadu a provádění řízení s tím souvisejícími; ustanovení zvláštního zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou nezákonným rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem tím nejsou dotčena.
Jednoduše řečeno veškeré obstrukce spojené s celním odbavováním mají být chápány jako pobídka státu k tomu nakupovat pouze v bezcelní zóně v daném případě v rámci EU a stát si tímto osobuje uplatnění obrazně řečeno "práva útrpného".
Tím se nesnažím nic omlouvat, ale pouze osvětluji jak to v reálu je.
Jsou země jako třeba již dříve zmíněné Německo kde se snaží uplatňování onoho pomyslného "práva útrpného" pokud možno co nejvíce minimalizovat viz např. možnost osobního vyřízení celního odbavení na mnoha lokálních celních úřadech po celém Německu bez velkých zdržení a bez zbytečných poplatků.
Naproti tomu jsou země jako je třeba ČR kde je tomu přesně naopak tj. kde se snaží spíše o maximalizaci uplatňování onoho pomyslného "práva útrpného". I když jsme součástí EU tak jsou stále obrovské rozdíly v přístupech jednotlivých zemí což jsem naznačil nemožností srovnávání viz tento odkaz na moji dřívější reakci v tomto tématu. Snad jednou v daleké budoucnosti se pravnuci prapravnuků v ČR dožijí toho, že se to zlepší a nebo taky ne.
Západní bratia, nehnevajte sa, že vám sem skáčem do diskusie s trošku offtopicom, tak nejako zbežne som si to prešiel a ak tomu dobre rozumiem, keď vám teraz príde zásielka zo zahraničia, tak:
1) pošta ju presmeruje na colnicu
2) zásielka na pošte ostane trčať minimálne 30 dní
2) ak sa colník zle vyspal, povie, že sa mu dačo nezdá a vás to stojí 96kč. Ak je treba dokonca vymerať clo, tak dokonca 180Kč.
3) colnica vyrúbi clo či DPH a pošta vám to všetko láskavo dovolí zaplatiť poštovou poukážkou za ďalších 22Kč
Doteraz som si vždy vážil a trochu so závisťou pozeral na Čechov, lebo myslením a legislatívou ste boli vždy tak 3-4 roky pred SR, ale toto celé mi nejako odmieta mozog akceptovať. Proste za (prepytujem) hovno musíte platiť 96kč, lebo sa colníkovi dačo nepáči? A ak platíte clo, tak automaticky (okrem nekonečného čakania) vás to stojí o 202Kč navyše za nič (keďže clo+dph platíte do štátnej kasy tak či tak a poštovné platil odosielateľ)?
Kedy bola posledne v Prahe defenestrácia? 23 mája 1618? Možno by nebolo zlé pri 393. výročí túto tradíciu obnoviť. Odkedy som počul o tejto novinke Českej Pošty, už mi nepripadajú tendre a tunely v našej krajine až také tragické...
Jameson píše:Doteraz som si vždy vážil a trochu so závisťou pozeral na Čechov, lebo myslením a legislatívou ste boli vždy tak 3-4 roky pred SR, ale toto celé mi nejako odmieta mozog akceptovať.
Ber to prostě tak, že Horné Uhry tento sofistikovaný postup zachvátí za 3-4 roky
Jameson píše:Západní bratia, nehnevajte sa, že vám sem skáčem do diskusie s trošku offtopicom, tak nejako zbežne som si to prešiel a ak tomu dobre rozumiem, keď vám teraz príde zásielka zo zahraničia, tak:
1) pošta ju presmeruje na colnicu 2) zásielka na pošte ostane trčať minimálne 30 dní 2) ak sa colník zle vyspal, povie, že sa mu dačo nezdá a vás to stojí 96kč. Ak je treba dokonca vymerať clo, tak dokonca 180Kč. 3) colnica vyrúbi clo či DPH a pošta vám to všetko láskavo dovolí zaplatiť poštovou poukážkou za ďalších 22Kč
Doteraz som si vždy vážil a trochu so závisťou pozeral na Čechov, lebo myslením a legislatívou ste boli vždy tak 3-4 roky pred SR, ale toto celé mi nejako odmieta mozog akceptovať. Proste za (prepytujem) hovno musíte platiť 96kč, lebo sa colníkovi dačo nepáči? A ak platíte clo, tak automaticky (okrem nekonečného čakania) vás to stojí o 202Kč navyše za nič (keďže clo+dph platíte do štátnej kasy tak či tak a poštovné platil odosielateľ)?
