Čo sa deje s Fasstom 2.4GHz?
- jurenko
- Kontaktovat uživatele:
Čo sa deje s Fasstom 2.4GHz?
V poslednej dobe sa deju nedokazatelne veci...nejako zacina blbnut system Futaba Fasst. Neviem ci je niekde nejaky velky zdroj rusenia ci zapojene nejake pasmo ale par ludi co poznam zacinaju mat problem s Fasstom, nejdu prijimace popripade vysielace ako napr. FF-10, ci FX-30 a podobne, lietame F5J, a ja som 2-tyzdne dozadu rozsrotil STORK 3 Elektro na prach z asi 30 metrov..prijimac sa asi po 3 sek. zamkol, takisto teraz v Madarsku na sutazi boli problemy s dosahom systemu Fasst. Prijimac aj vysielac som poslal panovi Hnizdilovi no povedal ze chybne nie su.Co sa teda deje medzi zemou a Fasstom?
Re: Čo sa deje s Fasstom 2.4GHz?
jurenko píše:V poslednej dobe sa deju nedokazatelne veci...nejako zacina blbnut system Futaba Fasst. Neviem ci je niekde nejaky velky zdroj rusenia ci zapojene nejake pasmo ale par ludi co poznam zacinaju mat problem s Fasstom, nejdu prijimace popripade vysielace ako napr. FF-10, ci FX-30 a podobne, lietame F5J, a ja som 2-tyzdne dozadu rozsrotil STORK 3 Elektro na prach z asi 30 metrov..prijimac sa asi po 3 sek. zamkol, takisto teraz v Madarsku na sutazi boli problemy s dosahom systemu Fasst. Prijimac aj vysielac som poslal panovi Hnizdilovi no povedal ze chybne nie su.Co sa teda deje medzi zemou a Fasstom?
Pokial viem,ten primač na ktorý bol v tom storku si mal pred tým v búranom modeli ... tam zrejme nie je co riesiť ,tiez som mal problém s novým primacom,vyhadzoval FAIL SAFE v relativnej blizkosti,primac testovali / renomovaný servis / a na nic neprisli ,dalsi test v modeli ukazal ze primac je vadny a bol vymenený za nový.
A problémy v Madarsku boli na 99% mechanického rázu .
B.
hele to je taky divný, já lítám v mikroletu s přijímačem přímo na reglu protože to prostě jinak nejde, má tam 45°C a nebyla ani jeden sek
a to sem s tim lítal i v termice v 200m cca určitě ...
ja jediny co ze sem prisel na to ze treba Mystery regly sou zdroje velkyho ruseni ale jinak z fasstem ani jeden problem, kluci vsichni litaj na fasstu od nas z klubu, a nikdo zadnej problem a to maj od 1,5 corada po 3m+
a to sem s tim lítal i v termice v 200m cca určitě ...
ja jediny co ze sem prisel na to ze treba Mystery regly sou zdroje velkyho ruseni ale jinak z fasstem ani jeden problem, kluci vsichni litaj na fasstu od nas z klubu, a nikdo zadnej problem a to maj od 1,5 corada po 3m+
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......
KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Cesta je mým cílem .......
KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
- iampucmeloud
Co je to za divné poplašné zprávy
Samozřejmě, že s Fasstem se nic neděje - od Futaby je to furt a stále velmi spolehlivý systém.
Pokud někde někomu spadl model osazený Fasstem je sice smutné a je to jistě škoda, ale neznamená to, že se tu děje nějaké spiknutí global-multi-kulti "mezi zemí a Fasstem"
Samozřejmě, že s Fasstem se nic neděje - od Futaby je to furt a stále velmi spolehlivý systém.
Pokud někde někomu spadl model osazený Fasstem je sice smutné a je to jistě škoda, ale neznamená to, že se tu děje nějaké spiknutí global-multi-kulti "mezi zemí a Fasstem"
pkotatko píše:Co jsou "zasrate vysoké teploty" ?
Lítám Fasst běžně při teplotách 42°C ve stínu.
Troufal bych si trvdit, že ve 42°C ve stínu běžně ani neběžně nelétáš a i kdyby to bylo 32, tak to je běžná teplota a když byla, tak jsem byl osobně svědkem toho, že FASST se zamkl a nefungoval dokud jsme ho neochladili. Ostatní systémy, a že jich tam bylo, jely v pohodě.
