Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení
Jen tak surfuju po netu a googluju a našel jsem tohle vlákno..
Často kupuju z Velké Británie hudební CD (pro sebe - po jednom kuse). Ten anglický obchod je vždy odesílá po jednom kuse - jedna malá bublinová obálka/jedno CD, a odesílá je z Guernsey (ostrov mezi VB a Francií který není v EU).
Včera jsem dostal od pošty 27 dopor. dopisů s fotkami, abych se dostavil na Smíchov k proclení. Jsem z Prahy, takže žádný problém zajít tam osobně. Šlo o 27 kusů CD, každé jedno v extra zásilce. Cena jednotlivých CD od 1 do cca 4GBP za kus (bez poštovného které je cca 1GBP za zásilku). Hodnota všech CD i s poštovným dělala 75GBP. Prošel jsem celou papírovou procedurou - celníky to vůbec nezajímalo, nevyměřili mi žádné clo ani DPH. A poslední štace pošta? Chtějí po mě zaplatit 98Kč za každý jeden kus (98x27), což dohromady dělá 2646Kč. Za CD v celkové hodnotě 1296Kč (s poštovným o 27 liber více) po mě naše milá pošta požaduje 2646Kč.
Za CD v ceně 0,99GBP + 0,98GBP poštovné = celkem tedy 1,97GBP - což je cca 55Kč celkem mám poště zaplatit 98Kč, což je skoro 200% navíc než je hodnota CD???
Odmítl jsem zaplatit a budu to řešit dále..
Často kupuju z Velké Británie hudební CD (pro sebe - po jednom kuse). Ten anglický obchod je vždy odesílá po jednom kuse - jedna malá bublinová obálka/jedno CD, a odesílá je z Guernsey (ostrov mezi VB a Francií který není v EU).
Včera jsem dostal od pošty 27 dopor. dopisů s fotkami, abych se dostavil na Smíchov k proclení. Jsem z Prahy, takže žádný problém zajít tam osobně. Šlo o 27 kusů CD, každé jedno v extra zásilce. Cena jednotlivých CD od 1 do cca 4GBP za kus (bez poštovného které je cca 1GBP za zásilku). Hodnota všech CD i s poštovným dělala 75GBP. Prošel jsem celou papírovou procedurou - celníky to vůbec nezajímalo, nevyměřili mi žádné clo ani DPH. A poslední štace pošta? Chtějí po mě zaplatit 98Kč za každý jeden kus (98x27), což dohromady dělá 2646Kč. Za CD v celkové hodnotě 1296Kč (s poštovným o 27 liber více) po mě naše milá pošta požaduje 2646Kč.
Za CD v ceně 0,99GBP + 0,98GBP poštovné = celkem tedy 1,97GBP - což je cca 55Kč celkem mám poště zaplatit 98Kč, což je skoro 200% navíc než je hodnota CD???
Nevíte jestli berou na tom celním úřadě tu fakturu z HC?
Taková ta jak je na ní částka kterou zvolíte...
Nebo chtějí jedině výpis z PayPal
Abych to tam nevytáh a oni neřekli potřebujem výpis z PayPal
a já tam nedal výpis z částkou z PayPal a nebyl za loupežníka
Nebo jít rovnou PayPal výpisem....??..?..
a já tam nedal výpis z částkou z PayPal a nebyl za loupežníka
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Dejfak píše:Nevíte jestli berou na tom celním úřadě tu fakturu z HC?
a já tam nedal výpis z částkou z PayPal a nebyl za loupežníka :wink:
Posledni veta je spravne....
- koulinek
- Kontaktovat uživatele:
aref>
Jo to je přesně co jsem psal o něco výše, dnes se malé balíčky neoplatí riskovat právě kvůli tomu poplatku 96,- může projít bez povšimnutí, ale právě v případě že ho zadrží, jak se stalo tobě se tomu poplatku nevyhneš a jediná cesta jak psal někde Drondys je odmítnutí zásilky a pak ji pošlou na náklady pošty odesílateli.
Dejfak>
Jak radí jyrry, nejsou hloupí a lehko si ceny dohledají, takže ti pak můžou stejně napálit jejich odhadovanou celní hodnotu zásilky, takže rovnou paypal.
