Beta 1400 reklamace

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
bekmen
Kontaktovat uživatele:

Beta 1400 reklamace

#1 Příspěvek od bekmen »

Mám neskutečný zážitek, co si ještě dnes troufnou „prodejci“ v ČR. Koupil jsem si Betu – dodávám, že nejsem začátečník létám něco přes 3 roky. Betu jsem si pořizoval jako nosič kamerky a je to můj 7. model. Sám jsem s ní „učil“ létat 2 nováčky, proto vím, že létá slušně. Koupil jsem verzi bez RX, TX a baterky – čili drak s motorem, regulátorem a servy cca za 2.300,-. Za ty peníze člověk nemůže chtít zázraky – např. neutažený šroub na páce křidélka u serva (nutnost vyndat vlepené servo a dotáhnout šroub) a podobné dodělávky aby to vůbec letělo, v dané cenové relaci nepovažuji za nějakou tragédii, ale úplného začátečníka by to mohlo stát model!!! Při lepení „ocasu“ je třeba trochu podložit levou stranu spoje – při nalepení tak jak to je by byl ocas křivě! Úžasné dovážení modelu z kovových podložek opatlaných lepidlem z tavné pistole (navíc vlepené pouze v levé části trupu) – šlo i když blbě ven a bylo nahrazeno větší a těžší baterkou. Bohužel ne/kvalita elektroniky byla konkrétně v mém modelu brutální. Od Pelikánů údajně odzkoušený regulátor neroztočil motor Bety, ani jiného z mých letadel?!? Možná je regulátor ok, ale mě doma fakt nemaká. Vyřešil jsem to nákupem regulátoru z HC – s ním vše funguje! Asi při 4. letu přestala fungovat výškovka a Beta se bez možnosti řízení poroučela k zemi, proletěla nízkým stromem a skončila pod ním. Škody nijak zásadní: trochu rozlepený čumák, ulomená vrtule, prasklá spojka křídla (ta origoš je stejně k ničemu a plánoval jsem její výměnu), utržené křidélko, jedna větší rána v náběžce křídla – prostě nic co by nešlo opravit, nebo za pár korun dokoupit. Nicméně příčinou havárie byla nefunkční výškovka – a skutečně servo výškovky se ani nehnulo. „Odborně“ vyndat nešlo, protože soudruzi v Číně lepidlem zrovna nešetřili – když jsem ho konečně šroubovákem vyrval i s kusem EPP ven, už na 1. pohled bez rozebrání bylo vidět, že je servo totálně v háji. Plastové tělo serva bylo (patrně teplem) zvlněno a na jedné straně v něm byl i otisk jednotlivých kuliček EPP. To mě nas… tak jsem vzal Betu opět na reklamaci – a výsledek: neoprávněná reklamace!!! Zdůvodnění: model byl mechanicky poškozen (aby ne, ono se zablokovanou výškovkou se bez počkození moc přistát nedá), provedena neodborná demontáž serva a na modelu byly prováděny úpravy (např. demontáž vyvážení modelu)…! Internetový prodejce se mi ještě snažil vsugerovat, že jsem si vše vymyslel a reklamace řešil asi pro ukrácení dlouhé chvíle!!! Jako poslední perličku, dokazující odbornou kvalitu reklamačního pracovníka Pelikánů, pana Mirka Vondráčka – cituji z reklamačního protokolu: „Poškození spojky (křídla) neodpovídá poškození po pádu letadla“ – nevím jaké vyšetřovací metody pan Mirek použil a jestli se náhodou moc nedívá v TV na Kriminálku L.A. či Anděl – ale větší blábol už asi vymyslet nejde!!! Poučení: nekupovat věci u tuzemských „prodejců“ a i přes obstrukce pošty a celníků raději nakupovat v zahraničí…
…a pokud budete stejně neopatrní jako já, a něco si od Pelikánů koupíte – pak si dejte velký pozor, protože jak něco upravíte tak dle Pelikánů ztrácíte na reklamaci nárok – čili už taková výměna kontaktů u regulátoru, výměna prasácké zátěže za těžší baterku, nebo olepení spodku trupu skelnou páskou Vás v očích Pelikánů staví do pozice – na reklamaci zapomeň…a že to s prokazatelně vadným servem nemá nic společného, to není vůbec podstatné!
Beta 1400, Spitfire (Dynam), P - 51 Mustang (SDM), F 18 Blue Angel (Robbe), Minimag (Multiplex), Easy Glider El. (Multiplex), Futaba T6EX 2,4 GHz, Easy Star Set (Multiplex) prodáno
Drobec

#2 Příspěvek od Drobec »

