Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení
Na začátku týdne mi dorazil balík s modelem z HK. Objednal jsem si Ventuse a pár drobností cena cca 150 $ a balík byl velký opravdu jako kráva. Na faktuře dost drze uvedeno 35$ + poštovné 11 $. Měsíc si to sušili ve skladu a potom mi dorazil domů se clem 157 Kč + 180 Kč za služby celni deklarance pro poštu. Možná mám jen štěstí, nebo je víc zajímají větší ryby, o tom asi nemá cenu spekulovat. Takže moje rada je lhát a doufat ve svou šťastnou hvězdu, možná to je pro mnohé z nás snazší cesta, než boj s větrnými mlýny byrokracie.
Harry_R píše:...Takže moje rada je lhát a doufat ve svou šťastnou hvězdu, možná to je pro mnohé z nás snazší cesta, než boj s větrnými mlýny byrokracie.
A tímto pak Česká pošta omlouvá svůj postup. Tímhle jim nahráváš jen k tomu, aby ještě víc přituhlo a aby se do budoucna ještě víc protahovaly doby doručení.
ve smyslu toho článku je jasné o co jde, všechny podojit,aby bylo co ukrást,vždy jsme v ČR http://www.novinky.cz/domaci/234343-zvy ... se-da.html
Toto je fakt tak nehorázný dordel a vyděračství...co by na to řekl ombucman?
Z DealExtreme objednané hodinky za 16 doláčů chtějí doložit, přestože deklarovaná hodnota přesně odpovídá průvodce a díky tomu zase po mně bude ČP chtít další peníze doslova za hovno navíc. Mám ten pocit, že zde ruka ruku myje a úřední byrošiml (se) vesele řehtá (nám všem přímo do ksichtu), nebo spíš oslíček se otřásá a z nás padají peníze za službu, kterou jsme si neobjednali a dle zákona ani (dle mě) nemůže být poskytnuta, neboť suma nepřevyšuje 22E.
Klidně bych platil za manipulaci, pokud by byla zásilka špatně deklarovaná atd, ale abych platil jenom proto, že se někomu něco nezdá, tak to mi přije jako do nebe volající zvůle a arogance.
Z DealExtreme objednané hodinky za 16 doláčů chtějí doložit, přestože deklarovaná hodnota přesně odpovídá průvodce a díky tomu zase po mně bude ČP chtít další peníze doslova za hovno navíc. Mám ten pocit, že zde ruka ruku myje a úřední byrošiml (se) vesele řehtá (nám všem přímo do ksichtu), nebo spíš oslíček se otřásá a z nás padají peníze za službu, kterou jsme si neobjednali a dle zákona ani (dle mě) nemůže být poskytnuta, neboť suma nepřevyšuje 22E.
Klidně bych platil za manipulaci, pokud by byla zásilka špatně deklarovaná atd, ale abych platil jenom proto, že se někomu něco nezdá, tak to mi přije jako do nebe volající zvůle a arogance.
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Já osobně sem se rozhod, že když mě chce ČP dojit na zahraničních zásilkách, tak jí prostě nedam vydělat na tuzemském trhu. Zrovna včera mi přišla řetězovka na moto. Moch sem si v obchodě vybrat mimo jiné i dopravu ČP. Řek sem si nasrat! Zboží bylo dodáno společností GP. U mne má pošta doma slovíno.
Tak jsem se po měsíci taky dočkal ... První zásilka po změně DPH a zase trochu jinak.
Dorazil jsem na poštu ... po 10 minutách se paní na poště přiřítila s balíčkem a v ruce několik papírů ... koukám a čekám jak si s tím nešťastnice poradí... říkám jí "To Vám to pěkně zpestřili, co?" a ona na to "Hmmm, nechápu co si tím pomůžou"... mezi papíry vidím i plnou moc, samozřejmě nepodepsanou. Paní mi říká, že to budu muset podepsat, na to jí odpovídám, že s tím nemám problém ale ať mi řekne, kolik požaduje pošta poplatek, jestli 96,- nebo 180,-, na to mi odpoví že jsem nějakej chytrej
samozřejmě, že neví a ani u balíku nebyl žádný papír, nakonec mi teda sdělí, že to je započteno v té částce, kterou po mě chtějí. No a teď trochu matematiky:
Celní hodnota: 3179 Kč
DPH 20% z částky podle celnice: 707,2 Kč (podle mě to je 635,8 Kč)
Poplatek za složenku: 22 Kč
Co na to říct ... mohl jsem odmítnout podepsat, tím bych dal najevo, že s ČP není něco v pořádku, ale nechtěl jsem je trápit
Ještě mi tam leží jeden balík (taky měsíc), uvidíme jak to bude tentokrát.
