Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Zamčeno
Zpráva
Autor
chaosak

slovensko

#841 Příspěvek od chaosak »

nevíte, jestli jsou stejné problémy i na Slovensku nebo jim to tam chodí v pohodě? Uvažuju, že bych si našel nějakou spřízněnou duši u východních sousedů a ta by to přeposílala mi :)
Drondys

Re: slovensko

#842 Příspěvek od Drondys »

chaosak píše:nevíte, jestli jsou stejné problémy i na Slovensku nebo jim to tam chodí v pohodě? Uvažuju, že bych si našel nějakou spřízněnou duši u východních sousedů a ta by to přeposílala mi :)

Jen z doslechu jim to tam údajně chodí celkem OK. Takže pokud jde o čas tak to tam bude nejspíš lepší. U nich mají limit pro DPH na 22 Eurech už dávno a neměnili ho. Takže na DPH neušetříš pokud půjde o zásilky u nichž může být stanoveno DPH. Odbavovací místa k osobnímu vyřízení celního odbavení mají v SR na rozdíl od ČR dvě (Bratislava a Košice) viz tento odkaz a poplatky při zastupování poštou při celním odbavení se tam údajně platí jen pokud je stanoveno DPH nebo případně CLO, ale zato jsou ty poplatky o něco vyšší než u nás viz tento odkaz, ale jestli se v SR něco platí při osobním vyřizování celního odbavení to nevím. Asi nejlepší to mají v Německu kde si fyzické osoby mohou vyřídit i zásilky s neobchodním zbožím osobně na mnoha lokálních celních úřadech skoro po celém Německu (někdo tady už psal, že je jich něco přes třicet) a údajně je to v Německu bez poplatků tj. platí se tam jen čistě DPH případně CLO a jinak nic navíc.
SuperMUF

#843 Příspěvek od SuperMUF »

Hurá ... takže jsme papežštější než papež .... Eurounijnější než EU ...

Klasická situace - Němec má vše levněji, rychleji, bez poplatku a funkční ...
v CZ se hledá tzv. (Klausova) třetí cesta - tj. co nejdráže, nejpomaleji, nejbyrokratičtěji ...

docela si říkám že bych si měl pořídit v Reichu nějakého kámoše který mi to bude přeposílat - už třeba jen protože do DE je mnohdy výrazně levnější poštovné než do CZ a i po přeposlání by to nebyl až takový prodělek ...

a hlavně, mohl bych s tím počítat i na tuto sezonu, ne až na tu příští ...
FrSky Horus X12S+Tandem X20, ACES combat a kdejaké jiné poletuchy. www.Smart3D.cz
Drondys

#844 Příspěvek od Drondys »

Realita je taková, že tvrzení České pošty o nemožnosti umožnění osobního vyřízení na lokálních celních úřadech pro fyzické osoby, a to bez poplatků není nic jiného než pouhopouhá sprostá výmluva zcela neschopného vedení České pošty. V reálu by to možné bylo podobně jako je to možné i v Německu a nejen, že by se tím odstranily zcela zbytečné poplatky, ale navíc by se i zkrátily doby zdržení, protože zásilka by nemusela bůhví jak dlouho čekat na jednom jediném místě a mohla by co nejdříve putovat k místu nejbližšího celního úřadu z hlediska cílové adresy kde by si adresát mohl v klidu na místním celním úřadě záležitost vyřídit osobně a navíc bez poplatků tj. pouze by zaplatil DPH a případně CLO pokud by bylo stanoveno a jinak nic navíc.
coro

#845 Příspěvek od coro »

Drondys píše:
chaosak píše:nevíte, jestli jsou stejné problémy i na Slovensku nebo jim to tam chodí v pohodě? Uvažuju, že bych si našel nějakou spřízněnou duši u východních sousedů a ta by to přeposílala mi :)