Jo to je přesně co jsem psal o něco výše, dnes se malé balíčky neoplatí riskovat právě kvůli tomu poplatku 96,- může projít bez povšimnutí, ale právě v případě že ho zadrží, jak se stalo tobě se tomu poplatku nevyhneš a jediná cesta jak psal někde Drondys je odmítnutí zásilky a pak ji pošlou na náklady pošty odesílateli.
Dejfak>
Jak radí jyrry, nejsou hloupí a lehko si ceny dohledají, takže ti pak můžou stejně napálit jejich odhadovanou celní hodnotu zásilky, takže rovnou paypal.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
koulinek píše:Jak radí jyrry, nejsou hloupí a lehko si ceny dohledají, takže ti pak můžou stejně napálit jejich odhadovanou celní hodnotu zásilky, takže rovnou paypal.
No, pokud to bude za par korun, tak souhlas, ale pokud to bude za 20-30USD, tak jsem je uz odesilateli zaplatil a kdyz se mu to vrati, bude s tim tahanice penize z nich dostat a urcite ne v plne vysi - nejmene si odectou postovne. To tech 96,- radsi s vyslovenim nekolika neprezentovatelnych slov zaplatim.
- koulinek
- Kontaktovat uživatele:
Jasne, balík za 20-30 USD by teoreticky mohl projit (podle kurzu USD se da vměstnan pod 22€), pokad nemaj pochybnosti o cene a nezadrzi ho, ale v teto hladine uz je stovka holt vykoupena nizsi porizovaci cenou nez u nas takze tam se stim pocita.
Dřív sem ale taky klidně objednával balíčky opravdu po pár dolareh, což se dnes vyhýbám a bud to poskládám "do limitu" (ale pocitam ze po zadrzeni +96 ale bez DPH) nebo počítám automaticky s DPH.
Dřív sem ale taky klidně objednával balíčky opravdu po pár dolareh, což se dnes vyhýbám a bud to poskládám "do limitu" (ale pocitam ze po zadrzeni +96 ale bez DPH) nebo počítám automaticky s DPH.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
aref:
Podle mně jediný řešení je ty zásilky nepřebrat a nechat poštu ať to pošle zpátky odesílateli.
S odesílatelem se pak domluv ať to znova pošle v zásilkách po víc kusech CD v jednom balíčku tak, aby cena jedný zásilky byla těsně pod 22EUR. (otázkou taky je, jestli ti na to vystaví novej doklad, protože pokud máš doklady na nějakejch 27 balíčků a pak přijdou třeba jenom 2 balíčky tak nevím co by ti na to celníci/pošta řekli)
Nebo ať ti to pošlou z adresy která je v EU.
Pokud odesílatel ani na jednu možnost nepřistoupí tak to asi nemá jiný řešení než tam přestat objednávat...
Podle mně jediný řešení je ty zásilky nepřebrat a nechat poštu ať to pošle zpátky odesílateli.
S odesílatelem se pak domluv ať to znova pošle v zásilkách po víc kusech CD v jednom balíčku tak, aby cena jedný zásilky byla těsně pod 22EUR. (otázkou taky je, jestli ti na to vystaví novej doklad, protože pokud máš doklady na nějakejch 27 balíčků a pak přijdou třeba jenom 2 balíčky tak nevím co by ti na to celníci/pošta řekli)
Nebo ať ti to pošlou z adresy která je v EU.
Pokud odesílatel ani na jednu možnost nepřistoupí tak to asi nemá jiný řešení než tam přestat objednávat...
flubber píše:Ve schránce jsem měl klasický lístek, že na poště mám balík z ciziny, bylo tam napsané něco o clu a poplatku 22kč. Bohužel jsem si neudělal kopii. Na poště jsem zaplatil 22kč + 180kč + DPH. Pošťačka vytáhla z balíku šek a nějaké 2 A4. Předemnou pak roztrhala šek (zřejmě ten, za který jsem zaplatil těch 22kč) a vydala mi proti podpisu balík. Ty 2 A4 mi ale ukázat nechtěla - prý nemůže. Takže nemám ani žádný doklad o zaplacení DPH. Hezké.
