Prosím o radu

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
ales01

Prosím o radu

#1 Příspěvek od ales01 »

Zdravím všechny letce a prosím o radu.Jako začátečník jsem si koupil P51 Mustang z epp a do něj následující komponenty pohonu.

motor :AXI 2808/20
regulátor:JETI ADVANCE 30 PLUS
baterie :RC SYSTEM 2250 mAh 7,4V 16C/36 A 2S1P HP
vrtule :APC Elektro 9x6

S touto konfigurací jsem éro zalítal (se všemi problémy začátečníku) a létalo velmi dobře.Na výše uvedenou konfiguraci jsem vydržel poletovat cca.10 minut.
Jelikož mi již začalo být málo 10 minut ve vzuchu a pak dobíjet, koupil jsem si další baterku Shark Power 1800 11,1V 20C/36A 3S1P PQ.

Letadlo na tuto baterii vyrazilo do vzduch jako opravdová stíhačka ale cca po minutě letu (plný plyn použit asi 20s) regulátor vypnul motor.Bohužel při přistání se z oblasti regulátoru vyvalil obláček dýmu a po doběhnutí k éru jsem uviděl dílo zkázy.Regulátor by úplně shořelý.
Předpokládal jsem ,že změna baterky s 2s na 3S povede k zvýšení výkounu ale né k zničení regulátoru.Může mi někdo polopatě vysvětlit kde se stala ta osudná chyba?.Děkuji za odpovědi [/b]
Ales
Mustang P-51 od Šat Model (v důchodu)
SU 31 Topmodel (AXI 2808/20)
Wolf SE
FlyerMan

#2 Příspěvek od FlyerMan »

Ja to vidim asi takto. S nejvetsi pravdepodobnosti se jedna o spatne chlazeny regulator, kde na BECu vznikla jiz prilis velka vykonova ztrata diky pouzite baterii 3S. Dnesni horka tomu chlazeni moc nepridaji. Posli to primo do JETI, oni na to mrknout a mam dojem, ze i s cenou opravy budes spokojen.
dusi
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od dusi »

Nezměnil si vrtuli.

Zvýšením napětí správně poroste výkon (součin napětí a proudu) ale i zátež regulátoru. S nárustem napětí narostou otáčky motoru a musíš zmenšit vrtuli.
Ďusi
DepronTeam
Taranis X9D+ (TGY-i6, FC-16),TopmodelCZ Astra, EPP JAK-7, Algol, E-III, B-25
sgames
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od sgames »

tak nejak, mel jsi dat mensi vrtku zrejmne,a chladit ... rozdil mezi 2s a 3s je propastny
Stoupak.cz - Portál pro všechny větroňáře, házedláře a jiné maníky :-D
Abu
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Abu »

FlyerMan píše:Ja to vidim asi takto. S nejvetsi pravdepodobnosti se jedna o spatne chlazeny regulator, kde na BECu vznikla jiz prilis velka vykonova ztrata diky pouzite baterii 3S. Dnesni horka tomu chlazeni moc nepridaji. Posli to primo do JETI, oni na to mrknout a mam dojem, ze i s cenou opravy budes spokojen.

Zeby regl shorel jen diky pretizeni BECu je velmi nepravdepodobne. JETI regly maj BEC resenej integrovanym stabilizatorem, ten driv vypne na tepelnou ochranu. A to by potom prestaly jit serva a prijimac. Vykonova ztrata z 3clanku nemusi byt pro BEC zadny problem, jde o to kolik a jakych serv je pouzito. Bezproblemu provozuji 4 miniserva na 18A Xcontroleru z 3xLipol. Leda ze by v tom Mustangovi bylo tak 6 serv :wink:
Spis bych tipnul na pretizeni vykonove casti, zmena napeti o 50% pri pouziti stejne vrtule muze znamenat velky skok v proudu ! Znamena to a) bud pouzivat jen doporucene a vyrobcem vyzkousene kombinace motor-baterka-vrtule (a Modelmotors je maj na webu uvedeny) nebo nez neco poslu do vzduchu tak 3x merit a 1x rezat :D

