Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Zamčeno
Zpráva
Autor
chastra
Kontaktovat uživatele:

#856 Příspěvek od chastra »

Mám takový pocit, že se bude co nevidět opakovat Defenestrace a já budu v prvních řadách :twisted:
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#857 Příspěvek od koulinek »

Třeba ti tam přilípnuli ještě fakturu některého z kolegů, jak jim to tam leze z tiskárny. bych se vůbec nedivil v tom jejich chaosu co tam teď panuje. Je to vážně tragický stav a bude třeba proti tomu začít opravdu něco dělat jak radí Drondys. Tu záplavu stížností snad nemůžou kontrolní orgány jen tak přehlédnout a ignorovat.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
Petricius
Kontaktovat uživatele:

#858 Příspěvek od Petricius »

@Drondys

Diky za tvou odpoved. Mas to opravdu zmakle.

Znovu a velmi podrobně si prohlédni ty doklady co k tomu byly poskytnuty jestli tam ještě někde není uvedena další částka konkrétně 263 Kč za patrně celním úředníkem odhadnutou cenu poštovného.

Mas pravdu, posledni 3 radky na ze sdeleni celni spravy jsou:

Fakt.cena: 961 Povud: HK Preference 100 Cel.Hodnota: 961
Cla: 0 SPD: 0, Vedl.V: 263 DPH 244.80
Celkem poplatky za polozku: 244.80

Takze Vedl.V je 263 a to asi budou nejake vedlejsi poplatky. Pak to je tedy odpovida. No je to docela neprehledne.

Navíc uvádíš, že placeno bylo pouze 267 Kč což by odpovídalo částce DPH 244,80 Kč zaokrouhlené nahoru tj. na 245 Kč + 22 Kč údajný poplatek za bankovní převod DPH prováděný Českou poštou vůči Celní správě. Takže ti neúčtovali 180 Kč, ale jen zlodějský poplatek České pošty 22 Kč za bankovní převod.

Takze to vypada tak, ze jsem opravdu dostal zjednoduseny danovy doklad na 180 korun 2x, ale nejak ho nevybrali.

Plnou moc jsem jim nepodepisoval a ani podepisovat nebudu. Nejsem blazen, stejne musim nekdo na tu postu pro vyzvednuti balicku a shodou okolnosti je to ta sama posta kde je celnice, tak se mi zda 180 korun za usetreny vyslap 3 pater trochu moc.
Drondys

#859 Příspěvek od Drondys »

Petricius píše:Diky za tvou odpoved. Mas to opravdu zmakle.

Drondys píše:Znovu a velmi podrobně si prohlédni ty doklady co k tomu byly poskytnuty jestli tam ještě někde není uvedena další částka konkrétně 263 Kč za patrně celním úředníkem odhadnutou cenu poštovného.

Mas pravdu, posledni 3 radky na ze sdeleni celni spravy jsou:

Fakt.cena: 961 Povud: HK Preference 100 Cel.Hodnota: 961
Cla: 0 SPD: 0, Vedl.V: 263 DPH 244.80
Celkem poplatky za polozku: 244.80

Takze Vedl.V je 263 a to asi budou nejake vedlejsi poplatky. Pak to je tedy odpovida. No je to docela neprehledne.

Nejsou to vedlejší poplatky. Ta položka má pouze obecný název v podobě zkratky Vedlejší výdaje a ve tvém případě tam je uvedena cena poštovného a měl bys to porovnat zda to odpovídá skutečné ceně poštovného, které jsi platil a pokud ne tak zvážit žádost o změnu vyměření celního dluhu jak zde zmínil lukypav.

Petricius píše:
Drondys píše:Navíc uvádíš, že placeno bylo pouze 267 Kč což by odpovídalo částce DPH 244,80 Kč zaokrouhlené nahoru tj. na 245 Kč + 22 Kč údajný poplatek za bankovní převod DPH prováděný Českou poštou vůči Celní správě. Takže ti neúčtovali 180 Kč, ale jen zlodějský poplatek České pošty 22 Kč za bankovní převod.