Jen z doslechu jim to tam údajně chodí celkem OK. Takže pokud jde o čas tak to tam bude nejspíš lepší. U nich mají limit pro DPH na 22 Eurech už dávno a neměnili ho. Takže na DPH neušetříš pokud půjde o zásilky u nichž může být stanoveno DPH. Odbavovací místa k osobnímu vyřízení celního odbavení mají v SR na rozdíl od ČR dvě (Bratislava a Košice) viz tento odkaz a poplatky při zastupování poštou při celním odbavení se tam údajně platí jen pokud je stanoveno DPH nebo případně CLO, ale zato jsou ty poplatky o něco vyšší než u nás viz tento odkaz, ale jestli se v SR něco platí při osobním vyřizování celního odbavení to nevím. Asi nejlepší to mají v Německu kde si fyzické osoby mohou vyřídit i zásilky s neobchodním zbožím osobně na mnoha lokálních celních úřadech skoro po celém Německu (někdo tady už psal, že je jich něco přes třicet) a údajně je to v Německu bez poplatků tj. platí se tam jen čistě DPH případně CLO a jinak nic navíc.

Na slovensku sa na zásielky do 22Eur neplatí nič, a to buď tak že zásielka cez colnicu len prefrčí (spravidla nasledujúci deň ráno po odovzdaní colnici pokračuje k adresátovi) alebo po výzve Z COLNICE (nie od pošty!) ak adresát skočí osobne na colnicu a doloží že to je do 22E tak mu to dajú do ruky bez poplatku.
S preposlaním balíku po doložení že je do 22E ale skúsenosť nemám, chodím na colnicu.

Som presvedšený že takto to stojí aj v medzinárodnom poštovom dohovore ktorý podpísala aj česká pošta.
Drondys

#846 Příspěvek od Drondys »

coro píše:Na slovensku sa na zásielky do 22Eur neplatí nič, a to buď tak že zásielka cez colnicu len prefrčí (spravidla nasledujúci deň ráno po odovzdaní colnici pokračuje k adresátovi) alebo po výzve Z COLNICE (nie od pošty!) ak adresát skočí osobne na colnicu a doloží že to je do 22E tak mu to dajú do ruky bez poplatku.
S preposlaním balíku po doložení že je do 22E ale skúsenosť nemám, chodím na colnicu.

Som presvedšený že takto to stojí aj v medzinárodnom poštovom dohovore ktorý podpísala aj česká pošta.

A u zásilek nad 22 Euro se kromě DPH a případného CLA platí v SR nějaké poplatky pokud si to adresát osobně vyřídí na celnici nebo ne ?
coro

#847 Příspěvek od coro »

Drondys píše:A u zásilek nad 22 Euro se kromě DPH a případného CLA platí v SR nějaké poplatky pokud si to adresát osobně vyřídí na celnici nebo ne ?

Nie, pokiaľ si to vybaví osobne tak nie.
Pošta to len doručí NAMIESTO adresátovi, na colnicu.
Zbytok je v réžii colnice a tá buď chce DPH, alebo DPH aj clo, alebo nič. Platy colníkov idú zo štátneho rozpočtu čiže z našich daní (alebo povedzme že z tej DPH a Cla).
Ono totiž úlohou colníka že prečo to kontroluje, nie je vybrať 100 korun poplatok , ale zabrániť doručeniu drog alebo bomby..

Keby sa účtovalo preposlanie po odbavení colnicou, (je jedno či s nulovým alebo nennulovým clom/dph) na adresu adresáta - napríklad ako vnútroštátny balík - tak by som nemohol namietať, ale neúčtujú ani to. Myslím si že to je kvoli podmienkam v tom poštovom dohovore.
Drondys

#848 Příspěvek od Drondys »

coro píše:
Drondys píše:A u zásilek nad 22 Euro se kromě DPH a případného CLA platí v SR nějaké poplatky pokud si to adresát osobně vyřídí na celnici nebo ne ?

Nie, pokiaľ si to vybaví osobne tak nie.
Pošta to len doručí NAMIESTO adresátovi, na colnicu.
Zbytok je v réžii colnice a tá buď chce DPH, alebo DPH aj clo, alebo nič. Platy colníkov idú zo štátneho rozpočtu čiže z našich daní (alebo povedzme že z tej DPH a Cla).
Ono totiž úlohou colníka že prečo to kontroluje, nie je vybrať 100 korun poplatok , ale zabrániť doručeniu drog alebo bomby..