Upečený FASST jde do FS při 75°C teploty uvnitř přijímače a obživne při poklesu pod 60°C. Pokud někdo připisuje nějaké krátkodobé výpadky teplotě, tak je vedle jak ta jedle. Pokud má okolí přijímače míň jak 70°C, tak nevypadne, protože se nedokáže přehřát. A při vyšší teplotě zase rozhodně nevystydne na 60°C za pár vteřin.
P.S. Pokud někdo dovolí aby měl v modelu teplotu k 70°C, tak má asi vadu asi někde jinde než v RX.
P.S. Pokud někdo dovolí aby měl v modelu teplotu k 70°C, tak má asi vadu asi někde jinde než v RX.
Dzordzik píše:pkotatko píše:Co jsou "zasrate vysoké teploty" ?
Troufal bych si trvdit, že ve 42°C ve stínu běžně ani neběžně nelétáš a i kdyby to bylo 32, tak to je běžná teplota a když byla, tak jsem byl osobně svědkem toho, že FASST se zamkl a nefungoval dokud jsme ho neochladili. Ostatní systémy, a že jich tam bylo, jely v pohodě.
Mno já myslím že asi jo, koukal jsi se od kuda je???
Sbach 2200mm, Piper L4H 2500mm, Hawker huriccane 1950mm, F3K SHARK.
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
Než jsem si Futabu koupil, koukal jsem i na různé dostupné informace k tomu problému s teplotou.
Zhrnul bych to asi takto (dost zjednodušeně, ale snad pochopitelně):
- Futaba měla na starších Rx problém s odvodem tepla od součástek směrem ven. Jak je to nyní na nových Rx, to nevím, ale zatím si nikdo nestěžoval.
- Problém ovšem byl celkem lehce řešitelný. Šlo o to, nainstalovat Rx jinak, než bylo do té doby v kraji zvykem. Hodně lidí totiž zabalilo Rx do molitanu nebo jiného obalu kvůli mehanické ochraně a ochraně proti vibracím (starý zvyk). A tím ten Rx "uvařili" - zvlášť pokud byla vysoká teplota okolí, což se jim zpravidla při montáži poblíž výfuku od spalováku dařilo dost často. Pak se to klidně přehřálo i při pouhých 25°C venkovní teploty ve stínu.
- Rx of Futaby takové zabalení nevyžadují, mají raději lepší chlazení. Tím pádem ani pkotatko na helině, pravděpodobně s otevřenou montáží Rx pod proudem "chladícího" vzduchu od rotoru, nebude mít problém ani při +45°C.
- Moje Futaba Rx dosud nevykazovaly žádnou teplotní chybu ani v EDF jetu, ani v akrobatu ani v helině. Taky s tím lítám v létě na slunku...
Zhrnul bych to asi takto (dost zjednodušeně, ale snad pochopitelně):
- Futaba měla na starších Rx problém s odvodem tepla od součástek směrem ven. Jak je to nyní na nových Rx, to nevím, ale zatím si nikdo nestěžoval.
- Problém ovšem byl celkem lehce řešitelný. Šlo o to, nainstalovat Rx jinak, než bylo do té doby v kraji zvykem. Hodně lidí totiž zabalilo Rx do molitanu nebo jiného obalu kvůli mehanické ochraně a ochraně proti vibracím (starý zvyk). A tím ten Rx "uvařili" - zvlášť pokud byla vysoká teplota okolí, což se jim zpravidla při montáži poblíž výfuku od spalováku dařilo dost často. Pak se to klidně přehřálo i při pouhých 25°C venkovní teploty ve stínu.
- Rx of Futaby takové zabalení nevyžadují, mají raději lepší chlazení. Tím pádem ani pkotatko na helině, pravděpodobně s otevřenou montáží Rx pod proudem "chladícího" vzduchu od rotoru, nebude mít problém ani při +45°C.
- Moje Futaba Rx dosud nevykazovaly žádnou teplotní chybu ani v EDF jetu, ani v akrobatu ani v helině. Taky s tím lítám v létě na slunku...
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
sharkcom píše:Dzordzik píše:pkotatko píše:Co jsou "zasrate vysoké teploty" ?
Mno já myslím že asi jo, koukal jsi se od kuda je???
Teď momentálně je tu 36°C ve stínu. Začala deštná sezona, tak se ochladilo. Leden až Duben tu těch 42°C bez problému je.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16