Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Zamčeno
Zpráva
Autor
kudr

#976 Příspěvek od kudr »

Šťastný to člověk :wink:
Unterwassermann

Napoprve dobry

#977 Příspěvek od Unterwassermann »

Tak se taky podelim o svoji zkusenost. Ze zahranici, konkretne z Hong-Kongu, jsem objednaval poprve. Objednal jsem si tuhle "spionazni" kamerku - http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=320692102731&ssPageName=STRK:MEWNX:IT. Zbozi bylo odeslano 20.5.2011 a prislo uz 26.5.2011. Priznam se, ze takovej fofr jsem necekal :) Prislo to v klasicke bublinkove obalce, u celniho prohlaseni byla zaskrtnuta polozka: Commercial sample, celkova cena 20$. Zadny obstrukce, dalsi poplatky, proste to proslo bez problemu. Na prvni pokus u me panuje spokojenost.

Momentalne mam objednany dalsi kramy, tentokrat z DX v celkove cene 107$. Jsem zvedav jak to dopadne. Az to prijde tak se s vami opet podelim :wink:
Naposledy upravil(a) Unterwassermann dne pon 30.05.2011 14:17, celkem upraveno 2 x.
Pettie

#978 Příspěvek od Pettie »

Tak u mě posun v tom, že se mi ozvala přímo celní deklarantka, že celníci chcou přesný popis zboží a k čemu slouží. Snad jsem to napsala k jejich spokojenosti :) Předpokládám, že to potřebujou k určení výše cla, protože nejde o standartní a lehce zařaditelnou věc (sama jsem to zkoušela hledat v těch jejich tabulkách a nejsu si jistá, jestli jsem to správně zařadila). Takže opět čekám. Ale aspoň vím, že se něco děje :)
Drondys

#979 Příspěvek od Drondys »

Pettie píše:Tak u mě posun v tom, že se mi ozvala přímo celní deklarantka, že celníci chcou přesný popis zboží a k čemu slouží. Snad jsem to napsala k jejich spokojenosti :) Předpokládám, že to potřebujou k určení výše cla, protože nejde o standartní a lehce zařaditelnou věc (sama jsem to zkoušela hledat v těch jejich tabulkách a nejsu si jistá, jestli jsem to správně zařadila). Takže opět čekám. Ale aspoň vím, že se něco děje :)

Pouze DPH má snížený limit 22 Eur, ale CLO je stále na limitu 150 Eur tj. dle aktuálního kurzu celní správy přes cca 217 USD. Takže CLO budou počítat pokud je hodnota veškerého zboží v té zásilce za více než 217 USD nebo pokud zásilka obsahuje alkoholické výrobky, parfémy a toaletní vody nebo tabák a tabákové výrobky, protože pro tyto druhy zboží se CLO vypočítává i když hodnota zásilky nepřesahuje 150 EUR.

Pokud žádají o doložení dokladů pak vyžadují obvykle tří základní dokumenty:

1) prohlášení o účelu dováženého zboží (účelem je myšlen dovoz buď pro osobní nebo pro obchodní potřebu),

2) rozpis zboží a poštovného (invoice/obdoba faktury),

3) výpis platby např. z PayPalu nebo z banky podle toho jak to bylo placeno.

Podrobnější popis těch dokumentů je podrobně uveden přímo v úvodním příspěvku tohoto diskusního vlákna viz tento odkaz a tam viz sekce Pokud si od Vás vyžádají dokumenty k zásilce.
Kovboj

#980 Příspěvek od Kovboj »

OT: náhodou se mi dostal do rukou časopis Dům a zahrada. Je to strašný časák plný "reklamních" článků, ale dávali ho zadarmo tak proč ho neprolistovat.
Šlo o číslo 5/2011 - tedy letošní květen. No byl tam i článek o objednávání přes internetu včetně "odborné informace" i s odkazy na zákony kde se psalo že aktuální bezcelní limit je 150 Euro :wink: Chudáci lidi co tomu uvěřili a něco si podle těch jejich dobrých rad objednali...
Loner

#981 Příspěvek od Loner »

ale bezcelni limit je 150 euro. jenom tam vynechali ten detail ze pro dph je to 22 ecek :)
chastra
Kontaktovat uživatele:

#982 Příspěvek od chastra »

chastra píše:Tak sem se zařadil do fronty čekatelů. Obědnal jsem si dva oranžový přijímače z HK s cenou 18$ s dopravou. 20.5. to bylo v ČR a zatim nic.
Uvažuju, že si budu nechávat posílat baíčky ke kolegovi na Slovensko. Nešlo by nějak vytáhnout příspěvky týkající se clení v sousedních státech do jiného tématu pro přehlednost? Diskuzi bedlivě sleduju, ale abych přiznal barvu, tak se v tom začínám strácet a nepamatuju si, kde na jaký stránce byl onen příspěvek.