Adresát musí dostat jasně rozepsané to za co platí. Pokud jsi nedostal rozpis toho za co konkrétně jsi platil pak podat podnět ČOI viz tento odkaz nebo ČTU viz tento odkaz a vyžadovat nápravu tj. dodatečné poskytnutí toho rozpisu i potvrzení o provedené platbě. Pokud jsi nepodepisoval plnou moc pro ČP pak pracovníci ČP poručili zákon jelikož v takovém případě nejsou oprávnění vybírat ani poplatek 180 Kč a dokonce ani DPH.
Dejfak píše:Nevíte jestli berou na tom celním úřadě tu fakturu z HC?
a já tam nedal výpis z částkou z PayPal a nebyl za loupežníka![]()
Chtějí tři dokumenty a jejich přesnou specifikaci najdeš viz tento dokaz a tam viz sekce Pokud si od Vás vyžádají dokumenty k zásilce. Tak si to tam podrobně nastuduj a zařiď se podle toho.
aref píše:Jen tak surfuju po netu a googluju a našel jsem tohle vlákno..
Dej vědět jak jsi dopadl tj. zda jsi to nakonec zaplatil nebo zda jsi zásilky odmítl nebo zda to bylo jinak. Zatím jediný způsob jak se vyhnout zaplacení poplatku 96 Kč, pokud už je stanoven, je odmítnutí zásilky a ČP pak zásilku vrací na vlastní náklady zpět aniž bys cokoli platil.
-
strycArtus
- Kontaktovat uživatele:
Drondys píše:jyrry píše:...To tech 96,- radsi s vyslovenim nekolika neprezentovatelnych slov zaplatim.
V případě refa, který má 27 minibalíčků každý v ceně cca 1 až 4 libry a na každý jeden z nich mu ČP vysmahla 96 Kč poplatek to už je docela prodražení nákupu.
Já bych to spíš viděl na typickou českou vlastnost. Evidentně muselo být zjevné, že clo ani DPH z toho nebude vyměřeno, tak ať mu alespoň ta koza chcípne a příjemce se alespoň prohne na poplatku poště. Bohužel proti tomu asi není obrana. Stejné jako když se najde otisk podrážky boty na balíku označeném "Křehké"
aref
Musím říct, že také často objednávám CD z UK, ze stejného obchodu jako ty (Zavvi, Thehut). Objednal jsem jich již velké množství a nikdy jsem nic neplatil. Vše bez cla, dph a ani pošta nic nechce. Jsem překvapen, jakou pálku ti pošta vyměřila, to je celkem hnus 
14.4.2011 zásilka převzatá celnicí.21.4. odeslána žádost o zaslání potřebných dokladů.Obratem jsem to poslal.13.5. přišla zásilka domů.Jedna se o RC vysílač-volantovku.Doložená cena dle PayPal 53.04USD.Z toho poštovné 25,18USD.Je tedy jasné, že se jedná o zásilku v hodnotě menší než 22Eur.S balíkem přišel mimo jiné i doklad z celnice. Celník si určil svoji cenu. Pak vypočítal cosi čemu nerozumím Prosím znalce , může mně to někdo vysvětlit?
Přikládám opis Sdělení o propuštění do volného oběhu.Mám to v pdf, nevím jak to sem dát.
Seznam zboží ke sdělení č . 11CZ . . . . . Strana : 1
Položka č.1 Pol. Cel. Sazebníku: 8543709099
Popis zboží :
Fak.cena : 891 Původ : HK preferencce : 100 Cel. Hodnota : 891
Cla : 0 SPD 0 Vedl.V. 141 DPH: 206,40
-----------------------------------------------------------------------------Položka č. 2 Pol. Cel. Sazebníku: 8543709099
Popis zboží :
Fak.cena : 2104 Původ : HK Preference : 100 Cel. Hodnota : 2104
Cla : 0 SPD: 0 Vedl.V. : 332 DPH 487,20
Celkem poplatky za položku : 487,20
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zboží propuštěno do volného oběhu.