Keby sa účtovalo preposlanie po odbavení colnicou, (je jedno či s nulovým alebo nennulovým clom/dph) na adresu adresáta - napríklad ako vnútroštátny balík - tak by som nemohol namietať, ale neúčtujú ani to. Myslím si že to je kvoli podmienkam v tom poštovom dohovore.

Takže v SR je to obdobné jako v Německu tedy při osobním vyřízení bez poplatků a otázkou zůstává jen ta možnost vyřízení nebo vyzvednutí zásilky na lokálním celním úřadě nejblíže místu bydliště což je v Německu rovněž bez poplatků.

U nás v ČR se vedení pošty bohužel snaží jít jen tou nejhorší cestou v podobě ždímání poplatků i u některých vybraných zásilek pod 22 Eur a neumožnění adresátům vyřídit si odbavení zásilky osobně bez poplatků.

Zde je vidět, že podle celního kodexu EU to jde realizovat různými způsoby a zatímco jinde viz Německo nebo Slovensko to jde i bez poplatků jen když se chce u nás v Česku to nejde ovšem ne proto, že by to opravdu nešlo, ale jen proto, že se nechce a když se nechce tak nejde samozřejmě vůbec nic.

Opět tedy o důvod navíc proč si stěžovat tentokrát nejlépe na regulační orgán České pošty tedy ČTU viz tento odkaz.
strycArtus
Kontaktovat uživatele:

#849 Příspěvek od strycArtus »

[quote="coro]Keby sa účtovalo preposlanie po odbavení colnicou, (je jedno či s nulovým alebo nennulovým clom/dph) na adresu adresáta - napríklad ako vnútroštátny balík - tak by som nemohol namietať, ale neúčtujú ani to. Myslím si že to je kvoli podmienkam v tom poštovom dohovore.[/quote]
A proč by jsi to měl platit? Vždyť odesílatel to zaplatil!
Petricius
Kontaktovat uživatele:

#850 Příspěvek od Petricius »

V patek se mi objevil ve schrance papir s tim, ze mam na poste balik a budu doplacet 267 korun. Dneska jsem tam poslal manzelku, nestihal jsem. Protoze je to ta sama posta 120, kde je celnice, tak jsem si pred tim chodil pro zasilky sam na celnici. Plnou moc jsem jim nepodepsal, tak nevim proc ted to vyridili za mne.

Nic mene, manzelka se vratila z posty, zaplatila opravdu 267 korun. Jako doklady prinesla:

- Formular na plnou moc
- 2x poplatkovy listek (A4) na 180 korun
- sdeleni od Celniho uradu, kde je mimo jine napsano:

Deklarant: CZ47114983
Ceska posta s.p.

Celni hodnota celkem: 961,- Kc
Clo: 0,-
SPD: 0,-
DPH: 244.80
Celni dluh celkem: 244,80 Kc

Zpusob platby(kod): H

1) Myslel jsem, ze DPH je 20% nebo 19%, ale takhle mi vychazi na 25,47% - jak k tomu dosli?
2) Poste jsem tedy zaplatil 263 korun, at pocitam, jak pocitam, nejak mi to nevychazi. Po odecteni poplatku 180 korun, zbyva 83 korun. Ze, by sleva na DPH?:)

Co ted dal? Vykaslat se na to?
lukypav

#851 Příspěvek od lukypav »

Stejný problém jsem měl i já.Poslal jsem: Odvolání proti nesprávné výši stanového DPH, na Celní správu.Čekám.
Drondys

#852 Příspěvek od Drondys »

Petricius píše:V patek se mi objevil ve schrance papir s tim, ze mam na poste balik a budu doplacet 267 korun. Dneska jsem tam poslal manzelku, nestihal jsem. Protoze je to ta sama posta 120, kde je celnice, tak jsem si pred tim chodil pro zasilky sam na celnici. Plnou moc jsem jim nepodepsal, tak nevim proc ted to vyridili za mne.