Heh, mám podobný zážitok... V skratke:
Kúpil som si lietadlo v Tatramodeli, ale dovozca je Pelikán a výrobca Black Horse.
Potom čo mi so zalietaním ( 1. spaľovák tak som cel troška help :P ) pomohol jeden skúsený modelár som sa odhodlal polietať si aj sám. V deň záletu prebehli 2 lety a kôli problému s elektrikou (odišlo servo krídelka a nemal som náhradu) som sa v celku spokojný vracal dom. Vzhľadomna to že som lietadlo demontoval, krídla dal do obalu, vybral spojku... no klasika preprava, som si bol istý že ku poškodeniu nedôjde. Ďalší výlet na letisko, model krása do vzduchu, bolo to F3A tak, že si vyskúšam aj dáku srandu... Prišiel kolega modelár a so slovami " na prvého spaľováka ti to lieta" sa mi model začal rútiť dole, pretože sa pravé krídlo zlomilo presne uprostred. Malá výška pomalá reakcia tak sa lietadlo troška pobilo, ale nič hrozné. Vzhľadom na to že nebola šanca môjho zavinenia (pred letom som to nielen ja skontroloval) tak som sa vydal na reklamáciu. Pre dobré vzťahy s predávajúcim v Tatramodeli a svedectvo 5 modelárov, bola odoslaná zpráva dovozcovi o "pravdepodobnej vade výroby". Pelikán sa vyjadril, že by rád videl fotodokumentáciu a keďže ako hrdý otecko som lietadlo mal pofotené aj pred aj po havárii, odoslal som množstvo rôznych záberov ešte v decembri 2010. Na vyjadrenie pred fotkami som čakal približne 26dní. Podľa mňa pridlhá doba na jeden mail s pár slovami, no to som nevedel čo bude potom... Predpokladal som podobnú dobu na vyjdrenie po zaslaní foto, no ani vo februári sa nikto neozýval. Majiteľ tatramodelu na moje vyzvanie poslal mail opätovne so žiadosťou o vyjadrenie ku reklamácii... Po (asi) 4 e-maily v marci sa majiteľ tatramodelu rozhodol ma odskšodniť sám, teda zo svojich zdrojov. Bolo mi ľúto, že malí predajca akým je tatramodel sa dokáže postaviť za svojho zákazníka a vísť mu vústrety aj za cenu vlastnej straty a veľká firma akou je Pelikán nedokáže ani odpovedať na mail (odškodnenie aj v plnej výšky by pre nich bolo nič a ja som chcel len krídla...). Takže pelikán ? Radšej už nie, ďakujem, raz stačilo.
paveld

#3 Příspěvek od paveld »

Co dodat ?
Šlendrián se vyskytne všude.....Ale -
Ale je věcí každého, zač utrácí své peníze.
Pravíš, že létáš tři roky. Možná kdybys měl zkušenosti i ze stavby modelů,
mohl bys něco z předchozích potíží možná eliminovat. Možná také ne.
Já osobně mám s našimi i cizími dodavateli zkušenosti zatím dobré - nekupuji však modely typu Alfa či Beta, atd :wink:
Stavím a létám přes 30 let.
Držím palce, ať máš příště více štěstí. :D
Pajik_CZ

#4 Příspěvek od Pajik_CZ »

no to čumim, já měl pelikána za solidního...
zase jen na zemi...
fakju007

#5 Příspěvek od fakju007 »

tak jsem dopadl z reklamací ok,vyřešilo se to na prodejně,vše k mé spokojenosti,jen jsem rád že jsem to nekupoval přes net,asi by to trvalo déle,beta už létá v poho,dostal jsem jiný vysílač i s přijímačem,jelikož vykazoval ztráty signálu,byt nepatrné,křídla ,které se odpojovala za letu se zafixovali magnetem a náplastí a je vše ok.
Naposledy upravil(a) fakju007 dne pát 20.05.2011 20:57, celkem upraveno 1 x.
BOBIKA
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od BOBIKA »

bekmen: ahoj,je to mazec ale v tvém případě má pravdu prodávající,cízí zásah do předmětu prodaného v době záruky je prostě špatně a je jedno u čeho to je,jestli éro nebo auto,ale na druhou stránku ten mechanik který to posuzoval byl nějaký divný,já vím špatně se pozná co bylo vinou pádu a poruchou serva,chybí malinko jiný přístup k zákazníkovi :wink: ale jak říkám každý to posoudí asi jinak.
no holt se učím,DX8,FASCINATION,Radian,
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Jameson »

Kľudne so mnou nesúhlaste, ale z právneho hľadiska má predávajúci pravdu. Ak by si zobral havarovaný model bez pitvania serva a doniesol ho na reklamáciu, mohol by si uspieť. Náhrada balastu a podobné drobné úpravy nemôže predávajúci považovať za zásadné zmeny a dôvod havárie. Ale už to, že si nefunkčné servo vypreparoval, je v podstate nepovolený zásah... Nemohol takto vedieť, či si jednoducho nepadol na ruky a servo nevymenil alebo neznehodnotil až potom.