Dorazil jsem na poštu ... po 10 minutách se paní na poště přiřítila s balíčkem a v ruce několik papírů ... koukám a čekám jak si s tím nešťastnice poradí... říkám jí "To Vám to pěkně zpestřili, co?" a ona na to "Hmmm, nechápu co si tím pomůžou"... mezi papíry vidím i plnou moc, samozřejmě nepodepsanou. Paní mi říká, že to budu muset podepsat, na to jí odpovídám, že s tím nemám problém ale ať mi řekne, kolik požaduje pošta poplatek, jestli 96,- nebo 180,-, na to mi odpoví že jsem nějakej chytrej
Co na to říct ... mohl jsem odmítnout podepsat, tím bych dal najevo, že s ČP není něco v pořádku, ale nechtěl jsem je trápit
DaveX píše:Tak jsem se po měsíci taky dočkal ... První zásilka po změně DPH a zase trochu jinak.
Dorazil jsem na poštu ... po 10 minutách se paní na poště přiřítila s balíčkem a v ruce několik papírů ... koukám a čekám jak si s tím nešťastnice poradí... říkám jí "To Vám to pěkně zpestřili, co?" a ona na to "Hmmm, nechápu co si tím pomůžou"... mezi papíry vidím i plnou moc, samozřejmě nepodepsanou. Paní mi říká, že to budu muset podepsat, na to jí odpovídám, že s tím nemám problém ale ať mi řekne, kolik požaduje pošta poplatek, jestli 96,- nebo 180,-, na to mi odpoví že jsem nějakej chytrejsamozřejmě, že neví a ani u balíku nebyl žádný papír, nakonec mi teda sdělí, že to je započteno v té částce, kterou po mě chtějí. No a teď trochu matematiky:
DPH se vypočítává nejen z celní hodnoty, ale i z poštovného. Z toho co popisuješ odhaduji, že jsi patrně na těch papírech podobně jako Petricius viz tento odkaz na vysvětlení, přehlédl položku, která bývá uvedena samostatně a označena zkratkou Vedl.V a která měla ve tvém případě patrně hodnotu 357 Kč což znamená, že DPH 707,2 Kč bylo vypočteno ze sumy 3536 Kč což je součet celní hodnoty 3179 Kč a poštovného 357 Kč.
Takže v tom nejspíš chyba nebyla a ty jsi jen přehlédl na těch papírech tu položku Vedl.V: 357 Kč.
-
strycArtus
- Kontaktovat uživatele:
Ad POŠTOVNÉ - jakým způsobem k jeho výši dojdou? Pokud je na balíčku uvedené pak je to jasné měna x kurz. Pokud tam není pak by si ho měli v rámci těch 96 respektive 180 kurun nechat doložit fakturou. Nebo pokud má nějaký obchod poštovné zahrnuto v ceně zboží (objednávám takto knihy) si nějaké poštovné vycucají z prstu a tím pádem příjemce platí 2x DPH z poštovného a to podstatně vyššího neboť předpokládám, že poštovné je stanovené podla tarifu České pošty a ten je sakra vysoký.
Dobrý den, omlouvám se, že vám sem lezu, i když s modelářstvím nemám nic společnýho... Chtěla jsem se jen zeptat, jak dlouho jste v poslední době čekali na balík z USA a nejsu schopná pročíst celou diskuzi
Jo a moc děkuju Drondysovi za shrnutí celé diskuze v prvním příspěvku. Podrobnější informace jsem nenašla nikde na netu
Moje situace:
Zásilka podána dne 03.05.2011.