Nic mene, manzelka se vratila z posty, zaplatila opravdu 267 korun. Jako doklady prinesla:

- Formular na plnou moc
- 2x poplatkovy listek (A4) na 180 korun
- sdeleni od Celniho uradu, kde je mimo jine napsano:

Deklarant: CZ47114983
Ceska posta s.p.

Celni hodnota celkem: 961,- Kc
Clo: 0,-
SPD: 0,-
DPH: 244.80
Celni dluh celkem: 244,80 Kc

Zpusob platby(kod): H

1) Myslel jsem, ze DPH je 20% nebo 19%, ale takhle mi vychazi na 25,47% - jak k tomu dosli?
2) Poste jsem tedy zaplatil 263 korun, at pocitam, jak pocitam, nejak mi to nevychazi. Po odecteni poplatku 180 korun, zbyva 83 korun. Ze, by sleva na DPH?:)

Co ted dal? Vykaslat se na to?

Rozhodně nedoporučuji to nechat jen tak, protože tím jim jen nahráváš a budou si dovolovat čím dál tím víc.

DPH je 20 % a pokud je uvedená částka DPH 244.80 pak bylo DPH stanoveno s celkové částky 1224 Kč. Uvedená celní hodnota 961,- Kč patrně není úplnou částkou a chybí tam zřejmě cena poštovného, která se do celkové částky pro výpočet DPH zahrnuje.

Znovu a velmi podrobně si prohlédni ty doklady co k tomu byly poskytnuty jestli tam ještě někde není uvedena další částka konkrétně 263 Kč za patrně celním úředníkem odhadnutou cenu poštovného.

1224 - 961 = 263 Kč (tj. patrně odhadnutá cena poštovného)

Navíc uvádíš, že placeno bylo pouze 267 Kč což by odpovídalo částce DPH 244,80 Kč zaokrouhlené nahoru tj. na 245 Kč + 22 Kč údajný poplatek za bankovní převod DPH prováděný Českou poštou vůči Celní správě. Takže ti neúčtovali 180 Kč, ale jen zlodějský poplatek České pošty 22 Kč za bankovní převod.

Od celního úřadu si vyžádej vysvětlení ohledně celkové částky z níž vycházel celní úředník při výpočtu DPH u tvé zásilky. Kontaktuj pro tento účel celní oddělení na poště Praha 120 viz níže uvádím kontaktní údaje. Není vyloučeno, že došlo k chybě a že jsi zaplatil i DPH vyšší než jsi měl.

Kontaktní údaje:

Oddělení CÚ 023.1 Celní - Praha - Pošta (CZ175100)
Plzeňská 139
150 00 Praha 5

E-mail: vedouci1751@cs.mfcr.cz
Tel.: 257 019 111
Fax: 257 225 224
Infolinka: 257 019 256

Kromě toho napiš celnímu úřadu oficiální stížnost, že si do budoucna nepřeješ, aby tě v celním řízení u zásilek u nichž má být stanoveno DPH zastupovala Česká pošta a že si je budeš vyřizovat osobně nebo prostřednictvím zastupující osoby (rodinného příslušníka) přímo na celním úřadě v budově pošty Praha 120. Současně jim sděl, že postup bez plné moci považuješ za porušení zákona konkrétně daňového řádu viz § 27 atd. a v tomto ohledu si budeš stěžovat u nadřízených orgánů.

Pokud jsi jim nepodepsal plnou moc postupovala Česká pošta v rozporu se zákonem konkrétně s daňovým řádem viz § 27 atd. a nebyl oprávněna vůbec účtovat ani poplatek 180 Kč ani zlodějský poplatek 22 Kč a dokonce ani DPH, protože není správcem daně nic ti neprodává a bez plné moci není oprávněna vyřizovat DPH vůči tvé zásilce.