Kedy bola posledne v Prahe defenestrácia? 23 mája 1618? Možno by nebolo zlé pri 393. výročí túto tradíciu obnoviť. Odkedy som počul o tejto novinke Českej Pošty, už mi nepripadajú tendre a tunely v našej krajine až také tragické...
V podstatě je to tak až na to 1) pošta ju presmeruje na colnicu. ČP to přesměrovávala na celnici v minulosti a v minulosti pracovníci celnice dělali celní odbavení ve vlastní režii tedy v režii státu, ale v současnosti tomu tak již není a ČP nic nepřesměrovává a sama je celním deklarantem tedy tím kdo pouze předkládá zásilky k celnímu řízení celním úředníkům, kteří k tomuto účelu v daném případě osobně docházejí aktuálně dvakrát týdně přímo na předmětné pracoviště ČP Praha 120.
V případech kdy zásilka celním úředníkem není propuštěna do volného oběhu z důvodu vyžádání doplňujících informací ČP zásilku odkládá do dočasného skladu, který je ovšem spravován na náklady ČP a celní správa nad ním vykonává pouze celní dohled. ČP pak kontaktuje adresáta a žádá od něj doplňující doklady, které poté opět předkládá při následném pokusu o provedení celního odbavení celnímu úředníkovi a pokud je celní úředník konečně spokojen je následně zásilka odbavena.
Je zde třeba oddělit dvě základní záležitosti.
1. Jednak celní postupy vycházející z celního zákona platného v ČR, které nijak neřeší poplatky na straně dopravců, ale mohou způsobovat zdržení při celním odbavování. Stát ovšem jak zde již bylo citováno dříve z celního zákona ČR náklady způsobené v důsledku těchto zdržení a celních postupů nehradí.
2. Pak jsou zde různé poplatky, které jsou účtovány různými dopravci za různé činnosti spojené s celním odbavováním. Je pak na konkrétním dopravci jak a komu a zda vůbec určité náklady naúčtuje.
Dopravce má v podstatě tři možnosti.
Pokud se jedná o náklady, kterou se vztahují na každou zásilku může je naúčtovat už do ceny dopravy hrazené odesílatelem.
Pokud se však jedná o náklady, které nelze předjímat v době podání tj. např. již zmiňované namátkové kontroly pak je může účtovat adresátovi
Nebo příslušné náklady uhradí ze svého zisku tj. nebude je účtovat nikomu.
ČP se ohrazuje, že jí v důsledku aplikace byť zákonných celních postupů a s tím spojených namátkových kontrol vznikají nezanedbatelné náklady i při odbavování zásilek u nichž sice není stanoveno DPH ani CLO, ale které jsou zdrženy požadavkem na doplňující informace což je v souladu se zákonem. Stát ovšem jak zde již bylo citováno dříve z celního zákona ČR tyto náklady nehradí a protože nejsou hrazeny ani z poštovného tak je pošta účtuje adresátovi jelikož je nehodlá hradit ze svého zisku jelikož by ty poplatky defacto hradil stát, protože ČP je státní podnik a protože stát tyto náklady hradit nechce tak je logicky ani ČP nehodlá hradit ze zisku státního podniku a tudíž jsou přenášeny na adresáta.
Pokud by ČP určitou část poplatků zrušila např. již zmiňované poplatky 96 Kč, které se platí v případech kdy je zásilka odložena do dočasného skladu bez ohledu na to zda je následně stanoveno DPH nebo CLO, pak by to muselo být ze zisku státního podniku a tím by je defacto hradil stát což ovšem stát nechce. U těchto poplatků je ten problém, že se předem při podání zásilky nedá určit zda tyto náklady u té či oné zásilky skutečně vzniknou či nikoli a tak je ČP nemůže zahrnout do nákladů placených ze strany odesílatele.
Stručně a jednoduše řečeno, k odstranění těchto poplatků by to chtělo změnu celního zákona ČR v tom smyslu, že by celní správa tj. stát hradil dopravcům včetně ČP náklady prokazatelně vzniklé v důsledku aplikace namátkových kontrol a požadavků na doplňující informace k zásilkám u zásilek u nichž není v rámci celního odbavení stanoveno DPH ani CLO.
