Walkera CB180Z

Vrtulníky do velikosti 450
Odpovědět
Zpráva
Autor
Bora

#76 Příspěvek od Bora »

Snura63 píše:Nezahlíd ste někdo expanzní plán na CB180Z. Zajímalo by mě co je jiné na ocasní části atd. jestli by se vyplatila přestavba z náhradních dílů, nebo nechat 180d na nd a pořídit 180z.

Tady si stáhni Explodet diagram.

http://www.walkera.com/en1/download.jsp
jirakus

#77 Příspěvek od jirakus »

Už mě taky nic nenapadá. Snad ti to opraví a nebude to za moc.
T-REX450, Themik, EXCEL ,SU 31,Beagle, Acro MK2, Phoenix ,Tucano, Partenavia Olympik, Spitfire
MarthiR

#78 Příspěvek od MarthiR »

Děkuji, počkám až se ozve na email a na to jak se domluvíme, každopádně dneska celý den sedím nad helinou a úplně zbytečně.

Můžu říct že bych dokázal poskládat celou helinu od základu protože jediné co sem neměl rozdělané je serva ,přijmač a regurátor :-D
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
jirakus

#79 Příspěvek od jirakus »

To tě obdivuji,přesto že jsem technický tip,nedovedu si představit měnit třeba malé ozubené převody zadního rotoru :D
T-REX450, Themik, EXCEL ,SU 31,Beagle, Acro MK2, Phoenix ,Tucano, Partenavia Olympik, Spitfire
MarthiR

#80 Příspěvek od MarthiR »

Na tom nic není, včera mě to nedalo a vymenil sem komplet osubení na kardanu včetně ložisek , to jedno ložisko v trubce kardanu sem neměnil, nevím jak se na nej dostat a ani náhon kardanu mi nešel vyndat, jinak ocas je úplně snadný, povolíš 6 šroubku a máš celý zadek ocasu venku :-)

Po výmeně sem to zkoušel dneska a už je to stabilnejší při 45% plynu, pak se helina sune do leva atesně před odlepením od země začne zase rotace, vypl sem gyro, stáhl poták na min na zadek a stejně k rotaci dohází. Už opravdu netuším čím to může být
jirakus

#81 Příspěvek od jirakus »

Ted mě napadlo,nemáš servo k ocasu posunuté na ocasní tyčce? Tam by stačilo 2mm jinak a už to může pěkně zlobit. U mého je obruba blíže k trupu tak 2mm od něj,mrkni na to.
MarthiR

#82 Příspěvek od MarthiR »

Ano tohle může být také příčina mám ho asi 5 milimetru od trupu a ano posouval sem stím, mrknu na to ale potřebuji od tebe tohle, když pomalu ručně budeš točit motorem reaguje ti hned ocas? U mě ne když to zkoušim jemně neco jako vůle tak tam je mala vůle mezi pohonem v trupu a pohonem ocasu , přičemž sem všechno měnil za nové, na tohle sem už přišel včera proto sem to měnil ale jak se zda tak zbytečně, teď mám pifku na náhon ocasu jestli není pochroumaný.

Tohle sem našel v zahraničí kde má nekdo stejný problém ale na Ufly (je to totéž jako naše 180) a odpověď byla tahle:

Jediné, co mě napadá je, že jen vypadá, jako by ocas listy jsou v synchronizaci s hlavním ostří.

Říkáte, že oni se točí a pohybují správně s kormidlem tyč, ale heli je otáčení s točivým momentem hlavních rotorů 'řídit. To může být způsobeno sníženou spotřebou na ocasní rotor.

Zkontrolujte, zda je disk správně nastaven (viz manuál). Pokusíte-li se obrátit na ocasu jemně rukou, měli byste mít pozitivní odpor při držení hlavního ostří. Mělo by být žádné známky prokluzu. Pokud je disk správně nastaven, pak zkontrolovat disk kola. Jedno zařízení (ne-li dva), je někde uklouznutí na jeho hřídeli.

Když se mrkneš sem na obrázek tak to má cca taky tech 5 mm.

Ještě jeden dotaz na listech je vyraženo B1 a B2 máš to stejně nebo jinak? co se stane když dám B2 a B2
MarthiR

#83 Příspěvek od MarthiR »

Děkuji moc za rady jirakus Hodně si mě pomohl a sem rád že to tu spolu táhnem a můžu prohlásit že konečně od pátku co sem měl asi 5x rozdělanou kompletně helinu v nedeli ve 20:47hod.. lííítttááám :-D Juchuuuu

Byl to boj a už sem to vzdával (měl sem chuť stím pořádně prásknout o zem) nakonec se to povedlo a ani nemůžu napsat co bylo příčina protože to nevím ale co vím je že sem nakonec kompletně rozebral celí zadek rotoru , podařilo sem mi vytáhnout kardan i z ložiskem (ložisko nejde vyměnit protože před a za ložiskem sou v kardanu rýhy asi po kleštích aby se ložisko nikam nesunulo) Vyměnil sem 2 ložiska co sou na ose a zase sem to zešrouboval dohromady ( pozor na dotahování u unašeče zadního rotoru 2 šroubky sem dotahováním přerval a utrhl hlavičky , naštestí zavit zustal venku takže to šlo ) Po složení sem helinu dal na zem a ejhle něco se stalo a mám obracene ovládáni zadního rotoru (nevadí zkusil sem to i tak) Když sem zjistil že rotace není, hned sem šel pro kříž abych to vyskoušel.
Na závěr sem dám krátké video letu takže si můžu pogratulovat za perfektně odvedenou práci
Tady je náhled na kardan atd.
Záznam krátkého letu po opravě
jirakus

#84 Příspěvek od jirakus »

Tak to je skvělé že zase lítáš. Ten opačný chod rotoru-buď jsi přehodil kable na servu,nebo na vysílači přehodit revers,a je to. Jo,na listech hlavního rotoru mám na obou BI.
Ať se daří. Já ted čekám na ozub.kolo-očesal jsem ho.
MarthiR

#85 Příspěvek od MarthiR »

Jak se ti to povedlo?

