Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
arda1 píše:Nezkoušel - ale 4mm nerez tu mám a nic moc- když už tak bych použil kalený ocelový kolík.arda1BOT
Blbě se shání v délkách kolem 80 mm.
Speedy píše:Souhlasím a Ardou. Já bych takhle měkkej matroš na hřídelku nepoužil. Radši prasknutí po ráně, než ohnutí po lehkým ťuknutí. Navíc si menšího ohnutí nemusíš všimnout a za chvilku Ti to zlikviduje ložiska. Pokud by potřeboval hřídelku někdo v okolí, tak mu jí radši udělám (zadara) než podporovat takovýhle pastění. Materiál by byl houževnatá nástrojovka kolem 50HRc.
Každýho názor. Já bych zase nedělal hřídelku ze šroubováku z OBI.
A ohledně toho pastění, když v práci trvá výroba takýhle hřídelky i s broušením cca 14 dní, tak prostě upíchnu hlazenku na dílně na malým soustruhu a odpoledne můžu jít lítat.
Optima II /2,4 GHz..Solius /2,4 GHz. Šlehač NE SoloPro 328
otass píše:Každýho názor. Já bych zase nedělal hřídelku ze šroubováku z OBI. A ohledně toho pastění, když v práci trvá výroba takýhle hřídelky i s broušením cca 14 dní, tak prostě upíchnu hlazenku na dílně na malým soustruhu a odpoledne můžu jít lítat.
Já nevím, ale pro mě je to práce do minuty. Nemám co řešit. Šroubovák z OBI bych taky nepoužil (kvůli ceně), ale aspoň za něco ten materiál bude stát. Kolík se v týhle dýlce shání hůř, ale když budeš mít pár doma do zásoby, tak tě to finančně taky nezrujnuje (spíš by mě vadilo, že je o pár stovek tlustší).
Kolíky co jsem koukal jsou v toleranční třídě m6 - tedy pro průměr 3-6mm průměru úchylka +4 až +12 µm -tedy max 0,012 mm - to se dá líznout smirkem v soustruhu(vrtačce) za chvíli. arda1BOT
zdzd píše:A není lepší koupit rovnou motor, který vydrží? Proč vykupovat šroubováky široko daleko a přikupovat k nim dremela? To se tedy vyplatí...
Ukaž mi takovej motor, kterej vydrží každou ránu do hřídele při čumákovce přes vrtuli.
Ten šroubovák stál míň než origo hřídel a toho Dremmela si měl koupit už dávno, v modelařině to je užitečnej nástroj a určitě ho využije vícekrát, než na užižlání jedné hřídelky.
arda1 píše:Kolíky co jsem koukal jsou v toleranční třídě m6 - tedy pro průměr 3-6mm průměru úchylka +4 až +12 µm -tedy max 0,012 mm - to se dá líznout smirkem v soustruhu(vrtačce) za chvíli. arda1BOT
To jo, ale já mám vždycky po ruce nějakej kus vyhazovače (tolerance g6) a to je přesně akorát.
zdzd: může se stát i u lepšího motoru a osobně mám rychlejší, levnější a jistější hřídel vyrobit.
Dremela jsem chtel koupit už dávno, hřídelka je jen náhoda. Turnigy motor a kvalitní hřídel (a podle mě 68,- není přemrštěná cena, ta ocel vypadá dobře) je levnější varianta než kvalitní motor s hřídelí. Navíc každý nemá doma malý soustruh příp. něco na finišování Pohon se snažím vyvážit, jen mít čas to konečně zalítat. Snad tento víkend. Pak poreferuji...
AXN Floater jet - stále v provozu, Multiplex Mentor - skvělý nebýt toho ukrutného větru Dualsky Yak-55 Depron - čeká na stavbu.
zdzd píše:A není lepší koupit rovnou motor, který vydrží? Proč vykupovat šroubováky široko daleko a přikupovat k nim dremela? To se tedy vyplatí...
Ukaž mi takovej motor, kterej vydrží každou ránu do hřídele při čumákovce přes vrtuli. Ten šroubovák stál míň než origo hřídel a toho Dremmela si měl koupit už dávno, v modelařině to je užitečnej nástroj a určitě ho využije vícekrát, než na užižlání jedné hřídelky.
Ta hřídel se mu střihla, když dal na zemi ani ne plný knedlík. Neexistuje, aby se tohle stalo na normálním motoru s normální hřídelí (pokud to vyloženě není ojedinělá vada hřídele). Může se mu rozcáknout vrtule a následně to zdevastovat motor, nikdy ne obráceně.
Pokud dáš čenichovku do asfaltu, tak je celkem jedno, jestli je to Turnigy, nebo Axi. Ale když používáš např. APC vrtule a létáš např. Axi bez problémů a na Turnigy servisuješ ložiska, tak rychle zjistíš o co jde.
Na Axi ten šroubovák nemůžeš dát, protože z toho uděláš Turnigy a na Turnigy je to jedno, protože tam nic lepšího nebylo.
Mňa dosť štvalo že hriadele z číny boli mäkké a mohli sa ohnúť už pri v podstate normálnom pristátí (napr s pevnou vrtuľou za samokrídlom ktorá zasahuje pod model).
Následne vibrácie rozobrali aspoň ložiská ak nie model.
Ulomená/ustrihnutá príliš kalená hriadeľ zas môže byť trochu nebezpečná keby niekoho trafila letiaca samotná vrtuľa.. Ale asi by som radšej riskoval toto, veď to by nemalo mať dôvod nastať len tak..
Hlavný rozdiel v názoroch na vec či je šroubovák dobrý nápad alebo nie, vidím v prispôsobení sa realite a aktuálnym možnostiam. Tu to nie je na výber, že ktorú možnosť zobrať, ale o tom že čo dokáže človek zohnať bez nejakého vážnejšieho zháňania a otravovania známych... Jo a sústruh nemám, ani malý..
Ukážte mi kde sa dajú kúpiť kvalitné osky a nikdy viac ma nenapadne vyberať to z CD mechaniky.... ja som nenašiel! Počul som o firme Fabory (ak si pamätám dobre), ale to je pre mňa kontakt do neurčita a otravovanie niekoho asi mailom...
To čo viem kúpiť v obchodoch sú čínske osky ktoré sú podľa mňa oveľa horšie než ten šrobovák. A nejaké nerovnosti tu pre mňa nie sú podstatné, pre malý čínsky motorček. Na kW pohon by som uvažoval samozrejme úplne inak.
coro píše:Ukážte mi kde sa dajú kúpiť kvalitné osky a nikdy viac ma nenapadne vyberať to z CD mechaniky.... ja som nenašiel! Počul som o firme Fabory (ak si pamätám dobre), ale to je pre mňa kontakt do neurčita a otravovanie niekoho asi mailom...
Vidíš, mě se stačí podívat z okna a firmu Fabory mám jako na dlani. A ani mě nenapadlo, že by tam osičky mohli mít. PS: Bydlím tu již 15 let, ale byl jsem tam pouze jednou pro imbusové červíky. A jejich kvalita byla dobrá, tak snad i ty hřídelky by byly ok