Další variantou by mohl být stav kdy by se požadavek na doplňující informace typu faktura tedy výčet zboží s uvedením jejich ceny a potvrzení o platbě sice zcela zrušil tj. nemohlo by k němu ze strany celních úředníků vůbec dojít, ale pokud by zásilka neobsahovala tyto dokumenty a spousta prodejců je do zásilky vůbec nepřikládá, pak by celní úředník stanovil vždy cenu vlastní a z ní by vycházel.
Tak jelikoz to mam na postu 120 asi 500 kroku, tak jsem tam zasel. Mam tam 3 baliky z HK od 4.4. 2011, tedy asi mesic a tyden.
Jeste pred tim nez jsem tam sel, tak jsem volal na cislo 800 177 889 a optal se na zasilky. Pani byla prijemna, pokecali jsme a dozvedel jsem se, ze vsechny baliky opravdu jsou na poste 120.
Vydal jsem se tedy do modre posty na Plzenske. Rovnou jsem sel do tretiho patra. Lidi hodne. Nekteri pokojne a rezignovane ve vedru postavali ve frontach, jini hlasite zdelovali sve nazory vsem ostatnim.
Postavil jsem se do fronty k okenku, ktere se mi zdalo nejvhodnejsi. Prede mnou stal mlady kluk. Zhruba po 20 minutach se tento mladik dostal na radu. Urednici predlozil nejake doklady a pak krcil rameny, ze ji nerozumi. Pochopil jsem, ze je ze Statu a rodice mu posilaji nejake veci. Urednice samozrejme neumela anglicky ani slovo, tak se ptala, zda nekdo muze prekladat. Stal jsem skoro u nich, tak jsem prekladal. Tedy zhruba asi 15 sekund, protoze urednice mu chtela jen rict, ze stoji ve spatne fronte a ze se musi postavit do fronty u okenka v jine mistnosti. Kdyz jsem tuhle vetu prelozil, mladikovi dosly zrejme nervy, protoze zacal hlasite rikat neco jako "Another fucking window, this i the fourth one today, should I jump though or what?" . Otocil jsem se na urednici a optal se, zda to chce prelozit:). Urednice zrejme pochytila nektera slova a aniz by mi odpovedela se postavila a zacla prez prepazku a preze mne kricet na mladika, at se uklidni, nebo na nej zavola policii a at si priste vezme prekladatele, protoze uredni jazyk je Cestina.
No pochopil jsem, ze nema cenu na pani urednici tlacit, tak jsem ji ve vsi slusnosti vysvetlil muj problem. Tedy vim, ze jsou baliky na poste, ale nic jsem jeste nedostal a tak se chci informovat, jak to tedy vlastne je. Pani (uz klidnym hlasem) se mne optala, odkud vim, ze baliky jsou tam. Kdyz jsem ji rekl, ze jsem volal na cislo 800 ..., tak ona odvetila: "Zase ta osmistovka". Nicmene si vzala od mne papir s cislama baliku z HK, ktera natukala do pocitace a rekla: "Tady nic neni". Nechtel jsem se tak lehce vzdat, tak jsem se optal, proc mi pani na telefonu rekla, ze to tam je. Pani urednice mi vysvetlila, ze cislo 800 ... je posty a posta dane baliky nejdrive musi projet rengenem a pak jim da nejake identifikacni cislo a posle na celnici (tedy o jedno patro vis). Na otazku, zda mam sanci tohle nejak urychlit, urednice kroutila jen hlavou. Pak mi sama navrhla, ze mi da formular, kde muzu vyplnit svuj email a celnice mi posle hned mail, jakmile posta postoupi balik jim. Ze vlastne pak usetrim 3 dny, protoze bych jeste cekal na doporuceny dopis s prosbou o dodani informaci, ktery oni posilaji. Nazaver si ode mne vzala jeste telefoni cislo, kdyby se neco zmenilo, tak mi zavolaji.
Uplynul dalsi tyden, zadny mail jsem nedostal, zadny dopis ani nikdo nevolal. Za to prisly domu jine dva baliky (o vetsi hodnote, nez ty 3 zadrzene). Zacinam mit pocit, ze jim ty tri baliky nekam zapadly a mne nezbyva nez ceka, zda se nahodou nekdy neobjevi.
Mně se líbila jedna ta reportáž z vyclívací pošty kde uváděli jako kuriozitu z rentgenu uhynulé želvy v zásilce. To je při jejich rychlosti odbavování opravdu zarážející. Co tam asi ta želva v tom balíku 2 měsíce žrala.