Toš mi dneska pošťačka udělala radost a donesla mi objednané přijímače. Přišly v obálce těžce zežvejkané a v něm v bublinách byly zabalený. Objednaný z HK cena 14,89$ což je 100% bez dopravy. Custom declaration "OTHER" content "Parts". Proto to asi prolezlo!!! Děkuji všem těm, kteří svými balíčky blokují poštu a přeju v co nejrychlejší doručení.
combat

#983 Příspěvek od combat »

combat píše:21.5.2011 mně odešla zásilka,zvolil jsem dopravu International (Registered) Air Mail 301-500g $9.99,podací číslo RB367708752HK,sledování zásilek Česképošty hlásí,že Pro tento druh zásilek Česká pošta informace nezobrazuje.
Je nějaká možnost,jak zjistit co s ní je?

Včera mi to přišlo v pohodě až domů.Trochu mě překvapili.
Drondys

#984 Příspěvek od Drondys »

Loner píše:ale bezcelni limit je 150 euro. jenom tam vynechali ten detail ze pro dph je to 22 ecek :)

Přesně tak. Limit pro CLO je stále 150 Eur. Jen limit pro DPH šel dolů na 22 Eur, přičemž DPH je mnohem vyšší částka než CLO i když se CLO uplatňuje.

Výjimkou jsou alkoholické výrobky, parfémy a toaletní vody, tabák a tabákové výrobky, u kterých se obvykle platí DPH i CLO i když je hodnota zásilky pod 22 Eur.

Další výjimku tvoří dárkové zásilky zboží neobchodní povahy mezi soukromými osobami, pro které neplatí limit 22 Eur ani 150 Eur, ale 45 Eur na CLO i DPH současně a u kterých je osvobození od CLA i DPH pro alkoholické nápoje, čaj včetně čajových extraktů a esencí, kávu včetně kávových extraktů a esencí, parfémy a tabákové výrobky definováno množstevními limity uvedenými na webu Celní správy viz tento odkaz.
Kovboj

#985 Příspěvek od Kovboj »

Loner píše:ale bezcelni limit je 150 euro. jenom tam vynechali ten detail ze pro dph je to 22 ecek :)

Přiznám se že teď si nejsem jistý jaká přesně v tom článku je formulace, četl jsem to včera a nemám ho teď po ruce. Ale mám pocit že to je tam psané stylem že do 150 Euro se prostě nedoplácí nic, ani DPH ani clo.
Drondys

#986 Příspěvek od Drondys »

Kovboj píše:Šlo o číslo 5/2011 - tedy letošní květen. No byl tam i článek o objednávání přes internetu včetně "odborné informace" i s odkazy na zákony kde se psalo že aktuální bezcelní limit je 150 Euro :wink: Chudáci lidi co tomu uvěřili a něco si podle těch jejich dobrých rad objednali...

Přiznám se že teď si nejsem jistý jaká přesně v tom článku je formulace, četl jsem to včera a nemám ho teď po ruce. Ale mám pocit že to je tam psané stylem že do 150 Euro se prostě nedoplácí nic, ani DPH ani clo.

To platilo loni a letos do 31.3.2011. Ono se taky mohlo stát, že v redakci prostě někdo jenom vyhrabal ze šuplíku nějaký článek napsaný před několika měsíci a aniž si ověřil aktuální stav legislativy tak ho pustil do tisku a toto je výsledek. :wink:
RadovanH
Kontaktovat uživatele:

#987 Příspěvek od RadovanH »

Mě dnes dojala paní na poště. Minulý týden se 24.5. objevilo na tracku, že zásilka po měsíci na poště 120 je celně propuštěna, přiložena celní a daňová složenka a je na cestě k dodací poště. Pak nic tak, jsem zavolal na místní poštu. Balík že tam je a je uložen do 9.6., žádnou výzvu jsem nedostal, ale že si ho s doplatkem 286,- kč a občankou můžu vyzvednout. Celej natěšenej ( zásilku odesilal z USA 11.3.) tam letím a ouha. Balíček mě prej nemůžou vydat, že k němu nemají doplatkovej lístek a že už vedoucí psala a volala na celnici.
Že prý musím být trpělivý až to prijde z Prahy. A to už ve mě bouchly saze.
petrpetr
Kontaktovat uživatele:

#988 Příspěvek od petrpetr »

Podle trackingu ČP přijala můj balík z USA 8.5. Včera jsem byl vyzván k součinnosti. Vyrazil jsem tedy na celní poštu Praha Ruzyně na Smíchově (asi pracují v utajení).
Jel jsem tam proto, že jsem očekával GPS přijímač a na celní deklaraci bylo "kovové díly".
Je to tam zářný příklad pořekadla proč dělat věci jednoduše když se dají dělat složitě.

