Baterie do Turnigy 9x

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Odpovědět
Zpráva
Autor
Drondys

#16 Příspěvek od Drondys »

Argo22 píše:kdyz uz to tady je.... premyslel jsem o tomhle:
http://www.emotors.cz/elsa/eshop/5-1-BA ... mAh-3S-20C
jak dlouho by to v te vysilačce vydrzelo?

Turnigy 9X má (dle mých měření) odběr při provozu s aktivním VF modulem Turnigy na lipolku 3S cca 150 mA a při provozu se simulátorem na PC jen cca 40 mA. Lipolku samozřejmě není vhodné vybíjet do mrtě. Takže např. při využití cca 75% jmenovité kapacity je výpočet výdrže u té lipolky Turnigy 800mAh 3S co zmiňuješ následující:

Při provozu s VF modulem Turnigy: 800 * 0.75 = 600 / 150 = 4
Při provozu jen se simulátorem: 800 * 0.75 = 600 / 40 = 15

Tedy cca 4 hodiny provozu s VF modulem Turnigy nebo cca 15 hodin provozu se simulátorem.

Zvážit můžeš i řešení se dvěma lionkama 3000 mAh viz tento odkaz. S tím by to vydrželo podstatně déle.

Popis použití těchto dvou lionek v Turnigy 9X najdeš viz tento odkaz a popis hardwarové úpravy pro snížení úrovně alarmu v Turnigy 9X pro provoz na nižší napětí je viz tento odkaz. Ta hardwarová úprava alarmu je vhodná v případě, že máš v Turnigy 9X implicitní firmware. Pokud používáš firmware ER9X pak není ta hardwarová úprava alarmu není potřeba jelikož v ER9X lze úroveň alarmu nastavit softwarově z menu ve vysílačce.
Naposledy upravil(a) Drondys dne sob 28.05.2011 23:10, celkem upraveno 7 x.
Drondys

#17 Příspěvek od Drondys »

Ancistrus01 píše:...Jinak jsem se rozhodl pro Rhino 2620mah 3S a jak píše RiMr na svých stránkách že se ustřihne konektor u klece a u Li-Pol ten servokonektor tak jestli se připájí klasicky červenej k červenému a černej k černému, Samozřejmě bych to pak zabužírkoval smršťovačkou.

Ano červený vodič z lipolky na červený od konektoru odstřihnutého z té klece a černý na černý.

Ancistrus01 píše:Tak a teď k nabíjení nejspíš budu mít TURNIGY ACCUCELL-6 jak se to nabíjí? Uvnitř vysílače? Nebo to musím vyndat?

Máš to popsané na webu RiMra viz tento odkaz. Stačí si to tam přečíst.

RiMr píše:Akumulátor pak můžete nabíjet (při vypnutém vysílači!) přímo ve vysílači bez štrachání s konektory, protože tento acu má víc silových vodičů. Takže jeden je napojen ve vysílači přes konektor a druhým vodičem můžete nabíjet...

Ancistrus01 píše:Jo a ještě nevíte kde by se dala ta rhino baterie koupit v čechách??

Letos v dubnu byla v aukci na Aukru viz tento odkaz. Možná se časem na Aukru zase objeví. Mají ji také v nabídce v českém eshopu viz tento odkaz, ale není skladem tj. musel bys čekat na objednání a v takovém případě si ji můžeš klidně objednat rovnou na Hobbykingu i když je ve stavu Backordered tj. když si ji na Hobbykingu zaplatíš předem tak až jim přijde v dodávce zboží tak ti ji pošlou. Obvykle to trvá cca měsíc.
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Ancistrus01 »

To: Drondys: moc vám děkuji za objasnění, a na baterku si rád počkám protože se mi ta cena zdá víc jak přijatelná :D
Argo22
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Argo22 »

spis bych bral nakej pack co by se mi do ni vlezl sehnatelnej v cr ne za moc penez... nevedeli by ste nekdo o necem ??
nema to kridla a prece to leti :D
Drondys

#20 Příspěvek od Drondys »

Argo22 píše:spis bych bral nakej pack co by se mi do ni vlezl sehnatelnej v cr ne za moc penez... nevedeli by ste nekdo o necem ??

Ale vždyť si na něj už sám uvedl odkaz. Ten pack Turnigy 800mAh 3S 20C se tam rozměrově vejde a za ty prachy v ČR asi nic lepšího neseženeš. :wink:
Pajik_CZ

#21 Příspěvek od Pajik_CZ »

no anebo si kup tohle - http://www.bighobby.cz/www-bighobby-cz/ ... S-3C-8C-Tx

sám ji v T9x mám, vejde se úplně přesně, a kapacita je dostatečná :)
zase jen na zemi...
MarkAurel
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od MarkAurel »

presne tu BQY

http://cgi.ebay.com/RC-Transmitter-Lipo ... 553wt_1139

som mal vo svojej TH9x bola super pokial som Tx nezabudol OFFnut, nasiel som ju na dalsi den taku napuchnutu ze som ju ledva z Tx dostal von hned isla do kosa nakolko clanky mala pod 2V
DJI Phantom 4pro, DJI Spark, DJI Mavic pro
Drondys

#23 Příspěvek od Drondys »

MarkAurel píše:presne tu BQY

http://cgi.ebay.com/RC-Transmitter-Lipo ... 553wt_1139

som mal vo svojej TH9x bola super pokial som Tx nezabudol OFFnut, nasiel som ju na dalsi den taku napuchnutu ze som ju ledva z Tx dostal von hned isla do kosa nakolko clanky mala pod 2V