Jediné pozitivum vidim v tom, že se tou né malou dobou pro celní odbavení snad sníží počet kreténů co si nechaj poslat balíkem živou "věc" (pro ně).
Tak se taky pochlubím ....když jste chtěli reálné zkušenosti.
Informace o zásilce CPXXXXXXXXXHK:
Podací číslo zásilky přidělené v České republice: CSXXXXXXXXXVV.
Zásilka podána dne 26.03.2011.
Zásilka dne 02.04.2011 odeslána do České republiky.
Zásilka dne 05.04.2011 převzata vyměňovací poštou 220 00 - pošta Praha 120.
Zásilka dne 05.04.2011 předána k celnímu řízení.
Zásilka dne 06.04.2011 uložena ve skladu vyclívací pošty 220 00 - pošta Praha 120.
Celní řízení dne 12.04.2011 přerušeno. Adresát vyzván k součinnosti.
Zásilka dne 10.05.2011 celně propuštěna do další přepravy.
K zásilce vyhotoven celní výměr - přiložena celní daňová složenka.
Zásilka přepravována k dodací poště.
Zásilka připravována na dodací poště xxxxxxxxxxx k doručení.
Zásilka doručována dne 11.05.2011 poštou xxxxxxxxxxxxx.
Po neúspěšném pokusu o doručení zásilka dne 11.05.2011 uložena na poště xxxxxxxxxxxx.
Zásilka dodána dne 12.05.2011 poštou xxxxxxxxxx.
Dobrá, kdesi se to flákalo na celnici, chápu nejsem sám. Mají toho "chudáci" hodně.
Jenže jsem vypozoroval pár zajímavých věcí.
ad 1) zásilka nebyla podána dne 26.3. ale již 23.3.2011
Ostatní zatím souhlasí, až ....do 6.4.2011
ad 2) poslední stav na sledování zásilek je ze dne 6.4.2011. Nic se neděje až do 16.4.2011, kdy se na sledování zpětně objeví údaj, že adresát byl vyzván k součinnosti. S datumen 12.4.2011
Dne 18.4.2011 dorazil dopis, abych blablabla doložil a navíc jim poslal plnou moc. 19.4.2011 jsem jim poslal PM, a doklady z PayPal a fakturu plus prohlášení. 19.4.2011 ve 23:09 přichází automatická odpověď.
A stále se nic neděje. Až ...
ad 3) Dal jsemm na email doručenku a high prioritu. V pá 22.4.2011 6:59 přichází email:
Toto je doručenka e-mailu, jehož příjemcem je
sklad.praha120 <sklad>.
Poznámka: tato doručenka pouze oznamuje, že zpráva byla zobrazena na
počítači příjemce. Nezaručuje však, že příjemce přečetl a srozuměl její
obsah.
A zase ticho po pěšině. Až ...
Dne 10.5.2011 naskočí Zásilka dne 10.05.2011 celně propuštěna do další přepravy.
K zásilce vyhotoven celní výměr - přiložena celní daňová složenka.
Zásilka přepravována k dodací poště.
Pro srovnání:
Objednával jsem baterky do vrtulníku. 5 balíčků, á 1 baterka, tím nejobyčejnějším poštovným. něco málo přes 23 dolarů i s poštovným,
Ze sledování Swiss Post
Sat 30.04.2011 11:29 Mailed Swiss Post SINGAPORE
Sat 30.04.2011 11:29 Arrival at border point of origin country Swiss Post SINGAPORE
Sat 30.04.2011 17:27 Departed transit country Swiss Post SINGAPORE
Sat 30.04.2011 17:28 Departure from border point of origin country Swiss Post SINGAPORE
Thu 05.05.2011 09:41 Mailed 8059 Zürich 59 Ausland
Thu 05.05.2011 18:02 Arrival at border point of origin country CH-8010 Zürich 1
Thu 05.05.2011 18:03 Departure from border point of origin country CH-8010 Zürich 1
Od 5.5.2011 sice po balíčcích ani stopa, ale to je v pořádku. Za nejlevnější poštovný za 5,99 dolaru víc ani chtít nemůžu, jen jsem byl mile překvapen, že se až toho Zürichu dalo sledovat. (to beru jako milej bonus). Co víc si přát.