Takze to vypada tak, ze jsem opravdu dostal zjednoduseny danovy doklad na 180 korun 2x, ale nejak ho nevybrali.

Daňový doklad na 180 Kč by se tě týkal pouze jednou, a to navíc pouze za předpokladu, že bys jim tu přiloženou plnou moc skutečně podepsal.

Petricius píše:Plnou moc jsem jim nepodepisoval a ani podepisovat nebudu. Nejsem blazen, stejne musim nekdo na tu postu pro vyzvednuti balicku a shodou okolnosti je to ta sama posta kde je celnice, tak se mi zda 180 korun za usetreny vyslap 3 pater trochu moc.

Tak napiš jenom tu stížnost na porušení zákona (daňového řádu) viz tento odkaz a tam viz sekce Pokud se vám stane, že Vám pošta doručí zásilku s již stanoveným DPH i když jste ji dosud žádnou plnou moc nepodepsali. Ať si to už příště nedovolují.
lukypav

#860 Příspěvek od lukypav »

Ještě něco, ČP mně zastupovala ve věci deklarace, takže je určitě v její kompetenci podat . Žádost o změnu vyměření celního dluhu.

Z dopisu Celní správy: ". Žádost o změnu vyměření celního dluhu může být celnímu úřadu zaslána jak příjemcem zásilky, tak rovněž Českou poštou, s.p., jako nepřímým zástupcem.

Tak jim to pošlu ať to zařídí.Ale to se asi nedočkám?
Drondys

#861 Příspěvek od Drondys »

lukypav píše:Ještě něco, ČP mně zastupovala ve věci deklarace, takže je určitě v její kompetenci podat . Žádost o změnu vyměření celního dluhu.

Z dopisu Celní správy: ".
Žádost o změnu vyměření celního dluhu může být celnímu úřadu zaslána jak příjemcem zásilky, tak rovněž Českou poštou, s.p., jako nepřímým zástupcem.

I když jsi České poště k danému zastupování podepsal plnou moc doporučuji se v tomto na ně nespoléhat. Pokud chceš, aby se to vyřídilo co nejdříve a nevznikl z toho jen další slušně řečeno nepořádek, pak rozhodně nespoléhej na Českou poštu a podej to sám.

Můžeš sem napsat text toho návodu jak podat žádost o změnu, prominutí či vrácení vyměřených celních poplatků ?

Já ho když tak připojím do úvodního příspěvku, ať je to tam pro další lidi, kteří narazí na podobné problémy.
aref

#862 Příspěvek od aref »

Drondys píše:
aref píše:Jen tak surfuju po netu a googluju a našel jsem tohle vlákno..

Často kupuju z Velké Británie hudební CD (pro sebe - po jednom kuse). Ten anglický obchod je vždy odesílá po jednom kuse - jedna malá bublinová obálka/jedno CD, a odesílá je z Guernsey (ostrov mezi VB a Francií který není v EU).
Včera jsem dostal od pošty 27 dopor. dopisů s fotkami, abych se dostavil na Smíchov k proclení. Jsem z Prahy, takže žádný problém zajít tam osobně. Šlo o 27 kusů CD, každé jedno v extra zásilce. Cena jednotlivých CD od 1 do cca 4GBP za kus (bez poštovného které je cca 1GBP za zásilku). Hodnota všech CD i s poštovným dělala 75GBP. Prošel jsem celou papírovou procedurou - celníky to vůbec nezajímalo, nevyměřili mi žádné clo ani DPH. A poslední štace pošta? Chtějí po mě zaplatit 98Kč za každý jeden kus (98x27), což dohromady dělá 2646Kč. Za CD v celkové hodnotě 1296Kč (s poštovným o 27 liber více) po mě naše milá pošta požaduje 2646Kč.