Jo a Jeti servis bych vyuzil bez otaleni. Jsou velice vstricni.
ales01

#6 Příspěvek od ales01 »

Děkuji za vysvětlení a otázečka dá se nějak odvodit ,spočítat na jakou vrtuli bych měl přejít.Bude stačit 8x6 na 30A regulátor.
Jenom pro dokreslení v érou jsou 4 serva. 2x křidélka 1x výškova 1x směrovka.
Ales
Mustang P-51 od Šat Model (v důchodu)
SU 31 Topmodel (AXI 2808/20)
Wolf SE
Abu
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Abu »

ales01 píše:Děkuji za vysvětlení a otázečka dá se nějak odvodit ,spočítat na jakou vrtuli bych měl přejít.Bude stačit 8x6 na 30A regulátor.

A co na to vyrobce motoru ??
http://www.modelmotors.cz/cz/index.php? ... &line=GOLD
:wink:
Tomcat

#8 Příspěvek od Tomcat »

Pro tenhle motor s tříčlánkem vrtuli 8x4 to je optimální ....
DAF
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od DAF »

to ales01: Oproti 2S je napětí na 3S větší 1,5x, podobně to je i s proudem, tedy bude zhruba také 1,5x větší. Výkon se počítá U x I a pokud do tohoto vzorce připočítáš ty násobky, tak výkon nebude větší 1,5x, ale 2,25x. Je tedy možné, že motor chtěl víc, než byl regl schopen protlačit. Podobné to bude i se ztrátovým výkonem, který je třeba uchladit a to se asi nepovedlo. V zásadě to samé trochu jinak ti řekli už kluci přede mnou.
mnov

#10 Příspěvek od mnov »

DAF píše:to ales01: Oproti 2S je napětí na 3S větší 1,5x, podobně to je i s proudem, tedy bude zhruba také 1,5x větší. Výkon se počítá U x I a pokud do tohoto vzorce připočítáš ty násobky, tak výkon nebude větší 1,5x, ale 2,25x. Je tedy možné, že motor chtěl víc, než byl regl schopen protlačit. Podobné to bude i se ztrátovým výkonem, který je třeba uchladit a to se asi nepovedlo. V zásadě to samé trochu jinak ti řekli už kluci přede mnou.

Kéž by to byl tak jednoduchý výpočet. Tady se však jedná o indukční zátěž a 3F střídavé U a I.
blacklight

#11 Příspěvek od blacklight »

Mě teď shořel taky regulátor od Jeti , ale pravděpodobně díky tomu že je to shit , regl jsem měl dobře chlazený a letěl jsem na 1/3 plynu na zádech , najednou éro přestalo řídit a byl konec , jak jsem k němu došel tak byl regl ohořelý a letadlo na sračku :x :x :x
Určitě to není přetížením ani BEC ani normálně , jindy jsem létal často na plný kotel , protáčel motor ve visu , i serva dostávaly víc zabrat , tentokrát jsem ale létal pomalu a v klidu a stejně se to stalo.
S Jeti mám poslední dobou velmi špatné zkušenosti , osobně znám 4 lidi kterým regulátor udělal to stejné bez ohledu na to jak letěli ( jestli minimálka , nebo plný kotel).
Stalo se mi to nedávno takže situace se stále řeší , je to již podtuhé co mi regl udělal toto. Podle toho jak se k tomu jeti zachovají uvidím jak bude situace dál pokračovat , třeba to nechám tak a nebo třeba vyjde nějaký zajímavý článek.
Katana 3m ZDZ160 a další 3m v přípravě
FlyerMan

#12 Příspěvek od FlyerMan »

Abu píše:Zeby regl shorel jen diky pretizeni BECu je velmi nepravdepodobne. JETI regly maj BEC resenej integrovanym stabilizatorem, ten driv vypne na tepelnou ochranu. A to by potom prestaly jit serva a prijimac.