Všech 6 balíčků dorazilo najednou. !!!
Nastává další veselá vložka - akce pošta. Ve schránce se místo obvyklého lístku nachází papír velikosti A4 vytištěný na tiskárně: Výzva k vyzvenutí poštovních zásilek 1BZ, 5RZ. Nahoře dobírka 0,00 Dopl./Clo: 744,00 K úhradě: 202,, Vrác.ceny:0,00 . Dále adresa a poučení, ústřižek jako souhrný dodací lístek a rozpis platby.
Verjám jak vejr a čtu: 0,00 Kč Dobírka, 564,00 Kč Doplatné - clo, 180,00 Kč doplatné - ostatní, 22,00 Kč cena za sl.
Sečteno a podtrženo: K úhradě: 202,00 Kč
Tak si říkám, buď jsem blbej já nebo maj pošťáci chybu v Matrixu. Poplatky jsou jasný, vypočítaný clo podle kurzu sedí na 20%, tedy je v pořádku, ale proč mají jiný počty nahoře v úvodu a jiný dole a navíc jim nesedí součet co mají ode mne vybrat.
Na poštu přicházím 30 minut před zavírací dobou, mám kliku u jediného otevřeného okénka ani noha (ještě že je tam pošťačka) a podávám jí papír. Ona: Co to je? Já: Já nevím, ale pochopil jsem, že tu mám 6 balíčků. Ona: Aha, ale já tohle vidím poprvně a přivolal vedoucí. Mezitím jí dám informaci, že je to možná proto, že jeden balík je z ciziny a má se platit clo. Ona: Aha, tady čtu , že mi máte dát 202,00Kč. Já: No mám Vám dát asi víc, ještě musíte vybrat to clo. Ona: Ne, já chci jen těch 202 Kč. Přibíhá další pošťačka, mezitím vedoucí odkudsi vyloví několik papírů a začne je studovat se slovy: No voni to udělali strašně narychlo, nic nám k tomu něřekli jen tohle poslali, my jsme to ještě nedělali. Mezitím na mě pošťačka u okénka vymáhá clo ve výši 586,00Kč, že jí to tak ukazuje systém. Když říkám, že clo je jiné dle rozpisu, brání se slovy: no víte to je podle aktuálního kurzu. Já: to není možné. Víte co, vyřídíme ty RZ, tam nic není pak se budeme bavit dál. Bez dalších námitek mi je vydá.
Mezi tím, se za mnou srocuje dav asi 15 čekatelů na poštovní služby a hlasitě vyjadřuje nevoli a většinu si jich odvádí plonková pošťačka ke svému pkénku. Zůstávají jen ti pro balíky.
Opět padne návrh, že zaplatím jen těch 202 Kč. Bráním se že jim tu za to clo nechám, že se nenechám popotahovat za to že jsem obral stát o DPH. Po dalších asi 5 minutách handrkování jak to udělat, zkoumá pošťačka všechny taje počítače a vedoucí lustruje lejstra: Aha, říkají celní složenku project strojem, no jo, ale my tu asi žádnou nemáme. Říkám ať prolustruje balíček, že je třeba přiložena a pochvilce společně najdou složenku na DPH. Rázem se dopočítají vyberte ode mě celkem 766 Kč, dá mi strvrzenku a rozpis plateb.
A mách 20 minut slávy u okénka je pryč. Turniketem mi prostrčí balík. Jenže ouha, balík nemá roh a je v něm díra že by tam procpal slona. To prý nic není, to je z auta jak to přepravovali. Ne, já chci balík zkontrolovat, tak ho zase vtáhne turniketem dovniř se slovy jděte si do kanceláře vedoucí.
Dokonce mi půjčila nůžky.
Happy End?
Vše je v pořádku, poděkuji a říkám, že přijdu zas, ona opáčí, že příště už budou vědět. Odcházím a za mnou zamykají poštu.
I pád je druh přistání .... když tak o tom přemýšlím ... ... přistál já jsem někdy vůbec normálně?Můj hangárOptic 6 Sport - 40 MHz/50 kanál, Optic 6 - Assan // 40 MHz/50 kanál
Jen drobotina. Dneska jsem opět volal a hledal balíček. Mladík byl ochoten a tak z něj vypadlo, že podklady které chtěli a já je poslal mailem 27.4. byli zaevidovány 3.5. Tedy jen vytažení z mailu a evidence dokladů trvala týden.