Za CD v ceně 0,99GBP + 0,98GBP poštovné = celkem tedy 1,97GBP - což je cca 55Kč celkem mám poště zaplatit 98Kč, což je skoro 200% navíc než je hodnota CD???
Odmítl jsem zaplatit a budu to řešit dále..

Dej vědět jak jsi dopadl tj. zda jsi to nakonec zaplatil nebo zda jsi zásilky odmítl nebo zda to bylo jinak. Zatím jediný způsob jak se vyhnout zaplacení poplatku 96 Kč, pokud už je stanoven, je odmítnutí zásilky a ČP pak zásilku vrací na vlastní náklady zpět aniž bys cokoli platil.

V pátek jsem byl na celnici podruhý. Mluvil jsem s celníkama, s vedoucím tamní pošty.. opět jsem tam seřval x lidí.. a zavolal jsem na tamního vedoucího pošty Policii.. za neoprávněný zadržování zásilek, za neoprávněný požadování poplatku za službu kterou jsem si neobjednal, za nehorázně vysoký až 300% poplatky než je hodnota zboží.. Jako kdyby mi všechny balíčky vyřešili za jeden poplatek 96Kč, tak to zkousnu, ale každej zvlášť 96Kč??? PČR přijela (čekal jsem dle domluvy před vchodem) a sdělili mi, že oni to na místě řešit nemůžou.. že s tím nic neudělaj a jestli chci, tak abych jel někam do Butovic podat na ČP trestní oznámení...
Pak jsem znovu šel za vedoucím.. Prý ze zásilky není jasný kolik je poštovný a kolik opravdová hodnota zboží, prý nemůžou dopředu vědět jestli je tam opravdu to, co je na zásilce psaný (CD) a kolik je opravdová hodnota zboží, prý není jasný jestli je příjemce firma nebo ne atd atd.. Nakonec mě ještě obvinil že mu vyhrožuju. Celníci i pošťáci na sebe svalujou vinu.. nikdo za nic nemůže.. oni si to prý nevymysleli.. mám si jít stěžovat na ředitelství ČP (ul. Politických vězňů) - zítra tam jdu a slibuju, že tam udělám bugr jak nikde.

Moje zásilky tam zatím pořád ležej - zatím jsem je nepřebral. A teď se podržte - dneska mi od ČP došly další 4 zásilky v pohodě (s razítkem "kontrola RTG Česká pošta" + "bez cla") a dalších 8 dopor. dopisů od ČP za dalších 8 CD v ceně pár liber - takže ČP po mě chce dalších 800Kč!!!

Jsem připrevenej si stěžovat kde to jde - půjdu na ředitelství pošt, napíšu stížnost ČOI, Telekomunikacím, klidně na ně podám to trestní oznámení a budu se soudit. Požadovat od někoho poplatek ve výši až 300% než je hodnota zboží (přičemž případný clo jen 3%) je podle mě obyčejná lichva.
Naposledy upravil(a) aref dne pon 23.05.2011 16:40, celkem upraveno 2 x.
aref

Re: aref

#863 Příspěvek od aref »

Borknagar píše:Musím říct, že také často objednávám CD z UK, ze stejného obchodu jako ty (Zavvi, Thehut). Objednal jsem jich již velké množství a nikdy jsem nic neplatil. Vše bez cla, dph a ani pošta nic nechce. Jsem překvapen, jakou pálku ti pošta vyměřila, to je celkem hnus :(

Já donedávna taky nic neplatil - ještě před cca třema nedělema mi jich přišlo v jeden den najednou cca 50 - půl poštovního pytle. A v pohodě..
Když jsem to řekl tomu vedoucímu pošty, tak řikal že před třema nedělema byla údajně jiná situace než dnes..
aref

#864 Příspěvek od aref »