Podle zákona ti pošta nejprve měla dát vědět a vzhledem k tomu, že zde byla z tvé strany snaha na osobní vyřízení přímo na poště Praha 120 v zastoupení rodinným příslušníkem tedy zcela bez nutnosti podepisovat plnou moc České poště tak ti vůbec neměli účtovat ani ten poplatek 22 Kč a DPH mělo být hrazeno rodinným příslušníkem, který tě zastupoval, a to přímo na pokladně celního úřadu. Celní úřad má mít pro platby v hotovosti do výše 5000 Kč svoji vlastní pokladnu, aby nezdržoval adresáta zásilky složenkou a ten tak mohl při osobním vyřizování ihned na pokladně celního úřadu zaplatit DPH aniž by musel platit zlodějský poplatek 22 Kč za složenku České poště.

Pošta zkrátka ve tvém případě porušila zákon konkrétně daňový řád viz § 27 atd. vzhledem k tomu, že ti zcela znemožnila využít svého zákonného práva na určení zástupce a provedla uhrazení DPH bez tvého svolení za tebe a následně ho po tobě vyžadovala navíc s poplatkem 22 Kč. V tomto ohledu doporučuji napsat stížnost k regulačnímu úřadu, kterým je vůči České poště ČTU viz tento odkaz a dále doporučuji podat podnět na postup v rozporu se zákonem na ČOI viz tento odkaz a vyžadovat nápravu věci a vrácení neoprávněně vybraného poplatku.

Chápu, že se nejedná o žádné převratné sumy, ale pokud se postižení lidé nebudou bránit pak není šance, že se situace zlepší. Tím, že se budeš bránit můžeš pomocí v odstranění nezákonných postupů ze strany České pošty a tím zabránit i těmto problémům do budoucna nejen u sebe, ale i u dalších lidí.
rudix999
Kontaktovat uživatele:

#853 Příspěvek od rudix999 »

Drondysi a dal bys sem vzorové formulace těch všech stížností? Jak to udělají nesprávně, bum, stížnost. Třeba by už začali něco dělat...
lukypav

#854 Příspěvek od lukypav »

Vážení přátelé, teď mně přišla velmi obsáhlá odpověď z Celní správy.
Připomínám, že doklad z PayPal byl na 53,04USD, z toho poštovné 25,18USD.Tady je jen to hlavní z dopisu :

"V tomto celním prohlášení bylo Českou poštou deklarováno zboží - přijímač a vysílačka k dálkově ovládaným modelům v hodnotě 179,72 USD (53,44 + 126,28 USD) Jako náklady na přepravu - poštovné byla Českou poštou uvedena celková částka 473 Kč (141 + 332 Kč). Na základě údajů deklarovaných nepřímým zástupcem - Českou poštou byl z dováženého zboží vyměřen příslušný celní dluh. Pokud částka placená za zboží neodpovídá deklarované hodnotě, která byla Českou poštou uvedena v celním prohlášení, je možno podat žádost o změnu vyměření celního dluhu. Žádost o změnu vyměření celního dluhu může být celnímu úřadu zaslána jak příjemcem zásilky, tak rovněž Českou poštou, s.p., jako nepřímým zástupcem ".

Tak za takové zastupování ČP jsem zaplatil 180 +22 Kč. V dopise je i návod jak podat žádost o změnu, prominutí či vrácení vyměřených celních poplatků
Naposledy upravil(a) lukypav dne pon 23.05.2011 16:13, celkem upraveno 1 x.
Drondys

Re: Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

#855 Příspěvek od Drondys »

rudix999 píše:Drondysi a dal bys sem vzorové formulace těch všech stížností? Jak to udělají nesprávně, bum, stížnost. Třeba by už začali něco dělat...

Tolik času abych sepisoval všechny možné varianty stížností opravdu nemám. Proto jsem doplnil do úvodního tématu jen základní koncept stížnosti pro porušení zákona (daňového řádu) viz tento odkaz a tam viz sekce Pokud se vám stane, že Vám pošta doručí zásilku s již stanoveným DPH i když jste ji dosud žádnou plnou moc nepodepsali.
Naposledy upravil(a) Drondys dne pon 23.05.2011 15:51, celkem upraveno 2 x.
Zamčeno

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“