Utržená vrtule -je to normální ?
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Lark píše:Dejfak, to chceš říct, že cpeš do motoru hřídel s desetinovou vůlí![]()
![]()
Tohle bych neporadil ani nepříteli.
Přesně jsem to neměřil bral jsem to posuvkou spíš to bude 3.95mm Nebo něco kolem. Hřídel tam jde bez většího násilí.
Kdoby to tam chtěl opravdu na těsno natlačit musí vzít mikrometr nebo kvalitní digi posuvku vzít nějakou přesně 4mm pak ji nějak stáhnout.
Rvát tam 3mm hřídel nejde.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Re: Utržená vrtule -je to normální ?
Lapin píše:Jako úplný začátečník jsem dnes dokončil Multiplex Mentor, nasadil vrtuli, komplet nastavené výchylky apod, všechno funguje, tak zkouším jestli mi nevibruje vrtule, stoupnul jsem si před ocas a přidávám plyn.
Když to bylo tak ve čtvrtině plynu, tak PRÁSK a vrtule se utrhla a odlítla.
utrhl jsem 5mm hřídel motoru ...
Kamarád má taky Mentora. Při motorové zkoušce mu sice hřídel motoru nepraskla, ale při cca polovině plynu se motorová přepážka dostala do rezonance a celé letadlo se opravdu silně rozkmitalo. Motorová přepážka je u Mentora plastová a do trupu není vlepená, ale drží na několika šroubech, aby se dalo snadno seřídit vyosení. Model je z poddajného Elaporu, ale dávají se do něj výkonné pohony. Pak stačí jen malá nevyváženost motoru, vrtule nebo kuželu a kmity v rezonanci můžou hřídel zlomit.
Až hřídel vyměníš, tak je určitě potřeba pohon dobře vyvážit, aby se to nestalo znovu. Možná budeš muset upravit i motorovou přepážku.
-
were
- Kontaktovat uživatele:
Re: Utržená vrtule -je to normální ?
Lapin píše:Jako úplný začátečník jsem dnes dokončil Multiplex Mentor
Jedna dulezita vec - ta motorova prepazka v Mentorovi je dost napytel - az vymenis hridel a das plny plyn s nejvetsi pravdepodobnosti se ti pri urcitych otackach rozvibruje (prave tenhle problem taky resim), radil bych ti rovnou upravit prepazku, to stelovani vyoseni pomoci sroubku je sice skvele, ale nejen na nastaveni vyoseni ale i na prenos vibraci - mozna, ze se to nekde resilo i tady na Manii
Naposledy upravil(a) were dne pon 09.05.2011 15:23, celkem upraveno 1 x.
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
Jak to nakonec dopadlo, šel jsem do OBI, zakoupil ten správný šroubovák (stál 68,- mrška) a jelikož je to slušná nástrojová ocel, pilkou na železo to upižlat nešlo. Tak zase do OBI a koupil jsem Dremel 4000. Tím už to uřezat šlo
nicméně rozměr o pár setinek přesahoval prumer otvoru v motoru i jeho ložiskách, takže do vrtačky a stáhnout jemným smirkem. Pak už to nasadit šlo. Takže mám komplet Mentora a těším se na zálet.
Jenže mezitím dorazil z HC AXN Floater Jet tak jsem mezitím postavil tohle a šel lítat
Jako správný začátečník jsem dal obráceně vrtuli a syn točil na kameru jak to hážu stále do vysoké trávy dva metry od sebe
Dal jsem ji správně, vyměnil pořadí dvou drátů k motoru a pak už to letělo konečně dopředu. Jednou jsem éro sundal ze stromu ale lítalo dál, po čtyřech kratších letech jsme spokojeně drandili domů
Tož tak.
Jenže mezitím dorazil z HC AXN Floater Jet tak jsem mezitím postavil tohle a šel lítat
AXN Floater jet - stále v provozu, Multiplex Mentor - skvělý nebýt toho ukrutného větru
Dualsky Yak-55 Depron - čeká na stavbu.
Dualsky Yak-55 Depron - čeká na stavbu.
Já vám do toho nechci moc kecat, ale metr hlazenky pr. 4mm stojí v Almiu nebo ve Feroně do 10 kč. Když vemeš nerez, tak to je kolem 50 kč. Jen tak aby se věděla třeba tahle možnost 
Optima II /2,4 GHz..Solius /2,4 GHz.
Šlehač NE SoloPro 328
Šlehač NE SoloPro 328
arda1 píše:Hlazenka i nerez jsou dost "blátiodní" .arda1BOT
Zkoušels? Já jo. a v pohodě funguje. Že ti hřídel uletí je mnohem větší pravděpodobnost u překalený mrdky z číny než u houževnatý nerezovky.
U někoho, kdo s letadlem občas praští a motor má na předku je to lepší něž vykupovat zásoby šroubováků v OBI.
Optima II /2,4 GHz..Solius /2,4 GHz.
Šlehač NE SoloPro 328
Šlehač NE SoloPro 328
Souhlasím a Ardou. Já bych takhle měkkej matroš na hřídelku nepoužil. Radši prasknutí po ráně, než ohnutí po lehkým ťuknutí. Navíc si menšího ohnutí nemusíš všimnout a za chvilku Ti to zlikviduje ložiska. Pokud by potřeboval hřídelku někdo v okolí, tak mu jí radši udělám (zadara) než podporovat takovýhle pastění. Materiál by byl houževnatá nástrojovka kolem 50HRc.