křidélka u plynu

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
IIIpivo

křidélka u plynu

#1 Příspěvek od IIIpivo »

Ahoj, jsem totální začátečník a učím se na Alpha 1500. Směrovka prakticky neovlivňuje jej let. Můžu se zeptat z jakého důvodu jsou křidélka, která jsou pro zatáčení stěžejní u plynu? Dělá mi to docela problém při učení. Ptám se hlavně abych to na přijímači nepřehodil a nenaučil se akorát nějaký zlozvyk, který mě bude později limitovat. Díky
kroxigor

#2 Příspěvek od kroxigor »

Protože to máš v MOD1 (v našich končinách asi nejrozšířenější) a tam toto rozložení je viz.
http://www.kolmanl.info/index.php?show= ... niply_mode
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Loner

#3 Příspěvek od Loner »

no, nam co pouivame mod 1 to funguje (a to je nas drtiva vetsina), pokud ti tto nevyhovuje zvol si jiny mod, ale co nejdriv - nejlepe hned, preucovani se je daleko tezsi nez se naucit litat!
IIIpivo

#4 Příspěvek od IIIpivo »

jo pochopil jsem, že jsou dva základní mody 1 a 2, ty se jak vidím na tom mým setovým rádiu zaměnit nedaj, kvůli plynu. Ale zpřeházet konektory na přijímači tak, aby k tomu správnýmu servu, šel ten správnej káblík, už není zas takovej problém. Takže když si to upravím, tak jak chci já, tak pořád mistrovství světa v akrobacii vyhrát můžu jo :-)

edit: podle toho tvýh odkazu mi vyhovuje mod 3, takže úchyl nejsem, už tak někdo lítal předemnou :-D
kroxigor

#5 Příspěvek od kroxigor »

Problém bude když budeš chtít od někoho zalétat a seřídit model případně naopak. Lidí co létají MOD3 moc nebude ...
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Loner

#6 Příspěvek od Loner »

zakladni (lpe receno, nejpouzivanejsi) mody jsou 1 a 4, precti aspon ten clanek co ti kolega linkoval :)

prehozeni plynu na setovce neni problem, pokud obe packy odporuji vsechny smery. jen prehodis mechanicky pruzinku z leve na pravou a rehtacku z plynu nalevo. pokud je to ovsem fyzicky mozne.

bylo by dobre se podivat dovnitr, eventuelne sem hodit par fotek ty setovky nebo nazev aby to b ylo mozne vyresit.
Drobec

#7 Příspěvek od Drobec »

Ahoj, no úchyl nie si, to je jasné, ale ak ceš radu tak ostaň na Mod1. Je to len otázka chvíľ kedy si na to zvykneš, ale časom ti to ušetrí množstvo problémov. Ak ostaneš u tohto koníčka potom z času na čas vyhľadáš pomoc skúsenejšieho na zalietanie nového modelu či na využitie "učiteľ-žiak" spojenia. Pri iných módoch budeš mať celkom problém, pretože ako sa tu už spomenulo, drtivá väčšina je na Mod1.
Ja som tiež začínal Mod3, ale ešte v začiatkoch som sa preorientoval na Mod1, (osobne poznám 1 pilota s mod2 a inak všetci Mod1).
IIIpivo

#8 Příspěvek od IIIpivo »

Článek jsem poctivě prošel. Je to právě o tom naučeném reflexu z mládí z počítačových her, kde se letadlo řídilo pomocí jednoho kniplíku a jak jsem psal jinde a nebyl jsem sám, zrovna Alpha na směrovku téměř nereaguje.
Kovboj

Re: křidélka u plynu

#9 Příspěvek od Kovboj »

IIIpivo píše:Můžu se zeptat z jakého důvodu jsou křidélka, která jsou pro zatáčení stěžejní u plynu? Dělá mi to docela problém při učení.