Ono, reklamácia havarovaného lietadla je v 99% zbytočná, pokiaľ nejde vyslovene a preukázateľne o konštrukčnú vadu. Aj tú skôr uzná výrobca modelu, ako distribútor... Holt, máme blbý koníček :cry: Mne sa z modelárskeho sortimentu podarilo úspešne vyreklamovať zatiaľ iba jeden skaptý regulátor a jednu roztečenú fľašku so sekundovým lepidlom... Veľmi pozitívne skúsenosti s reklamáciami mám u Pecku - z vlastnej skúsenosti i podľa referencií sú skutočne veľmi ochotní...

PS: kamarát z letiska reklamoval motor v jednej nemenovanej, trošku staršej ako vyššie uvedenej modelárskej predajni v BA. Ak sa nemýlim, ešte stále mu to nevybavili. A ak sa nemýlim znovu, tak je tomu už dačo vyše dvoch rokov...?
Drobec

#8 Příspěvek od Drobec »

Jameson píše:PS: kamarát z letiska reklamoval motor v jednej nemenovanej, trošku staršej ako vyššie uvedenej modelárskej predajni v BA. Ak sa nemýlim, ešte stále mu to nevybavili. A ak sa nemýlim znovu, tak je tomu už dačo vyše dvoch rokov...?

Dva roky ? Uff, že ja som sa sťažoval po "pár" mesiacoch...
No je fakt, že aj ja som položil pár lietadiel, dačo na ruky dačo na iné chyby... Avšak pri reklamácii spomínaného modelu by som, ak sa nemýlim, mal byť v práve. Do modelu som nezasahoval, kamoš čo pomáhal spolu so mnou mi spravil predletovku + moja kontrola a po havárke som to narval "all in" do kufra tak ako to dopadlo. A moja najväčšia výhoda bola v podobe 5 svedkov, modelárov, čo stáli pri mne. Inak by nebola šanca ako vravíš aj ty. Btw to lepidlo... Raz som kúpil prázdnu tubu. Zavretá, dieru som nenašiel, ale celkom som sa na tom pobavil :)
bekmen
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od bekmen »

...když si kupuju novou věc, tak nějak předpokládám, že bude fungovat - předejít havárii se dalo leda vyrubáním serva před letem a jeho prohlídkou, odzkoušením (ale ani to by možná nepomohlo) - čož je dle Pelikána stejně zásah - čili by to na výsledek reklamace asi vliv nemělo. Mě ani tak nejde o neuznání reklamace - to servo pořídím za pár korun, ostatní opravím ale šokuje mě ten přístup - že vůbec neřeší podstatu (evidentně nefunkční servo) - mimochodem vyndal jsem ho, protože po zjištění škod jsem reklamaci nechtěl vůbec řešit - ale když jsem viděl ten polorozteklej šmejd :evil: tak mi trošičku došla trpělivost :lol: ! I "do pr..." se dá poslat elegantně a ne že budu ze zákazníka dělat lháře!!!
Beta 1400, Spitfire (Dynam), P - 51 Mustang (SDM), F 18 Blue Angel (Robbe), Minimag (Multiplex), Easy Glider El. (Multiplex), Futaba T6EX 2,4 GHz, Easy Star Set (Multiplex) prodáno
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Milan Nes »

mno když by byl chytrej tak slušně napíše z důvodu zásahu do předmětu reklamace kupujícím není možné uznat reklamaci ...

tečka ...

a ne že jako blbec napíše že spojka nemohla prdnout při havárii ...
leda by ta spojka byla nařízlá :-d

reklamace sou naprd ... to leda fakt když něco nefunguje a jak si koupil doneseš a zase se nediv je spousta umělců co přepolujou regl a pak ho dou vyměnit atp ...
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
bekmen
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od bekmen »

... :lol: spojka nařízlá nebyla, ale možná by nebylo od věci s ní někoho "chytrého" říznout přes koule :lol: - třeba by se příště zamyslel než něco napíše...
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Milan Nes »

njn jako uplne te chapu ...

jako ja mam zase zkusenost ze od pelikana sem mel ASW jako moje prvni ero ...

muj prvni let skoncil po 5sekundach pozarem ...

kraaaasne mi shorel doslova plamenem regl, jenom sem byl rad ze sem to vytrh z era a hodil pryc ...

krasnej cernej dym :-d
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
clouseau
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od clouseau »