Datum přijetí celního prohlášení : 2011.05.08
Zboží uvedené v připojeném seznamu pod pol : 1 - 2
Celní hodnota celkem : 2995, - Kč
Clo : 0, - Kč
SPD : 0, - Kč
DPH : 693,60 - Kč
Celní dluh celkem : 693,60 - Kč
Způsob platby (kod) : H
Snad je to srozumitelné
Přikládám opis Sdělení o propuštění do volného oběhu.Mám to v pdf, nevím jak to sem dát.
Seznam zboží ke sdělení č . 11CZ . . . . . Strana : 1
Položka č.1 Pol. Cel. Sazebníku: 8543709099
Popis zboží :
Fak.cena : 891 Původ : HK preferencce : 100 Cel. Hodnota : 891
Cla : 0 SPD 0 Vedl.V. 141 DPH: 206,40
-----------------------------------------------------------------------------Položka č. 2 Pol. Cel. Sazebníku: 8543709099
Popis zboží :
Fak.cena : 2104 Původ : HK Preference : 100 Cel. Hodnota : 2104
Cla : 0 SPD: 0 Vedl.V. : 332 DPH 487,20
Celkem poplatky za položku : 487,20
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zboží propuštěno do volného oběhu.
Datum přijetí celního prohlášení : 2011.05.08
Zboží uvedené v připojeném seznamu pod pol : 1 - 2
Celní hodnota celkem : 2995, - Kč
Clo : 0, - Kč
SPD : 0, - Kč
DPH : 693,60 - Kč
Celní dluh celkem : 693,60 - Kč
Způsob platby (kod) : H
Snad je to srozumitelné
Naposledy upravil(a) lukypav dne pát 20.05.2011 20:16, celkem upraveno 3 x.
No myslím že je to dostatečně srozumitelné - vyjebaní celníci si dělají co chtějí - tedy když po měsící laskavě něco udělají ...
naprostá arogance, naprosto jasné nerespektování ceny, pravidel ... a my ? držíme huby a platíme ...
protože kdybychom neplatili, nikdy své zboží neuvidíme ...
nebo ano ? existuje nějaký legislativně správný opravný prostředek proti nesprávně vyměřenému CLU a DPH ?
v právním státě jistě ano, v CZ ne ... on totiž úředník může naprosto cokoliv bez nejmenšího strachu z jakékoliv osobní odpovědnosti ...
tak nějak v poslední týdnu jsem někde na netu četl dost výmluvný článek o tom jak za chyby státních úředníků platí hádejte kdo ? no přece daňový poplatník, a není to málo milionů ročně ...
jestli někdo má pocit že jsem vulgární, musím ho ubezpečit že jsem zakousnutej do desky stolu abych se nesebral a na celnici někomu neurazil palici - balíček s plastovým dmychadlem i s poštovným za nějakých 16USD je v CZ na celnici od 4.4.2011 - to už snad musí být žalovatelné - my máme jako řadoví pěšáci stanoveny na všechno lhůty a postihy za jejich neplnění - stát si ale může beztrestně dělat co chce ... hnus fialovej ...
naprostá arogance, naprosto jasné nerespektování ceny, pravidel ... a my ? držíme huby a platíme ...
protože kdybychom neplatili, nikdy své zboží neuvidíme ...
nebo ano ? existuje nějaký legislativně správný opravný prostředek proti nesprávně vyměřenému CLU a DPH ?
v právním státě jistě ano, v CZ ne ... on totiž úředník může naprosto cokoliv bez nejmenšího strachu z jakékoliv osobní odpovědnosti ...
tak nějak v poslední týdnu jsem někde na netu četl dost výmluvný článek o tom jak za chyby státních úředníků platí hádejte kdo ? no přece daňový poplatník, a není to málo milionů ročně ...
jestli někdo má pocit že jsem vulgární, musím ho ubezpečit že jsem zakousnutej do desky stolu abych se nesebral a na celnici někomu neurazil palici - balíček s plastovým dmychadlem i s poštovným za nějakých 16USD je v CZ na celnici od 4.4.2011 - to už snad musí být žalovatelné - my máme jako řadoví pěšáci stanoveny na všechno lhůty a postihy za jejich neplnění - stát si ale může beztrestně dělat co chce ... hnus fialovej ...
FrSky Horus X12S+Tandem X20, ACES combat a kdejaké jiné poletuchy. www.Smart3D.cz