ALEV mám na REV ... AILE mám na NOR ... THRO mám na NOR ... RUDD mám na REV ... AUX (to je jasne) OFF ... a BUZZ mám na ON

U toho BUZZ nevím co to je, nevíš? na helině mám vše tak jak má být
jirakus

#86 Příspěvek od jirakus »

Buzz je zapnutá zvuková signalizace,to pípání,nic víc. Vysílačku mám nastavenou stejně,takže jsi musel určitě otočit konektory na servu,tak to přepni na vysílaččce Rudd na Nor,tím to vlastně otočíš,a nebo otoč ten konektor na servu. No a ozub.kolo jsem ometl při pádu,jak se setrvačností točil rotor,odnesly to 3 zuby.
MarthiR

#87 Příspěvek od MarthiR »

Tak naštěstí že to odneslo jen pár zubu, můj pád byl ze 7 metrů , rotor se ještě točil ale už moc ne, jak sem psal víš: Možná sem kupoval věci navíc ale když už tak už :-) Házela mě hlava, bál sem se že i hřídel bude házet, samodřejmě sou potřeba ložiska protože při pádu sem zlomil kříž,jeden list a ohl vahadlo, z Uchycení vahadla mě odlítl kus závitu i z ložiskem a šroubkem (to sem už nenašel) a jeden zub na hl. ozubeném kole na hlavě sou držáky listů a jelikož výrobce použil lepidlo, nešlo to povolit.
Takže to sečtu

Hlava,Držáky listů,Vahadlo,Hřídel,Ozubené kolo a Rám (jedna pacička se ulomila), Ložiska a Šroubky

Co sem bral navíc bylo : Listy, Kabina, náhradní díly na kardán a set lepidel, vazeliny a oleje na modely.

= se rovná i z dopravou ze slovenska 2081 Kč

Takže mě helina stála už 5580Kč

Teď si budu už dávat pozor na takové akce ve větru :-D

Ale co plánuji tak bych chtěl tenhle kousek
Obrázek
STORM 450 Carbon Fiber a už je to do mirného větru
víc informaci klik

EDIT : 20:40 Teď sem přišel z venku a 2 baterky sem dal, úplně bezvětří a super polítaníčko (zatím ocasem k sobě)
MarthiR

#88 Příspěvek od MarthiR »

Tyjo, tohle vypada opravdu dobře ale ta cena :-(

Obrázek
Hybridní Head Kit Převést CB180D, CB180Q, CB180Z & V200D01 létat venku ve větru až 7m/s

Hybridní sada obsahuje (montáž vyžadováno)
HM-V200D01-Z-15 Swahsplate-Metal Gold
HM-V200D01-Z-08 Hlavní rám
HM-V200D01-Z-09 Upevňovací set (držák serva)
HM-UFLY-Z-01 Rotor sada hlavy
HM-UFLY-Z-02 Hlavní čepel držitelé
HM-UFLY-Z-04 Průvodce prsten
HM-UFLY-Z-07 sada Vazba
HM-UFLY-Z-17 Flybar
HM-UFLY-Z-18 Flybar pádlo
Hřídel-CUSTOM Hybrid Stay-True Hlavní hřídel (Tento hlavní hřídel je jiný než CB180Z Stay-True hlavní hřídele)
EXTENDED serv
MONTÁŽ

Ceník ZDE

Celkem hodně zajímavé a uvažuji o tom ale cena těch dílu je vysoka :-(
Přikládám záznam z youtube
corona

#89 Příspěvek od corona »

7 m/s = cca 27 km/h.
Let bude vypadat asi tak - start proti větru a s cyklikou nadoraz boj s pomalým sunutím od sebe, poté se stroj zatraceně rychle vrátí zpátky, takže pozor na úraz.
Zázraky neexistujou, 280 g vzletová hmotnost je takový vítr málo.
MarthiR

#90 Příspěvek od MarthiR »

corona píše:7 m/s = cca 27 km/h.
Let bude vypadat asi tak - start proti větru a s cyklikou nadoraz boj s pomalým sunutím od sebe, poté se stroj zatraceně rychle vrátí zpátky, takže pozor na úraz.
Zázraky neexistujou, 280 g vzletová hmotnost je takový vítr málo.

Autor možná trochu přidal :-D , ale ja bych to tipoval na 3-4 max. Na druhou stránku kit je v celku drahý, jak na případné nah. díly

To co sem přelouskal ze stránek kde tenhle kit montují píšou o váze 395g a helina je delší na ocasu o 7 cm
Také tam píšou o tom že CBček 180Z je na trhu celkem 4 kousky a každý je jiny, a ne na všechny jde kit.
Odpovědět

Zpět na „Heli - do 450“