Drobec píše:Heh, mám podobný zážitok... V skratke:
Kúpil som si lietadlo v Tatramodeli, ale dovozca je Pelikán a výrobca Black Horse.
Potom čo mi so zalietaním ( 1. spaľovák tak som cel troška help :P ) pomohol jeden skúsený modelár som sa odhodlal polietať si aj sám. V deň záletu prebehli 2 lety a kôli problému s elektrikou (odišlo servo krídelka a nemal som náhradu) som sa v celku spokojný vracal dom. Vzhľadomna to že som lietadlo demontoval, krídla dal do obalu, vybral spojku... no klasika preprava, som si bol istý že ku poškodeniu nedôjde. Ďalší výlet na letisko, model krása do vzduchu, bolo to F3A tak, že si vyskúšam aj dáku srandu... Prišiel kolega modelár a so slovami " na prvého spaľováka ti to lieta" sa mi model začal rútiť dole, pretože sa pravé krídlo zlomilo presne uprostred. Malá výška pomalá reakcia tak sa lietadlo troška pobilo, ale nič hrozné. Vzhľadom na to že nebola šanca môjho zavinenia (pred letom som to nielen ja skontroloval) tak som sa vydal na reklamáciu. Pre dobré vzťahy s predávajúcim v Tatramodeli a svedectvo 5 modelárov, bola odoslaná zpráva dovozcovi o "pravdepodobnej vade výroby". Pelikán sa vyjadril, že by rád videl fotodokumentáciu a keďže ako hrdý otecko som lietadlo mal pofotené aj pred aj po havárii, odoslal som množstvo rôznych záberov ešte v decembri 2010. Na vyjadrenie pred fotkami som čakal približne 26dní. Podľa mňa pridlhá doba na jeden mail s pár slovami, no to som nevedel čo bude potom... Predpokladal som podobnú dobu na vyjdrenie po zaslaní foto, no ani vo februári sa nikto neozýval. Majiteľ tatramodelu na moje vyzvanie poslal mail opätovne so žiadosťou o vyjadrenie ku reklamácii... Po (asi) 4 e-maily v marci sa majiteľ tatramodelu rozhodol ma odskšodniť sám, teda zo svojich zdrojov. Bolo mi ľúto, že malí predajca akým je tatramodel sa dokáže postaviť za svojho zákazníka a vísť mu vústrety aj za cenu vlastnej straty a veľká firma akou je Pelikán nedokáže ani odpovedať na mail (odškodnenie aj v plnej výšky by pre nich bolo nič a ja som chcel len krídla...). Takže pelikán ? Radšej už nie, ďakujem, raz stačilo.

....levné věci jsou prostě drahé.... :(
Vladislav Plichta
www.clouseau.eu
místopředseda
KLeM ČR
zdekar

#14 Příspěvek od zdekar »

Nejlepší je u českých prodejců koupit maximálně holé letadlo bez elektroniky a dát si do toho pak svoji kvalitní výbavu. Tím "kvalitní" myslím i levnou čínu ala Turnigy apd. Dal jsem nedávno do nového modelu motor Ray a k tomu byl i regulátor Ray 18A (přelepené JETI ECO). Válelo se mi to už moc dlouho v šuplíku. Člověk by si řekl, že když je to původem Jeti, tak to bude kvalita. Ale... rozsah plynu je nějaký divný (nevím jestli lze vůbec nastavit). Další co jde nastavit je přes jumper brzda a typ baterek a to je vše. Na proti tomu Turnigy 18A z číny je programovatelný, spolehlivý a stojí o polovinu míň.
Neříkám, že Jeti je špatné, ale na to kolik stojí by to mělo umět víc. No, jsem poučen a od Ray bych kupoval už jen baterky, které jsou celkem dobré.

Tím nechci rozpoutat debatu o Turnigy apd... Prostě volil bych možnost koupit u nás jen letadlo ve verzi KIT a buď si tam dát spolehlivé komponenty typu AXI apd. nebo levnější součástky z HC. Pokud pak spadnu, je to jen na ruce nebo vlastní chybou při výběru součástek, ale ne tím, že byl člověk podveden a prodejce ala Pelikán mu prodal nějaký šunt.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
bekmen
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od bekmen »

...naprosto souhlasím! Beta je jinak dobré letadlo - čili koupit jen drak (dodávají tuším s motorem) a serva + regl. za pár šupů z HC. Vyjde to levněji a je to rychlejší :lol: - protože když spočtu ty reklamace , tak jsem byl s Betou za 2,5 měsíce lítat 2x. Z HC v tu dobu zásilka šla cca 14 dní a kvalita zboží od Turnigy je o několik tříd výše než "no name Pelikán name"!
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“