Pokud na ně už někdo v tomhle smyslu nějaký stížnosti podal, tak by mi pomohlo kdyby mi poslal jejich znění, abych je nemusel vymejšlet celý znovu (samozřejmě je upravim podle svýho případu).
Pokud někdo připravuje nějakou žalobu apod., tak se rád připojím..
strycArtus
Kontaktovat uživatele:

#865 Příspěvek od strycArtus »

aref píše:Jsem připrevenej si stěžovat kde to jde - půjdu na ředitelství pošt, napíšu stížnost ČOI, Telekomunikacím, klidně na ně podám to trestní oznámení a budu se soudit. Požadovat od někoho poplatek ve výši až 300% než je hodnota zboží (přičemž případný clo jen 3%) je podle mě obyčejná lichva.

lichvou to nelze nazvat, ale spíš bych hledal výrazy jako zneužití postavení, vydírání, ...
Borknagar

#866 Příspěvek od Borknagar »

aref píše:
Borknagar píše:Musím říct, že také často objednávám CD z UK, ze stejného obchodu jako ty (Zavvi, Thehut). Objednal jsem jich již velké množství a nikdy jsem nic neplatil. Vše bez cla, dph a ani pošta nic nechce. Jsem překvapen, jakou pálku ti pošta vyměřila, to je celkem hnus :(

Já donedávna taky nic neplatil - ještě před cca třema nedělema mi jich přišlo v jeden den najednou cca 50 - půl poštovního pytle. A v pohodě..
Když jsem to řekl tomu vedoucímu pošty, tak řikal že před třema nedělema byla údajně jiná situace než dnes..

Ahoj, nevím jak u tebe, ale dneska 18 CD úplně bez problému. 6 CD z Austrálie, 12 CD z Guernsey. Všude kontrola RTG, bez cla. Začínám se taky bát, protože přeci jen objednávám toho dost (cca. 40 kousků do měsíce). Napiš určitě jak si do dopadlo.
lukypav

#867 Příspěvek od lukypav »

Drondys píše:
lukypav píše:Ještě něco, ČP mně zastupovala ve věci deklarace, takže je určitě v její kompetenci podat . Žádost o změnu vyměření celního dluhu.

Z dopisu Celní správy: ".
Žádost o změnu vyměření celního dluhu může být celnímu úřadu zaslána jak příjemcem zásilky, tak rovněž Českou poštou, s.p., jako nepřímým zástupcem.

I když jsi České poště k danému zastupování podepsal plnou moc doporučuji se v tomto na ně nespoléhat. Pokud chceš, aby se to vyřídilo co nejdříve a nevznikl z toho jen další slušně řečeno nepořádek, pak rozhodně nespoléhej na Českou poštu a podej to sám.

Můžeš sem napsat text toho návodu jak podat žádost o změnu, prominutí či vrácení vyměřených celních poplatků ?

Já ho když tak připojím do úvodního příspěvku, ať je to tam pro další lidi, kteří narazí na podobné problémy.
Případná podání ve věci žádostí o změnu, prominutí či vrácení vyměřených celních poplatků nebo jejich částí může učinit osoba, které byly poplatky vyměřeny a to dle § 71 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, v platném znění, buď písemně nebo ústně do protokolu nebo datovou zprávou, která je opatřena uznávaným elektronickým podpisem, nebo která je odeslána prostřednictvím datové schránky. Písemná podání a podání ústně do protokolu musí být podepsána osobou, která podání činí. Účinky podání má rovněž úkon učiněný vůči správci daně za použití datové zprávy bez uznávaného elektronického podpisu nebo za použití jiných přenosových technik, které je správce daně způsobilý přijmout, pokud je toto podání do 5 dnů ode dne, kdy došlo správci daně, potvrzeno nebo opakováno písemně nebo ústně do protokolu nebo datovou zprávou, která je opatřena uznávaným elektronickým podpisem, nebo která je odeslána prostřednictvím datové schránky. Podání je možno směřovat písemně k Celnímu úřadu Praha Ruzyně, odd. 021 - Právní podpory a správy příjmů, Aviatická 12/1048, 160 08 Praha 6. Z podání musí být zřejmé, kdo je činí, čeho se týká a co se navrhuje. Přílohou žádosti jsou pak doklady osvědčující skutečnosti uvedené v žádosti.
majo64