Zásilka dne 04.05.2011 odeslána do České republiky.
Zásilka dne 06.05.2011 převzata vyměňovací poštou 220 00 - pošta Praha 120.
Zásilka dne 06.05.2011 předána k celnímu řízení.
Zásilka dne 10.05.2011 uložena ve skladu vyclívací pošty 220 00 - pošta Praha 120.
Celní řízení dne 12.05.2011 přerušeno. Adresát vyzván k součinnosti.
16.5. jsem poslala mailem plnou moc a další "papíry". Včera jsem psala mail, jak to vypadá. Mám čekat. Ani nevím, jestli jim papíry, co jsem posílala, stačí. Jak to probíhalo dál u vás a kdy jste se dočkali?
Díky
Moje situace:
Zásilka dne 10.05.2011 uložena ve skladu vyclívací pošty 220 00 - pošta Praha 120.
16.5. jsem poslala mailem plnou moc a další "papíry". Včera jsem psala mail, jak to vypadá. Mám čekat. Ani nevím, jestli jim papíry, co jsem posílala, stačí. Jak to probíhalo dál u vás a kdy jste se dočkali?
Díky
Pettie píše:Dobrý den, omlouvám se, že vám sem lezu, i když s modelářstvím nemám nic společnýho... Chtěla jsem se jen zeptat, jak dlouho jste v poslední době čekali na balík z USA a nejsu schopná pročíst celou diskuziJo a moc děkuju Drondysovi za shrnutí celé diskuze v prvním příspěvku. Podrobnější informace jsem nenašla nikde na netu
![]()
Moje situace:
Díky
Ahoj, já čekám na tři balíčky od 28.3.2011 a nechává mě to zatím v klidu. Mají to tam zahrabané a než na to dojde řada, to bude ještě doba. Ale je pravda, že cokoliv objednávám v poslední době, mám to do týdne doma
strycArtus píše:Ad POŠTOVNÉ - jakým způsobem k jeho výši dojdou? Pokud je na balíčku uvedené pak je to jasné měna x kurz. Pokud tam není pak by si ho měli v rámci těch 96 respektive 180 kurun nechat doložit fakturou. Nebo pokud má nějaký obchod poštovné zahrnuto v ceně zboží (objednávám takto knihy) si nějaké poštovné vycucají z prstu a tím pádem příjemce platí 2x DPH z poštovného a to podstatně vyššího neboť předpokládám, že poštovné je stanovené podla tarifu České pošty a ten je sakra vysoký.
Poplatek pošty 96 ani 180 Kč DaveX dle mého názoru vůbec neplatil. Navíc se DaveX zatím ani nevyjádřil k tomu jestli na tom papíře má nebo nemá uvedeno to poštovné v položce Vedl.V: 357 Kč.
Jinak obecně poštovné může celní úředník pokud nemá doloženy dokumenty stanovit podle tabulek s ohledem na váhu zásilky a zemi, ze které byla zásilka odeslána. Česká pošta v řadě případů kašle na předchozí oznamování došlé zásilky adresátovi a z časových důvodů prostě proclívá nejen bez plné moci, ale dokonce už i bez doložených podkladů jelikož se už ani nezdržuje si je od adresáta vůbec vyžádat.
Někteří celní úředníci patrně rovněž ve snaze, aby nedocházelo neustále k průtahům prostě v takových případech začínají namísto zadržení zásilky postupovat ve smyslu případného stanovování hodnoty poštovného a můžou jít i dále i ve smyslu stanovování celní hodnoty zboží což jim zákon umožňuje když nemají doloženy informace a zdržovat požadavkem na doložení dokumentů od adresáta se prostě už nechtějí a tak bude zřejmě docházet stále častěji k tomu, že raději stanoví cenu vlastní a hotovo. Adresát pak může zásilku převzít a zaplatit stanovenou částku i když je v daném případě třeba vyšší a teprve potom může požádat celní úřad o změnu, prominutí či vrácení vyměřených celních poplatků nebo jejich částí. Řada lidí si to ani neumí spočítat a tak o nic žádat nebudou a stát holt víc vydělá na DPH.
