Avenger píše:zdzd píše:Je to poměrně standardní instalace, ve které jiné RX nehoří.
Právě že vytažené anténky na ocas vrtulníku zase tak moc vidět nejsou. V drtivé většině jsou vyvedeny do nějakého brčka přichyceného na lyžiny nebo rám heli.
Jak máš třeba provedenu instalaci antén ty?
Díval jsem se na sbírku vrtulníků Vita na jeho stránkách a z nějakého důvodu ty antény na ocasní trubku nevytahuje. Proč asi?
Například toto http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom1.php?idforum=21&from=1094423 je dle mě další takovej případ s nevhodně umístěnými anténami co si říká časem o nějaký průser.
Ono záleží na konstrukci vrtulníku. Tam, kde je přijímač vepředu se antény dávají dopředu nebo na rám. Když uprostřed, tak na rám, když je vzadu, dávají se na výztuhy. To mám třeba u TREX450PRO. Trubička na ocasní vzpěře, konec má ohnutý od ní aby anténu odvedla kousek bokem.
V každém případě jde o to aby se někam vešel RX a antény od něj vedly "tak torochu do prostoru" kvůli zastínění a rušení. Náboj na helině vzniká všude, nejen od řemenu. Ten situaci zhoršuje, ale není to jediný zdroj statiky. Na helině nejde zajistit, že tam nikdy a nikde nedojde k nabití a výboji na konstrukci. Některé servo sebou při tom může třeba škubnout (cítí to jak serva, tak třeba i gyro) v důsledku rušení, ale rozhodně nic nesmí umřít. Pokud věc není konstruovaná tak aby takové podmínky snesla, tak do heliny nepatří.
Jinak je to jako story s obuví coby módním doplňkem. Po týdnu se rozpadnou boty a obchodník odmítne reklamaci. Milý zlatý, ty botky jsou označeny jako módní výrobek a vy jste v nich chodil, že? No to přeci nejde...
Jinak ta ukazovaná montáž si opravdu říká o průser. Protože antény nejsou dobře fixované a můžou se ulomit nebo někam připlést. Elektricky to musí ustát, pokud je RX dobře udělaný.