Re: slovensko

#868 Příspěvek od majo64 »

Drondys píše:
coro píše:Na slovensku sa na zásielky do 22Eur neplatí nič, a to buď tak že zásielka cez colnicu len prefrčí (spravidla nasledujúci deň ráno po odovzdaní colnici pokračuje k adresátovi) alebo po výzve Z COLNICE (nie od pošty!) ak adresát skočí osobne na colnicu a doloží že to je do 22E tak mu to dajú do ruky bez poplatku.
S preposlaním balíku po doložení že je do 22E ale skúsenosť nemám, chodím na colnicu.

Som presvedšený že takto to stojí aj v medzinárodnom poštovom dohovore ktorý podpísala aj česká pošta.

A u zásilek nad 22 Euro se kromě DPH a případného CLA platí v SR nějaké poplatky pokud si to adresát osobně vyřídí na celnici nebo ne ?

nie, neplatí - osobná skúsenosť - aj priamo vyzdvihnutie na pobočke colnice v KE - od colníkov som dostal len zloženku s vymeranou DPH, ktorú som o pár poschodí nižšie na pošte zaplatil, a v prípade telefonického dohovoru s colníčkou - len som nahlásil cenu zásielky, hneď mi povedala DPH - stačil jej potom večer preposlaný email s kopiou platby od paypalu - a colnica to druhý deň ráno poslala prostredníctvom slov. pošty na domácu adresu na dobierku - cena LEN stanovené DPH bez žiadných ďalších poplatkov.
Drondys

#869 Příspěvek od Drondys »

aref píše:V pátek jsem byl na celnici podruhý. Mluvil jsem s celníkama, s vedoucím tamní pošty.. opět jsem tam seřval x lidí.. a zavolal jsem na tamního vedoucího pošty Policii.. za neoprávněný zadržování zásilek, za neoprávněný požadování poplatku za službu kterou jsem si neobjednal, za nehorázně vysoký až 300% poplatky než je hodnota zboží.. Jako kdyby mi všechny balíčky vyřešili za jeden poplatek 96Kč, tak to zkousnu, ale každej zvlášť 96Kč??? PČR přijela (čekal jsem dle domluvy před vchodem) a sdělili mi, že oni to na místě řešit nemůžou.. že s tím nic neudělaj a jestli chci, tak abych jel někam do Butovic podat na ČP trestní oznámení...
Pak jsem znovu šel za vedoucím.. Prý ze zásilky není jasný kolik je poštovný a kolik opravdová hodnota zboží, prý nemůžou dopředu vědět jestli je tam opravdu to, co je na zásilce psaný (CD) a kolik je opravdová hodnota zboží, prý není jasný jestli je příjemce firma nebo ne atd atd.. Nakonec mě ještě obvinil že mu vyhrožuju. Celníci i pošťáci na sebe svalujou vinu.. nikdo za nic nemůže.. oni si to prý nevymysleli.. mám si jít stěžovat na ředitelství ČP (ul. Politických vězňů) - zítra tam jdu a slibuju, že tam udělám bugr jak nikde.

Moje zásilky tam zatím pořád ležej - zatím jsem je nepřebral. A teď se podržte - dneska mi od ČP došly další 4 zásilky v pohodě (s razítkem "kontrola RTG Česká pošta" + "bez cla") a dalších 8 dopor. dopisů od ČP za dalších 8 CD v ceně pár liber - takže ČP po mě chce dalších 800Kč!!!

Jsem připrevenej si stěžovat kde to jde - půjdu na ředitelství pošt, napíšu stížnost ČOI, Telekomunikacím, klidně na ně podám to trestní oznámení a budu se soudit. Požadovat od někoho poplatek ve výši až 300% než je hodnota zboží (přičemž případný clo jen 3%) je podle mě obyčejná lichva.