Prostě zatím ještě nemáš dostatečný cit v rukách. To se srovná :-) Je to třeba jako když poprvé sedneš do auta, taky nedokážeš přesně regulovat plyn a brzdu ale po pár jízdách ti to přijde samozřejmé.
Loner

#10 Příspěvek od Loner »

IIIpivo píše:Článek jsem poctivě prošel. Je to právě o tom naučeném reflexu z mládí z počítačových her, kde se letadlo řídilo pomocí jednoho kniplíku a jak jsem psal jinde a nebyl jsem sám, zrovna Alpha na směrovku téměř nereaguje.

no nevim, pocitacovy hry vcetne ruznych simulatoru mastim uz 20 let a zadny nauceny reflex jsem pri zacatku litani nepocitoval, protoze na zaacatku proste jsem zadne reflexy na ovladani rc modelu nemel, je to neco uplne jineho .

ale premlouvat te nebudu, kazdy sveho stesti strujce.
zdekar

#11 Příspěvek od zdekar »

IIIpivo píše:Článek jsem poctivě prošel. Je to právě o tom naučeném reflexu z mládí z počítačových her, kde se letadlo řídilo pomocí jednoho kniplíku a jak jsem psal jinde a nebyl jsem sám, zrovna Alpha na směrovku téměř nereaguje.

A kterou rukou jsi řídil ten Joystick? Pokud pravou, pak to máš mód 2 ;-)
Osobně znám 3 lidi co lítaj mód 2 a zhruba stejně s módem 1. Na to že 1 je u nás nejrozšířenější nedej. V americe zas většina lítá 2 a taky jim to jde dobře. :) Každý by si měl nové letadlo zalítávat sám, pak nepotřebuješ jiného člověka se stejným módem. A pokud si na zálet netroufáš, pak ještě nejsi na lítání s tím modelem připravený. Ale chápu, že u prvního modelu to je trochu jinak :) Hlavní je to, jak ti to bere mozek... pokud cejtíš že 1 není to pravé, pak se sice s ní můžeš naučit, ale nebude to ono ;-)

Přehodit vysílačku od Alphy na mód 2 není problém. Provede se to tak, jak psal Loner. Pokud ti mód 2 nepůjde, tak není problém to přehodit zpět.

PS:
Kamarád se ze začátku s Alphou pral a furt s tím mlátil o zem a nešlo mu to. Pak jsme mu půjčili letadlo (trenéra) na módu 2 a krásně s tím lítal. Tak se předělala i ta vysílačka Alphy na 2 a už problémy neměl. Prostě nemá mozek stavěný na mód 1 :)
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
no_gold

#12 Příspěvek od no_gold »

Ahoj. Já jsem jeden z toho mála, co lítá mód 2 a to z toho důvodu:
1) Je to nejvíc podobné ovládání skutečného letadla - pravá páčka jako knypl ( křidélka, výškovka), levá páčka plyn a směry doleva a doprava nahrazují nohy. Pokud někdo létá simulátory na PC a používá Joystick, je mu to asi také bližší.
2) Začal jsem lítat rovnou na 4kanálovém letadle. Pokud bych začínal na 3 kanálu, tak bych asi taky uvažoval o módu 1.

Jinak lítat zkoušeli dva moji kamarádi a je to fakt kus od kusu.. Jeden létal dobře a mód dva mu seděl, druhý létal tay dobře, ale nějak se necítil. Teď létá mód 1 :-)
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od RiMr »

no_gold píše:Ahoj. Já jsem jeden z toho mála, co lítá mód 2 a to z toho důvodu:
1) Je to nejvíc podobné ovládání skutečného letadla - pravá páčka jako knypl ( křidélka, výškovka), levá páčka plyn a směry doleva a doprava nahrazují nohy. ....

Problém je že v klasickém dvousicu kde pilot sedí vlevo, má levou ruku na kniplu a pravou na plynu (nebo připravenou k plynu) :wink:
Takže na to nedej a létej tak jak je ti to bližší. Já třeba lítám Mode4.
Hlavně tal létej od začátku. Pozdější přeučování je něco jako lobotomie mozku... Taky se vždy nepodaří... :D

#14 Příspěvek od no_gold »

Opravuji: Je to nejvíc podobné ovládání skutečného vojenského letadla ( stíhačky) :D
mhabr

#15 Příspěvek od mhabr »

Tou podobnosti s ovladanim skutecneho letadla argumentuje hromada lidi, z nichz vetsina za kniplem ani nesedela, natoz aby to ero ridila :wink:

Rizeni RC modelu pomoci palcu, nebo dvou prstu je totalne odlisne od rizeni velkeho era celyma rukama a nohama (aspon pro me).
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“