Postup jak požádat celní úřad o změnu, prominutí či vrácení vyměřených celních poplatků nebo jejich částí je uveden viz tento odkaz a tam viz sekce Pokud zjistíte, že bylo něco vypočteno špatně nebo s tím nebudete souhlasit.
Takže to vypadá, že dochází k určitému posunu ohledně urychlení odbavování zásilek ovšem na úkor toho, že v případech kdy nebude u zásilky uvedena cena zboží nebo poštovného nebo se celnímu úředníkovi něco nebude zdát pak bez jakéhokoli ptaní a zdržování celní úředník prostě stanoví dle svých interních předpisů cenu vlastní ať už na zboží nebo i na poštovné a z té bude vycházet při výpočtu DPH i případného CLA. Adresát se pak může odvolat a pokud se neodvolá a zásilku neodmítne pak holt zaplatí víc na DPH. Vypadá to, že to vymysleli chytře, aby současně zrychlili odbavování a stát vydělal víc peněz.
-
strycArtus
- Kontaktovat uživatele:
Drondys píše:Jinak obecně poštovné může celní úředník pokud nemá doloženy dokumenty stanovit podle tabulek s ohledem na váhu zásilky a zemi, ze které byla zásilka odeslána. Česká pošta v řadě případů kašle na předchozí oznamování došlé zásilky adresátovi a z časových důvodů prostě proclívá nejen bez plné moci, ale dokonce už i bez doložených podkladů jelikož se už ani nezdržuje si je od adresáta vůbec vyžádat.
Někteří celní úředníci patrně rovněž ve snaze, aby nedocházelo neustále k průtahům prostě v takových případech začínají namísto zadržení zásilky postupovat ve smyslu případného stanovování hodnoty poštovného a můžou jít i dále i ve smyslu stanovování celní hodnoty zboží což jim zákon umožňuje když nemají doloženy informace a zdržovat požadavkem na doložení dokumentů od adresáta se prostě už nechtějí a tak bude zřejmě docházet stále častěji k tomu, že raději stanoví cenu vlastní a hotovo. Adresát pak může zásilku převzít a zaplatit stanovenou částku i když je v daném případě třeba vyšší a teprve potom může požádat celní úřad o změnu, prominutí či vrácení vyměřených celních poplatků nebo jejich částí. Řada lidí si to ani neumí spočítat a tak o nic žádat nebudou a stát holt víc vydělá na DPH.
Postup jak požádat celní úřad o změnu, prominutí či vrácení vyměřených celních poplatků nebo jejich částí je uveden viz tento odkaz a tam viz sekce Pokud zjistíte, že bylo něco vypočteno špatně nebo s tím nebudete souhlasit.
Takže to vypadá, že dochází k určitému posunu ohledně urychlení odbavování zásilek ovšem na úkor toho, že v případech kdy nebude u zásilky uvedena cena zboží nebo poštovného nebo se celnímu úředníkovi něco nebude zdát pak bez jakéhokoli ptaní a zdržování celní úředník prostě stanoví dle svých interních předpisů cenu vlastní ať už na zboží nebo i na poštovné a z té bude vycházet při výpočtu DPH i případného CLA. Adresát se pak může odvolat a pokud se neodvolá a zásilku neodmítne pak holt zaplatí víc na DPH. Vypadá to, že to vymysleli chytře, aby současně zrychlili odbavování a stát vydělal víc peněz.
Takže teoreticky pokud se pošta nebude obtěžovat s výzvou o doložení a plnou mocí a ceny pro stanovení DPH a cla budou přehnané a ty nižší doložitelné, by teoreticky šlo požadovat i vrácení poštovného výpalného neboť služba nebyla 1) objednána a za 2) byla odvedena nekvalitně a v podstatě vedla k poškození "zákazníka". Je můj pohled správný?
- koulinek
- Kontaktovat uživatele:
Neviděl bych to tak globálně s tím že nevyžadují doplnění podkladů pro celní řízení a stanovují si ceny dami pohledem z okna, jak je viděl (zápisek od uživatelky Pettie) stále se děje to že si pošta podklady vyžádá a mě se to také u dvou balíků stalo, takže nejspíše to bude opět co úředník to originál.