Řešení se dvěma lionkama 3000 mAh viz tento odkaz zabere podstatné méně místa (balení obsahuje 2 kusy linky a stojí jen cca $6 a poštovné je už zahrnuto v ceně). Popis použití těchto dvou lionek v Turnigy 9X je viz tento odkaz. Kromě menších rozměrů i váhy obsahují tyto lionky navíc i ochranu proti úplnému vybití (elektronika v článku vypne pod zátěží při poklesu napětí článku na cca 3V).
coro

#24 Příspěvek od coro »

Nedá mi to a ešte zareagujem - chrániť nejaké baterky pred poškodením poistkou, je z pohľadu výrobcu bateriek alebo zodpovednosti výrobcu zariadenia za prípadný požiar spôsobený baterkami, úplne samozrejmé až nutné.
Ale ako pilot modelu ktorý letí cez 100km/h, by si mal každý rozmyslieť či chce alebo nechce aby sa mu to za letu vyplo len kvoli ochrane bateriek.
MarkAurel
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od MarkAurel »

aky je rozdiel v pouziti 7,4V a 11,1V, aka je hranica V pri ktorych sa Tx este da vobec zapnut?

pri 11,1V pozor nie kazda T9x prezije, uz sa to niekde riesilo
DJI Phantom 4pro, DJI Spark, DJI Mavic pro
coro

#26 Příspěvek od coro »

V niektorých 9x bl na vstupe napätia kondík na 10V, ktorý mohol na 12,6V z 3s lipo, vybuchnúť. V podstate neškodne, nasleduje triviálna výmena za kondík na správne napätie - v mnohých bol kondík na 20V čo je správne..
Problém je so stratou napätia v 5V stabilizátore, bola čosi cez 2V, takže pri 7V na baterke už začalo klesať napätie 5V ktoré sa používa aj pre prevodník AD pri meraní vstupného napätia - a ten začal merať zle, čiže pri 7V ešte ukázal 7V, ale pri 6,8 ukázal 7,2V a čím nižšie to klesalo tým vyššie číslo to ukázalo - preto ani nefungoval alarm. Až do momentu kedy sa to zosypalo a vyplo.
Tekže pre originál 9x je hranica napätie 7V a to je pre 2s málo. Treba vmeniť 5V stabilizátor za "low Drop". Ale podobný je aj v module - a ten by tiež nemal prestať vysielať.
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Ancistrus01 »

Já se z toho pájení ty li-polky na ty drátky z klece furt třesu protože mám z toho strach a tak se vás ptám jestli někdo nemá fotku jak to má spájený (na RiMrových stránkách jsem to už viděl) hodně by mi to pomohlo :D

A ještě dotaz pro Drondyse: vy máte T9X?
Drondys

#28 Příspěvek od Drondys »

coro píše:Nedá mi to a ešte zareagujem - chrániť nejaké baterky pred poškodením poistkou, je z pohľadu výrobcu bateriek alebo zodpovednosti výrobcu zariadenia za prípadný požiar spôsobený baterkami, úplne samozrejmé až nutné. Ale ako pilot modelu ktorý letí cez 100km/h, by si mal každý rozmyslieť či chce alebo nechce aby sa mu to za letu vyplo len kvoli ochrane bateriek.

Od toho je alarm v Tx, aby upozornil na nízké napětí v Tx mnohem dříve než vypne elektronika v článku. Pokud bude někdo alarm v Tx dlouhodobě ignorovat tak může dojít k výpadku vysílání vlivem značného vybití článků tak jako tak bez ohledu na to zda je nebo není v Tx použita baterie s vlastní ochranou, protože žádný článek není nevyčerpatelný. Stručně řečeno tato ochrana je pouze doplňková a zafunguje zejména v případech, které zde zmínil MarkAurel tj. když někdo Tx odloží tj. už nelítá s modelem, ale zapomene ho vypnout. Pokud lítá tak ho musí trknout signalizace alarmu daleko dřív než dojde k vypnutí té ochrany a pokud nebude svévolně alarm ignorovat tak by měl mít dostatek času na přistání.
Drondys

#29 Příspěvek od Drondys »

MarkAurel píše:aky je rozdiel v pouziti 7,4V a 11,1V, aka je hranica V pri ktorych sa Tx este da vobec zapnut?

Máš to popsané viz tento odkaz. Při vyšším napětí se zbytek protopí na regulátorech jak je popsáno viz tento odkaz.
coro

#30 Příspěvek od coro »

Ancistrus01 píše:Já se z toho pájení ty li-polky na ty drátky z klece furt třesu protože mám z toho strach a tak se vás ptám jestli někdo nemá fotku jak to má spájený (na RiMrových stránkách jsem to už viděl) hodně by mi to pomohlo :D

normálne položíš dve baterky vedľa seba (vždy prepájaš plus s mínusom takže budú navzájom opačne), pocínuješ konce, a potom k nim priletuješ kúsok drátiku správnej dĺžky s pocínovnanými koncami. Tak si urobíš 4 páry.
Potom ich narovnáš, uložíš dva opačne voči iným dvom párom, dáš medzi ne nejakú penovú obojstrannú epiacu pásku, a prepojíš na konci dva a dva (tiež plus a mínus, vždy), a na druhom konci jeden (ten čo nie je prepojený z prvej strany) pár.
Na zostávajúce dva vývody priletuješ kábliky z konektoru, a zabalíš to do lepiacej pásky.

EDIT: pardon som si nevšimol že chceš letovať lipolku - toto bolo o normálnych AA Niklákoch. :)
Odpovědět

Zpět na „Turnigy T9x“