To se mi nezda. Pouzita vrtule neni zase az tak za hranicemi pouzitelnosti, protoze dle mereni si tento motor s 9"x6" veme nejakych 26.6A a regl ma jeste rezervu, taktez motor, a pochybuji, ze pri tak extremnim vykonu to tahal porad na full (staticky tah cca 1100g). Kdyz se bude pohybovat na polovine, spise mene, tak regl bude jen mirne hrat. Navic, jak pises, JETI ma linearni stabose, predpokladam 2 razeny paralelne, neni vyloucene, ze tepelna ochrana nezafungovala. Kdyz jsou serva nekvalitni, tak jejich odber je znacny a v celkovem souctu jejich vykonu jiz BEC zatezuji ve spickach znatelne. Jestli s tim kvedla ze strany na stranu, tak se spise priklanim k selhani BECu, nez k PWM na vystupech. Nebo je na vine LowESR kond, ktery je v poslednich seriich nekvalitni, jak nekdo vyse psal.

4 serva (jak pise byly), 3 clanky, spatne chlazeni = cesta ohnem.

Jestli autor vlakna muze, at hodi fotku a bude jasno.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od DAF »

mnov píše:
DAF píše:to ales01: Oproti 2S je napětí na 3S větší 1,5x, podobně to je i s proudem, tedy bude zhruba také 1,5x větší. Výkon se počítá U x I a pokud do tohoto vzorce připočítáš ty násobky, tak výkon nebude větší 1,5x, ale 2,25x. Je tedy možné, že motor chtěl víc, než byl regl schopen protlačit. Podobné to bude i se ztrátovým výkonem, který je třeba uchladit a to se asi nepovedlo. V zásadě to samé trochu jinak ti řekli už kluci přede mnou.

Kéž by to byl tak jednoduchý výpočet. Tady se však jedná o indukční zátěž a 3F střídavé U a I.

Já vím, tak je to hlavně u stejnosměrného. Že to je u 3F složitejší vím taky. Chtěl jsem jen naznačit, že nárůst výkonu není lineární.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Abu »

FlyerMan píše: Pouzita vrtule neni zase az tak za hranicemi pouzitelnosti, protoze dle mereni si tento motor s 9"x6" veme nejakych 26.6A a regl ma jeste rezervu, .......
...... Jestli s tim kvedla ze strany na stranu, tak se spise priklanim k selhani BECu, nez k PWM na vystupech. Nebo je na vine LowESR kond, ktery je v poslednich seriich nekvalitni, jak nekdo vyse psal.
......
Jestli autor vlakna muze, at hodi fotku a bude jasno.

Je pravda ze ty odbery s touhle vrtuli by mel 30A regl prezit s prstem v nose. Ale to ze shorel BEC se mi taky moc nezda - autor pise, ze s letadlem normalne pristal protoze mu prestal jit motor, kdyby shorel BEC, tak by asi neridil a tedy nepristal ale spadl :!:
Ta teorie s LowESR kondem je docela zajimava, pri tropickych teplotach venku bude asi celej regl (i kondik) docela hodne zkousenej. Ale kdyby ten kondik odesel, tak se asi zkratuje a tim padem by zkratnul napajeci baterku, nebo ne??? (kdyz mi kdysi davno odelsel elyt v nf zesilovaci, tak to byla rana jak z dela, cucky litaly vsude a vzal ssebou diody v usmernovaci).
Fotky ohorelych zbytku by mozna napovedely ktera soucastka vlastne lehla popelem....
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
radekc

JETI

#15 Příspěvek od radekc »

<!-- /wushiu656/err.403/redir/rcmania/robot -->
Naposledy upravil(a) radekc dne pát 28.06.2013 14:23, celkem upraveno 3 x.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“