Celně jsem byl odbaven a zproštěn DPH během 10 minut. Ovšem vydávání zásilek ze skladu celní pošty je masakr. CKM se zájezdy do jugošky byly žabaři. Doporučuji si vzít sebou polystyrén. (Pro mladší ročníky co to už nepamatují: To ,aby Vás v noci ve frontě nezáblo od nožiček).
Pobíhá tam jeden maník, který v tom má evidentně značný chaos. Některé balíky nemohl najít o dalších tvrdil, že ve skladu prostě nejsou.
Dal jsem se do řeči s nějakou paní a tvrdila, že tam na balík čeká od 11 hodin a zatím ho ten moula nenašel. Byl jsem tam v 16h.

Inu, vrátil jsem se k přepážce a zeptal se jestli mi to mohou poslat, protože dnes už tu frontu nemám šanci odstát. Prý mohou. Mám to čekat do konce týdne. Teď,když o tom přemýšlím ,tak mi neřekli kterého týdne.
T-Rex500HK-Rex 250T-Rex 600Minititan 325SERaptor 30V2DX7
Graun

Zásilka ze zahraničí

#989 Příspěvek od Graun »

Já si také přisadím troškou do mlýna. Nejsem sice takový modelář jako je Vás tady většína (doma mám jen malý Swift S929 Trex-100 :) ), ale sleduji toto vlákno již přes měsíc, protože se tady řeší spoustu věcí okolo zásilek ze zahraničí. Všem děkuji za přínosné info, hlavně zkušenému Drondysovi...klobouk dolů chlape.

Teď k mé zásilce. Objednal jsem si jednu lékařskou lampu přes eBay. Zásilka z Izraele. Zboží zakoupeno, zaplaceno a druhý den odesláno (dle Tracking listu na IzraelPost). To bylo 17.4. Pak se však nic nedělo. Tak jsem dle informací z vlákna volal 5.5 na tlf číslo -301, kde jsem se překvapivě dovolal napoprvé. Paní mi sdělila, že zásilka dorazila do Prahy 21.4 a od 22.4 je na celním deklaraci. Tak si říkám počkám. Poslal jsem jim předem všechny dokumenty emailem, bez odezvy. Po několika dnech jsem napsal opět, trošku rozšířil email list a zase nic. Kromě teda automatické odpovědi. Šlo mi o potvrzení, že dokumenty přijali a zprocesovali (plná moc, doklady o platbě přes Paypal, číslo zásilky, email komunikace). Asi po třetí výzvě se mi ozvali, že zásilka u nich není. Následovala má reakce, že se informace nezakládá na pravdě. Až po několikáté se ozvali, že to bylo předáno na deklaraci, ať volám na čísla 516/518/528. Zkoušel jsem to snad stokrát v různou dobu. Nemožné se dovolat. Buď obsazeno nebo to nikdo nebral. Určitě máte podobné zkušenosti jako já. Nakonec jsem dostal v neděli (29.5) email od p.Bereně, že 29.5 byla zásilka odeslána na dodací poštu. Dnes jsem si ji vyzvedl. Jaké však bylo mé překvapení, i když jsem to i čekal, že špatně stanovili výši DPH. Jeho výše je 21.9%. Podle mého názoru by jednak mělo být DPH 20%, ale v mém případě dokonce DPH 10%. Podle jejich zatřízení se jedná o lékařský instrument. Budu tedy žádat o vysvětlení a opětovné stanovení DPH. Jsem zvědavý jak nakonec dopadnu.
Jinak perlička na závěr. V dokumentech u balíku byla i plná moc, kterou jsem měl zřejmě podepsat, ale paní na přepážce si toho ani nevšímala. Dostal jsem jen doklad o zaplacení "výpalného" (180+22). Tady aspoň vidíme, jak nám soudruzi krásně pracují se všemi systémy. Jsem zvědavý za jak dlouho se to naučí.

P.S. Jen dodávám, že jsem z Moravy, takže nemělo smysl pro to jezdit na poštu Praha 120. Uvažoval jsem však, že bych požádal kamaráda, aby mi tam vystál frontu. Nakonec to po více než měsíci klaplo.
strycArtus
Kontaktovat uživatele:

#990 Příspěvek od strycArtus »

Doposud jsem žil v domění, že pokud je vyměřeno pouze DPH tak výpalné činí 96,-CZK. Není to pravdou.
Zásilka z Dealextreme cca 150 USD, přepočet na CZK rozumný, Poštovné si vycucli z prstu cca 450,-CZK, DPH 20% sedne. Výpalné poště 180,- + 22,- CZK.
Pošta to držela měsíc a v postatě jsem ji na výpalném zaplatil 11% celní hodnoty zásilky. Dobrej kšeft garantovanej státem.
Zamčeno

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“