Pettie> časy sou teď šílené, nedá se ani odhadovat kdy dorazí, protože doby vyřízení se velmi různí. Já tam mám te poslední balík od 20.4. a o doplnění informací k celnímu řizení mě vyzvali 19.5. kdy jsem jim taky vše emailem poslal, zatim nemám zprávu o tom že by to vytiskli a odnesli celníkovi takže čekám...(minule mi tuto zprávu emailem předali) a trval jim tento krok týden.
Pettie> časy sou teď šílené, nedá se ani odhadovat kdy dorazí, protože doby vyřízení se velmi různí. Já tam mám te poslední balík od 20.4. a o doplnění informací k celnímu řizení mě vyzvali 19.5. kdy jsem jim taky vše emailem poslal, zatim nemám zprávu o tom že by to vytiskli a odnesli celníkovi takže čekám...(minule mi tuto zprávu emailem předali) a trval jim tento krok týden.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
strycArtus píše:Takže teoreticky pokud se pošta nebude obtěžovat s výzvou o doložení a plnou mocí a ceny pro stanovení DPH a cla budou přehnané a ty nižší doložitelné, by teoreticky šlo požadovat i vrácení poštovného výpalného neboť služba nebyla 1) objednána a za 2) byla odvedena nekvalitně a v podstatě vedla k poškození "zákazníka". Je můj pohled správný?
Pokud celní úřad v takovém případě uzná na základě již zmíněné žádosti adresáta a doložených dokumentů, že DPH nemělo být vůbec stanoveno, pak by měla Celní správa adresátovi vrátit DPH a poté by měl adresát na základě takto získaného rozhodnutí od Celní správy separátně požádat Českou poštu o vrácení poplatku 180 Kč a 22 Kč pokud tyto poplatky platil. Nikoli z důvodu nějakého argumentování nekvalitou, ale z jediného právního důvodu a tím je skutečnost, že účtované celní odbavení JSD tj. 180 Kč i účtovaný poplatek 22 Kč za provedenou úhradu DPH vlivem opravného rozhodnutí Celní správy právně ztratily své opodstatnění a tudíž tyto uhrazené částky mají být vráceny adresátovi.
Pokud však bude částka DPH pouze snížena tj. ne zcela zrušena v takovém případě dostane adresát pouze onen rozdíl v DPH, ale ze strany České pošty nebude šance na vrácení zmíněných poplatků.
koulinek píše:Neviděl bych to tak globálně s tím že nevyžadují doplnění podkladů pro celní řízení a stanovují si ceny dami pohledem z okna, jak je viděl (zápisek od uživatelky Pettie) stále se děje to že si pošta podklady vyžádá a mě se to také u dvou balíků stalo, takže nejspíše to bude opět co úředník to originál.
Ano souhlasím s tím, že globálně na to zatím ještě nenaje-li, ale není to tady první případ a není ani vyloučeno, že těchto případů bude čím dál víc přibývat, protože určitá cesta ke skutečnému urychlení vlastního odbavení zásilek by to opravdu byla jelikož stanovení ceny v okamžiku prováděného celního řízení je mnohonásobně rychlejší než stav, který nastává při vyžádání dokumentů od adresáta.
V současnosti musí zásilku odložit do skladu, zaevidovat SD, poslat dopis adresátovi a až adresát pošle dokumenty tak se zásilka zařadí do další obrovské fronty a než se znovu dostane k celnímu úředníkovi tak uběhne třeba i dalších pár týdnů a k tomu vůbec nemusí dojít pokud celní úředník když už zásilku dostane na stůl a má pochybnosti tak prostě vysmahne cenu podle tabulek a je hotovo, žádné zdržení v přímém procesu proclívání. To, že se pak pár jedinců odvolá to může být zanedbatelné. Většina se nejspíš neodvolá a tak to ve výsledku může být obrovská časová úspora.
Naposledy upravil(a) Drondys dne čtv 26.05.2011 15:13, celkem upraveno 2 x.