aref píše:Drondys píše:Poplatek 96 Kč účtuje Česká pošta u zásilek byť u nich není stanoveno DPH ani CLO, a to za tzv. odložení do celního skladu z důvodu nesprávné nebo chybějící celní deklarace přiložené odesílatelem k zásilce.
Píšeš "z důvodu nesprávné nebo chybějící celní deklarace přiložené odesílatelem"
Posílám fotografie dvou obálek který mi nedávno přišly z toho samýho net obchodu (tyhle ČP nezastavila). Ty který mi teď 2x zastavila jsou naprosto stejný - malý formát bublinový obálky, ze stejnýho net obchodu, v každý obálce jen jedno CD v hodnotě cca 1 až 4-5 liber (maximálně co jsem si kdy nechal poslat bylo CD za 8GBP).
Myslíš (podle fotek) že to ta ENG firma nějak špatně, nesprávně nebo chybně deklaruje? Na všech obálkách je napsaná cena zboží (Value (customs) + Total Value) a ty ceny jsou pravdivý(v těchto případech 2x 4,01 GBP). Navíc tam píšou že jde o "optical media".. Kde je teda problém? PS: to začerněný je moje jméno a adresa (žádná firma, jen moje jméno)
Informovat Vás samozřejmě budu dál..
Deklarace na obálce je v pořádku.
Byl uvnitř přiložen i dokument obdobný faktuře, na kterém je uveden název a cena zboží a cena za poštovné ?
Co konkrétně chybí u zadržených zásilek a jaké jsou konkrétní rozdíly mezi zásilkami, které byly zadrženy a zásilkami, které zadrženy nebyly, na to je potřeba se zeptat toho kdo zásilku zadržel, ten totiž musí znát přesné důvody proč se tak stalo.
Pokud jde o již zadržené zásilky tak k nim ti měli jasně a konkrétně sdělit důvody zadržení už v tom oznámení co ti poslali viz ty doporučené dopisy. Bylo v těch doporučených dopisech uvedeno co konkrétně u zadržených zásilek chybí a jaké konkrétní dokumenty máš doložit ?
Já mohu pouze odhadovat, že důvodem proč některé zásilky byly a jiné nebyly zadrženy i když jsou deklarací i typem obsahu prakticky totožné bude nejspíš jen to, že postup není jednotný tj. podle aktuální nálady deklaranta, celního úředníka atd. ta samá zásilka může nebo nemusí být pozdržena, a to bez ohledu na to jak dokonalé jsou či nejsou deklarace a dokumenty k zásilce přiložené odesílatelem.
Nicméně dej vědět jaké konkrétní důvody zadržení i jaké konkrétní rozdíly mezi těmi zadrženými a nezadrženými zásilkami ti sdělí.
Další problém je v tom, že
požadavky na doložení dokumentů jsou nastaveny tak, že by se to dalo bez problému srovnat s některými situacemi z románu
Hlava XXII tj. ať už udělá odesílatel i adresát předem cokoli a dokonce i když České poště příslušné dokumenty pošle ještě dříve než si je od něj vyžádají i dříve než zásilka vůbec dorazí do ČR tak stejně nelze s určitostí zabránit tomu, že zásilka bude i tak pozdržena a adresátovi bude účtován poplatek 96 Kč i když na danou zásilku nebude stanoveno ani DPH ani CLO. Kuriozitou je dále skutečnost, že toto se vztahuje i na zásilky mezi soukromými osobami, u kterých adresát předem třeba nemá vůbec žádnou informaci o tom, že mu někdo poslal zásilku a tudíž ani nemá možnost dokladovat předem a v takovém případě to zda zásilka bude či nebude zadržena a adresát bude či nebude požádán o doložení dokumentů k zásilce záleží čistě jen na libovůli celního úředníka.
Celní úředník může mimo jiné požadovat tzv.
Prohlášení o účelu dováženého zboží což je v podstatě prohlášení ze strany adresáta o tom, zda zboží v zásilce je či není neobchodního charakteru a zda je či není dováženo pouze pro soukromé použití adresáta nebo jeho rodinných příslušníků.
Cílová adresa uvedená na zásilce toto prohlášení nenahrazuje. Vzor tohoto prohlášení je uveden
viz tento dokaz a tam viz sekce
Pokud si od Vás vyžádají dokumenty k zásilce. O tomto prohlášení samozřejmě nemá prodejce ani tušení a tudíž jen těžko může takovou informaci uvést v dokumentech k zásilce. Je tedy zřejmé, že prakticky každá zásilka může být dle libovůle celního úředníka zadržena a může k ní být vyžadováno toto prohlášení a fakt zadržení bohužel v tomto případě znamená účtování poplatku 96 Kč ze strany České pošty.