U České pošty se stížnostmi na tento poplatek moc neuspěješ. Spíš bych doporučil se zkusit obrátit na ČTU a ČOI. Ve tvém případě se zásilek vůbec netýká ani DPH ani CLO, protože to se účtuje vždy jen vůči každé konkrétní zásilce samostatně a pouze pokud je hodnota konkrétní zásilky samostatně nad limitem 22 Eur pro DPH a 150 Eur pro CLO, ale z toho co jsi uvedl je zřejmé, že ani jedna z těch zásilek toto nesplňuje. Jednotlivé zásilky jsou z právního hlediska samostatné záležitosti, které mezi sebou nelze sčítat.

Česká pošta ti tedy nenaúčtovala ani DPH ani CLO, protože žádné stanoveno nebylo a zásilky byly celním úředníkem propuštěny do režimu volného oběhu.

Poplatek 96 Kč účtuje Česká pošta u zásilek byť u nich není stanoveno DPH ani CLO, a to za tzv. odložení do celního skladu z důvodu nesprávné nebo chybějící celní deklarace přiložené odesílatelem k zásilce. Navíc postup není jednotný jak jsi to právě sám zažil tj. byť jsou zásilky prakticky shodné u některých byl stanoven poplatek a u některých nikoli. Česká pošta zatím argumentuje tím, že jí účtování tohoto poplatku v těchto případech umožňují mezinárodní poštovní předpisy, ale je otázkou nakolik je výklad České pošty napadnutelný z hlediska práva ČR a EU.

Faktem je, že národní pošty v jiných zemích viz např. Německo nebo Slovensko tyto poplatky údajně vůbec neúčtují což ovšem nemusí znamenat, že by podle nějakých mezinárodních předpisů nemohly jen prostě v jiných zemích nejsou ve vedení pošt takoví "vydřiduši" a tak interní předpisy jiných národních pošt tento poplatek neumožňují účtovat.

Tohle doporučuji zkonzultovat s nějakým právníkem kovaným na tuto oblast práva, protože je to celkem komplikovaná záležitost. Nakolik bude ať už jakákoli argumentace účinná proti tomuto poplatku to nedokážu předvídat. Pokud by se našel nějaký konkrétní právní zádrhel, který by České poště tento "vydřidušský" poplatek jednou provždy zabránil vybírat byl by to v této věci celkem podstatný průlom.

Přeji hodně štěstí v tomto sporu a ať už to nakonec dopadne jakkoli napiš zde jak to bude probíhat i případný výsledek.
aref

#870 Příspěvek od aref »

Borknagar píše:
aref píše:

Ahoj, nevím jak u tebe, ale dneska 18 CD úplně bez problému. 6 CD z Austrálie, 12 CD z Guernsey. Všude kontrola RTG, bez cla. Začínám se taky bát, protože přeci jen objednávám toho dost (cca. 40 kousků do měsíce). Napiš určitě jak si do dopadlo.

První zásilku mi zastavili až teď ve středu, dopor. dopis mi přišel ve Čt a já tam hned ten den šel..

Jak to dopadne ti můžu říct už dneska. Jsem namíchnutej jak nikdy.. Zejtra jedu potřetí na Smíchov, a těch dalších 8 obálek tam někomu otřískám o hlavu! A to si piš, že já to umim.. Slibuju že na mojí zítřejší návštěvu tam do smrti nezapomenou.. A budu je tam klidně jezdit otravovat tak dlouho, dokud nepřestanou otravovat oni mě.

Zásilky nechám poslat zpět a firmu the Hut (+ případný jiný) budu informovat o tom, že Česká Pošta mi prostě zásilky nedoručila. tečka. Český poště udělám ve světe takový jméno, že na to nezapomene..
Zamčeno

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“